20/1/10

H "χρεωκοπημένη" Ελλάδα πουλούσε σήμερα ομόλογα με υπεραπόδοση έναντι των γερμανικών!

Λίγο πριν την ..."χρεωκοπία" της χώρας τα ελληνικά 10ετή ομόλογα υπεραπέδιδαν(!) σήμερα έναντι των γερμανικών Bund μετά την πρόσφατη πτώση που κατέστησε φθηνότερα πολλά από τα περιφερειακά ομόλογα.

Η ελληνική οικονομία που βρίσκεται "στα όρια της πτώχευσης" εκδίδει ομόλογα με υπεραπόδόσεις που τα αγοράζουν εκείνοι που λένε ότι ...πτωχεύουμε.Σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters, το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του γερμανικού συρρικνωνόταν περίπου 10 μονάδες βάσης στις 257 μονάδες.Αν σε κάποιους το όλο σκηνικό θυμίζει τον πανικό της "νέας γρίπης" και το τζιράρισμα που έγινε με το εμβόλιο δεν θα έχουν άδικο...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Στις 263 μονάδες βάσης το spread
«Ανάσα» στην εγχώρια αγορά κρατικού χρέους
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ


Μικρή συρρίκνωση παρουσίασε το ελληνικό spread κατά τη χθεσινή, κρίσιμη δημοπρασία τριμηνιαίων εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου, με το Πρόγραμμα Σταθερότητας της ελληνικής κυβέρνησης να περνά με επιτυχία την πρώτη του δοκιμασία στο συμβούλιο του Ecofin στις Βρυξέλλες.

Τo spread των 10ετών ελληνικών κρατικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών συρρικνώθηκε στις 263 μονάδες βάσης, αφού όμως αρχικά γνώρισε έντονη διακύμανση κινούμενο από τις 258 έως τις 270 μονάδες βάσης. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στο 1,294 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα κατέβαλε χθες υψηλό premium για να δανειστεί 1,2 δισ. ευρώ μέσω έκδοσης εντόκων γραμματίων, ένδειξη ότι οι επενδυτές δεν έχουν ακόμη πειστεί για την ικανότητα της Ελλάδας να εφαρμόσει το σχέδιό της για τη σταθεροποίηση των δημοσιονομικών της.

Η απόδοση των τριμηνιαίων εντόκων γραμματίων αυξήθηκε στο 1,67% από 0,35% στην προηγούμενη δημοπρασία αντίστοιχων τίτλων του Οκτωβρίου. Συγκριτικά όμως με το 1,8% που ανέμενε η αγορά, τα πράγματα ήταν καλύτερα, σύμφωνα με αναλυτές.

Στο μεταξύ, η απειλή περαιτέρω υποβάθμισης του ελληνικού χρέους εξακολουθεί να υφίσταται, όπως προειδοποίησε στέλεχος της Standard & Poor's, στην περίπτωση που δεν εφαρμοστούν με ακρίβεια τα σχέδια μείωσης του ελλείμματος, ενώ και η Moody's, μολονότι θεωρεί ότι το ελληνικό πρόγραμμα αντιμετωπίζει τις πιο σημαντικές απειλές στο θέμα της φερεγγυότητας, δεν συμβάλλει ιδιαίτερα στην απομάκρυνση της αρνητικής προοπτικής για την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας.

Η συρρίκνωση του ελληνικού spread οφείλεται, κυρίως, στην αύξηση της απόδοσης των 10ετών γερμανικών ομολόγων στο 3,297%, με αποτέλεσμα τα ελληνικά ομόλογα, και όχι μόνο, να παρουσιάσουν καλύτερες επιδόσεις από τα γερμανικά.

Η διαφορά απόδοσης μεταξύ των 10ετών ιρλανδικών έναντι των αντίστοιχων γερμανικών περιορίστηκε κατά 10 μονάδες βάσης, στις 148, μετά την επιτυχημένη δημοπρασία ιρλανδικού χρέους ύψους 1,5 δισ.ευρώ λήξης 2014 και 2025. Κατά 5 μονάδες βάσης έκλεισε επίσης το spread μεταξύ 10ετών ιταλικών και γερμανικών, στις 76 μονάδες βάσης.

Οι τιμές των γερμανικών ομολόγων επηρεάστηκαν από τα στοιχεία για το δείκτη τιμών καταναλωτή στη Βρετανία, τα οποία έδειξαν μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση του πληθωρισμού, επαναφέροντας στο προσκήνιο την προοπτική αύξησης των επιτοκίων.

«Η κίνηση των γερμανικών αύξησε την όρεξη της αγοράς για υψηλότερης απόδοσης τίτλους, τάση που ήρθε να ενδυναμώσει και η δημοπρασία στην Ιρλανδία», επεσήμανε στρατηγικός αναλυτής της Calyon.ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ

Ομόλογα: Ισχυρή υποχώρηση του spread παρά τις απειλές των S&P και Moody's
Μπορεί η δημοπρασία των εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων να έληξε με το κόστος πολύ υψηλότερο σε σχέση με την προηγούμενη αλλά στη δευτερογενή αγορά η πορεία της απόδοσης των 10ετών τίτλων είναι θετική, και υποχωρεί σημαντικά, καθώς, όπως φαίνεται, οι επενδυτές δεν πτοούνται από τις νέες απειλές της S&P και την επιβεβαίωση της Moody's για διατήρηση των αρνητικών προοπτικών.

Το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του γερμανικού συρρικνωνόταν περίπου 10 μονάδες βάσης στις 257 μονάδες.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ειδήμων της αγοράς, όπως ο Padhraic Garvey της ING στο Άμστερνταμ, σημείωνε" Υπάρχει πολλή νευρικότητα εκεί έξω και αυτά τα spread έχουν καταστεί πολύ φθηνότερα".
Κέρδος

2 σχόλια:

  1. Δεν χρωστάει πουθενά ο ΓΑΠ. Ποιοι πήραν τα ομολογα αυτά. Τα ομολογα αυτά είναι χειρότερα από δάνειο από την ΕΚΤ. Τα βγάλαν για να πληρώσουν τα χρωστούμενα. Μην ξεχνάμε ότι έχει υποσχεθεί σε όλους. Βγάζει τις υποχρεώσεις μία μία για να τον βοηθήσουν και για τις επόμενες εκλογές. Μόνο που με αυτόν τον τρόπο καταστρέφει την ελλάδα, αλλά δεν τους ενδιαφέρει. Ετσι κι αλλιώς αυτοί θα ζήσουν στην αγγλία ή στην αμερική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΕΕ κατέστρεψε την παραγωγή μας, και έκανε την Ελλάδα να ζει με δανεικά, και τώρα ούτε δάνεια δεν θέλουν να μας δώσουν, θέλουν να μας διώξουν και από το ευρώ, ενώ παραδίδουν και το Αιγαίο και την ελεύθερη Κύπρο στους Τούρκους!

    Η Ελλάδα αξίζει ΠΟΛΥ περισσότερα από αυτά!

    Η Ελλάδα είναι η Μητέρα της Ορθοδοξίας, και αυτό το αναγνωρίζουν όλες οι Ορθόδοξες χώρες!

    Η θέση της Ελλάδας δε είναι στην Δύση. Η Δύση μας κατέστρεψε!

    Η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από την επιρροή της Δύσης, σχεδόν χίλια χρόνια. Αποκηρύξαμε την Ορθοδοξία, υιοθετήσαμε τις Δυτικές ιδέες και τους εθνικισμούς της Δύσης, και έγινε η Ελλάδα από πλανητάρχης, μια κουκίδα στο χάρτη.

    Η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει από την Δύση, και να πρωτοστατήσει στην ένωση των Ορθοδόξων χωρών και την διάδοση της Ορθοδοξίας!

    Είμαστε πολύ πιο ισχυροί από ότι νομίζουμε! Αρκεί να αξιοποιήσουμε το όπλο που διαθέτουμε, που είναι πιο ισχυρό από κάθε άλλο όπλο: Την Ορθοδοξία!

    http://www.vimeo.com/8150226

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.