23/8/10

Υπάρχει Στρατηγικό Βάθος από Ελλάδα - Κύπρο;

Με τον Νικόλα Στυλιανού
Δράττομαι της ευκαιρίας του επεισοδίου του στολίσκου με πορεία προς τη Γάζα και του διαστήματος που μεσολάβησε από τότε, για να υπογραμμιστεί η ανάγκη στρατηγικού σχεδιασμού από μέρους της Ελλάδας, αλλά περισσότερο της Κύπρου. Δυστυχώς, ακόμα δεν έχουμε καταλάβει την ιλιγγιώδη ταχύτητα με την οποία αλλάζουν τα γεωστρατηγικά δεδομένα και χαρακτηριστικά της περιοχής μας, με αποτέλεσμα ο στρατηγικός μας σχεδιασμός και όραμα να διατηρείται σε υποτονικά επίπεδα.

Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να επανεξετάσουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ, οφείλουν να αναβαθμίσουν ουσιαστικά τις σχέσεις τους σε επίπεδο πολιτικο-στρατιωτικό, διότι στην περιοχή εμφανίζονται νέα δεδομένα, στα οποία πρέπει να προσαρμοστούμε πριν βρεθούμε πάλι προ τετελεσμένων.

Κατ' αρχάς, η επιλογή του κ. Χριστόφια να μη συμμετέχει άμεσα ή έμμεσα στον τουρκικού σχεδιασμού και υλοποίησης στολίσκο προς τη Λωρίδα της Γάζας ήταν στρατηγικά ορθή. Έδειξε ότι η υψηλή πολιτική δεν πραγματοποιείται με συναισθηματισμούς, αλλά με την ψυχρή λογική. Και μολονότι η στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στον παλαιστινιακό αγώνα είναι δεδομένη εδώ και δεκαετίες, εντούτοις το κυπριακό κράτος πήρε τη συνετή απόφαση να μη συμμετάσχει στο στολίσκο, καθώς θα είχε σοβαρές συνέπειες. Οφείλουμε ν' αντιληφθούμε έγκαιρα τις αλλαγές στο στρατηγικό περιβάλλον της ευρύτερης Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής. Η Τουρκία, ακόμα κι αν δεχτούμε ότι κάποτε υπήρξε σύμμαχος με τη Δύση και ειδικότερα το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, τα δεδομένα άλλαξαν άρδην μετά την άνοδο του Ερντογάν και του κόμματός του, ΑΚΡ, στην εξουσία. Ας το παραδεχθούμε, επιτέλους: Η Τουρκία, εδώ και τουλάχιστον 7 χρόνια, δεν ανήκει στη Δύση από στρατηγικής, αλλά και από κάθε άλλη άποψη:

Συνάπτει στρατιωτικές συμμαχίες με κράτη -υποστηρικτές της τρομοκρατίας- όπως η Συρία και ο Λίβανος, διατηρεί στενότατες σχέσεις με το Ιράν και υποστηρίζει σθεναρά τις πυρηνικές του φιλοδοξίες και, τέλος, όσον αφορά το Μεσανατολικό, υποστηρίζει θέσεις εκ διαμέτρου αντίθετες με αυτές του Ισραήλ και της Δύσης γενικότερα. Επιπρόσθετα, η Τουρκία διατηρεί συγκεκριμένη πολιτική ατζέντα στη Μέση Ανατολή, επιδιώκει να καταστεί περιφερειακή δύναμη θεωρώντας πως είναι το κράτος-προστάτης των μουσουλμάνων. Ακόμα, η υποστήριξη των θέσεων του Ιράν και η έντονη κινητοποίηση της Τουρκίας για το εν λόγω θέμα δεν μπορεί να μας αφήσει ασυγκίνητους, αφoύ, όπως κυκλοφορεί έντονα σε μελέτες από ιδρύματα του εξωτερικού, η Τουρκία διατηρεί κρυφή πυρηνική ατζέντα. Και αν η Τουρκία όντως καταφέρει -πράγμα αδύνατο- να γίνει πυρηνική δύναμη, τότε η κατάσταση βγαίνει εκτός ελέγχου.

Όλη αυτή η δραστηριότητα της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια έχει προκαλέσει τον έντονο προβληματισμό από αναλυτές κορυφαίων δεξαμενών σκέψης του εξωτερικού, αλλά και από πολιτικούς των χωρών της Δύσης. Υποστηρίζεται ότι η Τουρκία δεν ανήκει πλέον στρατηγικά στη Δύση, αφού σε όλα τα θέματα, Ιράν, Μεσανατολικό και στενές σχέσεις με τον "άξονα του κακού", διατηρεί διαφορετική ατζέντα με τους συμμάχους της. Ακόμα, το φιάσκο που υπέστη η Τουρκία με το στολίσκο και η ολοένα και αυξανόμενη σχέση και υποστήριξη του επίσημου τουρκικού κράτους με ακραίες ομάδες ισλαμιστών, φανερώνει την αλλαγή της στάσης της Τουρκίας, η οποία σταδιακά μετεξελίσσεται σε ένα φανατικά ισλαμικό κράτος, με κανένα σημείο επαφής με τη δυτική πολιτική και στρατηγική ατζέντα. Απ' εκεί και πέρα η Κύπρος οφείλει να μελετήσει αυτά τα νέα δεδομένα και να επανεξετάσει τη στρατηγική της γύρω από τρεις άξονες:

α) Η εμμονή μας σε γεγονότα του παρελθόντς μάς οδηγεί σε βιαστικές και λάθος επιλογές, οι οποίες έχουν συχνά κακά αποτελέσματα. Πρέπει, επιτέλους, ν' απογαλακτιστούμε από τα σύνδρομα του παρελθόντος, τύπου "ΕΟΚ-ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο" και να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και καταστάσεις. Είναι δεδομένο ότι ο ρόλος της Δύσης ήταν τουλάχιστον ύποπτος σε ό,τι αφορά την Κύπρο τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά το στρατηγικό περιβάλλον αλλάζει δραματικά. Καλό παράδειγμα είναι η περίπτωση του Βιετνάμ, το οποίο είναι η πιο στενά συνεργαζόμενη χώρα της Ασίας με τις ΗΠΑ. Η Κίνα, η οποία έχει παγκόσμιες βλέψεις, αποτελεί υπαρξιακή απειλή για το Βιετνάμ και το τελευταίο επεδίωξε και κατάφερε την αποκατάσταση των σχέσεών του με τις ΗΠΑ σε όλα τα επίπεδα: πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, οφείλουμε να αναθεωρήσουμε την είσοδό μας στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη (ΡfΡ). Η είσοδός μας στο Συνεταιρισμό πλανάται σαν ιδέα εδώ και χρόνια, αλλά καμία κυβέρνηση δεν ανέλαβε ουσιώδη πρωτοβουλία για την ένταξη τής Κύπρου. Και για κάποιους που ανεύθυνα λένε ότι ο Συνεταιρισμός αποτελεί προθάλαμο του ΝΑΤΟ, ας μάθουν, επιτέλους, ότι είναι μέλος και η Ρωσία. Σε κάποια φάση στο μέλλον πρέπει η Κύπρος να σκεφτεί το ενδεχόμενο ένταξης στο ΝΑΤΟ. Η στρατιωτική παρουσία της Κύπρου στην πολιτικοστρατιωτική ατζέντα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας θα αποτελέσει τεράστιο στρατηγικό πλεονέκτημα για το νησί, αφού η στρατιωτική παρουσία της Κύπρου -έστω και σε επίπεδο στρατιωτικής ιατρικής- θα έχει πολλαπλά οφέλη.

β) Η διαχρονική υποστήριξη και στενές σχέσεις με τριτοκοσμικά καθεστώτα τύπου Λιβύης και Κούβας, η στρατηγική ανώφελη και χωρίς ανταλλάγματα υποστήριξη των Παλαιστινίων και των Κούρδων πρέπει να επανεξεταστεί.

γ) Τα νέα δεδομένα στην περιοχή απαιτούν την ουσιαστική και ποιοτική αναβάθμιση των σχέσεών μας με το Ισραήλ. Η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ κρίνεται αναγκαία και οι προοπτικές κέρδους από τέτοια συνεργασία είναι τεράστιες και πολύπλευρες. Πρέπει να εξετάσουμε τη συνεργασία με το Ισραήλ σε θέματα στρατιωτικής εκπαίδευσης, έρευνας και διάσωσης στην Αν. Μεσόγειο. Οι σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ έχουν υποστεί αγεφύρωτη ρήξη και είναι αποτέλεσμα της συμπεριφοράς της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια. Η Τουρκία υποστηρίζει το Ιράν, που υποστηρίζει την αφάνιση του κράτους του Ισραήλ και προσπαθεί ν' αναλάβει το ρόλο του προστάτη των Παλαιστινίων, ερχόμενη σε ολομέτωπη ρήξη με το εβραϊκό κράτος. Όλα αυτά θα πρέπει να μελετηθούν και να αναλυθούν με την πρέπουσα σοβαρότητα.

δ) Οι κυβερνήσεις Ελλάδος - Κύπρου πρέπει να φροντίσουν την αναθέρμανση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. Το ΕΑΔ υπήρξε η μοναδική σοβαρή στρατηγική αποτροπής της τουρκικής επιθετικότητας, η οποία συνεχίζει να υφίσταται με αμείωτη ένταση. Έτσι αναβαθμίζεται ο ρόλος Ελλάδας - Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή, η στρατιωτική υπεροχή της Τουρκίας δέχεται σοβαρό πλήγμα και η διαπραγματευτική ισχύς της Κυπριακής Δημοκρατίας αναβαθμίζεται oυσιαστικά. Αυτήν τη στιγμή, είμαστε όμηροι της τουρκικής στρατιωτικής υπεροπλίας, τόσο στο χώρο του Αιγαίου, όσο και στην Κύπρο. Οι άνευ όρων υποχωρήσεις μας στις τουρκικές απειλές και απαιτήσεις, μας έφεραν σε στρατηγικό αδιέξοδο. Το σκηνικό δύναται ν' ανατραπεί εάν οι κυβερνήσεις Ελλάδος - Κύπρου αντιληφθούν τη σοβαρότητα των καταστάσεων και δεν μείνουν προσκολλημένες σε σύνδρομα και ανώφελες καταστάσεις του παρελθόντος.

ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ
Ειδικός σε θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

21 σχόλια:

  1. Οι Ελληνικές κυβερνήσεις όπως και ο Ελληνικός λαός (είτε μεμονομένα είτε σαν σύνολο) έχει ένα χαρακτηριστικό, είναι σε μόνιμη ανακολουθία λόγων και πράξεων εκτός αν είναι να προδόσει ένεκα κάποιου κέρδους ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ απολύτος με το άρθρο . Τα γεωπολιτικά δεδομένα έχουν αλλάξει και τα συμφέροντα Κούρδων-Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδος περισσότερο συνταυτίζονται παρά ποτέ ενώ αποκλείνουν τα συμφέροντα μεταξύ Ισραήλ- Τουρκίας.

    Επίσης το γεγονός ότι η Τουρκία εξισλαμίζεται πολιτικά και ακολουθεί αντιδυτική πολιτική εδώ και 7 χρόνια είναι κάτι που οφείλει η Κύπρος κ Ελλάδα να το εκμετταλευθούν προς όφελός τους και πολύ σωστη ήταν η κίνηση Χριστόφια για απαγόρευση απόπλου του στολίσκου.

    Συμφωνώ με την άποψη του αρθρογράφου ότι οι διαφορές Τουρκίας- Ισραήλ είναι και θα γίνονται όλο και πιό αγεφύρωτες και όσοι υποστιρίζουν ότι Ισραήλ-Τουρκία θα επανακάμψουν στις σχέσεις τους αρνούνται να δούν τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί και περιχαρακώνονται σε καταστάσεις του παρελθόντος.

    Η εξωτερική πολιτική μας πρέπει να απεμπλακεί από στερεότυπα κατά του Ισραήλ και από συναισθηματισμούς υπέρ Αράβων- Παλαιστηνίων που τελικά ζημίωσαν τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα μας αλλίως θα περιθοριοποιηθούμε σε καταστάσεις και θα βρεθούμε και πάλι προ τετελεσμένων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ὅσο συνεχίζεται ἡ πολιτικὴ κατευνασμοῦ πρὸς τὴν Τουρκία, αὐτὰ εἶναι ὄνειρα ἐαρινῆς νυκτός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Διερωτώμαι, και πάλι, αν έχει νόημα η οποιαδήποτε συζήτηση περί των σχέσεων (φιλικών ή αντιθέτων, είναι αδιάφορο) με το Ισραήλ, σε επίπεδο κρατών και μόνο.
    Με άλλα λόγια, νομίζω ότι είναι άνευ αντικειμένου, η διερεύνιση ακόμα και γιά το είδος των σχέσεων με το Ισραήλ, μόνο σε διακρατικό επίπεδο.
    Γιά να είναι αξιόπιστη και εντός της πραγματικότητας μία τέτοια ανάλυση, νομίζω ότι θα έπρεπε η οπτική της, να εστιάζεται στο παγκόσμιο επίπεδο του Ελληνισμού-Εβραϊσμού.
    κατά τη γνώμη μου, μόνο σε αυτό το επίπεδο, είναι δυνατόν να υπάρξει ανάλυση, προσδιορσμός και επιμέτρηση των εκατέρωθεν δυνάμεων, ώστε να προκύψει ένα αξιόπιστο συμπέρασμα, γιά το είδος της σχέσης (ετεροβαρής, ισοβαρής)και σε διακρατικό επίπεδο.
    Και τούτο γιατί, σε διακρατικό επίπεδο, η διαφορά ισχύος είναι καταλυτική υπέρ του Ισραήλ και, επομένως η σχέση θα είναι πάντα ετετοβαρής.
    Αν μεν είναι "φιλική", το Ελλαδικό κέρδος θα περιορίζεται σε κακτικό επίπεδο και καθόλου σε στρατηγικό.
    Αν είναι "εχθρική", τότε, θα υπάρχει μόνο χασούρα.
    Αυτό, οφείλεται στο γεγονός ότι, μέγα μέρος της ισχύος του Ισραήλ ως κράτους, οφείλεται στην ισχυρή πολιτική επιρροή της Εβραϊκής διασποράς στις χώρες διαμονής της.
    Η Ελλάδα επίσης, διαθέτει μεγαλή και ενεργητική διασπορά ανά τον κόσμο.
    Ακριβώς αυτό είναι που επιβάλει, κατά τη γνώμη μου, η θεώρηση των Ελληνο-Ισραηλινών σχέσεων, να γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο και όχι σε τοπικό κρατικό.
    Αυτή η θεώρηση είναι που θα αναδείξει τα σημεία στα οποία υπάρχει έλλειμα και ανισορροπία ισχύος, που καθιστά την διακρατική σχέση ετεροβαρή, ανεξαρτήτως του είδους των σχέσεων.
    Έτσι νομίζω...
    Κάθε αντίλογος, ευπρόσεκτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΜΕ ΤΗΝ ΛΕΞΗ ΣΥΝΘΗΚΗ,ΑΜΕΣΩΣ ΠΑΕΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ,ΣΥΜΦΩΝΙΑ,ΣΥΜΒΑΣΗ...
    ΚΑΤΙ ΟΠΩΣ ΕΝΝΟΕΙ Η ΛΕΞΙΣ ΣΥΝΘΗΚΟΛΟΓΩ=ΣΥΜΒΙΒΑΖΟΜΑΙ,ΥΠΟΧΩΡΩ,ΝΙΚΙΕΜΑΙ,ΚΑΝΩ ΣΥΜΦΩΝΙΑ.
    ΟΛΑ ΤΑ ΡΙΧΝΟΥΝ ΣΑΝ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ...ΣΥΜΦΩΝΗΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΓΙΑ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΔΗΛΑΔΗ...
    ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΝΝΟΟΥΝ...ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ...ΥΠΟΧΩΡΗΤΙΚΟΙ ΣΕ ΟΛΑ.
    ΓΙΑΥΤΟ ΟΙ ΨΕΥΤΟ-ΜΑΚΕΝΤΟΣΚΟΙ ...ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΝΗΓΥΡΑΚΙ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΑΣ ...ΕΓΡΑΨΑΝ ΤΗΝ ΛΕΞΗ,"ΣΥΝΘΕΣΗ"ΔΗΛΑΔΗ ΕΚ ΤΟΥ "ΣΥΝ ΘΕΤΩ" ΠΟΥ ΕΝΝΟΕΙ ΣΥΝΔΕΩ ΤΑ ΜΕΡΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΩ ΕΝΑ ΕΝΙΑΙΟΝ ΟΛΟΝ,ΣΥΝΕΝΩΣΩ...ΤΗΝ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΝ"ΝΑ ΤΩΡΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΑΔΕΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΑΝΕ ΤΙΣ "27 ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ" ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ...ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΜΑΚΕΝΤΟΝΣΚΙ-ΓΡΑΙΚΥΛΙΚΑ...ΣΥΝ ΘΕΤΕΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ...ΞΥΠΝΑΤΕ ΡΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ....ΔΙΑΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μέχρι να καταλάβουμε τις αστραπιαίες αλλαγές θα έρθουν οι Τούρκοι στην Τριπολιτσά και θα ψάχνουν τους απόγονους του Κολοκοτρώνη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν θέλετε ένα άρθρο που βάζει τα πράγματα στις σωστές διαστάσεις διαβάστε αυτό:

    http://www.enkripto.com/2010/08/blog-post_20.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. elpada
    Το Ισραήλ χωρίς το εβραϊκό λόμπι θα εξαφανιζόταν από τον χάρτη πολύ γρήγορα. Άρα όταν λέμε Ισραήλ συμπεριλαμβάνουμε και τους εβραίους της διασποράς. Το εβραϊκό λόμπι ελέγχει το χρήμα, και άρα ελέγχει τους πολιτικούς σε διάφορα μέρη του κόσμου.
    Θα πρέπει να παρατηρήσουμε εδώ ότι το Ισραήλ με μεγάλη συνέπεια στήριξε τα συμφέροντα της Τουρκίας στην περιοχή, οδηγώντας σε πλήρη διάλυση την χώρα μας.
    Δεν αποκλείεται όμως να προσδοκούσε και το ίδιο το Ισραήλ οφέλη από την καταστροφή της χώρας μας. Θα τολμήσω να πω κάτι το οποίο ίσως πολλοί να το χαρακτηρίσουν ακραίο.
    Αν οδηγούσαμε μια χώρα στην εξαθλίωση, ή ακόμη καλύτερα, στα πρόθυρα της εξαθλίωσης, και μετά της απλώναμε το χέρι μας για συνεργασία, πόσες πιθανότητες άρνησης θα είχαμε!
    Αν ταυτόχρονα ενθαρρύναμε τον παραδοσιακό εχθρό αυτής της χώρας, ώστε να προβάλει ακόμη και εδαφικές αξιώσεις σε βάρος της, (Ελλάδος), και μετά ερχόμασταν σε σύγκρουση με την χώρα αυτή, (Την Τουρκία), δεν θα σκέφτονταν όλοι ότι… ο εχθρός του εχθρού μου…
    Αν εγώ ήμουν το Ισραήλ θα έβλεπα ότι οι φιλικές μου σχέσεις με την Τουρκία έχουν ημερομηνία λήξης. θα φρόντιζα λοιπόν να δημιουργήσω συνθήκες κατάλληλες ώστε να μπορώ να κάνω καινούργιες «φιλίες». Δημιουργώ κατάλληλες συνθήκες σημαίνει ότι έχω φροντίσει πριν να είμαι χρήσιμος ή ακόμη καλύτερα απαραίτητος για τους καινούργιος μου φίλους. Μπορεί το ότι τα γεγονότα τρέχουν τόσο γρήγορα να μην οφείλεται σε γρήγορα αντανακλαστικά αλλά σε πολύ καλό σχεδιασμό…
    Μέρος αυτού του σκεδασμού και ο Αμερικανό – εβραίος πρωθυπουργός…
    Η απάντηση είναι, ναι, υπάρχει στρατηγικό βάθος σε αυτήν την συνεργασία, αφού κατά την γνώμη μου σχεδιάστηκε με πολύ μεγάλη προσοχή.
    Ο Ερντογάν το γνώριζε για αυτό και πραγματοποίησε ηρωική έξοδο στήνοντας το περιστατικό με τον στολίσκο και αποκομίζοντας τα μέγιστα οφέλη για τον ίδιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. elpada
    Το Ισραήλ χωρίς το εβραϊκό λόμπι θα εξαφανιζόταν από τον χάρτη πολύ γρήγορα. Άρα όταν λέμε Ισραήλ συμπεριλαμβάνουμε και τους εβραίους της διασποράς. Το εβραϊκό λόμπι ελέγχει το χρήμα, και άρα ελέγχει τους πολιτικούς σε διάφορα μέρη του κόσμου.
    Θα πρέπει να παρατηρήσουμε εδώ ότι το Ισραήλ με μεγάλη συνέπεια στήριξε τα συμφέροντα της Τουρκίας στην περιοχή, οδηγώντας σε πλήρη διάλυση την χώρα μας.
    Δεν αποκλείεται όμως να προσδοκούσε και το ίδιο το Ισραήλ οφέλη από την καταστροφή της χώρας μας. Θα τολμήσω να πω κάτι το οποίο ίσως πολλοί να το χαρακτηρίσουν ακραίο.
    Αν οδηγούσαμε μια χώρα στην εξαθλίωση, ή ακόμη καλύτερα, στα πρόθυρα της εξαθλίωσης, και μετά της απλώναμε το χέρι μας για συνεργασία, πόσες πιθανότητες άρνησης θα είχαμε!
    Αν ταυτόχρονα ενθαρρύναμε τον παραδοσιακό εχθρό αυτής της χώρας, ώστε να προβάλει ακόμη και εδαφικές αξιώσεις σε βάρος της, (Ελλάδος), και μετά ερχόμασταν σε σύγκρουση με την χώρα αυτή, (Την Τουρκία), δεν θα σκέφτονταν όλοι ότι… ο εχθρός του εχθρού μου…
    Αν εγώ ήμουν το Ισραήλ θα έβλεπα ότι οι φιλικές μου σχέσεις με την Τουρκία έχουν ημερομηνία λήξης. θα φρόντιζα λοιπόν να δημιουργήσω συνθήκες κατάλληλες ώστε να μπορώ να κάνω καινούργιες «φιλίες». Δημιουργώ κατάλληλες συνθήκες σημαίνει ότι έχω φροντίσει πριν να είμαι χρήσιμος ή ακόμη καλύτερα απαραίτητος για τους καινούργιος μου φίλους. Μπορεί το ότι τα γεγονότα τρέχουν τόσο γρήγορα να μην οφείλεται σε γρήγορα αντανακλαστικά αλλά σε πολύ καλό σχεδιασμό…
    Μέρος αυτού του σκεδασμού και ο Αμερικανό – εβραίος πρωθυπουργός…
    Η απάντηση είναι, ναι, υπάρχει στρατηγικό βάθος σε αυτήν την συνεργασία, αφού κατά την γνώμη μου σχεδιάστηκε με πολύ μεγάλη προσοχή.
    Ο Ερντογάν το γνώριζε για αυτό και πραγματοποίησε ηρωική έξοδο στήνοντας το περιστατικό με τον στολίσκο και αποκομίζοντας τα μέγιστα οφέλη για τον ίδιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. το ισραηλ οντως βασιζεται στους εβραιους της διασπορας. αυτοι κανουν κουμαντο αυτοι αλλως τε ιδρυσαν και το ισραηλ. δεν υπαρχει καμια συγκριση μεταξυ των ιουδαιων και των ελληνων και μαλιστα σε επιπεδο διασπορας (δεν λεω οτι η ελληνες των ΗΠΑ δεν κανουν τιποτα) η ευφυια των εβραιων ειναι πολυ πιο υψηλη απο των ελληνων και αλλων. παραδειγμα ολοι οι εβραιοι των ΗΠΑ ειναι το λιγοτερο γιατροι και δικηγοροι, δεν υπαρχει πανεπιστημιο που να μην εχει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ εναν εβραιο καθηγητη ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ. Οι ελληνες περιοριζονται στα εστιατορια..οι οργανωτικες ικανοτητες και η στοχοπροσηλωση των εβραιων ξεπερνουν, ως πιο εξυπνοι, καθε αλλου λαου . αυτη την στιγμη υπαρχουν δεκαδες εβραιοι προεδροι πανεμιστημιων στην αμερικη. O γνωστος Summers ηταν προεδρος στο Χαρβαρντ στο Γειλ ειναι ο Levin κτλ ελληνας μονο ενας (και πεθανε περσι) Ποσους ελληνες επιστημονες νομπελιστες ξερετε; κανενα. Εβραιοι το εν τριτο παρακαλω ολων τον νομπελ. δεν διανοειται συγκριση θα μας φανε λαχανο ετσι τσαπατσουληδες που ειμαστε..η μονη ελπιδα για ισοζυγισμο ειναι οι κινεζοι και οι ινδοι σε μερικες δεκαετιες. εαν υπαρχει ελλαδα μεχρι τοτε βεβαια καλο ειναι να κανει με αυτους καμια συμμαχια.

    Χιουτεκούτλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τα θινκ τανκ για να αλαξουν στρατηγικη θελουν καιρο να ερθουν τα πανω κατω πολοι εν γγεφαλοι βγαινουν λαθος ,τα οικονομοτεχνολογικα μαλλον παραπανω ,πιστευω οτι ειδανε το λυκακη κατω απο την προβια , αν οχι ,ο χρονος θα το παρουσιασει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Ο κ. Στυλιανού προτείνει αναθεώρηση της πολιτικής συμμαχιών. Και προσπαθεί να πείσει ότι τα πράγματα άλλαξαν (ή αλλάζουν αναπότρεπτα)προς μια κατεύθυνση τέτοια που εμείς οφείλουμε να συνταχθούμε με το Ισραήλ. Έστω ότι είναι αληθές. Θα όφειλε να μας πει: τι πρέπει να ζητήσουμε. Αν θα μας το δώσουν. Τι πρέπει να κάνουμε και τι είναι αποδεκτό (για τα συμφέροντά μας να κάνουμε) ώστε να πάρουμε αυτό που θελουμε. Αν οι "νέοι" σύμμαχοι έιναι δυνα΄τον να μας το δώσουν.
    Αντί να λέει τόσα πολλά για πολλά και μάλλον αδιάφορα (διότι προεξοφλεί εξελίξεις ως οριστικές)όφειλε να εξηγήσει τα ανωτέρω. Δοιαφορετικά τι θα οφελήσει να μετακινηθούμε από τις σημερινές συμμαχίες (που δεν μας προσφέρουν τίποτα, όπως λέει)για να πάμε σε καινόυργιες, πάλι χωρίς κέρδος. Τα άλλα αφορούν στις επιθυμίες του, όχι όμως στην ασφάλειά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ποιος κοιτάξει τα εθνικά μας συμφέροντα;23 Αυγούστου 2010 στις 6:54 μ.μ.

    @ Χιουτεκούτλης

    Καθαρά ραγιάδικη νοοτροπία. Ελπίδα μας οι Ινδοί, οι Κινέζοι, ο ένας, ο άλλος. Ποτέ να μην βασιστούμε στις δυνάμεις μας. Έτσι μάθαμε από την τουρκοκρατία. Να περιμένουμε την βοήθεια από τους Ρώσους, Άγγλους, Γάλλους κλπ., οι οποίοι βεβαίως μόνο για τα δικά τους συμφέροντα μεριμνούσαν.

    Επειδή είμαστε ... χιουτεκούτληδες πάμε κατά διαόλου. Μας λείπει το μυαλό; Όχι. Τότε γιατί δεν κοιτάζουμε να δούμε τι φταίει και είμαστε στα χάλια που είμαστε;

    Οι Εβραίοι κάνουν κουμάντο στον κόσμο όλο. Αυτές τις βλακείες συνηθίσαμε να παπαγαλίζουμε, δεν κάνουμε όμως ΤΙΠΟΤΕ για να αλλάξουμε σαν λαός, παρά καθόμαστε και κλαίμε την μοίρα μας. Εκεί, μια ζωή ραγιάδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εκπλήσομαι πραγματικά για το πόσο λάχανα μας θεωρούν κάποιοι και προχωρούν εδώ και λίγο καιρό σε μπαράζ φιλοισραηλινών δημοσιευμάτων με ότι επιχείρημα μπορεί να φανταστεί κανείς.

    Ένα παράδειγμα:

    Σε κάποια φάση στο μέλλον πρέπει η Κύπρος να σκεφτεί το ενδεχόμενο ένταξης στο ΝΑΤΟ. Η στρατιωτική παρουσία της Κύπρου στην πολιτικοστρατιωτική ατζέντα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας θα αποτελέσει τεράστιο στρατηγικό πλεονέκτημα για το νησί, αφού η στρατιωτική παρουσία της Κύπρου -έστω και σε επίπεδο στρατιωτικής ιατρικής- θα έχει πολλαπλά οφέλη



    Ο τόσο καλός γνώστης του διεθνές γίγνεσθαι δεν γνωρίζει τα προβλήματα ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ;

    Και μόνο να σκεφτεί κανείς τη διπλωματική δύναμη που θα αποκτήσει η Τουρκία σε μια τέτοια διαπραγμάτευση φτάνει,αλλά είπαμε,όταν θεωρείς ότι οι αναγνώστες σου είναι κάτι που θυμίζει λάχανο νοητικά τέτοια γράφεις.


    Δηλαδή αν αλάξει η κυβέρνηση στην Τουρκία κάποια στιγμή και οι σχέσεις με τη δύση αποκατασταθούν τότε ποιές θα είναι οι συνέπειες του αλονίσματος των Ισραηλινών στη χώρα μας;


    Και κάτι τελευταίο,έχουν την εντύπωση όλοι αυτοί οι καλοθελητές ότι αν όντως υπάρχει τόσο μεγάλο θέμα με τη Τουρκία ότι θα την αφήσουν έτσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αφου ειναι η ΕΛΛΑΔΑ στο ΝΑΤΟ καλον ειναι να μπει και η ΚΥΠΡΟΣ αν χρειαστει φευγουμαι παρεα , για τους εγγλεζους το ΝΑΤΟ θα επισπευσει την αναχωριση τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τὸ ἄρθρον τοῦ Ν. Στυλιανοῦ δὲν εἶναι παρὰ μία τυπικὴ περίπτωσις προπαγάνδας ὑπὲρ τοῦ Ἰσραήλ, μὲ τὸ ὁποῖον μᾶς καλεῖ νὰ συμμαχήσωμεν ἐπισείων ὡς φόβητρον τὴν Τουρκίαν. Καὶ καλεῖ ἀκόμη τήν τε μητροπολιτικὴν Ἑλλάδα καὶ μάλιστα τὴν Κύπρον νὰ προσέλθουν ὑπάκουαι εἰς τὰ διάφορα μανδριὰ τῆς διεθνοῦς ἐξουσίας, ὅπως τὸ ΝΑΤΟ καὶ ἡ PfP, ἐφ’ ὅσον ἔξω παραμονεύουν οἱ λύκοι.
    Εἰς προηγούμενα σχόλιά μου ἔχω ὑποστηρίξει, διατί εἶμαι τοὐλάχιστον ἐπιφυλακτικὸς εἰς τὴν «συμμαχίαν» μετὰ τοῦ Ἰσραήλ. Δι’ ὅτι σταθερὸν καὶ διαχρονικὸν χαρακτηριστικὸν τοῦ Ἰουδαϊσμοῦ εἶναι ὁ ἀνθελληνισμός. Κατὰ τ’ ἄλλα δὲν θὰ εἶχα ἀντίρρησιν (κατ’ ἀρχήν) νὰ σκεφθῶμεν μίαν τοιαύτην προοπτικήν. Ἀλλ’ ἐάν, ὡς ἀναφαίνεται, τελέσωμεν τοιαύτην συμμαχίαν, καὶ εἴθε νὰ σφάλλω, θὰ τὸ πληρώσωμεν ἀκριβά. Καὶ δὲν ἀποκλείεται καὶ αὐτὴ ἡ πολιτικὴ νὰ στοχεύῃ κατ’ οὐσίαν ἐναντίον τῆς Ἑλλάδος, ἄλλωστε μᾶς ἔχει συνηθίσει εἰς αὐτὰ ἡ παροῦσα κυβέρνησις. Ὅποιος διαφωνεῖ, ἂς ὑποδείξῃ μόνην μίαν περίπτωσιν εἰς ὅλην τὴν Ἱστορίαν, καθ’ ἣν ὠφελήθημεν ἐκ τοῦ Ἰουδαϊσμοῦ, ὅπως ἀμοιβαίως ἐπωφελεῖς ἦσαν αἱ σχέσεις μας π.χ. κατὰ τὴν ἀρχαιότητα μὲ τὴν Αἴγυπτον.
    Ἐπὶ πλέον θὰ συμφωνήσω μὲ τὸν προηγούμενον σχολιαστήν (7:15 μ.μ.) εἰς τὸ ὅτι, ἐὰν πράγματι ἡ Τουρκία ἀπειλεῖ τὴν πολιτικὴν τῆς Δύσεως, τότε ἡ τελευταία θὰ ἐπιληφθῇ τοῦ θέματος. Ἡμεῖς τίνα δουλειὰν ἔχομεν νὰ ἀνακατευθῶμεν; Διὰ νὰ φέρωμεν ἴσως εἰς πέρας τὰ σχέδια τῆς Δύσεως, τῆς ὁποίας δὲν εἴμεθα σύμμαχοι ἀλλὰ ὑποτελεῖς; Ἂς λύσῃ λοιπὸν ἡ Δύσις τὸ ζήτημα μόνη της καὶ ἡμεῖς, ἐὰν δυνάμεθα, ἂς ἐπωφεληθῶμεν κατ’ ὄπιν. Μέχρι τότε ἑτοιμότης καὶ αὐστηρὰ οὐδετερότης.

    Πρὸς Χιουτεκούτλην:
    Ὡραῖον τὸ ἀνέκδοτον περὶ εὐφυΐας τῶν Ἑβραίων. Εἰς ὅλα τὰ πανεπιστήμια τοῦ κόσμου ὑπάρχουν καὶ πολλαὶ χιλιάδες Ἑλλήνων καθηγητῶν, καὶ δὴ μάλιστα ἐκ τῶν πλέον ἐπιφανῶν καὶ σεβαστῶν. Ἀλλὰ καὶ εἰς τοὺς ἄλλους τομεῖς διαπρέπουν οἱ Ἕλληνες. Τὸ ὅτι βεβαίως αὐτὴ ἡ ἱκανότης τῶν Ἑλλήνων δὲν μεταφράζεται εἰς ὀφέλη διὰ τὸ κράτος «Ἑλλάς», ὀφείλεται εἰς τὸ ὅτι οἱ Ἕλληνες ἐκ φύσεως δὲν λειτουργοῦν ἐξουσιαστικῶς, καθῶς καὶ εἰς τὸν ἀνθελληνισμὸν αὐτοῦ τούτου τοῦ ἑλληνικοῦ κράτους ἢ μᾶλλον κρατιδίου τῶν Ῥωμιῶν, τὸ ὁποῖον ἀντιμετωπίζει τοὺς πολίτας ἢ μᾶλλον ὑπηκόους του ὡς ἀντικείμενα φορολογήσεως καὶ ἄλλης ἐν γένει ἐκμεταλλεύσεως.

    Εἷς Ἕλλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εδω ΚΟΙΝΟ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ δεν μπρουμε να φτιαξουμε με τους Κυπριους ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ και μιλαμε για στρατηγικο βαθος?Κανενα αλλο ανεκδοτο ξερουμε?
    Χρηστος Βουλγαρης απο Λονδινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. κ ελλην
    νομιζετε οτι το να λειτουργει καποιος εξουσιαστικως οπως λετε οτι κανουν οι εβραιοι δεν απαιτει εξυπναδα ή μηπως ο γιαχβε τα κανονιζει ολα. θεωρειτε εξυπναδα ή βλακεια οτι το ρωμαίκο κρατιδιο των αθηνων ειναι η απεικονιση του ρωμιου. και αφου οι ιουδαιοι εξουσιαζουν τους αλλους διατι οι αλλοι δεν εξεγηροντα; ειναι μοζοχες και γιατι. εαν ειχαν νιονιο μαλλον δεν θα τους αρεσε.
    ειτε το θελουμε ειται οχι η εξουσια απαιτει εξυπναδα οι βλακες μονο ραγιαδες μενουν. αυτο δεν συμαινει οτι ο εξυπνος ειναι και ηθικος αλλα στην πολιτικη μετραει ο ρεαλισμος. Τελος δεν ειπα οτι δεν υπαρχουν ελληνες επιστημονες και πολλοι καλοι αλλα ο αριθμος τους ειναι ελαχιστος μπροστα σε αυτο τον εβραιων και τρεχουν σε εβραιικα πανεπιστημια να βρουν δουλεια (στις ΗΠΑ). μαλλον θελει πολη ευφυια οι ελληνες να φτιαξουν ενα πανεπιστημιο.

    Χιουτεκούτλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @ Ποιος κοιτάξει τα εθνικά μας συμφέροντα;
    κ εθνικοσυμφεροντολογε, κατ' αρχας Χιουτεκούτλης ειναι μονο ενας. εαν ειμαστε ολοι (και εσεις) τοτε συμφωνουμε στις αποψεις αρα προς τι οι ενστασεις; στο προκειμενο τωρα.. εννοειται οτι πρεπει καποιος να βασιζεται στις δικες του δυναμεις πρωτα. εαν δεν το κανει, οπως πολυ σωστα λετε οτι δεν το κανουμε εμεις, τοτε ουδεις θα θελησει να συμμαχισει μαζι μας. συμφωνιες μπορει να γεινουν οχι συμμαχιες. οσο αφορα το ισραηλ (δεν εχω αντιρρηση να βολιδοσκοπησει η ελλαδα την κατασταση) πρεπει να δουμε τι κοινο συμφερον υπαρχει ή κοινος αντιπαλος. υπαρχει;; το ισραηλ ελεγχει μιαν υπερδυναμη τις ΗΠΑ εμεις ποιαν υπερδυναμη ελεγχουμε;
    καμια και ουτε προκειται στο αμεσο μελλον. οι ισραηλινοι μπορει να μας πεταξουν ενα κοκαλακι και ειναι καλοδεχουμενο (εαν δεν το πληρωσουμε για φιλετο). οταν αναφερθηκα στη κινα εννοουσα οτι μπορουμε να κανουμε και με αυτους συμφωνιες διοτι εχουμε καποια κοινα συμφεροντα (για κοινους αντιπαλους δεν ξερω ακομα). Τελος λετε οτι δεν κανουμε τιποτα για να αλλαξουμε.. σωστα αλλα ξερετε την μυστικη συνταγη για το πως θα αλλαξουμε. ολοι λεμε να αλλαξουμε νοοτροπια. ενας τροπος ειναι να κανουμε ολοι μεταμοσχευση εγκεφαλου με αυτων αλλων λαων πιο οργανωτικων. (δεν λεω εξυπνων γιατι θα τα παρει ο "εις ελλην") εαν λοιπον συμφωνουμε οτι πρεπει να αλλαξουμε παραδεχομαστε οτι ειμαστε κατωτεροι των περιστασεων (οχι και οσο εξυπνοι) ενω οι εβραιοι ειναι και θα θελαμε να τους μοιασουμε λιγακι. (δεν νομιζω αυτοι να θελουν να μιασουν σε εμας)
    αυτη την συνταγη εαν την βρειτε ισως να ειστε ο πρωτος ελλην με νομπελ επιστημών. (οι εβραιοι αυτην τη δεκαετια κερδισαν πανω απο δεκα, οι ελληνες το μπουλο)

    Χιουτεκούτλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πρὸς Χιουτεκούτλην (τὸν πρῶτον, παιδιά, ἀποφασίστε):
    Ἐὰν δεχθῶμεν, ὅτι ἡ ἐξουσία εἶναι παρὰ φύσιν κατάστασις, ἐφ’ ὅσον ἡ φύσις δὲν τὴν ἀναγνωρίζει –τοὐναντίον ἀναγνωρίζει τὸν πόλεμον, ὡς ἄρνησιν τῆς ἐξουσιαστικῆς σχέσεως–, τότε δὲν εἶναι καὶ τόσον εὐφυὴς ὁ ἐξουσιαστικῶς λειτουργῶν. Εἰς τὸ δίπολον τοῦ ἐξουσιασμοῦ «αὐθέντης-δοῦλος» ὁ δοῦλος εἶναι, νομίζω, αὐταπόδεικτον, διατί δὲν εἶναι εὐφυής. Οὔτε ὅμως εἶναι καὶ ὁ αὐθέντης, δι’ ὅτι στηρίζεται εἰς ἄλλους διὰ τὴν ἐπιβίωσιν καὶ εὐημερίαν του. Παράδειγμα πλούσιοί τινες στηριζόμενοι εἰς τοὺς ὑπηρέτας των, οἱ ὁποῖοι ἀδυνατοῦν καὶ τὰ κορδόνια των νὰ δέσουν. Καὶ ἐξαναγκάζεται νὰ φυλᾷ νύκτα καὶ ἡμέραν, μήπως καὶ οἱ ὑπ’ αὐτὸν ἐξεγερθοῦν. Τυπικὸν πάλιν παράδειγμα τὸ Ἰσραήλ, τὸ ὁποῖον, πέραν τοῦ ὅτι στηρίζεται εἰς τοὺς Ἀμερικανούς, ὑποχρεοῦται νὰ ἐλέγχῃ συνεχῶς καὶ νὰ τιμωρῇ τοὺς ὑπ’ αὐτὸ Ἄραβας καὶ ἐνίοτε καὶ τὰ γύρω του ἐχθρικὰ ἀραβικὰ κράτη. Δὲν νομίζω δὲ τοιαύτην ζωὴν νὰ ὀνειρεύωνται οἱ Ἑβραῖοι, νὰ προσέχουν μήπως τοὺς ἔλθῃ κανεῖς πύραυλος εἰς τὸ κεφάλι.
    Ἡ ἔλλειψις μέσων αὐτοσυντηρήσεως ἠνάγκαζεν πάντοτε τοὺς Ἑβραίους νὰ παρασιτοῦν εἰς βάρος ἄλλων ἐθνῶν. Καὶ πάντοτε νὰ χρησιμοποιοῦν πλάγια μέσα, ἤτοι ἀπατηλά, διὰ νὰ ἐπιβιώσουν καὶ νὰ ἀναδειχθοῦν, ὡς ὁ Δαυῒδ τὴν σφενδόνην, διὰ νὰ νικήσῃ τὸν ἀπὸ πάσης ἀπόψεως ὑπερέχοντα Γολιάθ. Τοιαῦτα ἀπατηλὰ μέσα χρησιμοποιοῦν καὶ διὰ τὴν ἀναρρίχησίν των εἰς ἐξεχούσας θέσεις ποὺ ἀναφέρεις. Τὸ ἀποτέλεσμα; Οὐδέν. Οὐδὲν ἀφήνουν εἰς τὸ διάβα των, ἐκτὸς ἴσως καταστροφῆς. Δι’ ὃ καὶ διεγείρουν τὸ ἐναντίον των μῖσος τῶν ἄλλων ἐθνῶν. Ἡ πρακτικὴ δὲ αὐτὴ τῶν Ἑβραίων τοὺς ἐπεφύλαξεν ἄπειρα δεινὰ κατὰ τὴν ἱστορικήν των διαδρομήν.
    Πέραν αὐτῶν ἢ ἐξ αἰτίας αὐτῶν ἡ τωρινὴ κατάστασις εἶναι μία μόνη στιγμὴ εἰς τὴν ἱστορίαν χιλιάδων ἐτῶν καὶ δὲν ἀρκεῖ, διὰ νὰ κρίνωμεν, ἐὰν ἡ τακτικὴ τῶν Ἑβραίων εἶναι εὐφυὴς οὔτε δύναται νὰ διαρκέσῃ ἐπ’ ἄπειρον. Ὅσον συντομώτερον τὸ καταλάβουν αὐτὸ οἱ Ἑβραῖοι, τόσον τὸ καλύτερον δι’ αὐτούς. Αὐτὴ θὰ εἶναι μία πράγματι εὐφυὴς σκέψις.
    Εἷς Ἕλλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Μου θυμιζετε τα "αισθηματα" του γιδιου προς τον τσομπανο για τον οποιον το καλυτερο γιδι ειναι το μαγειρευμενο.Οταν το γιδι σε μια ξαφνικη αναλαμπη του καταλαβε γιατι το τρεφει ο τσομπανος τουδωσε μια και τον τελειωσε και βγηκε απο το μαντρι οπου περιμενε ο λυκος και τοτε συνειδητοποιησε το τραγικο αδιξοδο οτι απο αλλη γεννα οιβοσκοι και απο αλλη γεννα τα γιδια.Αυτο ισχυει σε ολη την Φυση και δεν ειναι ανθρωπινο κατασκευασμα ουτε καποιας "πονηρης"
    φυλης ουτε απο Θεου.Ετσι γινεται,ο βλαξ για να επιβιωσει θα πρεπει να ακολουθει τα λογικα μονοπατια που ανοιγουν αλλοι και να παιρνει την αμοιβη του.Και αυτο δεν ειναι κατα του βλακα αλλα υπερ του ασχετα αν νιωθει φθονο για αυτον που τον καθοδηγει και τον φροντιζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.