13/8/10

Η απραξία δεν φέρνει έσοδα

της Ελίνας Γαληνού
Οι λίγες μέρες διακοπών, η καλοκαιρινή ατμόσφαιρα και οι υψηλές θερμοκρασίες, ίσως αποσπάσουν για λίγο την προσοχή του κόσμου από τα προβλήματά του. Σύντομα όμως θα επιστρέψει πάλι στους ρυθμούς του και θα έρθει αντιμέτωπος με όλα τα δυσάρεστα της εποχής. Την οικονομική δυσπραγία, την καθημερινή καταπίεση, το ήδη κονιορτοποιημένο εισόδημά του. Στην αρχή του καλοκαιριού, το φθινόπωρο έμοιαζε ακόμα μακρινό. Τώρα που πλησιάζει, η αγωνία για την επιβίωση θα αρχίσει να εντείνεται μετά την επιστροφή από τις διακοπές.
Παρ΄όλα αυτά, το κυβερνητικό επιτελείο παραθερίζει σε κοσμοπολίτικα περιβάλλοντα, υπό τον εφησυχασμό "ότι έπραξε το καθήκον του στο ακέραιο και έσωσε την Ελλάδα". Ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα δηλώσει "δεν με ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος" και προχωρεί αδιάλλακτα στην εφαρμογή μέτρων που θεωρεί αποτελεσματικά. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι του Μηχανισμού Στήριξης κατά τους πρόσφατους ελέγχους τους, αποφάνθηκαν "ότι ναι μεν η κυβέρνηση προωθεί αποφασιστικά μέτρα, πλήν όμως, αυτά τα μέτρα που έχει λάβει ως τώρα, δεν αποδεικνύονται προσοδοφόρα." Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ευρώπης, ανέφερε "ότι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, ήδη συμπιέστηκαν αρκετά από τις περικοπές...", αντιπροτείνοντας να εξετάσει η κυβέρνηση και άλλους τρόπους άντλησης εσόδων.
Στο μεταξύ, η νέα αύξηση του ΦΠΑ κατά δύο επιπλέον μονάδες, έπληξε ακόμα περισσότερο την αγορά για λόγους αυτονόητους. Αφ΄ενός, ο κόσμος με τα συμπιεσμένα εισοδήματα, μειώνει όλο και περισσότερο τις καταναλωτικές του ανάγκες. Οι έμποροι, αναγκάζονται να συμπιέσουν τις τιμές πώλησης αγαθών και υπηρεσιών λόγω του αυξημένου ΦΠΑ, για να μπορεί ο καταναλωτής να ανταπεξέλθει κάπως και να δημιουργηθούν έτσι κάποιοι τζίροι. Στην περίπτωση όμως αυτή, οι τζίροι θα είναι οπωσδήποτε μειωμένοι, ενώ οι έμποροι θα έχουν να πληρώνουν από τα έσοδά τους τρέχουσες υποχρεώσεις λειτουργίας των επιχειρήσεών τους. Αν δεν ακολουθήσει ο έμπορος ή ο επιχειρηματίας αυτήν την πολιτική "εκπτώσεων" τώρα με τον αυξημένο ΦΠΑ, εννοείται ότι θα κινδυνεύσει να χάσει τους πελάτες του και να κλείσει την επιχείρηση. Με τα δεδομένα αυτά όμως και στις δύο αυτές περιπτώσεις, εξυπακούεται ότι η ροή της αγοράς καθηλώνεται ολοένα με ό,τι αυτό συνεπάγεται...
Ηδη αυτή τη στιγμή που μιλάμε, έχει κλείσει μεγάλος αριθμός καταστημάτων και επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα και οι θέσεις εργασίας που έχουν χαθεί, εκτιμώνται περί τις 150.000 σε πρώτη φάση. Επεται όμως δυστυχώς και συνέχεια, καθώς λέγεται ότι "το φίλμ μόλις άρχισε και θα κρατήσει χρόνια...". Αν όμως ισχύει αυτό -που μάλλον έχει πολλές πιθανότητες- τα πράγματα τον προσεχή χειμώνα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Τα σκληρά μέτρα έτσι όπως εφαρμόστηκαν, έπληξαν και θα συνεχίσουν να πλήττουν την αγορά. Η αγοραστική δύναμη της κοινωνίας μειώνεται ολοένα, η ανάπτυξη αποδυναμώνεται αντί να τονώνεται, η ανεργία αυξάνεται και το χρέος μας τρέχει. Το φθινόπωρο λοιπόν που θα έρθει, θα βρεί τους Ελληνες σε κατάσταση απόγνωσης. Η αβεβαιότητα για την επιβίωση, ήδη τους πνίγει καθώς δεν ξέρουν αν θα διατηρήσουν τη θέση εργασίας που έχουν ή την επιχείρησή τους. Διότι η οικονομική συμπίεση προκαλεί από συρρίκνωση έως απραξία. Τα φορολογητέα εισοδήματα πέφτουν κατακόρυφα και το όφελος από τις περικοπές μισθών-συντάξεων, αποδεικνύεται ελάχιστο σε σχέση με τη ζημία από την εντεινόμενη ύφεση. Η βιασύνη να περάσει γρήγορα το ασφαλιστικό ν/σ, ώθησε πολλούς εργαζόμενους κυρίως του δημοσίου, να βγούν στη σύνταξη νωρίτερα, επιβαρύνοντας τα ταμεία. Πώς λοιπόν θα υπάρξει αύξηση κρατικών εσόδων με αυτόν τον τρόπο;
Κατά τα άλλα, οι κυβερνώντες που αρνούνται να αφουγκραστούν τη λαική γνώμη, περνούν ωραία στις διακοπές τους ενώ ο πρωθυπουργός ελπίζει σε μια εντυπωσιακή παρουσία του στην ΔΕΘ, για να αλλάξει το κλίμα. Η οικονομία όμως, μιλάει με αριθμούς και οι αριθμοί είναι αμείλικτοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.