4/8/10

Β. Κορέα: Μεταφορά πυραύλων στη μεθόριο με τη Ν. Κορέα

Η Βόρεια Κορέα μετακίνησε αντιαεροπορικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς κοντά στην μεθόριο με τη Νότια Κορέα, καθώς η διμερής ένταση μετά τη βύθιση μιας νοτιοκορεάτικης κορβέτας--την ευθύνη για την οποία η Σεούλ επιρρίπτει στην Πιονγκγιάνγκ--παραμένει σε υψηλό επίπεδο, αναφέρει εφημερίδα σήμερα Τετάρτη.

Στρατιωτική πηγή είπε στην Chosun Ilbo ότι η Βόρεια Κορέα μετέφερε πυραύλους SA-5 από τη νοτιοδυτική επαρχία Χουάνγκχαε πιο κοντά στην μεθόριο, όπου αποτελούν δυνητική απειλή για νοτιοκορεάτικα μαχητικά.

Οι πύραυλοι επαναναπτύχθηκαν περίπου τις ημέρες που βυθίστηκε η κορβέτα τον Μάρτιο, κατά την πηγή που επικαλείται το δημοσίευμα. Εκπρόσωπος του επιτελείου απέφυγε να σχολιάσει σχετικά με ζητήματα που όπως είπε άπτονται των υπηρεσιών στρατιωτικών πληροφοριών.

Η Βόρεια Κορέα θρυλείται ότι είχε αγοράσει περίπου 350 πυραύλους SA-5 και 20 πλατφόρμες εκτόξευσης από τη Σοβιετική Ένωση στα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Στόχος της επανατοποθέτησης των συστοιχιών των πυραύλων εδάφους-αέρος μοιάζει να είναι η αποτροπή ενδεχόμενης προσπάθειας νοτιοκορεάτικων αεροσκαφών να εξαπολύσουν επιθέσεις ακριβείας σε στρατηγικούς στόχους στο βορειοκορεάτικο έδαφος, σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη, κατά την πηγή της εφημερίδας.

«Όταν ενεργοποιείται το σύστημα ανίχνευσης/ραδιοεντοπισμού του SA-5, τα μαχητικά μας πρέπει να πετούν χαμηλά για να αποφεύγουν τον εντοπισμό τους. Οι δραστηριότητές τους επομένως περιορίζονται κατά τι», φέρεται να είπε η πηγή.

Οι πύραυλοι έχουν δραστικό βεληνεκές 250 χλμ. κι απειλούν, συνεπώς, αεροσκάφη που πετούν έως και στην κεντρική Νότια Κορέα, σημειώνει η εφημερίδα.

Αύριο Πέμπτη η Νότια Κορέα αρχίζει 5ήμερα ανθυποβρυχιακά γυμνάσια στην Κίτρινη Θάλασσα--η Πιονγκγιάνγκ έχει απειλήσει με «ισχυρά αντίποινα» για αυτά.

kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.