10/11/10

Η παραγωγικότητα των ενστόλων στην Ελλάδα



Του Θανου Π. Ντοκου*


Οι πρόσφατες λίαν ατυχείς δηλώσεις του κ. Πάγκαλου περί μη-παραγωγικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας προκάλεσαν πολλές αντιδράσεις. Αναρωτιέμαι πώς θα αξιολογούσε ο κ. αντιπρόεδρος της κυβέρνησης την παραγωγικότητα του πολιτικού προσωπικού της χώρας - επίσης «σιτιζόμενου από το πρυτανείο»; Επί της ουσίας, πράγματι, οι αμυντικές δαπάνες είναι μη-παραγωγικές, με την αυστηρά οικονομική έννοια, αλλά χωρίς το δημόσιο αγαθό που λέγεται εθνική ασφάλεια δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ευημερία και ανάπτυξη.

Επίσης, χωρίς δημόσια τάξη, μπορούμε να μιλήσουμε για δημοκρατία και ποιότητα ζωής; Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στον τρόπο λειτουργίας των ανωτέρω θεσμών. Οι Ενοπλες Δυνάμεις καλούνται να αναμορφωθούν σε μια εποχή συρρικνούμενων οικονομικών και ανθρώπινων πόρων, με μια κοινωνία στείρα καταναλωτική, στερούμενη αρχών, αξιών και στρατηγικού προορισμού, με ένα προβληματικό εκπαιδευτικό σύστημα και με ποιοτικά μεταβαλλόμενη πληθυσμιακή σύνθεση. 



Παρά τις διαχρονικές παθογένειες -φόβος του πολιτικού κόστους, γενικότερη αδυναμία της ελληνικής διοίκησης για μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, το σαράκι της μετριοκρατίας που κατατρώγει εδώ και πολλά χρόνια τα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας, αδιαφάνεια προμηθειών και συνακόλουθη διαφθορά- υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ορθολογικότερης χρήσης ανθρωπίνων και οικονομικών πόρων, με τελικό αποτέλεσμα τη μείωση των δαπανών και παράλληλη αύξηση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ε.Δ. Αυτά τα οφέλη μπορούν να προκύψουν μόνο από μια συστηματική διαδικασία αναθεώρησης και την κατάθεση τεκμηριωμένων και τολμηρών προτάσεων πολιτικής που θα τύχουν αξιοποίησης από την πολιτική ηγεσία, παρά το όποιο πολιτικό κόστος.


Στον κρίσιμο χώρο της ασφάλειας του πολίτη οι μεγάλες προκλήσεις βρίσκονται μπροστά μας, με σημαντικότερο ζητούμενο όχι μόνο την άμεση βελτίωση των επιδόσεων και πρακτικών, αλλά και τη διατήρησή τους στο επιθυμητό επίπεδο σε βάθος χρόνου. Με την έλλειψη συνέχειας και συνέπειας να αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, είναι απαραίτητη η θεσμική κατοχύρωση των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Το πρόβλημα έγκειται στη νοοτροπία, την εκπαίδευση και την οργανωσιακή κουλτούρα (και χαρακτηρίζει και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα στην Ελλάδα). Συνδέεται, επίσης, με την έλλειψη αξιοκρατίας και λογοδοσίας και εδώ η ευθύνη βαρύνει κυρίως τα κόμματα εξουσίας.


Βασική επιδίωξη θα πρέπει να αποτελέσει η γενικότερη αλλαγή νοοτροπίας και τρόπου λειτουργίας, η οποία συνδέεται άμεσα με την ανάγκη σημαντικών αλλαγών στον τομέα της εκπαίδευσης και επιμόρφωσης σε όλα τα επίπεδα, αλλά και την επίτευξη επαρκούς διακλαδικότητας μεταξύ των εμπλεκομένων υπηρεσιών (ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστική, Λιμενικό, ΕΥΠ, αλλά και Τοπική Αυτοδιοίκηση), τόσο όσον αφορά τον επιχειρησιακό συντονισμό κατά τη διάρκεια εκτάκτων καταστάσεων, όσο και τη συνεργασία για την προληπτική αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων. 


Η δε προσπάθεια αύξησης του επαγγελματισμού προϋποθέτει, βεβαίως, και τα αυτονόητα: αξιοκρατία, εξάλειψη κομματικών και συντεχνιακών παρεμβάσεων, αλλαγή νοοτροπίας πολιτικού κόσμου και ελληνικής κοινωνίας ως προς τον ρόλο και τη λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας. Αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα του 2010 χρειάζεται να συζητούμε ακόμη για τα αυτονόητα.


* Ο Θάνος Π. Ντόκος είναι γενικός διευθυντής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
kathimerini



Αρχιφύλακας  Μιχαήλ Σπανουδάκης



10 σχόλια:

  1. Για λεγε μας κ εσυ βρε Ντοκο... αναφορικα με την τελευταια παραγραφο, εσυ εισαι η ενσαρκωση της αξιοκρατιας, της έλλειψης κομματικων κ συντεχνιακων παρεμβασεων κτλ.???? Για να καταλαβω δηλαδη... Σπυρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για όποιον θέλει να ακούσει ολοκληρωμένα τί είπε ο Πάγκαλος...Δεν μιλάει μόνο για τους ένστολους.
    http://www.youtube.com/watch?v=3fczwi1whLc
    Το ουσιαστικό κομμάτι αρχίζει περίπου στο 4ο λεπτό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σύμφωνα με τον κ Πάγκαλο ποια είναι η παραγωγικότητα των γιατρών, των εκπαιδευτικών και πολλών άλλων.
    Πρέπει να καταλάβει ο Πάγκαλος ότι το δημόσιο δεν παράγει αγαθά αλλά προσφέρει υπηρεσίες στους πολίτες του.
    Όπως ο γιατρός προσφέρει στην υγεία των πολιτών και οι εκπαιδευτικοί προσφέρουν την εκπαίδευση έτσι και τα σώματα ασφαλείας παρέχουν ασφάλεια στους πολίτες ενός κράτους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΟΙ ΕΔ δεν χρειάζεται λύκους να φυλάνε τα πρόβατα. ...
    Όταν το Ελιαμέπ μας προκύπτει ... εθνικιστικό μάλλον κάτι άλλο θέλει να πει κα μεαμφιέζεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κάπου το εχω ακούσει αυτό το όνομα ... δεν μουρχεται τωρα.Και κάποιος άλλος απο το ιδιο συνδικάτο μας βγήκε πριν λίγο καιρό.....Και η επάνω φωτογραφία σας ειναι η Ψεριμος;;;;Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ (από νησί του ΒΑ Αιγαίου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πρέπει να καταλάβει ο Πάγκαλος ότι το δημόσιο δεν παράγει αγαθά αλλά προσφέρει υπηρεσίες στους πολίτες του.
    11 Νοεμβρίου 2010 12:13 π.μ.

    Και αν παψει το δημοσιο να προσφερει υπηρεσιες ; τοτε τι πρεπει να γινει;δεν πρεπει να τους απολυσει και αρει την μονιμοτητα;το κρατος θα πρεπει να υπαρχει για τους πολιτες και οχι μονο για τους πολιτες δημοσιους υπαλληλους.
    Αιρετικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "You don't win a war by dying for your country. You win a war by making the other poor dumb bastard die for his."

    General George Smith Patton

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΟΥΣ "ΟΠΛΙΤΕΣ",
    ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΙΣΤΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΩΤΑΤΕΣ "ΚΡΑΤΙΚΕΣ"ΘΕΣΕΙΣ.
    ΜΕ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ.
    Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΥΗΜΕΡΟΙ,ΟΤΑΝ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ,ΑΠΕΡΙΣΠΑΣΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΙ "ΑΓΑΘΑ".ΚΑΙ ΟΙ "ΟΠΛΙΤΕΣ",ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ,ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΟΔΕΥΣΕΙ...
    "Ο Νικηταρας στη Δυτικη Ελλαδα
    και η συμπαρασταση του στον ΒΑΡΝΑΚΙΩΤΗ.
    Με εγγραφο του στις 18 Απριλιου 1829 Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ δινει εντολη στον Νικηταρα,προσωρινο αρχηγο της Β Χιλιαρχιας,να φυγει για την ΒΟΝΙΤΣΑ.Του γραφει:
    "Αγκαλα και το Μακρυνορος να ειναι ικανα ενδυναμωμενον...Σε διαταττει λοιπον να σηκωσης αυριον αμα ανατειλη ο ηλιος την υπο την οδηγιαν σου Β Χιλιαρχιαν και δια του Αποκουρου και Βραχωριου να υπαγης εις Βονιτσαν,ακολουθων τας οδηγιας τας οποιας περι τουτου θελεις λαβει απο τον ειρημενον Αρχιστρατηγον...Εις το πλοιο του μοιραρχου Κριεζη εβαλα δεκαπεντε κασσελες με φυσεκια,απο τας οποιας οι δεκα ειναι προς χρησιν σου......Τρεφω την ελπιδα οτι ολοι οι αξιωματικοι της Β Χιλιαρχιας θελουν δειξει εις την εκστρατειαν ταυτην με την ε υ τ α ξ ι α ν των,με την προθυμιαν των και ευπειθειαν εις τας διαταγας σου,και με την α ν δ ρ ε ι α ν των,οτι γνωριζουν καλως ποσον χρεωστουν εις την ΠΑΤΡΙΚΗΝ ΚΗΔΕΜΟΝΙΑΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ.
    ΕΙΣ ΠΑΝ ΣΥΜΒΑΝ ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΟΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ,ΕΧΟΥΣΑ ΟΛΗΝ ΤΗΝ ΠΕΠΟΙΘΗΣΙΝ ΕΙΣ ΤΟΝ Π Α Τ Ρ Ι Ω Τ Ι Σ Μ Ο Ν ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ Π Ο Λ Ε Μ Ι ΚΗΝ
    ΣΟΥ Ε Μ Π Ε Ι Ρ Ι Α Ν,ΣΕ ΑΦΗΝΕΙ ΝΑ ΠΡΑΞΗΣ ΟΣΑ Κ Ρ Ι Ν Ε Ι Σ ΑΡΜΟΔΙΩΤΕΡΑ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ."

    Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΒΑΤΟΣ(ΜΕ ΑΚΑΜΠΤΟΝ-ΑΔΑΜΑΣΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ},ΔΙΝΕΙ ΤΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ,ΑΛΛΑ
    ΕΧΕΙ ΛΥΜΕΝΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥ..."σε αφηνω να πραξης οσα ΚΡΙΝΕΙΣ αρμοδιωτερα και συμφεροντα".
    Εαν αυτο ελεγαν το '74 (αλλα και σε καθε κρισιμη περισταση),τοτε πιστευω οτι η ΦΙΛΤΑΤΗ ΚΥΠΡΟΣ,δεν θα ειχε υποστει τις τοσες συμφορες..."ΠΥΡ ΚΑΤΑ ΒΟΥΛΗΣΙΝ",ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝ.
    ΔΙΑΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΛΟΥΚΑΣ ΚΑΙ Ο ΖΑΜΠΑΛΑΣ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕΙΡΕΣ ΜΟΥ.

    Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ο ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΠΑΛΟΥΚΑΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΤΗΣ ΓΑΔΑ.
    Ο ΜΗΤΣΟΣ ΗΤΑΝ ΠΙΟ ΠΑΛΙΟΣ.
    ΘΑ ΖΟΥΣΕ ΑΠΟ ΟΤΙ ΘΥΜΑΜΑΙ, ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΦΑΕΙ ΦΑΓΗΤΟ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΑΡΧΙΣΕΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑ, ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΣΥΜΒΑΝ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ.
    ΑΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΛΑ ΤΟΝ ΦΟΝΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΑΝ ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟ.

    ΜΕ ΤΟΝ ΖΑΜΠΑΛΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΜΥΓΔΑΛΕΖΑ ΚΑΙ ΘΥΜΑΜΑΙ ΟΤΙ ΠΑΙΖΑΜΕ "ΜΠΙΖ" ΚΑΙ ΚΑΝΑΜΕ ΠΛΑΚΕΣ ΜΕ "ΠΥΡΟΦΑΝΙ" ΤΑ ΒΡΑΔΥΑ.
    ΕΙΧΑΜΕ ΡΙΞΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΕΘΥΣΙ ΕΝΑ ΒΡΑΔΥ... ΝΑ ΄ΣΑΙ ΚΑΛΑ ΡΕ ΚΩΣΤΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΣΑΙ!

    Ο ΘΟΔΩΡΟΣ Ο ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΤΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΑΙΑ ΑΧΑΙΑΣ ΚΑΙ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΕΠΕΙΔΗ ΕΝΩ ΕΙΧΕ ΣΧΟΛΑΣΕΙ ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΕ ΝΑ ΕΠΙΛΗΦΘΕΙ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ ΚΑΠΟΥ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΣΕ. ΕΒΡΕΧΕ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΔΟΥΛΕΨΕ ΚΑΠΟΙΑ ΩΡΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ, ΣΤΟΝ ΓΥΡΙΣΜΟ ΓΛΥΣΤΡΙΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΜΗΧΑΝΗ ΚΑΙ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ.ΜΕ ΤΟΝ ΑΔΕΛΦΟΤΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ.

    Ο ΓΑΛΑΝΟΣ Ο ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ ΟΤΑΝ ΕΙΔΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΘΕΙ ΤΑΧΙΣΤΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ. ΤΡΑΚΑΡΕ ΜΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΕΧΑΝ ΠΑΡΕΙ ΑΔΕΙΑ ΑΠΟ ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ.
    Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΡΟΠΝΗΤΗΣ ΠΥΓΜΑΧΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΙΧΑΜΕ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΠΡΙΝ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ Ε.Α.ΠΑΤΡΩΝ.
    Η ΛΙΟΝΑ Η ΜΑΡΙΑ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΛΙΓΟ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΡΙΟΥ, ΕΝΩ ΕΠΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΝ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ ΚΑΙ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΧΑΣΕ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΕΠΕΣΕ ΠΑΝΩ ΤΗΣ ΕΝΩ ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΟ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΖΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ.
    ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΜΟΥ ΚΑΙ Ο ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ Ο ΒΑΡΗΣ.

    ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΑΙΩΝΙΑ ΜΝΗΜΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΕΣΑΝ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΑΧΘΗΚΑΝ.

    ΤΟ ΑΚΟΥΣΕΣ ΜΠΟΥΧΕΣΑ ΠΑΓΚΑΛΕ!

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Να μια καλή ιδέα για το καλοκαίρι για όσους έχουν φουσκωτά ή άλλα μικρά σκάφη.

    Προσεγγίζουν νύχτα τις νησίδες και μέχρι νάρθει το πρωί το Λιμενικό, έχουν σχηματίσει με ανεξίτηλο χρώμα την ελληνική σημαία στην ανατολική πλευρά τους.

    Μετά ας διατάξει ο Πάγκαλος τον ...άνεμο να τις ξεβάψει !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.