8/11/10

«Σπηντάρει» στον τομέα της Πληροφορικής η Τουρκία

Την πρώτη ειδική βιομηχανική ζώνη που θα προορίζεται αποκλειστικά για την εγκατάσταση και λειτουργία εταιρειών υψηλής τεχνολογίας στον τομέα της Πληροφορικής, δημιουργεί η Τουρκία μιμούμενη την περίφημη Silicon Valley των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ζαμάν, ο χώρος της τουρκικής “Silicon Valley” θα βρίσκεται μεταξύ της Κωνσταντινούπολης και της επαρχίας Κοτσαέλι στη βορειοδυτική Μικρά Ασία και θα εκτείνεται σε τουλάχιστον 1800 στρέμματα.

Στο χώρο που θα διαμορφωθεί από το τουρκικό κράτος θα δημιουργηθούν αρχικά οι εγκαταστάσεις για τα 180 προγράμματα σύμπραξης του τουρκικού δημοσίου με ιδιώτες στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας.

Η εφημερίδα Ζαμάν, υποστηρίζει ότι η σχετική απόφαση κοινοποιήθηκε από τον Τούρκο υπουργό Βιομηχανίας κι Εμπορίου, Νιχάτ Εργκιούν, μετά από την πολύ πρόσφατη περιοδεία του στην αληθινή Silicon Valley στο Σαν Φρανσίσκο, όπου μεταξύ άλλων είχε επαφές με αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι θα βοηθήσουν την Τουρκία στη δημιουργία της δικής βιομηχανικής ζώνης υψηλής τεχνολογίας.

Το σκεπτικό του Τούρκου υπουργού είναι ότι από τη στιγμή που το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας θα ξεπεράσει σύντομα τα 20.000 δολάρια, οι ρυθμοί ανάπτυξής της αναμένεται να φθάσουν το 7% και η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε καλό δρόμο για να γίνει η 10η μεγαλύτερη στον κόσμο, είναι πλέον καιρός για να στρέψει την προσοχή της στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας.
http://www.elzoni.gr/html/ent/624/ent.3624.asp

7 σχόλια:

  1. ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΣ ΤΑ ΣΠΑΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΖΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΠΟΡΝΟ.
    ΑΠΟ ΠΟΡΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΛΑ ΠΑΜΕ.
    ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΙΛΙΚΟΝ ΒΑΛΛΕΥ ΤΟΥ ΚΟΝΤΟΜ ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χώρες που βασίζουν την αναπτυξή της τεχνολογίας τους σε εισαγωγή τεχνολογίας από αλλες προχωρημένες τεχνολογικά χώρες , χωρίς να παράγουν οι ίδιες τέτοια τεχνολογία μπορούν εύκολα να γίνουν στόχος κυβερνοεπιθέσεων.

    Αν οι προσπάθειες ανάπτυξης υψηλής τεχνολογίας της Τουρκίας βασίζονται στην βοήθεια των αμερικανών ο καθένας μπορεί να φανταστεί τι θα μπορούσε να συμβεί άν η Τουρκία ακολουθήσει πολιτικές αντίθετες προς τα σχέδια και της επιθυμίες της Ουάσινγκτον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Eιμαι περίεργος να μαθω τις κινησεις της Τουρκιας μετά το διαφαινόμενο αδιέξοδο στο Κουρδικό. Θα διαμελιστεί η Τουρκία με την ίδρυση ανεξάρτητου ή έστω αυτόνομου Κουρδικού κράτους στις ανατολικές επαρχίες? Εάν ναι, πως αυτή η εξέλιξη θα επηρέασει την εσωτερική κ εξωτερική της πολιτική? Θα επιδιώξει την επέκτασή της προς τα δυτικά? Η ισχυροποίηση της Τουρκίας με προβληματίζει, γιατί ακόμα κ να υποστεί εναν επώδυνο ακρωτηριασμό στα ανατολικα, θα παραμεινει ισχυρη κ θα ισχυροπιηθει κ αλλο μετα την αποξενωση της απο τον "φτωχο συγγενη" στα ανατολικα. Σπυρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. «Σπηντάρει» στον τομέα της Πληροφορικής η Τουρκία και ΕΛΛΑΔΑ περνιέται για έξυπνη,και αντί να μιμηθεί την γείτονος ,κάμει εκλογές προσπαθώντας τι , να αποδείξει τι,θυμάστε μικρά Ασία ,πόλεμο είχαμε και έκαμαν εκλογές,προ τι, από τα λάθει δεν μαθαίνει αυτός ο πολιτικός κόσμος.
    ηγέτες δεν χορτάσατε ,φτάνει βρε λέσια ,αφήστε την Ελλάδα να προοδεύσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γεράσιμε,

    Μπορεί να υπάρχει αυτός ο κίνδυνος που λες, αλλά πάντα από κάπου αρχίζει κανείς. Μπορούμε εμείς να "γενήσουμε" τεχνολογία; Προφανώς όχι. Οι Ιάπωνες που διακρίθηκαν σ' αυτήν, την ήξεραν από τους Σαμουράι; Μάλλον από την Δύση (ΗΠΑ κατά το πλείστον) την πήραν.

    Η Τουρκία κάνει προσπάθειες και αυτό μετρά. Η Τουρκία ΖΕΙ, πιστεύει σε ένα ΑΥΡΙΟ, ενώ εμείς είμαστε τελειωμένοι. Το μόνο που μας έμεινε είναι να τους αποκαλούμε περιφρονητικά "Μογγόλους". Εμείς είμαστε ξυπόλητοι ευπατρίδες, απόγονοι του Περικλέους (μην αφοδεύσω).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μογγόλους δεν τους αποκαλείς για να τους υποτιμήσεις,αλλά για να δείξεις το ότι είναι ξένοι στην περιοχή:στην Ευρώπη,στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή.
    Κανέναν δεν πρέπει να υποτιμούμε,πόσο μάλλον τους εχθρούς και αντιπάλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Γεράσιμο.

    Δημόσιος υπάλληλος είσαι φίλε μου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.