25/11/10

ΕΙΣΗΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΚΤΡΟΦΗΣ ΓΟΥΝΟΦΟΡΩΝ ΖΩΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ



Την εισήγησή τους για τον τερματισμό της εκτροφής γουνοφόρων ζώων και του εμπορίου γούνας στην Ελλάδα παρέδωσαν στην Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέλη του Πανελληνίου Δικτύου Οργανώσεων για τα Ζώα.
Αναφέροντας τις φρικτές συνθήκες εκτροφής των ζώων, τις μεθόδους θανάτωσης αλλά και τις συνεχιζόμενες επιδοτήσεις της βιομηχανίας γούνας στη χώρα μας, το ΠΑΔΟΖΩ τονίζει: «Οι αλλαγές στα καταναλωτικά πρότυπα, η οικολογική εκστρατεία στην Ευρώπη, η ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι στα ζώα, η κλιματική αλλαγή και οι εξελίξεις στην τεχνολογία και παραγωγή ειδών ρουχισμού που δεν απαιτούν τη θανάτωση ζώων, ωθούν όλους μας στην άμεση ανάγκη τερματισμού της εκτροφής γουνοφόρων ζώων στη χώρα μας και τη στροφή της τοπικής οικονομίας σε άλλου είδους δραστηριότητες που είναι βιώσιμες και δεν βρίσκονται στο επίκεντρο της διεθνούς κατακραυγής».

Όταν άλλες Ευρωπαϊκές χώρες έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις για την κατάργηση της χρήσης ζώων για την παραγωγή γούνας (Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία, Κροατία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Δανία, Ολλανδία, κ.α.) το μήνυμα είναι σαφές: οποιαδήποτε χώρα μπορεί και πρέπει να σταματήσει τη φρίκη της βιομηχανίας της γούνας. Είναι γεγονός ότι αργά ή γρήγορα, το εμπόριο γούνας είναι καταδικασμένο στην αποτυχία. Επομένως, θα πρέπει και η Ελλάδα να απεξαρτηθεί από την αποκλειστική κυριαρχία της γούνας στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Το ΠΑΔΟΖΩ ζητά:-τον τερματισμό των επιδοτήσεων
-τη μη έκδοση νέων αδειών για εκτροφεία
-τη σταδιακή μετάβαση των εργαζόμενων σε άλλους βιώσιμους και ηθικά αποδεκτούς κλάδους, όπως η βιολογική γεωργία και ο οικοτουρισμός
-την εφαρμογή βιώσιμων σχεδίων για την αξιοποίηση της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας και τη μεταστροφή της τοπικής οικονομίας
Το ΠΑΔΟΖΩ συμμετέχει στην παγκόσμια διαμαρτυρία FUR FREE FRIDAY την ερχόμενη Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010 στις 18.30 στο Σύνταγμα υποστηρίζοντας την ανάγκη για την άμεση προώθηση άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων που δεν εμπεριέχουν το βασανισμό και τη θανάτωση ζώων για την ανθρώπινη ματαιοδοξία.


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πηγή: Άλφα FM

22 σχόλια:

  1. Δεν έχω άποψη για το θέμα των ζώων με γούνα ή χωρίς, και δεν έχω λεφτά ή γούστα για γούνες, αλλά το λέω με το χέρι στην καρδιά:

    Ο,τιδήποτε και οποιοσδήποτε επικαλείται την κλιματική αλλαγή για οποιονδήποτε σκοπό είναι ψεύτης, μα_άκας, ονειροπαρμένος και βαλτός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί δεν λένε τα ίδια για τους χοίρους, τα κοτόπουλα, τα βοοειδή κτλ; Η ηθική αυτών των κυρίων έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά από ότι φαίνεται.

    Υπό τις σημερινές συνθήκες η γουνοποιία είναι από τους λίγους τομείς στη χώρα από τους οποίους παράγονται προϊόντα, εξάγονται κατά το πλείστον και συντηρούν οικονομικά τον πληθυσμό 1,5 νομού.

    Να αντικατασταθεί η βιοτεχνία γούνας με "βιολογικά προϊόντα" και "οικοτουρισμό". Την τοπογραφία και τις δυνατότητες αγροτικής παραγωγής της περιοχής την γνωρίζετε κύριοι ή τις δυνατότητες τουριστικής αξιοποίησης (και κατά πόσο έχουν κορεστεί);

    Αντί της ιδιωτικής πρωτοβουλίας δηλαδή να περιμένουμε το σημερινό χρεοκοπημένο κράτος να εφαρμόσει "βιώσιμα σχέδια" για έναν τομέα της οικονομίας που υπάρχει και αναπτύχθηκε στην περιοχή της Δυτ. Μακ.εδώ και αιώνες λόγω συνθηκών και αναγκών κατ' αρχήν και στη συνέχεια και λόγω του ιδιαιτέρως εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.

    Μάλιστα...

    ΚΒ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο,τιδήποτε και οποιοσδήποτε επικαλείται την κλιματική αλλαγή για οποιονδήποτε σκοπό είναι ψεύτης, μα_άκας, ονειροπαρμένος και βαλτός.

    25 Νοεμβρίου 2010 9:39 π.μ.

    Πιστευω οτι δεν θα αντεχες ουτε για 5' το θεαμα της θανατωσης αυτων
    των συμπαθεστατων ζωντανων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η θανάτωση των χοίρων/πουλερικών/βοοειδών/
    αιγοπροβάτων κλπ. που πρέπει να γίνεται χωρίς να υποφέρουν τα ζώα αυτά, ας πούμε ότι γίνεται για τις διατροφικές μας ανάγκες.
    Αλλά να θανατώνονται ζώα -πολλές φορές με βάρβαρο τρόπο- μόνο και μόνο για την γούνα τους, είναι πολύ τραβηγμένο και εντελώς περιττό.
    Ας φορέσουν τεχνητές γούνες που είναι και φθηνότερες για να κάνουν την πασαρέλα τους.

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτή η ανακοίνωση λέει ψέματα.
    Κατ’ αρχήν στο Ηνωμένο Βασίλειο και μόνο απαγορεύεται τόσο η εκτροφή όσο και η εμπορία γουνοφόρων ζώων. Στην Ιρλανδία απαγορεύεται η εμπορεία και υπάρχουν σκέψεις για απαγόρευση της εκτροφής αλλά ακόμα δεν έχει παρθεί απόφαση. Στην Ολλανδία υπάρχουν μεγάλες μονάδες εκτροφής στην Δανία ένα πολύ σημαντικό ποσοστό της ζωικής παραγωγής προέρχεται από εκτροφή γουνοφόρων ζώων. Ακόμα στην Κοπεγχάγη υπάρχει μεγάλη αγορά ακατέργαστης γούνας με τζίρο πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
    Θα ήθελα να ρωτήσω αυτούς που κάνουν τέτοιες καμπάνιες άραγε κουνέλια τρώνε; Κοτόπουλα; Γουρούνια; Κατσίκια και αρνιά; Μοσχαράκι ίσως; Δίνουν στα παιδιά τους γάλα; Τρώνε οι ίδιοι τυρί; Καταναλώνουν αυγά; Πουπουλένια μαξιλάρια και πάπλωμα έχουν; Αν ναι ας μας πουν σε τι ακριβώς διαφέρει η εκτροφή γουνοφόρων ζώων απ’ όλες τις άλλες κτηνοτροφικές δραστηριότητες. Μήπως έχουν την εντύπωση πως είναι αιχμαλωτισμένα άγρια ζώα; Ή έχουν την εντύπωση ότι γδέρνονται ζωντανά; Αφού είναι γνωστό πως τους γίνεται ευθανασία για να διαφυλαχτεί και η ποιότητα της γούνας πριν την εκδορά. Επίσης αυτά είναι ζώα επιλεγμένα για το χρώμα τους για να επιδέχεται βαφή ή για να έχουν κάποιο συγκεκριμένο τύπο χρώματος ώστε να ταιριάζουν όταν ραφτούν γιατί δεν γίνεται ραφή μεγάλων κομματιών αλλά πολλών μικρών και πρέπει να έχουν απόλυτη ομοιομορφία υφής και χρώματος. Είναι ακριβώς όπως οι αγελάδες επιλεγμένες για κάποια χαρακτηριστικά τους και προέρχονται από εκτροφές και όχι από την φύση όπου έτσι κι αλλιώς δεν ζουν. Θα ήθελα να ρωτήσω όλους του ανόητους οικολογούντες: από πότε ζει το άγριο βιζόν στην Ελλάδα;-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κάποιοι βάλθηκαν να μας τρελάνουν!!!

    Εν μέσω κρίσης θέλουν να κλείσουν έναν κλάδο της οικονομίας.

    Οι άνθρωποι δεν είναι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όπου τους δείτε, πάρτε τους με οικολογικές ντομάτες, για να μην πω τίποτε άλλο.
    Αυτοί δεν είναι οικολόγοι.
    Καθήκια του κερατά είναι, πραγματικοί εχθροί του απλού λαού, που ζει από τη γουνοποιία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εδώ ψάχνουμε με το τουφέκι κάποια μονάδα παραγωγής και κάποιοι θέτουν και εμπόδια...έλεος !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οικολογική γούνα είναι η φυσική. Οι πλαστικές παράγονται από πετρέλαιο (μη ανανεώσιμη πηγή σε αντίθεση με το ζωικό κεφάλαιο που παράγεται σε ελεγχόμενες συνθήκες).

    Τα γουνοφόρα ζώα δεν θανατώνονται με
    βίαιο τρόπο ούτε ζουν σε άθλιες συνθήκες διότι αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα την καταστροφή του παραγόμενου προϊόντος. Τα δε υποπροϊόντα της παραγωγής γίνονται ζωοτροφές.

    Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής κατευθύνεται στο εξωτερικό με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία μας (εμπορικό ισοζύγιο, πραγματική παραγωγή κτλ).

    Αλήθεια για την αλιεία πότε θα ξεκινήσει καμπάνια. Τα ψάρια δεν πεθαίνουν με απάνθρωπο τρόπο όταν τα ψαρεύουμε;

    Η γελοιότητα έχει και όρια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΚΑΠΟΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΠΕΝΕΧΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΠΡΟΣ ΩΦΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΣΤΑ ΖΩΑ )ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΛΛΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΑΥΤΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Η ΕΤΟΙΜΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΥΤΗ ΑΠΟΤΙΜΑΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΕΜΠΕΡΙΕΧΕΙ 4 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΑ ΟΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣΗΜΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ.ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΣΦΑΙΡΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΘΕΝ ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. To σχόλιο που ακολουθεί μετριάστηκε από τον Σκαλ

    Θα ήθελα να ρωτήσω όλους του ανόητους οικολογούντες: από πότε ζει το άγριο βιζόν στην Ελλάδα;-

    Ελευθέριος Β.

    25 Νοεμβρίου 2010 10:34 π.μ.

    να σφαξεις την πεθερα σου απο τα πολλα καλυντικα θα εχει ωραιο δερμα
    για παπουτσια.
    ??????????????????????

    δεν θανατώνονται με
    βίαιο τρόπο ούτε ζουν σε άθλιες συνθήκες διότι αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα την καταστροφή του παραγόμενου προϊόντος.

    Η γελοιότητα έχει και όρια...

    25 Νοεμβρίου 2010 11:37 π.μ.



    δεν εισαι μονο ++++ αλλα και κυνικοτατος ++++.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ξυλο και μπογια σ'οποια καρ..λα φοραει γουνα. Κλεισιμο ολων των εκτροφειων. Θανατο και γδαρσιμο σ'ολους τους γουναραδες.

    Κουναβι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αν οι συνθήκες διαβίωσης και οι μέθοδοι θανάτωσης είναι κακές (που δεν αμφιβάλλω καθόλου ότι είναι) τότε να αλλάξουν τις συνθήκες!!
    Δηλ πάλι πονάει χέρι κόβω χέρι;
    Ας πάει ένας οικολόγος να δει πως ζουν τα βοοειδή, τα κοτόπουλα, τα γουρούνια να δει αν είναι πιο "ηθική" η εκτροφή τους. Πρέπει δηλ να γίνουμε όλοι χορτοφάγοι ή μήπως είναι πιο λογικό να αλλάξουμε τις συνθήκες εκτροφής και θανάτωσης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Και οι γούνες πρέπει να καταργηθούν, όπως καταργείται το κόψιμο ελάτων για τα Χριστούγεννα. Μπορούν να αντικατασταθούν και τα δύο με τεχνητά.

    Ακόμη και αν δεν τραβούσαν τα μικρά ζώα, όσα τραβάνε. Στην Κίνα τα γδέρνουν ζωντανά, στοιβάζουν τα κορμάκια τους σε containers και τα πηγαίνουν σε χωματερές. Μα και στον Καναδά τα ίδια κάνουν με τι μικρές φώκιες, αρκεί βέβαια εκεί να μην σε πιάσουν. Άλλως την έβαψες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. οικολογικες ειναι οι γουνες που γινονται με γουνες απο ζωα που αναπαραγονται σε μοναδες μονο για αυτον τον σκοπο.και οχι οπως νομιζουν καποιοι οτι ειναι πλαστικες.τα βιζον δεν ζουν μονα τους στο περιβαλον,ψοφανε μετα απο μερικες μερες-εβδομαδες.αυτοι οι ¨οικολογοι¨ που κατα πολλες φορες απελευθερωσν σε περιοχες της Καστοριας και Σιατιστας Κοζανης αυτα τα ζωακια που ηταν χιλιαδες τα καταδικασαν και αυτοι σε θανατο και επισης καταδικασαν εκατονταδες οικογενειες στο να μην δουλεψουν για μηνες.εχουνε ζημιες εκατονταδων χιλιαδων η και εκατομυριων ευρω.ηδη εχουν προβλημα με επιχειρησεις να κλεινουν γιατι η Ελληνικη αλλοτε αυτοκρατορια της παραγωγης γουνας παει προς την Κινα.αν αφησεις ενα βιζον σε ενα κοτετσι με 100 κοτες θα τις σκοτωσει ολες και δεν θα φαει μια.και επισης δεν τα θανατωνουν με βιαιο τροπο γιατι η γουνα τους ειναι ευαισθητη και καταστρεφεται.

    de gaulle

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Όπως οι καπνοπαραγωγοί πρέπει να βρουν κάτι άλλο να καλλιεργήσουν για να βγει το μεροκάματο, το ίδιο ας κάνουν και οι γουναράδες.
    Δουλειές λιγότερο βάρβαρες υπάρχουν πολλές στις οποίες μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και δεν χρειάζεται να σκοτώνουμε ζώα για μη σοβαρούς λόγους όπως είναι η μόδα και η βλαχοεπίδειξη των λεγόμενων κοσμικών κυριών (και κυρίων)...

    Να σταματήσουν οι ταυρομαχίες, αλλά και η θανάτωση χιλιάδων φαλαινών και δελφινιών από Ιάπωνες, Νορβηγούς κλπ...

    Όχι μόνο οι άνθρωποι δεν είμαστε οι μοναδικοί κάτοικοι στον πλανήτη Γη, αλλά είμαστε και το είδος που εμφανίστηκε πολύ πρόσφατα, έτσι που να οφείλουμε σεβασμό στα άλλα προϋπάρχοντα είδη.

    Και να μην εκμεταλλευόμαστε το λίγο μυαλό που έχουμε(;;;) παραπάνω από τα άλλα ζώα και να τα σκοτώνουμε χωρίς λόγο.

    Αφού δεν μπορούν αυτά να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, ας το κάνουμε κάποιοι άνθρωποι!!!

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. δεν εισαι μονο ++++ αλλα και κυνικοτατος ++++.

    Το επίπεδο σας φαίνεται ποιο είναι. Σας επιστρέφω τους χαρακτηρισμούς.

    Επί της ουσίας δεν μπορείτε να απαντήσετε αλλά μόνον με ύβρεις.

    Λες και δεν έχει κανένα πρόβλημα η χώρας μας και η οικονομία της, λες και στη Δυτική Μακεδονία η ανεργία στους νέους ανεπίσημα δεν φτάνει το 50% τα γουνοφόρα και η γουνοποιία σας πείραξαν.

    Εμπρός με το ΠΑΜΕ να κλείσουμε τις εισόδους και στα γουναράδικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @Ελευθεριε Β.

    25 Νοεμβρίου 2010 6:26 μ.μ.

    [δεν εισαι μονο ++++ αλλα και κυνικοτατος ++++.
    25 Νοεμβρίου 2010 2:08 μ.μ.]


    Δεν λες οτι με την παρεμβαση του ιστολογου την γλυτωσες μονο με σταυρουδακια.
    Αν εχεις παιδια ρωτησε τα ,γιατι η δικη σου ψυχη σκληρηνε και εκλεισε.
    Ευχομαι να μη συμβει ποτε στην ανθρωποτητα να κυκλοφορουν ανθρωπινα ψυχικα και σωματικα κουφαρια σε ενα μελλοντικο γκριζο κοσμο οπου δεν θα υπαρχει ο ηχος και η εικονα του 3ου βασιλειου της
    Γης,αυτο του ζωικου Βασιλειου.
    Και σου υπενθυμιζω οτι εισαι ενα συνολο του 1ου (ορυκτου),2ου (φυτικου),3ου(Ζωικου) και...ελπιζω και του 4ου (ανθρωπινου) Βασιλειου.
    Το 4ο αυτο βασιλειο καταχραστηκε την δυναμη του και εξαφανισε την ισορροπια στην Γη κινδυνευοντας και το ιδιο να εξαφανιστει.-
    Οσον αφορα το "επιπεδο" μου μη το ψαχνεις γιατι θα ξαφνιαστεις και θα αναρωτηθεις γιατι κατεβηκα οργισμενος στο δικο σου επιπεδο για χαρη των ζωντανων αυτων.Ξανασκεψου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. To Οικολογο-Πρασινο Φασισταριο ας κοιταξει και διαμαρτυρηθει πρωτα για αυτα τα χαλια:

    "HALAL MEAT Killing animals in the Islamic manner"
    http://www.youtube.com/watch?v=jYN-0hEwxxQ

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ξεριζώστε τα πορτοκάλια τα ροδάκινα τα βαμβάκια τα αμπέλια τα καπνά (Πού 'σαι Νταλάρα που κονόμαγες όταν κορόϊδευς τον κόσμο με "τα πορτοκάλια απούλητα...") ποσοστώσεις σε κρέατα γαλακτοκομικά, απαγορεύεται να έχετε βιομηχανια, εφευρέσεις, τεχνολογία, πρέπει να υποστηρίζετε την Τουρκία, κλειστε τώρα και τη γουνοποία, και θα ζείτε με αέρα και με το νέο Κουρτουλούς. ΓΑΠ πόσο θα σε αντέξουμε ακόμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ρε κοπελιά, η Οικολογία είναι τόσο πολύ σοβαρή υπόθεση που εάν δεν την πάρουμε στα χέρια μας οι πατριώτες, η Φύση την έχει βάψει.

    Όσο επιτρέπουμε στα γνωστά ανθελληνικά λαμόγια τύπου Τρεμόπουλου ή σε γραφικούς τύπους σαν τον Βεργή να μιλάνε εν ονόματι της Οικολογίας, αυτοί που θέλουμε κλωτσιές είμαστε εμείς που έχουμε απεμπολήσει αυτό το βαθειά πατριωτικό καθήκον και δικαίωμα...

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.