1/12/10

"Η Ελλάδα δεν μπορεί να αγοράσει ούτε τα όπλα της", γράφουν στην Άγκυρα.

Η πλειοψηφία του τουρκικού τύπου αναφέρεται σε ακύρωση της αγοράς των 450 ρωσικών τεθωρακισμένων από το ελληνικό Υπουργείο Eθνικής Άμυνας. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι ανακοινώθηκε ο τερματισμός του έργου της Επιτροπής Διαπραγματεύσεων για την Προμήθεια νέων ερπυστριοφόρων ΤΟΜΑ ΒΜΡ- 3Μ. Ο τύπος προσθέτει ότι την απόφαση για την αγορά των τεθωρακισμένων αξίας 1.5 δις ευρώ είχε λάβει η κυβέρνηση Καραμανλή.

Η Sabah αναφέρεται στο θέμα σε πρωτοσέλιδο άρθρο για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα με τον υπότιτλο «Η Αθήνα κόβει τα όπλα». Η Star αναφέρεται στο θέμα σε άρθρο με τίτλο «Ο γείτονας δεν μπόρεσε να αντισταθεί στο ΔΝΤ. Αποχαιρετισμός στα όπλα». Η Τaraf αναφέρεται στο θέμα σε άρθρο με τίτλο : «Η Αθήνα δεν μπορεί να αγοράσει ούτε όπλα». Η Milliyet δημοσιεύει πρωτοσέλιδα, άρθρο με τίτλο: «Ακύρωση από την Αθήνα (αγοράς)τανκς 3 δις (τουρκικών λιρών)»

Επισης τα τηλεοπτικά δίκτυα TV Net, TGRT Haber, CNN Türk και TRT Türk έκαναν αναφορά στο κείμενο που αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα στο διαδίκτυο του ελληνικού Υπουργείου Άμυνας σχετικά με την ακύρωση αγοράς 1,5 δις Ευρώ αμυντικού εξοπλισμού από την Ρωσία.( δηλ. τα περι διαλυσης της επιτροπης). Η αγορά αφορούσε συμφωνία που είχε υπογραφεί κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του Κ. Καραμανλή αγοράς 450 τεθωρακισμένων οχημάτων από την Ρωσία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου που επικαλουνταν τα ΜΜΕ η αρχική τιμή συμφωνίας ήταν στα 1,2 δις Ευρώ ενώ η τιμή σήμερα είχε φτάσει στα 1,7 δις Ευρώ, αιτία η οποίο λέγεται ότι επηρέασε την ακύρωση της συμφωνίας. Επισημάνθηκε επίσης ότι η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση σε δαπάνες για στρατιωτικούς εξοπλισμούς. http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=1378

9 σχόλια:

  1. Δεν έχουμε λεφτά να αγοράσουμε όπλα γιατί δεν είχαμε ανάπτυξη, αλλά τώρα αυτά ΑΛΛΑΖΟΥΝ! Η κυβέρνηση, όπως είπε και ο Υπουργός, έχει συγκεκριμένο σχέδιο!

    Δεν το δημοσιοποιεί βέβαια, αλλά, λόγω της χθεσινής απεργίας των δημοσιογράφων, ΣΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΩ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ποιοί είναι οι ειδικοί αναπτυξιακοί επιστήμονες που συγγράφουν τα 3 τμήματα του σχεδίου:

    Κεφ. 1. Εισαγωγή: Ανάπτυξη στο δρόμο του Θεού
    http://et.diavgeia.gov.gr/f/ypean/ada/4Ι0ΞΦ-Π

    Κεφ. 2. Κυρίως μέρος: Ανάπτυξη ΧΧΧ (ΧασοΧαρτιάςΧρυσοχοΐδη)
    http://et.diavgeia.gov.gr/f/ypean/ada/4ΙΗΝΦ-5

    Κεφ. 3. Συμπεράσματα: Ανάπτυξη με ασφάλεια
    http://et.diavgeia.gov.gr/f/ypean/ada/4ΙΗ5Φ-Ο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ντόρο κάνουν τα μεμέτια! Όλο χαρά είναι και οι τίτλοι γεμάτοι μελόδραμα.
    «Ο γείτονας δεν μπόρεσε να αντισταθεί στο ΔΝΤ. Αποχαιρετισμός στα όπλα»

    Ο κακός γείτονας επιχαίρει με την ιδέα ότι οι οπλικές μας δυνατότητες φθίνουν. Γιατί άραγε; Αφού μας αγαπούν και μάλιστα μας συμβούλευαν να τα βρούμε ώστε να μην είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε τόοοοοοσες δαπάνες για εξοπλισμούς που δεν χρειάζονται λέει.
    Και η Κυβέρνηση ΓΑΠ με πρόσχημα την κρίση ακυρώνει την αγορά των 450 τεθωρακισμένων, περισσότερο επειδή είναι Ρωσικά παρά για το ποσό του 1,5 δις-που αν θυμάμαι καλά θα πληρωνόταν ένα μέρος του με αγροτικά προϊόντα χώρια τις διευκολύνσεις που παρείχαν.
    Ενώ τα Γερμανικά που ξεφλουδίζουν τα πήραμε, το ίδιο με τα υποβρύχια που γέρνουν, όσο για τις Γαλλικές φρεγάτες 5 δις θα δώσουμε!
    Ωραία, ο,τιδήποτε Ρωσικό μένει στην απέξω και μετά αναρωτιόμαστε για την επιφυλακτικότητα των Ρώσων, αφού ένα-ένα, όλα τους τα ακυρώνουμε.
    Εντάξει παιδιά, έτσι να πάμε και θα δούμε άσπρη μέρα από "συμμάχους" και "κουμπάρους".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγω παντως πιστευω οτι το σηριαλ BMP-3 δεν τελειωνει εδω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι τούρκοι (και το «Πρώτο Θέμα») έχουν ένα ξεχωριστό τρόπο να αναλύουν μια είδηση. Πράγματι έγινε διάλυση της επιτροπής για τον καθορισμό των τεχνικών χαρακτηριστικών των BMP-3 αλλά επίκειται σύσταση νέας επιτροπής που θα έχει σαν κύριο έργο τους οικονομικούς όρους. Όπως έχει ακουστεί η αγορά τους θα γίνει με δανεικά από την Ρωσία στο πρότυπο της γαλλικής πρότασης για τις φρεγάτες. Υπάρχει και πρόταση για αποπληρωμή στο πρότυπο των εγκαταστάσεων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Δηλαδή με ελληνικά προϊόντα. Ακόμα υπάρχουν και σκέψεις για την αγορά κάποιου μεριδίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων από την ρωσική εταιρία αμυντικών συστημάτων στο πλαίσιο της ιδιωτικοποιήσεις για παραγωγική αξιοποίηση των υποδομών στην Ελλάδα. Πολλά ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Αλλά το εντυπωσιακότερο είναι πως η «μεγάλη» Τουρκία ασχολείται για τους όρους με τους οποίους θα πάρουμε εξοπλισμό για λίγα μηχανοκίνητα τάγματα πεζικού. Μήπως αυτή ακριβώς η συμπεριφορά δεν δείχνει νευρικότητα που ο καθένας μπορεί να την αποδώσει σε ανασφάλεια παρά τους λεονταρισμούς; Οι εξοπλισμοί όμως θα γίνουν διότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το κόστος των οπλικών συστημάτων αλλά το μισθολογικό κόστος. Ο στρατός θα είναι πλήρως μηχανοκίνητος και με προστασία θώρακος. Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος. Ας μην βιάζονται να βγάλουν συμπεράσματα γιατί μπορεί να υπάρξουν δυσάρεστες γι’ αυτούς εκπλήξεις.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μα δεν μπορούμε να αγοράζομεν από κομμουνιστάς!!!!

    (Συγγνώμη μπερδεύτηκα με αυτά που άκουγα από την ΥΕΝΕΔ)

    ΑΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ!!!

    Προστέθηκαν τα εξής κεφάλαια:

    2.1. Άθληση (όλων των μορφών) και Ανάπτυξη
    http://et.diavgeia.gov.gr/f/ypean/ada/4Ι0ΞΦ-Ψ

    3.1. Ανάπτυξη στους Αγρούς
    http://et.diavgeia.gov.gr/f/ypean/ada/4Ι0ΒΦ-7

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τα ρώσικα BMP-3, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα τα πάρουμε !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τα BMP 3 πρέπει να τα πάρουμε και για πολιτικούς και για στρατιωτικούς λόγους. Υπογράψαμε σε ανώτατο επίπεδο και πρέπει να τηρήσουμε τα συμφωνηθέντα.
    Σε καθαρά επιχειρησιακό επίπεδο τώρα: TOMA(ή μάλλον μικτά αποσπάσματα ΤΟΜΑ, ΤΟΜΠ και ένα κομμάτι του πεζικού εκτός αυτών) και άρματα μάχης πάνε πακέτο μαζί με αεροπορία. Τα τρία αυτά αλληλοεξαρτώνται στον σύγχρονο πόλεμο ταχυκίνητων ελιγμών. Δεν έχει σημασία πόσες ταξιαρχίες έχεις αλλά αν λειτουργούν σε πλήρη συνεργασία. Είναι ασταμάτητος οδοστρωτήρας σε μια τέτοια περίπτωση. BMP 3 και Κένταυρος(με όποιες επιπλέον βελτιώσεις επί του αρχικού μοντέλου προτείνουν έμπειροι αξιωματικοί) ίσως να ναι ο καλύτερος συνδυασμός για το μηχανοκίνητο πεζικό μας. PUMA, CV κτλ "ξυρίσματος κόντρα"(στο οικονομικό αναφέρομαι) εκτός του ότι είναι πανάκριβα σε απόκτηση και χρήση, δεν μας προσφέρουν κάτι παραπάνω στις δικές μας ανάγκες. Αν πάρουμε BMP 3, φτιάξουμε και μερικά δικά μας "Κένταυρος" και εκσυγχρονίσουμε τα πιο διατηρίσμα
    Μ113(τα υπόλοιπα πηγή ανταλλακτικών, μερικά σε μακρά αποθήκευση για εφεδρους και τα εντελώς χάλια για παλιοσίδερα) Θα έχουμε ένα καθαρόαιμο ΤΟΜΑ, ένα ΤΟΜΑ-ΤΟΜΠ δικιάς μας κατασκευής όπως εμείς γουστάρουμε και ένα αναβαθμισμένο παλιό(Μ113) ΤΟΜΠ ενισχυμένων δυνατοτήτων. Ένα Μ113 δηλ με νέο σύστημα παροχής ισχύος, νέα περισκόπια όπου χρειάζεται, έλεγχος και επιδιόρθωση όπου χρειάζεται ώστε να υπάρχει πλήρης στεγανοποίηση, μικρή ενίσχυση της θωράκισης μέσω ευκολόχρηστων προσθαφαιρούμενων συλλογών θωράκισης(easy to use , easy to repair), μικρή αναβάθμιση του οπλισμού πχ με τοποθέτηση ένός πυροβόλου 20-25mm στη θέση του κλασσικού "πενηνταριού". θα έχουμε ότι χρειάζεται από ισχύ πυρός και θωράκιση με το μικρότερο δυνατό κόστος. Έναντι των Τούρκων θα έχουμε ξεκάθαρο πλεονέκτημα στον συγκεκριμένο τομέα ενώ μερικά από τα εκσυγχρονισμένα ΤΟΜΠ Μ113 μαζί με μια επιλαρχία Leopard 1A5 θα είναι ότι πρέπει για μια μηχανοκίνητη ταξιαρχία ή μεραρχία πεζικού στα ΕλληνοΑλβανικά σύνορα για να σταλεί ένα προληπτικό αναίμακτο στρατιωτικό μήνυμα σε σκληροπυρηνικούς κύκλους. Με ΒΜP 3 οι μονάδες που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος και θα συνεργαστούν με LEOPARD 2A4 και 2Α6. Μερικά BMP 3 σε νησιά για να ενισχυθεί και η ΑΣΔΕΝ. Τα Κένταυρος συμπληρωματικά των BMP 3 στον Έβρο. Με λίγα λόγια να χουμε ένα Δ Σώμα στρατού ασταμάτητο οδοστρωτήρα που να μπορεί να "σουβλίσει" και μια ΑΣΔΕΝ ενισχυμένη στο μηχανοκίνητο πεζικό σε σχέση με το παρελθόν.
    Χρειάζεται αποφασιστικότητα για να επέλθουν τομές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν ξερω αν πρεπει ντε και καλα να αγορασουμε τα τ/θ, αλλα ξερω σιγουρα οτι αν ειχαμε τα χρηματα και αν μας τα πουλουσαν, καλα θαταν να παιρναμε μια ποικιλια α/α πυραυλων και οχηματων με α/α πυραυλους/triumph/,
    γιατι ειναι γνωστο,ακομα και σε ασχετους με τα οπλα,οτι κανενας στρατος δεν αποφασιζει να επιτεθει εναντιον καποιου,αν ξερει οτι ειναι πολυ πιθανον να χασει τον αερα απο τις πρωτες 1-2 μερες.
    Οποιος κερδισει τον αερα,κερδιζει τον πολεμο.

    Ηλιαδης,Τραπεζουντιος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.