22/12/10

Νέα πρόκληση των Τούρκων-Κορβέτα έφθασε στη Κύμη


Νέα εμφάνιση τουρκικού πολεμικού πλοίου σε ελληνικά χωρικά ύδατα. Η τουρκική κορβέτα "Μπόντρουμ",έφθασε τις πρώτες πρωϊνές ώρες ανοιχτά της Κύμης!Η τουρκική κορβέτα είχε βγει από τα Δαρδανέλια,έπλευσε νότια της Θάσου και μετά έφθασε μεταξύ Κύμης-Σκύρου. Παρακολευθείτε διαρκώς από πλοίο του ελληνικού ΠΝ.Αυτή τη στιγμή βρίσκεται κοντά στη Χίο.

Τουρκική κορβέτα σε εθνικά χωρικά ύδατα

Σε εθνικά χωρικά ύδατα μεταξύ Εύβοιας και Σκύρου εισήλθε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 22 Δεκεμβρίου η τουρκική κορβέτα Bodrum, ακολουθώντας νοτιοδυτική πορεία, όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας.Η κορβέτα ξεκίνησε την πορεία της από τη Σμύρνη και το βράδυ της Τρίτης 21 Δεκεμβρίου βρισκόταν σε διεθνή ύδατα του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Σε όλη τη διάρκεια της κίνησης της παρακολουθείτο από πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, από μια κανονιοφόρο και στη συνέχεια από μια φρεγάτα.Μια εβδομάδα νωρίτερα η φρεγάτα Salih Reis πέρασε σε ελληνικά χωρικά ύδατα, ανάμεσα σε Μακρόνησο και Τζιά, νοτιοανατολικά της Εύβοιας, πριν επιστρέψει σε διεθνή ύδατα στο κεντρικό Αιγαίο.

Η πορεία που ακολούθησε ανάμεσα στα νησιά του Αιγαίου το τουρκικό σκάφος είχε ξεκινήσει από τα νότια της Ρόδου, οπότε και κινήθηκε στην περιοχή μεταξύ Κυκλάδων και Κρήτης.Στη συνέχεια, τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Τρίτης έφτασε στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μακρονήσου και Τζιας (Κέας), προσέγγισε το στενό Καφηρέα στο νότιο άκρο της Εύβοιας (ΝΑ της Καρύστου) και τελικά κινήθηκε και πάλι σε διεθνή χωρικά ύδατα, προς τα βόρειοανατολικά στο κεντρικό Αιγαίο.
ΕΘΝΟΣ,ONALERT.GR

13 σχόλια:

  1. Eυκαιρια να δοκιμαστει ο παπανικολης εστω σε εικονικη επιθεση αλλα με τετοια στρατιωτικη ηγεσια που εχουμε καλα μας κανουν οι μογγολοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν ειναι πλεον "προκλησεις"αλλα κανονικα...δρομολογια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μάλλον για σύκα έψαχνε :-)

    Γρηγόρης Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ...
    - Μετά την άποψή μου, για εγκλωβισμό τουρκικού σκάφους σ’ Ελληνικά ύδατα και τα λοιπά, παραμένω περίεργος για δυό πράγματα: Τί άραγε ανταλλάσσουν -μεταξύ τους- οι καπετάνιοι, παρείσακτου τουρκικού και παρακολουθούντος Ελληνικού σκάφους... και γιατί -τόσα χρόνια- δεν παραλαμβάνωμε το «γράμμα», που μας στέλνουν και ξαναστέλνουν οι γείτονες;
    Μήπως, να οδηγήσωμε -επί τέλους- ένα σκάφος τους στο ναύσταθμό μας;!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Afou imaste kotes kala kanoune.
    mexrin kapios ma arxidia na tous mathi tropus etsi tha kanoune.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για ένα πράγμα να είστε σίγουρη, ότι θα χειροτερέψουν οι προκλήσεις και η ξεφτίλα και η ντροπή θα αφήσει τη στάμπα της Διεθνώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αφού με βάση τους κανόνες και τις συμβάσεις μπορεί ένα οποιοδήποτε πλοίο να πραγματοποιήσει "αβλαβή διέλευση" μέσω των χωρικών υδάτων άλλης χώρας (αυτό κάνουν οι Τούρκοι νόμιμα), το ερώτημα είναι ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΙΔΙΟ, να φθάσουμε μέχρι την Πόλη και τον Εύξεινο Πόντο;;;!!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΜΑ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΜΙΘΡΙΔΑΤΙΣΜΟ.ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ ΜΑΣ ΕΜΒΟΛΙΑΖΑΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ,ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΤΙΠΟΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ.ΦΘΑΝΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΟΤΑΝ ΘΑ ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. τζιμη

    Στα χωρικά ύδατα δεν επιτρέπεται να μπείς και στη συγκεκριμένη περίπτωση οι Τούρκοι κινήθηκαν παράνομα,επομένως μην περιμένεις να περάσουμε τα Στενά.
    ..............................

    Υπενθυμίζουν στην κυβέρνηση Παπανδρέου τις δεσμεύσεις της,που όλοι φοβόμαστε πως έκανε.Βιάζοντε οι Τούρκοι,ξέρουν ότι μετράει μερες ο Παπανδρέου,και το χειρότερο είναι ότι η πολιτική κατάσταση δεν επιτρέπει να προβλέψει κανείς σχετικά ασφαλώς τι θα την αντικαταστήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο/Η Χρήστος Χ. είπε...
    τζιμη
    Στα χωρικά ύδατα δεν επιτρέπεται να μπείς και στη συγκεκριμένη περίπτωση οι Τούρκοι κινήθηκαν παράνομα,επομένως μην περιμένεις να περάσουμε τα Στενά.
    ..............................
    Χρήστο περίμενα να έχεις τη στοιχειώδη νομική σκέψη, αλλά δεν...

    "...Η αβλαβής διέλευση από στενά διεθνούς ναυσιπλοΐας (όχι ο πλους διέλευσης) εφαρμόζεται σαν εθιμικός κανόνας του διεθνούς δικαίου ο οποίος διαπιστώθηκε το 1946 και από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης μετά τα επεισόδια του Στενού της Κέρκυρας όπου βρετανικά πολεμικά πλοία διερχόμενα αβλαβώς από τη χωρική θάλασσα της Αλβανίας, δέχθηκαν στις 15 Μαΐου 1946 αλβανικά πυρά και στις 22 Οκτωβρίου 1946 προσέκρουσαν σε νάρκες με αποτέλεσμα να απολεσθεί ένα πλοίο, σαρανταδύο άνδρες και να τραυματισθούν άλλοι τόσοι.

    Σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης, η «αβλαβής διέλευση» από τη χωρική θάλασσα ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις, ακόμα και για τα υποβρύχια, τα οποία όμως οφείλουν να πλέουν στην επιφάνεια και να έχουν επηρμένη τη σημαία τους. Δεν υπάρχει στη Σύμβαση της Γενεύης του 1958 για τη χωρική θάλασσα και τη συνορεύουσα ζώνη κωδικοποιημένη σχετική διάταξη που να αφορά την υπέρπτηση των αεροσκαφών.

    Η νέα Σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας εισάγει για πρώτη φορά το νέο θεσμό του «πλου διέλευσης». Ο όρος «πλους διέλευσης» αναφέρεται σε ένα ιδιαίτερο καθεστώς διέλευσης από στενά διεθνούς ναυσιπλοΐας. Ο αντίστοιχος όρος στα αγγλικά είναι ‘transit passage’ και μεταφράσθηκε στον κυρωτικό νόμο της νέας Σύμβασης για το δίκαιο της θάλασσας με τη φράση «πλους διέλευσης», ενώ στην ελληνική βιβλιογραφία έχει μεταφρασθεί και σαν «ελεύθερη διέλευση».

    Το καθεστώς του «πλου διέλευσης» εφαρμόζεται στα στενά διεθνούς ναυσιπλοΐας μεταξύ ενός τμήματος ανοικτής θάλασσας ή αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και ενός άλλου τμήματος ανοικτής θάλασσας ή αποκλειστικής οικονομικής ζώνης με εξαίρεση το στενό που σχηματίζεται μεταξύ ηπειρωτικού εδάφους και νήσου του ίδιου κράτους εφόσον από την άλλη μεριά της νήσου υπάρχει δυνατότητα πλου μέσα από ανοικτή θάλασσα ή αποκλειστική οικονομική ζώνη, παρόμοιας καταλληλότητας ως προς τα ναυτιλιακά και υδρογραφικά χαρακτηριστικά ."

    Εάν οι Τούρκοι έχουν ακολουθήσει κατά γράμμα αυτά που έχουμε υπογράψει και εμείς, δεν μπορούμε να τους ...βυθίσουμε.
    Εάν όχι, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους καταγγείλουμε και να τους εμποδίζουμε τηρώντας τα προβλεπόμενα.
    Το ΠΝ μας είναι εκεί πάντα και ξέρει τι να κάνει...

    Μπορούμε όμως (νόμιμα) να κάνουμε και εμείς το ίδιο !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συμφωνώ,πως δεν πρόκειται πλέον για προκλήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @12:17 π.μ.
    Αυτά που κάνουν οι Τούρκοι, έστω και εάν είναι νόμιμα, είναι πολύ προκλητικά...
    Και γι' αυτό προτείνω να κάνουμε το μόνο που μπορούμε:
    Να φτάσουμε κι εμείς με "αβλαβή διέλυση", μέχρι έξω από την Τραπεζούντα !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. μετα τα αεροσκαφη και τα πλοια περιμενω και μερικα τεθωρακισμενα να εισελθουν μεχρι ....την Δροσια για πεινιρλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.