9/12/10

Ευάγγελος Βενιζέλος «Η Τουρκία είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία»

Ευθεία απάντηση έδωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλος στον Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, όταν ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ παρενέβη στη συζήτηση των ευρωπαίων υπουργών Αμυνας χθες στις Βρυξέλλες επιμένοντας στην ανάγκη διευκόλυνσης της συνεργασίας της Τουρκίας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Αμυνας (EDA) και υπογραφής συμφωνίας ασφαλείας ΕΕ - Τουρκίας.

Ο κ. Ράσμουσεν παρουσίασε και πάλι τις προτάσεις του για την απεμπλοκή των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ενωσης - ΝΑΤΟ, η οποία οφείλεται στο Κυπριακό. Τόνισε επίσης ότι υπάρχει και η ανάγκη να διασφαλίζεται η πλήρης συμμετοχή των 27 κρατών - μελών της ΕΕ στη συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ, άρα και της Κύπρου. Ωστόσο, όπως είχε δηλώσει και σε πρόσφατη συνέντευξή του στο «Βήμα», κάτι τέτοιο δεν σημαίνει και αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.

Ο έλληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας, ο οποίος παρενέβη δύο φορές στη σχετική συζήτηση, τόνισε ότι είναι ανάγκη να διαφυλαχθεί η θεσμική ισοτιμία όλων των κρατών - μελών της ΕΕ, αλλά και η θεσμική αυτονομία των δύο οργανισμών. Και ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ να ασκήσει την επιρροή του προς την κατεύθυνση της Αγκυρας, διότι το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι παρά το ότι η Τουρκία είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.