9/12/10

Προτείνει "αποζημίωση" στην Τουρκία το Ισραήλ (Reuters)

Τη «λύπη» του για το θάνατο των εννέα ακτιβιστών στο πλοίο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, πρόκειται να εκφράσει το Ισραήλ, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters.Προϋπόθεση ωστόσο είναι η Τουρκία να διαβεβαιώσει το Τελ Αβίβ ότι δεν θα αποδοθεί ευθύνη στο ισραηλινό ναυτικό, τονίζει το Reuters επικαλούμενο πηγές που δεν κατονομάζει.

Ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλλαν στο πλοίο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα στις 31 Μαΐου, σκοτώνοντας εννέα Τούρκους και έναν Αμερικανό τουρκικής καταγωγής. Το συμβάν είχε οδηγήσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, στη χειρότερη κατάσταση όλων των εποχών, με την Τουρκία να αποσύρει τον πρεσβευτή της.

«Κάναμε μια προσφορά αποζημίωσης και ζητάμε από τους Τούρκους να κάνουν ό,τι χρειάζεται να γίνει ώστε να αντιμετωπίσουν τις νομικές μας ανησυχίες. Επίσης, θέλουμε να τους δούμε να επιστρέφουν τον πρεσβευτή τους και να μας επιτρέψουν να στείλουμε έναν δικό μας στην Άγκυρα. Προς το παρόν ωστόσο, υπάρχουν ακόμη μεγάλα εμπόδια», σχολιάζει το Reuters επικαλούμενο τις πηγές.

Επίσης, το πρακτορείο επισημαίνει ότι το ισραηλινό σχέδιο δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της Άγκυρας, που περίμενε ότι το Τελ Αβίβ θα απολογούνταν δημοσίως.

Επισημαίνει ακόμη ότι αξιωματούχοι και των δύο χωρών συναντήθηκαν στη Γενεύη το Σαββατοκύριακο, και συζήτησαν για τις μεταξύ τους σχέσεις.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο περιλαμβάνει την προσφορά 100.000 δολαρίων στις οικογένειες κάθε ενός από τα θύματα της ισραηλινής επίθεσης, και μια ισραηλινή «έκφραση συγνώμης».


Πηγή:www.capital.gr

2 σχόλια:

  1. "...την προσφορά 100.000 δολαρίων..."

    Σ' αυτό τον κόσμο τον καλό όλα αποτιμώνται σε μετρητά (cash)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το πρώτο πράγμα που ζήτησαν οι Τούρκοι (να πει συγγνώμη το Ισραήλ) έγινε !!!
    Πάμε για το δεύτερο. Να δώσουν κι αποζημιώσεις.
    Μετά, πάλι κώλος/βρακί τα δυό τους !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.