24/12/10

Έχουν γνώσιν οι φύλακες

Ξεκαθαρίζει η στρατηγική της Τουρκίας στη Μ. Ανατολή και τη ΝΑ Μεσόγειο
Του Σάββα Καλεντερίδη*
Όταν τον Ιανουάριο του 2009 ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άφηνε άναυδο τον Ισραηλινό ομόλογό του, Σιμόν Πέρες, και εγκατέλειπε το φόρουμ στο Νταβός, στο οποίο συμμετείχαν αμφότεροι, με συντονιστή τον αρμενικής καταγωγής δημοσιογράφο Ντέιβιντ Ιγνάτιους, όλοι προσπαθούσαν να δώσουν εξήγηση για την πρωτοφανή για τα διπλωματικά ειωθότα κίνηση του Τούρκου πρωθυπουργού.
Οι περισσότερες εξηγήσεις συνέκλιναν στο γεγονός ότι ο Ερντογάν ήθελε να δείξει τη δυσφορία του για τη σφοδρή και πολυαίμακτη επίθεση που είχε εξαπολύσει το Ισραήλ εναντίον
της Λωρίδας της Γάζας, μόλις ένα μήνα πριν το διπλωματικό επεισόδιο. Άλλοι αναλυτές, πάλι, μιλούσαν για προσχεδιασμένοι ενέργεια που είχε ως στόχο την ηρωοποίηση του Ερντογάν στον αραβικό και τον μουσουλμανικό κόσμο.
Όλες οι παραπάνω εξηγήσεις ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά κάπου έπασχαν και δεν ήταν πειστικές. Και αυτό γιατί η κίνηση του Ερντογάν έθετε τις 'βάσεις' μιας απότομης στροφής στις τουρκο-ισραηλινές σχέσεις, που από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ ήταν περίπου σχέσεις ‘μάνας-παιδιού’.
Αν μελετούσε κανείς με προσοχή τον τουρκικό τύπο την περίοδο εκείνη, θα έβλεπε ότι διπλωματικές πηγές στην Άγκυρα δεν απέδιδαν την σφοδρή και οργίλη αντίδραση του Ερντογάν στην επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά στην απότομη υπαναχώρηση από την ειρηνευτική διαδικασία με τη Συρία, στην οποία η Τουρκία είχε επενδύσει πολλά και διεκδικούσε ρόλο ρυθμιστή, όπως ρόλο ρυθμιστή διεκδικούσε και στο Παλαιστινιακό αλλά και στη διαδικασία επίλυσης των προβλημάτων που υφίστανται μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου. Και ο ρόλος αυτός τινάχτηκε στον αέρα με την επίθεση στη Γάζα, η οποία, όπως φαίνεται, ήταν η αφορμή και όχι η αιτία. Δηλαδή, πίσω από την αντίδραση του Ερντογάν, δεν κρυβόταν ο πόνος του ιδίου και των Τούρκων για το δοκιμαζόμενο λαό της Παλαιστίνης ή για την τύχη των υψωμάτων του Γκολάν, αλλά η στρατηγική της Άγκυρας να εμπλακεί ενεργά και καθοριστικά στις πολιτικο-διπλωματικές διαδικασίες της Μέσης Ανατολής, με σκοπό να αποτρέψει αυτά που συμβαίνουν στις μέρες μας και εννοούμε τις κινήσεις που γίνονται για την εκμετάλλευση των υποθαλασσίων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη ΝΑ Μεσόγειο και όχι μόνο.
Η Τουρκία διακατέχεται από το σύνδρομο του αποκλεισμού από τις ανοιχτές θάλασσες, από ποιόν άλλον, από τους 'κακούς Έλληνες' αλλά και από τη Δύση, που συνωμοτεί εις βάρος της, όπως προσφιλώς αρέσκονται να χαρακτηρίζουν την ιστορική διεθνή πραγματικότητα που έχει καθορίσει τα ίδια της τα σύνορα και το διεθνές νομικό πλαίσιο που αφορά το Δίκαιο της Θάλασσας, που, είναι αλήθεια, δεν της δίνει για εκμετάλλευση τις θαλάσσιες περιοχές που θα επιθυμούσαν οι ίδιοι οι (παραδοσιακά) άπληστοι Τούρκοι. Όμως, τί να κάνουμε, αυτά έχει η ζωή. Θα μπορούσαν να είναι και πολύ χειρότερα τα πράγματα για την Τουρκία -που μάλλον ξεχνάει ότι ήταν με την πλευρά των ηττημένων στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο- αν η Ελλάδα και η 'κακή' Δύση χειριζόταν λίγο διαφορετικά τα πράγματα το 1919-1922. Τότε το τουρκικό κράτος μπορεί να ήταν  αποκλεισμένο εντελώς από τις θάλασσες, κάτι που, άλλωστε, είναι και απολύτως συμβατό με την ιστορία του τουρκικού έθνους, που έλκει την καταγωγή του από την Κεντρική Ασία.
Επανερχόμενοι στη σκληρή πραγματικότητα, η Τουρκία 'έβλεπε' ότι η εξάντληση των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στις χώρες και τις περιοχές που παραδοσιακά παράγουν αυτά τα 'αγαθά', θα οδηγούσε αργά ή γρήγορα τους μεγάλους παγκόσμιους παίκτες στην εκμετάλλευση νέων περιοχών, που μέχρι τώρα παρέμεναν ανεκμετάλλευτες είτε για τεχνικούς (μεγάλο βάθος κλπ) είτε για πολιτικούς λόγους. Στην περίπτωσή μας, τέτοιες περιοχές, πλούσιες σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, με βάση τις έρευνες και τις επιστημονικές εκτιμήσεις που έχουν γίνει, βρίσκονται στη ΝΑ Μεσόγειο, στη θάλασσα μεταξύ Κύπρου-Ρόδου και Κρήτης και φυσικά στο Αιγαίο. Και επειδή η Τουρκία, με βάση τα διεθνώς παραδεδεγμένα σύνορα και το διεθνές δίκαιο, είναι αποκλεισμένη από τις αυτές τις περιοχές, ανέπτυξε και υπηρετεί επί δεκαετίες με συνέπεια μια στρατηγική διεκδίκησης και απόκτησης 'δικαιωμάτων' στις επίμαχες περιοχές, με καθαρά πολιτικά κριτήρια, με την απειλή χρήσης βίας και με την επίκληση 'ζωτικών συμφερόντων' εδώ κι εκεί.
Και λέμε εδώ κι εκεί, για τους εξής λόγους. Το 1997, η Τουρκία, συνεπικουρούμενη και από τις ΗΠΑ, απαίτησε να συμπεριληφθεί στη Διακήρυξη της Μαδρίτης άρθρο που αναφέρεται σε νόμιμα ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο, παρότι είναι γνωστό ακόμα και σε φοιτητές του πρώτου έτους της πολιτικής επιστήμης ότι η επίκληση ζωτικών συμφερόντων κατά κάποιο τρόπο ΄νομιμοποιεί' τη χρήση βίας και άρα και το casus belli της Άγκυρας στο Αιγαίο.
Πριν λίγες μέρες, μετά την υπογραφή της μείζονος σημασίας συμφωνίας καθορισμού των ορίων της ΑΟΖ μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κράτους του Ισραήλ, ο Τούρκος υπηρεσιακός υφυπουργός εξωτερικών, Φεριντούν Σινιρλίογλου, κάλεσε τον πρέσβη του Ισραήλ στην Άγκυρα και διαμαρτυρήθηκε έντονα εξ ονόματι της τουρκικής κυβέρνησης για την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας. Ο Τούρκος αξιωματούχος, αφού υπενθύμισε στον πρέσβη του Ισραήλ ότι σε προηγούμενη απόπειρα της Κύπρου να κάνει έρευνες εντός της δικής της ΑΟΖ, η Άγκυρα έστειλε στην περιοχή πολεμικά πλοία, κάτι που προτίθεται να πράξει και οποιαδήποτε άλλη φορά επιδιώξει να πράξει μονομερώς κάτι ανάλογο, υπονοώντας και την περίπτωση της συνεκμετάλλευσης του κοιτάσματος Λεβιάθαν, αναφέρθηκε και πάλι σε ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας σε μια περιοχή με την οποία όχι μόνο δεν συνορεύει, αλλά παρεμβάλλονται οι ΑΟΖ τριών άλλων χωρών, και εννοούμε τις ΑΟΖ της Συρίας, του Λιβάνου και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η στάση της Τουρκίας στο θέμα, ξεκαθαρίζει την ακολουθούμενη στρατηγική και 'φωτίζει' πλέον τους λόγους για τους οποίους η Άγκυρα έχει προβεί τα προηγούμενα χρόνια σε μια σειρά από ενέργειες, μερικές από τις οποίες -και πολύ κρίσιμες- είναι η διπλωματική αλλά και έμπρακτη αμφισβήτηση της Γαύδου, που κόστισε και τη ζωή του σμηναγού Ηλιάκη, η ναύλωση του νορβηγικού ερευνητικού πλοίου και η δραστηριοποίησή του στην εξαιρετικής σημασίας θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελόριζου, που είναι εκτός της τουρκικής ΑΟΖ και οι 'βόλτες' των φρεγατών του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στη Μύκονο, τον Καφηρέα, τη Ραφήνα και την Κύμη.
Μετά από όλα αυτά, θεωρούμε ότι ξεκαθαρίζει η στρατηγική της Άγκυρας, κάτι που μας δίνει το δικαίωμα να πούμε ότι πλέον 'Έχουν γνώσιν οι φύλακες'.

*Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στη στήλη ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ, της εφημερίδας ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ, φύλλο 24-12-2010

17 σχόλια:

  1. Συμμαχία με τους Ρώσσους ΤΩΡΑ! Ας προσκαλέσουμε την Γκαζπρόμ να κάνει έρευνες και εξόρυξη στην αρχή και τότε να δούμε αν θα στείλουν πολεμικά πλοία τα μογγολοειδή.
    Μόνο που η προδοτική ψευδοκυβέρνηση του εβραίου ΓΑΠ, φρόντισε με τις δανειακές συμβάσεις που υπέγραψε να υποθηκεύσει ΟΛΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ. ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΠΟΥ ΔΙΕΠΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ(90%) ΜΕ ΔΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΓΛΙΚΟΥ.
    ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΟΡΥΚΤΟ ΠΛΟΥΤΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ(;;;;) ΣΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητήρια για το άρθρο σου, Σάββα. Είναι απολύτως σαφές.

    Εύχομαι σε σένα και την οικογένειά σου ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ και ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟ ΤΟΝ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΧΡΟΝΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φιλε Σαββα-Ελληνες,εχουν γνωσιν οι φυλακες,αλλα αγωνιω αν μπορεσουν την κρισιμον στιγμη να εξουδετερωσουν τους εσωτερικους εχθρους-προδοτες,ως υψιστη προτεραιοτητα,αλλιως θα εχουμε παλιες ιστοριες να επαναλαμβανονται.Δεν αναφερομαι στα εκατομμυρια ξενων που πολλοι απ'αυτους διακεινται εχθρικως σε μας και ειναι και εξοπλισμενοι.Αν εχουμε τετοια περιπτωση τη βαψαμε,καθως ο λαος κρατιεται αφοπλισμενος και δεν υπαρχει εθνοφυλακη ουτε εξοπλισμενη εφεδρεια για παλλαικη αμυνα ως ωφιλε να εχει εξ αναγκης η πατριδα.Αναφερομαι σε ψευτοεθναρχες και εξαγορασμενους αρχηγους,ονοματα δε λεμε,που χρησιμοποιηθηκαν απο τους εχθρους μας(1914-22,1974,199τοσο κλπ).Ο Θεος βοηθος,αλλα συγχρονως συν Αθηνα και χειρα κινει.Καλες γιορτες για ολους τους Ελληνες οποιασδηποτε θρησκευτικης συνειδητοποιησεως ,υγεια και δυναμη για αντισταση και ανασταση. ΥΓ.Παροτι εκρηκτικος και αγανακτισμενος,τηρω εσωτερικη αυτολογοκρισια ,κατανοησας(επιτελους),την αναγκη εγκρατειας και μερικης σιγης ως προστασια για τα αυξουμενα συνεχως κρουσματα νεοταξιτικης επιθεσεως κατα ελληνικων ιστολογιων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγχαρητήρια κύριε Καλεντερίδη.
    Εγώ από την πλευρά μου θέλω να ξανατονίσω την σημασία διατήρησης ισχυρών ΕΔ από την πλευρά της Ελλάδος. Είναι σημαντικό θα τονίσω για ακόμα μια φορά να έχουμε ισχυρή αεροπορία(όχι ότι υποτιμώ τους άλλους κλάδους και πχ την σημασία του ναυτικού μας στην προβολή ισχύος και την διασφάλιση των ναυτικών περασμάτων κτλ) διότι είναι από τα βασικά εμπόδια στα "ζωτικά συμφέροντα" των Τούρκων.Εν ανάγκη λόγω οικονομικής κρίσης να ενισχυθεί μόνο η αεροπορία αν δεν γίνεται αλλιώς. Μην αφήνετε την αεροπορία!
    Όποτε είχαμε θέμα με την Τουρκία λυνόταν με πόλεμο.Πάντα. Πολιτική λύση δεν υπήρξε και ούτε θα υπάρξει ποτέ εκτός αν τα δώσουμε με ηττοπάθεια. Προετοιμασία και περιμένουμε. Απλό.
    Με τον αέρα δικό μας κανένα τουρκικό άρμα δεν προελαύνει για πολύ(ακόμα και αν χάσουμε σε μικρές αρματομαχίες), κανένας Μπόρντο μπερελί μεμέτης δεν κάθεται σε νησάκι μας για πολύ(αλλιώς θα γίνει ένα με την άμμο την ακτής), καμία φρεγάτα μας δεν κινδυνεύει για πολύ και αεροπορικές βόμβες με καυτό ατσάλι θα "ξυρίζουν κόντρα" κάθε τουρκικό προγεφύρωμα. Η αεροπορία είναι η μόνη που στην πράξη διασφαλίζει τα εθνικά μας κυριαρχικά δικαιώματα. Απλό το θέμα. Προβολή ισχύος τώρα! Δεν μιλάμε για πόλεμο. Μιλάμε για σκληρή γραμμή.ΑΟΖ τώρα και σε όποιον αρέσει. Χρειάζεται, προετοιμασία, αυτοπεποίθηση και επιθετικό πνεύμα. Είναι δικά μας και τέλος. "Μην στριμώχνετε την Τουρκία, δεν πρέπει να στριμώχνεται". Εγώ απαντώ..."Γιατί να στριμώχνεται δηλ η Ελλάδα επειδή έχει μικρότερο πληθυσμό απλώς? Δεν κρίνονται εκεί οι μάχες κάθε είδους..ειδικά στη σημερινή εποχή. Μην στριμώχνετε την Ελλάδα. Δεν κάνει να στριμώχνεται.Αν δεν θέλετε ΕΕ να μην μπείτε χίλια χρόνια. Σκληρή γραμμή? ΟΚ, αρχίζουμε εξοπλισμούς ξανά. Αυτή τη φορά χωρίς μεσάζοντες.Με πραγματική διαφάνεια. Ραντεβού στην ώρα μηδέν και θα δούμε ποιος θα τρέμει".
    Τα διπλωματικά χαμόγελα με τους Τούρκους είναι για να προετοιμαζόμαστε σε κάθε τομέα. Ας το χουμε υπόψιν μας αυτό. Φίλοι και καλοί γείτονες αυτοί δεν θα γίνουν ποτέ! Καταλαβαίνουν μόνο την γλώσσα της ισχύος. Αν δουν αποφασιστικότητα θα κάνουν πίσω θέλουν δεν θέλουν. Δεν θα ρισκάρουν έναν πόλεμο αν προετοιμαστούμε καλά. Μας ξέρουν και τους ξέρουμε. Καμία υποχώρηση! Καμία παραχώρηση!
    Καλά Χριστούγεννα σε όλες και όλους!

    Φιλικά,
    Γιώργος

    ΥΓ: Άντε γιατί στην τελική αν δεν καταλάβουν με τίποτα, θα ταϊσουμε τον Πάγκαλο φασολάδα και θα τον ρίξουμε με C130 στην Άγκυρα να μην μείνει ζωντανός ούτε ένας! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επειδή δεν βρήκα κάποιο e-mail για να επικοινωνήσω μαζί σας, αναγκάζομαι να γράψω σε αυτήν την ανάρτηση ένα κείμενό μου λίγο..άσχετο με το θέμα της. Ζητώ προκαταβολικά την κατανόησή σας και ευχαριστώ.


    Τα κάλαντα της Λευτεριάς


    Παραμονή της Γέννησης του Χριστού,
    παραμονή Γέννησης της απόλυτης έκφρασης της έννοιας ΘΥΣΙΑ,
    απευθύνομαι με το Χριστουγεννιάτικο τρίγωνο της ελαχιστότητάς μου και με τα φτωχά μου Ελληνικά, σε όλους και όλες εσάς που ακόμα αναπνέετε ΕΛΕΥΘΕΡΑ.

    Απευθύνομαι σε όσους δεν επέλεξαν την πολιτική και ιδεολογική πολυχρωμία, σε όσους δεν αντέχουν να χαρακτηρίζονται πολίτες Beneton, σε εκείνους που δεν επέλεξαν την εγωιστική ραστώνη, την πολυ-πολιτισμική νοητική τύφλωση.

    Απευθύνομαι στους μονοδιάστατους, μονοχρωματικούς και συμπαγείς Έλληνες και Ελληνίδες, που νοιώθουν την υποχρέωση αλλά και την τιμή να υπηρετούν το ένα και μοναδικό χρώμα που τους αρμόζει
    Το Γαλανόλευκο της Ελευθερίας !

    Η Εξέγερση έχει ξεκινήσει

    Παντού, όπου χτυπά Ελεύθερη Ελληνική καρδιά, η εξέγερση φουντώνει μέρα με την μέρα. Άνθρωποι από όλες τις κοινωνικές τάξεις, εργάτες, μαθητές, φοιτητές, νομικοί, μητροπολίτες, ένστολοι, υπάλληλοι, δημοσιογράφοι, επιστήμονες, άνθρωποι των Τεχνών, Ακαδημαϊκοί, όλοι εξεγείρονται κατά της αδυσώπητης και φασιστικής Νέας Τάξης.

    Σε όλα τα σημεία του Ελεύθερου Ελληνισμού, κάθε μέρα, η καρδιά της κυράς της Ρω, συντροφεύει την έπαρση της σημαίας μας.
    Αυτό ήταν και το σημαντικότερο νόημα της τιμημένης ζωής της.
    Η συνεχής και αδιάλειπτη έπαρση του Ελληνισμού
    Η συνεχής και αδιάλειπτη έπαρση της Ελευθερίας

    Ας μην αναρωτιόμαστε ποιος και πως θα κυβερνήσει αυτά τα άγια χώματα, αυτές τις ελεύθερες ψυχές. Ούτε ο Κολοκοτρώνης ούτε ο Καραϊσκάκης, ούτε ο Μακρυγιάννης έγιναν πρωθυπουργοί. Και ούτε να ανησυχούμε και να μουρμουράμε για έλλειψη ηγετών, σε τούτη την επικείμενη Δύση της Ελευθερίας του λαού μας, αλλά και των άλλων λαών.

    Έχουμε ηγέτες,
    τους γνωρίσαμε και τους γνωρίζουμε καθημερινά μέσα από την λυσσαλέα αντίσταση που προβάλλουν, μέσα από τις πράξεις αυταπάρνησης που αφήνουν κληρονομιά σε όλους μας.
    Θα ήταν άδικο να τους αφαιρούσαμε την λεβεντιά, την ανδρεία και την πίστη τους για την τελική νίκη.
    Θα ήταν άδικο να ξεχνούσαμε την θυσία τους.

    Ας μην γελιόμαστε, ότι αυτές οι μάχες θα είναι χωρίς απώλειες. Όποιοι έχουν ήδη μπει στον Αγώνα αλλά και αυτοί που πρόκειται να μπουν, θα πρέπει να θεωρούν τους εαυτούς τους νεκρούς.
    Έτσι κι αλλιώς οι Παγκόσμιοι στοχαστές του Τίποτα, έχουν ήδη αποφασίσει ότι αρκετοί από εμάς ζημιώνουν τα κέρδη τους. Έχουν ήδη αποφασίσει επίσημα και με έγγραφα, τον πνευματικό και βιολογικό θάνατό μας. Και αυτό ήταν ένα σημαντικό λάθος τους.
    Αυτός που θεωρεί τον εαυτό του νεκρό, ΔΕΝ ΦΟΒΑΤΑΙ ΠΙΑ !

    Λέτε να φοβήθηκε τον θάνατο η Νικοπούλου, ο Τενέζος, ο Χαραλαμπόπουλος, ο Ανδρεάκος, ο Θοδωράκης, ο Σεραφείμ και τόσοι άλλοι ;

    Λέτε να φοβήθηκε τον θάνατο αυτός ο Ρουμάνος που έπεσε μέσα στη Βουλή ;
    Τους ξεφτίλισε τον υποτιθέμενο ναό τους, το Κοινοβούλιο των Αποφάσεών τους. Με μια πράξη αυτοθυσίας και απόλυτου Συμβολισμού, τους ανάγκασε σε άτακτη υποχώρηση, σε παραδοχή της κατωτερότητας της άθλιας ζωής τους.
    Έντρομοι, άναυδοι, κοίταζαν το Μεγαλείο που διαδραματίστηκε μέσα στο Άβατο της Αχυρένιας Οχύρωσής τους.

    Κι αν εδώ ο Χατζηδάκης σημαδεύτηκε για όλη του την ζωή, οι Ρουμάνοι βουλευτές, ΟΛΟΙ τους, υποκλίθηκαν στην ανωτερότητα της ΘΥΣΙΑΣ, γιατί αυτοί όπως και οι δικοί μας βουλευτές, εκτός κάποιων εξαιρέσεων, είναι ΔΕΙΛΟΙ και η λέξη ΘΥΣΙΑ, τους είναι άγνωστη.

    Σε μας, δεν ανήκει η ΦΟΒΟΣ
    Σε μας, δεν ανήκει η ΗΤΤΑ
    Σε μας, δεν ανήκει η ΔΕΙΛΙΑ

    Σε μας, αλλά και σε όλους τους λαούς,
    ανήκει η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ !




    Ένας συνοδοιπόρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ισχυρές ΕΔ και αποφασιστικότητα. Αλλά δεν αρκούν. Οι Τούρκοι έχουν την υποστήριξη των Αμερικάνων στις διεκδικήσεις αυτές.
    Εμείς; Πρέπει να αναζητήσουμε υποστήριξη από Γαλλία και Ρωσία πρωτίστως.
    Και κάτι πολύ σημαντικό. Συνεργασία και συμμαχία με Ισραήλ. Μας έχουν και τους έχουμε ανάγκη απέναντι στην Τουρκία.
    Θυμάστε την πρόταση στον ΓΑΠ για τον υποθαλλάσιο αγωγό; Από που αλλού θα εξάγουν το αέριο οι Ισραηλινοί προς την Ευρώπη; Μέσα από του Άραβες και τους Τούρκους; Μόνο μέσω Ελλάδας γίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. skal,

    Το σχόλιο γιατί δεν αναρτήθηκε;
    Δεν είχε προσβλητικό ή υβριστικό περιεχόμενο ΜΟΝΟ ΑΛΗΘΕΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ένας συνοδοιπόρος

    24 Δεκεμβρίου 2010 5:00 μ.μ.

    ___________________________________

    Τεράστιο, ελαφρώς ασυνάρτητο και μάλλον ακταλαβίστικο κείμενο. Από πού ν' αρχίσω τις ερωτήσεις και πού να τελειώσω;

    Τυχαία παίρνω μία παράγραφο:

    "Έχουμε ηγέτες,
    τους γνωρίσαμε και τους γνωρίζουμε καθημερινά μέσα από την λυσσαλέα αντίσταση που προβάλλουν,...."

    Πού είναι οι ηγέτες αυτοί; Γίνε πιο συγκεκριμένος. Εμείς του ζητούμε εναγωνίως και δεν τους βλέπουμε. Θα ήταν χαρά να μας τους υποδείξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ἐρώτησις: Πῶς καθυστεροῦμε τὴν Τουρκία ὥστε νὰ εἴμαστε ἀρκετὰ δυνατοὶ καὶ καλύτερες συμμαχίες, ὅπως π.χ. στοὺς Βαλκανικοὺς Πολέμους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καὶ στὸ διὰ ταῦτα, πῶς καθυστεροῦμε κάποιον ποὺ εἶναι δυνατότερος ἢ τὸν φοβόμαστε (εἴμαστε καὶ λίγο δειλοί, τὰ δάνεια τῶν 300 δὶς ἔκαναν καλὴ δουλειά) μέχρι νὰ εἶναι τὰ πράγματα εὐνοϊκὰ γιὰ τὴν Ἑλλάδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. //Από που αλλού θα εξάγουν το αέριο οι Ισραηλινοί προς την Ευρώπη;
    24 Δεκεμβρίου 2010 6:12 μ.μ.//
    -------------
    Ποιό αέριο;;;
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το άρθρο του Σάββα, κατατοπιστικό όπως πάντα!
    Θα ήθελα να ήξερα πέρα από αυτά και τα εξής:
    - Στο τούρκικο ΥΠΕΞ κλήθηκαν εκτός του Ισραηλινού και οι πρέσβεις της Αιγύπτου και του Λιβάνου για να τους γίνει η ίδια διαμαρτυρία, ή δεν έχει υπογράψει ακόμα η Κύπρος την οριοθέτηση ΑΟΖ και απλώς οι Τούρκοι περιμένουν παθητικά πότε θα γίνει αυτό για να διαμαρτυρηθούν;

    - Μήπως δηλαδή η Τουρκία υπό το πνεύμα που περιγράφεται στο άρθρο, καταφέρει να επιρρεάσει τις δύο αυτές χώρες και να ματαιώσει την υπογραφή των συμφωνιών;

    Το ότι η Τουρκία σε επίπεδο κυβέρνησης δεν ...πεθαίνει για το δράμα των Παλαιστινίων (χωρίς να αποκλείεται να υπάρχουν Τούρκοι που να νοιάζονται και γι΄αυτούς και για τους Κούρδους) αφού και αυτή ως κράτος κάνει τα ίδια και χειρότερα με το Ισραήλ, είναι γνωστό τοις πάσι.

    Αυτό όμως δεν πρέπει να εμποδίζει τους πραγματικούς ακτιβιστές να πραγματοποιούν τις δράσεις τους βοηθώντας Παλαιστίνιους, Κούρδους και όποιον άλλον αγωνίζεται για την ελευθερία του...
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. "Η Τουρκία διακατέχεται από το σύνδρομο του αποκλεισμού από τις ανοιχτές θάλασσες, από ποιόν άλλον, από τους 'κακούς Έλληνες' αλλά και από τη Δύση, που συνωμοτεί εις βάρος της, όπως προσφιλώς αρέσκονται να χαρακτηρίζουν την ιστορική διεθνή πραγματικότητα που έχει καθορίσει τα ίδια της τα σύνορα και το διεθνές νομικό πλαίσιο που αφορά το Δίκαιο της Θάλασσας, που, είναι αλήθεια, δεν της δίνει για εκμετάλλευση τις θαλάσσιες περιοχές που θα επιθυμούσαν οι ίδιοι οι (παραδοσιακά) άπληστοι Τούρκοι. Όμως, τί να κάνουμε, αυτά έχει η ζωή"
    Γιατί όταν τα παρπαάνω ισχύουν για την Ελλάδα σπεύδετε αμέσως να υιοθετήσετε συνομωσιολογικές απόψεις?
    απο το άρθρο σας καθίσταται σαφές ότι η στρατηγική προσέγγισης του Ισραηλ είναι πέρα για πέρα σωστή και κατα την γνώμη μου ήρθε μετά απο πολύ μεγάλη καθυστέρηση, αφού για πρώτη φορά ξεκίνησε το 1990 επί Μητσοτάλη και φυσικά διεκόπη μετά την βίαιη πτώση της κυβέρνηση΄ς του.
    Θα π΄ρεπει να συγγράψετε και ενα άλλο άρθρο λείαν συντόμως με τίτλο στερνή μου γνώση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Και πάλι χρόνια πολλά στον Σαββα, στους χεριιστές του ιστολογίου και στους αναγνω΄στες/σχολιαστές.
    Να πω ότι δεν υπάρχουν "απληστες χώρες". Υπάρχουν χώρες που διεκδικούν το μέγιστο των συμφερόντων τους και χώρες που παραχωρούν μικρό ή μεγάλο μέρος των δικών τους συμφερόντων. Υπέρτατος Νομος για τα Κράτη δεν ειναι το Δίκαιο αλλά το συμφέρον τους. Όταν μπορούν το διεκδικούν με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Αλλιως γίνεται πόλεμος. Αν οι συνθήκες δεν επιτρέπουν πόλεμο τότε η διαμαχη συνεχίζεται επί μακρόν-όπως στο Κυπριακό όπου η Τουρκία δεν έχει κατοχυρώσει τη νομιμοποιηση της εισβολής διότι τα διεθνή συμφέροντα δεν της το επιτρέπουν.
    Εχω ξαναπει και επιμένω: το να κατηγορουμε την Τουρκία δεν είναι εποικοδομητικό. Η στάση της Ελλάδας είναι το ζητούμενο. Μόνο αν (πρωτίστως) ασχολούμεθα με την στάση της Ελλάδας μπορεί να σκηθεί πίεση σε πολιτικές που έχουν διαχρονική συνέπεια περιλαμβάνονταας και ταα τα δυο κόμματα εξουσίας, όπου, όμως, εκδηλώννται διαφοροποιήσεις ανάλογα με την παρέμβαση προσώπων πχ Μπακογιάννη/Μολυβιάτης. Βλ και ανα΄ρτηση για αποκαλύψεις Ασανζ (wikileaKs)για τα πρόσωπα αυτά σύμφωνα με δημοσίευμα στο "πρωτο Θέμα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Και πάλι χρόνια πολλά στον Σαββα, στους χεριιστές του ιστολογίου και στους αναγνω΄στες/σχολιαστές.
    Να πω ότι δεν υπάρχουν "απληστες χώρες". Υπάρχουν χώρες που διεκδικούν το μέγιστο των συμφερόντων τους και χώρες που παραχωρούν μικρό ή μεγάλο μέρος των δικών τους συμφερόντων. Υπέρτατος Νομος για τα Κράτη δεν ειναι το Δίκαιο αλλά το συμφέρον τους. Όταν μπορούν το διεκδικούν με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Αλλιως γίνεται πόλεμος. Αν οι συνθήκες δεν επιτρέπουν πόλεμο τότε η διαμαχη συνεχίζεται επί μακρόν-όπως στο Κυπριακό όπου η Τουρκία δεν έχει κατοχυρώσει τη νομιμοποιηση της εισβολής διότι τα διεθνή συμφέροντα δεν της το επιτρέπουν.
    Εχω ξαναπει και επιμένω: το να κατηγορουμε την Τουρκία δεν είναι εποικοδομητικό. Η στάση της Ελλάδας είναι το ζητούμενο. Μόνο αν (πρωτίστως) ασχολούμεθα με την στάση της Ελλάδας μπορεί να σκηθεί πίεση σε πολιτικές που έχουν διαχρονική συνέπεια περιλαμβάνονταας και ταα τα δυο κόμματα εξουσίας, όπου, όμως, εκδηλώννται διαφοροποιήσεις ανάλογα με την παρέμβαση προσώπων πχ Μπακογιάννη/Μολυβιάτης. Βλ και ανα΄ρτηση για αποκαλύψεις Ασανζ (wikileaKs)για τα πρόσωπα αυτά σύμφωνα με δημοσίευμα στο "πρωτο Θέμα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Σάββα, συγχαρητήρια για το άρθρο, το διάβασα ήδη χτές στην
    "Δημοκρατία".
    Το πρώτο σημαντικό για την περιφρούρηση συμφερόντων των κρατών, είναι να γνωρίζουν τα συμφέροντά τους και να έχουν ρεαλιστική εικόνα για τις προθέσεις και τα συμφέροντα άλλων κρατών. Πολύ περισσότερο δε, για τα κράτη με τα οποία έχουν διαφορές.
    Είναι πολύ βοηθητικό να υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν με πέντε κουβέντες, να διαφωτίσουν για το τι γίνεται και να διαλύσουν μύθους που μπορεί να αποβούν πολύ επικίνδυνοι αν επικρατήσουν.
    Χρόνια πολλά. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Γεια σου ρε Σάββα παλικάρι ! όπως τα λες είναι.
    Καλά Χριστούγεννα σε όλους.
    Στέλιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.