11/12/10

Ρωσία και Τουρκία «σφάζονται» στην... ποδιά του Καυκάσου


Παιχνίδι διπλωματικοστρατιωτικής επιρροής στην ευρύτερη ζώνη του Καυκάσου βρίσκεται σε εξέλιξη, με την Τουρκία και τη Ρωσία να διαγκωνίζονται για την ανάπτυξη «ειδικών» σχέσεων με χώρες της περιοχής. .

Στο πλαίσιο αυτό η Τουρκία κάνει ήδη ένα βήμα παραπάνω στην προσπάθειά της να διασφαλίσει τα συμφέροντά της και να ενισχύσει την παρουσία της στην περιοχή του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας, αναλαμβάνοντας τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν.

Χθες, υπεγράφη συμφωνία ανάμεσα στην Αγκυρα και το Μπακού, με την οποία η τουρκική εταιρεία Otokar δεσμεύεται να παραδώσει άρματα μάχης και στρατιωτικό εξοπλισμό στο υπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας του Αζερμπαϊτζάν.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, αντιπροσωπείες από τις δύο χώρες αναμένεται να εξετάσουν μελλοντικά σχέδια συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Ανάλογη «δραστηριότητα» όμως στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου αναπτύσσει από την πλευρά της και η Ρωσία, η οποία, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Itar-Tass, σκοπεύει να διεξάγει από κοινού με το Καζαχστάν δοκιμές του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης των ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων.

Παράλληλα, η Μόσχα αναμένεται να προωθήσει στο Καζαχστάν τα αντιαεροπορικά συστήματα S-300 που αρχικά προορίζονταν για το Ιράν.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ελήφθη η απόφαση να ακυρωθεί η πώλησή τους στην Τεχεράνη διότι τα συγκεκριμένα συστήματα μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνονται στα «απαγορευμένα προϊόντα» προς πώληση με βάση τον τέταρτο γύρο κυρώσεων του ΟΗΕ εις βάρος του Ιράν.

Το Καζαχστάν διαπραγματεύεται την αγορά δύο τέτοιων συστημάτων, συνολικού κόστους 150 εκατ. δολαρίων.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία και το Καζαχστάν είναι και οι δύο μέλη ενός οργανισμού «ανταγωνιστικού» της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφαλείας (CSTO), καθώς και της Οργάνωσης Συνεργασίας της Σανγκάης (SCO), του δεύτερου οργανισμού που εμφανίστηκε στο προσκήνιο ως μια προσπάθεια δημιουργίας ενός αντι-ΝΑΤΟ στη στρατηγική περιοχή της Ευρασίας.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

6 σχόλια:

  1. "Το Καζαχστάν διαπραγματεύεται την αγορά δύο τέτοιων συστημάτων, συνολικού κόστους 150 εκατ. δολαρίων. "=113000000ευρω !!! και δεν μπορούν να τα βρούν για να τα τοποθετήσουν στα ακριτικά νησία να μην πετούν τα Τουρκικά αεροπλάνα;;; Μα τι λέω; Αφου έχουμε Σ300!Δεν θέλουν ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ανωνυμε 7.31

    και μην ξεχνας ακομα οτι δεν εχουμε κανει και δοκιμη στους σ300

    de gaulle

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Τουρκία και Ρωσία διαγκωνίζονται για τον Καύκασο"...
    Ποιός όμως μπορεί να δώσει την γερή ...αγκωνιά στον άλλο;
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έτσι είναι,η Τουρκία εξάγει πολεμικό υλικό εκατομυρίων ευρώ εμείς ζητάμε δανεικά να πληρώσουμε τις συντάξεις και ζητάμε απο τους ευρωπαίους να μην τους βάλουν στην Ε.Ε. ... αστεία πράγματα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λες όλο τα ίδια πράγματα 8:44 π.μ.
    Από όλα αυτά που λέει η Τουρκία ότι ΘΑ κάνει, έχεις δει κάτι να υλοποιείται;
    Να μας πεις κι εμάς να ξέρουμε.

    Δεν ανήκει πουθενά και μπορεί ο δικός της ο Dede Sarik (o Αλογοσκούφης στα τούρκικα) να λέει ό,τι θέλει για τα οικονομικά τους.
    Εδώ οι δικοί μας λένε ψέματα ακόμα και με την Ε.Ε. πάνω από το κεφάλι τους.

    Εάν δεν είχαν οι Τούρκοι το δικό τους νόμισμα να τυπώνουν όσα δισεκατομμύρια θέλουν ανεξέλεγκτα και κάθε τόσο να κόβουν και ένα μηδενικό από την λίρα, σήμερα ο καφές στην Τουρκία θα κόστιζε ...πενήντα δισεκατομμύρια λίρες.

    Ζουν χάρις σε έναν τουρισμό που τους επιτρέπουν ακόμα οι Κούρδοι να έχουν και που ανα πάσα στιγμή μπορεί να σταματήσει.
    Και τότε πάπαλα !!!

    Οι δε ξένες βιομηχανίες που λειτουργούν εκεί, πληρώνουν ελάχιστους μισθούς στους εργαζόμενους και μηδέν φόρους στο κράτος.

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κι εγώ έτσι πιστεύω, ότι η Τουρκία στην πραγματικότητα διανύει μία περίοδο επίπλαστης ανάπτυξης. Και είναι επίπλαστη γιατί και αυτή εξαρτάται με διάφορους τρόπους από τη Δύση. Τους αφήνουν οι Αμερικάνοι και έχουν και τον τουρισμό τους και δεν χρεωκοπούν. Τι θα κάνουν αν το ΔΝΤ τους ζητήσει να αποπληρώσουν τα δικά τους δάνεια; Ε θα τα πάρουν από τη Σαουδική Αραβία ή άλλη Ισλαμική δύναμη θα μου πεις...
    Είχαν το περασμένο έτος τη δεύτερη μεγαλύτερη ανάπτυξη παγκοσμίως μετά την Κίνα, αυτό δεν μπορεί κανείς να το παραβλέψει, όμως... πιστεύω ότι οι Αμερικάνοι τους αφήνουν να 'τα καταφέρουν'και βολιδοσκοπούν την κατάσταση για να δουν σε ποιο στρατόπεδο θα ενταχθεί η Τουρκία.
    Και φυσικά, μπορεί εκεί που τους παίρνει να κάνουν τους μάγκες, όμως στην Αμερική και στους εκφραστές των συμφερόντων της δε θα πουν 'όχι'γιατι ...τους πήρε (το Κουρδιστάν και ποιος ξέρει και τι άλλο) και τους σήκωσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.