6/12/10

Η απελευθέρωσή μας από τη δυστυχία του «Μνημονίου» απλή ως το αυγό του Κολόμπου

του Νίκου Αναγνωστάτου
e-mail: elvian@acci.gr

Τελικά η Τρόικα επικράτησε, όπως ήταν αναμενόμενο, αλλά συγχρόνως μας συγχαίρει γιατί ακολουθούμε πιστά τις προσταγές τους. Βέβαια πρέπει να πήραμε το μάθημά μας ως προς τι και πως πρέπει να ενεργήσουμε ούτως ή άλλως και τι να μην κάνουμε. Όσα όμως καλά και
ενθαρρυντικά μας λένε, είναι και λανθασμένα και εκ του πονηρού. Που πάμε τελικά; Που θα καταλήξουμε για να πετύχουμε τι; Για να αποφύγουμε λένε την πτώχευση. Μα δεν θα την αποφύγουμε τελικά, αλλά είναι θέμα χρόνου και τον χρόνο τον καθορίζει η Τρόικα , για να εξασφαλίσει πρώτα τα δικά της συμφέροντα. Μέχρι πότε; Μέχρι το επόμενο καλοκαίρι λένε πολλοί. Το μόνο που είναι βέβαιο είναι ότι ΔΕΝ θα πετύχουμε την εξυγίανση της οικονομίας μας. Όσο για ανάπτυξη, παραμένει όνειρο απατηλό Αντιθέτως η ύφεση όλο και θα βαθαίνει, η οικονομία μας όλο και θα κατολισθαίνει. Το 2013, όχι μόνο δεν θα μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές, όπως μας καθησυχάζουν, αλλά το σχέδιο της Τρόικας θα συνεχιστεί με συμπληρωματικό δάνειο, όχι βέβαια γιατί μας αγάπησαν ξαφνικά, αλλά για να αντικατασταθεί όσο γίνεται περισσότερο, το «επισφαλές» και αναδιαρθρωτέο προηγούμενο δάνειο, με αυτό του μνημονίου, που δεν αναδιαρθρώνεται και έχει εμπράγματες εξασφαλίσεις. Τα ελληνικά ομόλογα που ωριμάζουν αυτήν την περίοδο, αναπληρώνονται κυρίως με τα νέα δάνεια του μνημονίου και είναι, όπως προσφυώς έγραψαν οι Financial Times, «σαν οι Έλληνες να δανείζονται από έναν τοκογλύφο της Μαφίας, για να αποπληρώσουν ένα δάνειο από τη γιαγιά τους». Αν συνεχίσουμε έτσι, θα επέλθει μια άνευ προηγουμένου ύφεση, που μόνο με την κατοχή θα μπορούσε να συγκριθεί. Μια βέβαιη καταστροφή!
Ο ελληνικός λαός το αντιλαμβάνεται; Μάλλον όχι, αλλά το υποψιάζεται. Η ελληνική κυβέρνηση το γνωρίζει; Ελπίζω όχι. Και λέω ελπίζω διότι αν το αντιληφθεί θα αλλάξει ρότα 180 μοίρες. Θα αντιληφθεί ότι η πορεία που ακολουθεί τώρα, μας οδηγεί στα βράχια, μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή, στο γκρεμό, όπως φοβόταν (;) πριν ένα χρόνο. Άλλως η ύστατη ελπίδα είναι να τελειώσει με το μοίρασμα του Αιγαίου. Αν δεν το αντιληφθεί όμως η κυβέρνηση, ίσως η λύση είναι να το αντιληφθεί το κοινοβούλιο που παρέχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση.
Τι πρέπει να γίνει; Ποια πορεία πρέπει να χαράξουμε; Με δεδομένο ότι «το φάρμακο της Τρόικας σκοτώνει», όπως εύστοχα ειπώθηκε και με δεδομένο ότι το δυσμενές δάνειο του μνημονίου να μείνει όσο γίνεται μικρότερο, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ευχερέστερα τις συνέπειές του, θα πρέπει να απαλλαγούμε το γρηγορότερο από την Τρόϊκα.
Με δεδομένο επίσης ότι με ένα χρέος πάνω από 150%, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να το αντιμετωπίσουμε και συνεπώς η πτώχευση είναι αναπόφευκτη, ίσως είναι η λύτρωση και θα πρέπει να μη περιμένουμε να μας επιβάλλουν την «ελεγχόμενη πτώχευση», αλλά να την αποφασίσουμε εμείς με συγκεκριμένο σχέδιο δράσης.
Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει: Πρώτο, να δηλώσουμε αμέσως στάση πληρωμών, , πτώχευση το λένε, και να μη φοβόμαστε τη λέξη, διότι είναι καλύτερα από το να πτωχεύσει ολόκληρος ο ελληνικός λαός. Δεύτερο, η αναδιάρθρωση του χρέους, που όλοι το περιμένουν, μειώνοντάς το στο 50%. Τρίτο, να εγκαταλείψουμε το Ευρώ, ένα δυνατό νόμισμα για δυνατές οικονομίες, αφού η οικονομική σύγκλιση που μας υποσχέθηκαν οι μεγάλοι, αγνοήθηκε και μετατράπηκε σε και να επανέλθουμε στη δραχμούλα μας, υποτιμώντας την ακόμη και 50%, ώστε να γίνουμε ανταγωνιστικοί στον τουρισμό και τις εξαγωγές και έτσι θα μπορούμε σε πρώτο στάδιο να εξοφλούμε το τοξικό δάνειο του μνημονίου. Τέταρτο, να ψηφιστεί συναλλαγματικός νόμος ώστε να μην μπορεί κανείς να εισάγει προϊόντα αν δεν έχει ο ίδιος συνάλλαγμα, εκτός για εξοπλισμούς επενδύσεων, όταν έρθουν. και Πέμπτο, για κάθε ανάγκη χρημάτων να τυπώνουμε δραχμές, υποχρεώνοντας τις τράπεζες να αυξάνουν ανάλογα τα αποθεματικά τους. (συνταγή Μίλτον Φρίντμαν).
Από κει και πέρα, με μια συνετή και υπεύθυνη κυβέρνηση, ίσως οικουμενική, θα πορευτούμε προσεκτικά και είναι βέβαιο ότι όλα θα πάνε καλύτερα.

7 σχόλια:

  1. Ολα καλά Νίκο Αναγνωστάτου, αλλά το τελευταίο περί οικουμενικής κυβέρνησης τα χάλασε όλα και αναιρεί όλο το άρθρο σου. Βασικά θα πρέπει να είσαι και σύ όργανο της νέας τάξης και για αυτό τον λόγο όσα γράφεις είναι το λιγότερο ύποπτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αφελης και ανοητη η αποψη αυτη.
    Ο κ Αναγνωστατος δεν εχει καταλαβει οτι δεν παιζει videoπαιγχνιδι, αλλα αναφερετε στις ζωες εκατομυριων ανθρωπων που θα βιωσουν μια καταστροφη, συγκρινομενη μονο με την κατοχή.


    >>Πρώτο, να δηλώσουμε αμέσως στάση πληρωμών<<
    Προφανως αναφερεται στους δανειστες. Μονο που αγνοει το τεραστιο ελλειμα. Εαν το κρατος κυρηξει σταση πληρωμων, δεν θα ειναι μονο οι δανειστες που θα παυσουν να πληρωνπνται αλλα και χιλιαδες συνταξιουχοι, δημοσιοι αλλα και ιδιωτικοι υπαλληλοι.

    >>Δεύτερο, η αναδιάρθρωση του χρέους, που όλοι το περιμένουν, μειώνοντάς το στο 50%<<
    Κατι που θα σημανει οτι η Ελλαδα ως συνολο, δημοσιο και ιδιωτικος τομεας θα τιμωρηθουν (sic) με ενα υπερδεκαετη (τουλαχιστον) διεθνη Τειρεσια, κατα την διαρκεια του οποιου τα μονα χρηματα που θα βλεπουμε θα ειναι απο τους τουριστες.
    Απλα, χωρις καποιου ειδους χρηματοδοτιση, δεν υπαρχει επιχειρηματικοτητα, και φυσικα καμια αναπτυξη.


    >>Τρίτο, να εγκαταλείψουμε το Ευρώ, ένα δυνατό νόμισμα για δυνατές οικονομίες, αφού η οικονομική σύγκλιση που μας υποσχέθηκαν οι μεγάλοι, αγνοήθηκε και μετατράπηκε σε και να επανέλθουμε στη δραχμούλα μας, υποτιμώντας την ακόμη και 50%<<

    Μια υποτιμηση του νομισματος, δεν ειναι κατι που αφορα μονο καποιους αλλους.
    Υποτιμηση ειναι στην πραγματικοτητα ενας εμμεσος, ή για να το πω καλυτερα, ενας υπουλος φορος. Για σκεφτητε το καλυτερα....
    Μια υποτιμηση 50% (αν φτανει), θα μας κανει Ουγκαντα απο τον πληθωρισμο.
    Σημερα, ετσι οπως εχουμε καταντισει την χωρα μας εισαγουμε ακομα και το ζυμαρι απο το ψωμι που τρωμε. Που θα πανε οι τιμες; Τι θα προλαβουμε να πρωτοπληρωσουμε;

    Η ανεχεια που θα ακολουθησει, δεν θα εχει προηγουμενο. ΔΕΝ θελω να κληροδοτησω μια τετοια Ελλαδα στο παιδι μου.


    Παρακαλω σημειωστε, οτι για λογους που δεν μπορω να γραψω, η λυση αυτη που προτεινει ο κ.Αναγνωστατος, προσωπικα με συμφερει, και μαλιστα πολυ, αφου και την προσωπικη μου περιουσια θα αυξησει, και το εισοδημα μου.
    Ουτε στιγμη ομως δεν περναει απο το μυαλο μου οτι θα δω την χωρα μου να καταστρεφετε τοσο απλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. >>Πρώτο, να δηλώσουμε αμέσως στάση πληρωμών<<
    Προφανως αναφερεται στους δανειστες. Μονο που αγνοει το τεραστιο ελλειμα. Εαν το κρατος κυρηξει σταση πληρωμων, δεν θα ειναι μονο οι δανειστες που θα παυσουν να πληρωνπνται αλλα και χιλιαδες συνταξιουχοι, δημοσιοι αλλα και ιδιωτικοι υπαλληλοι.-)να τη σταση 8α παει η γυναικα σου απο το δντ.

    >>Δεύτερο, η αναδιάρθρωση του χρέους, που όλοι το περιμένουν, μειώνοντάς το στο 50%<<
    Κατι που θα σημανει οτι η Ελλαδα ως συνολο, δημοσιο και ιδιωτικος τομεας θα τιμωρηθουν (sic) με ενα υπερδεκαετη (τουλαχιστον) διεθνη Τειρεσια, κατα την διαρκεια του οποιου τα μονα χρηματα που θα βλεπουμε θα ειναι απο τους τουριστες.-)αδιαρθρωση και εξαρθρωση του ποπου σου θα κανοθν οι τουριστες, το πολυ πολυ να σου απαυτωσουν και την γυναικα σου.
    Τρίτο, να εγκαταλείψουμε το Ευρώ, ένα δυνατό νόμισμα για δυνατές οικονομίες, αφού η οικονομική σύγκλιση που μας υποσχέθηκαν οι μεγάλοι, αγνοήθηκε και μετατράπηκε σε και να επανέλθουμε στη δραχμούλα μας, υποτιμώντας την ακόμη και 50%<<δεν θα ενγκαταλειψεις το ευρω θα σε πεταξουν εξω,θα βλεπεις ευρω μονο απο την tv.

    Μια υποτιμηση 50% (αν φτανει), θα μας κανει Ουγκαντα(μανα σου) απο τον πληθωρισμο.
    Σημερα, ετσι οπως εχουμε καταντισει την χωρα μας εισαγουμε ακομα και το ζυμαρι απο το ψωμι που τρωμε. Που θα πανε οι τιμες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αλήθεια μιλάμε για αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Ή ανταγωνιστικότητα όμως γίνεται με βελτιωμένη παραγωγή. Φυσικά με ντόπια παραγωγή από ντόπια κεφάλαια με προσπάθεια εξαγωγική. Αν όμως μειώσουμε στο μισό τα ντόπια διαθέσιμα κεφάλαια μέσω της δραχμοποίησης και της υποτίμησης ποια αύξηση της παραγωγής μπορούμε να περιμένουμε όταν παραγωγικός εξοπλισμός και πρώτες ύλες θα εξακολουθήσουν να πληρώνονται σε σκληρό νόμισμα; Εκτός και αν δεν θέλουμε έλληνες παραγωγούς αλλά εισαγόμενες επενδύσεις και μόνο. Δεν είναι ούτε λογική ούτε ηθική μια τέτοια πολιτική επιλογή. Είναι εντελώς αυτοκαταστροφική και ας μην χρησιμοποιείται το άλλοθι της ανταγωνιστικότητας. Αν θέλουμε ανταγωνιστικότητα πρέπει να μειώσουμε το κόστος του Δημοσίου. Άμεσα και όχι μέσω της τεθλασμένης που λέγεται εθνική νομισματική πολιτική. Φυσικά δεν θεωρώ λύση ούτε την ακολουθούμενη τώρα πολιτική.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κύριοι, η μόνη λύση είναι να υποχρεωθούν οι χώρες του Βορρά να χτίσουν εργοστάσια εδώ και να μεταφέρουν παραγωγή και know how.

    Οπως και να το σκεφτείτε η Ελλάδα δεν είναι χώρα για να κάνει μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια του μνημονίου τέτοια άλματα.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νίκος Αναγνωστάτος7 Δεκεμβρίου 2010 στις 8:54 π.μ.

    Ο Νίκος Αναγνωστάτος απαντά στα σχόλια:΄
    Ταρακούσησε τα λιμνάζοντα ύδατα, φαινεται το άρθρο μου. Αυτό είναι το πρώτο θετικό στοιχείο. Ενδέχεται οι σχολιαστές, όπως και η Κυβέρνηση, να μην έχουν αντιληφθεί ότι όπως πάμε σήμερα πάμε κατ' ευθείαν στην κατστροφή και όποια μάλλη λύση θα είναι λιγότερο επώδυνη και όχι videoπαιχνίδια. Όλα όσα αναφέρω στο σημείωμά μου θα συμβούν με μαθηματική νομοτέλεια, μας αρέσει δεν μας αρέσει. Το νόημα του σημειώματος είναι να συμβεί όσο γίνεται γρηγορότερα ώστε να μην αυξηθεί το "τοξικό" χρέος που θέτει σε κίνδυνο τα εθνικά μας περιουσιακά στοιχεία και να μειωθούν οι οδύνες.
    Σε διεθνή Τειρεσία είμαστε τώρα με αμφίβολο χρόνο απεγκλοβισμού. Όσο για τις εισαγωγές, είναι προτιμότερο να μπορείς να αγοράζεις τα λίγα ελληνικά προϊόντα, από το να μην έχεις χρήματα να αγοράσεις τα εισαγώμενα.
    Μηλάμε για οικονομικη κτίση και πως θα την αντιμετωπήσουμε λιγότερο οδυνηρά και όχι να βρεθούμε σε παράδεισο.
    Όσο για τον πληθωρισμό, δεν προσέκτηκε η "συνταγή" Μίλτον Φρίντμαν που προτείνω.
    Να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι έρχονατι χειρότερες μέρες και να μην βαυκαλιζόμαστε με το Εθρώ το οποίο, πέραν της πειθαρχίας που μας έλλειπε, τίποτε άλλο δεν μας προσέφερε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 1. Γιατι πολλοί θεωρούν τήν πλήρη
    εξάρτηση καλλίτερη από τήν στό ήμισυ
    συρρίκνωση τής πατρίδας.
    2. Γιατί ξεχνάτε τί παρήγαγε κάποτε η
    χώρα αυτή? Αυτοκίνητα,φασόν εξαρτήματα(ΕΑΒ γιά τήν ΝΤΑΣΟ),σκάφη
    θαλάσσιας αναψυχής,μοτοποδήλατα στρα-
    τιωτικές διόπτρες,μηχανήματα αιμοκάθαρσης,φάρμακα,υφάσματα καί άλλα ών ουκ έστι αριθμός.Νά ξαναμπή
    λοιπόν ,έστω καί τώρα στόν χορό.Εστω
    καί άν γιά μιά περίοδο θά ματώση πραγματικά.Αν θέλουμε ακόμη τήν αξιοπρέπεια μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.