21/12/10

Πυρηνική απόσυρση αλά ελληνικά

Να απομακρυνθούν από την Τουρκία οι 90 πυρηνικές κεφαλές που βρίσκονται στη βάση Ιντζιρλίκ στα Αδανα ζήτησε ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Σουκρού Ελέκνταγ, δηλώνοντας ότι αντίστοιχα πυρηνικά όπλα που βρίσκονταν στη βάση στον Αραξο στην Ελλάδα, έχουν απομακρυνθεί.
  Τούρκοι αστυνομικοί έξω από τη βάση του Ιντζιρλίκ σε παλαιότερη διαδήλωση. 

Από τις διαρροές του WikiLeaks προέκυψαν εκεί 90 πυρηνικές κεφαλές των ΗΠΑ τύπου Β61 (φωτ. Reuters) Μιλώντας χθες στην ολομέλεια της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, ο Ελέκνταγ είπε ότι η παρουσία των όπλων επιβεβαιώθηκε από έγγραφο που αποκάλυψε πρόσφατα η ιστοσελίδα WikiLeaks.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε σημείωμα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αγκυρα προς το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών με ημερομηνία 12.11.2009, στο οποίο περιλαμβάνεται αναφορά του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Φίλιπ Γκόρντον προς τον Γερμανό ομόλογό του ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν πυρηνικά όπλα στη βάση Ιντζιρλίκ στην Τουρκία. Ο Ελέκνταγ είπε πως στο παρελθόν είχε αναφερθεί με βάση τα στοιχεία του αμερικανικού Πενταγώνου ότι στο Ιντζιρλίκ υπάρχουν 90 πυρηνικές βόμβες τύπου Β61.

Κάν' το όπως η Ελλάδα...
Ο Τούρκος βουλευτής υπογράμμισε ότι οι εν λόγω πυρηνικές κεφαλές είχαν τοποθετηθεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟϊκού σχεδιασμού, εναντίον του Συμφώνου Βαρσοβίας και της Σοβιετικής Ενωσης και ότι τη στιγμή που έχει εκλείψει το Σύμφωνο δεν υπάρχει λόγος να παραμένουν τα όπλα αυτά στην Τουρκία.

«Η Τουρκία για ποιο λόγο διατηρεί τα όπλα αυτά στα εδάφη της τη στιγμή που η Ελλάδα έχει απομακρύνει τα αντίστοιχα όπλα από τη βάση στον Αραξο», αναρωτήθηκε ο Ελέκνταγ και, απευθυνόμενος στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, είπε: «Διώξτε αμέσως τα όπλα αυτά, όπως έκανε η Ελλάδα».

Σημειώνεται ότι στις 5 Απριλίου 2010, ο πρέσβης ε.τ. Τανέρ Μπάιτοκ, μιλώντας στην ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», είχε υποστηρίξει ότι οι πυρηνικές κεφαλές δεν βρίσκονται στη βάση Ιντζιρλίκ στα Αδανα, αλλά στην Κωνσταντινούπολη. «12 εκατομμύρια άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη κάθονται πάνω σε πυρηνικές βόμβες. Σε περίπτωση έκρηξης, οι βόμβες αυτές είναι σε θέση να φέρουν τα πάνω κάτω στον Βόσπορο», είχε πει ο Μπάιτοκ. Ωστόσο, με δήλωσή του που είχε δημοσιευτεί στις 6 Απριλίου στην εφημερίδα «Μιλιέτ», είχε μιλήσει λίγο διαφορετικά, λέγοντας ότι τα όπλα δεν παρουσιάζουν κίνδυνο, αφού «αποτελούνται από δύο τμήματα. Πρώτον, το τμήμα συμβατικής βόμβας και δεύτερον, την πυρηνική κεφαλή. Αυτά που έχουμε εμείς δεν περιλαμβάνουν πυρηνική κεφαλή». *http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.