3/12/10

Υποκρισία χωρίς όρια

Του Σταυρου Λυγερου
Εάν τελικώς δημοσιευθεί ο ποταμός των απόρρητων διπλωματικών εγγράφων, η αμερικανική εξωτερική πολιτική θα καταστεί σχεδόν διαφανής. Προφανώς, τα κράτη δεν πρόκειται να αλλάξουν την πολιτική τους, λόγω των σχολίων που έχουν καταγράψει Αμερικανοί διπλωμάτες για ηγετικές προσωπικότητες. Η πολιτική τους, όμως, θα επηρεαστεί από τις αποκαλύψεις για τις πραγματικές προθέσεις της Ουάσιγκτον. Υπουργεία Εξωτερικών και μυστικές υπηρεσίες θα εξαγάγουν πολύτιμα συμπεράσματα για τον τρόπο που σκέπτεται και δρα η αμερικανική διπλωματία.
Επίσης, για πρώτη φορά στην Ιστορία, οι απανταχού πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν σχεδιασμούς και τεκταινόμενα πίσω από την κουρτίνα σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, να συγκρίνουν την επίσημη ρητορική της υπερδύναμης με αυτά που πραγματικά σκέπτεται και επιδιώκει.

Η γιγαντιαίων διαστάσεων διαρροή προκαλεί κύμα επιφυλακτικότητας, που θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η διεθνής διπλωματία. Εάν, μάλιστα, ο Τζούλιαν Ασάντζ τηρήσει την υπόσχεσή του και αποκαλύψει αρχεία μεγάλης τράπεζας, τότε το παιχνίδι θα χοντρύνει ακόμα περισσότερο.

Ορισμένοι χαρακτήρισαν τη διαρροή «11η Σεπτεμβρίου» της αμερικανικής διπλωματίας. Εάν μείνουμε στο έδαφος αυτής της παρομοίωσης, ο αντίστοιχος του Οσάμα μπιν Λάντεν είναι ο Ασάντζ, η ψυχή του WikiLeaks. Και οι δύο έκαναν την αμερικανική κυβέρνηση να χάσει τον ύπνο της, αλλά η ομοιότητα σταματάει εδώ. Το γεγονός ότι βρέθηκαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ που αποκάλεσαν τον ιδιότυπο αυτόν δημοσιογράφο και ακτιβιστή «τρομοκράτη» είναι ένδειξη απώλειας ψυχραιμίας, εάν όχι πανικού. Αποστολή των δημοσιογράφων είναι να ενημερώνουν την κοινή γνώμη και όχι να προστατεύουν κρατικά απόρρητα.

Αυτά, όμως, είναι ψιλά γράμματα, όταν το «μεγάλο αφεντικό» θυμώνει. Αφού ο Ασάντζ δεν μπορεί να διωχθεί για τις αποκαλύψεις του WikiLeaks, μπορεί να διωχθεί για βιασμό! Σκοπός είναι να σταλεί το σκληρό μήνυμα για να μην υπάρξουν μιμητές. Το χειρότερο είναι ότι όχι μόνο οι κυβερνήσεις, αλλά εν πολλοίς και τα ΜΜΕ και οι περιβόητες μη κυβερνητικές οργανώσεις συμπεριφέρονται σαν Πόντιοι Πιλάτοι. Ενώ για συγκριτικά ασήμαντα θέματα ορισμένοι σταυροφόροι της ελευθεροτυπίας χαλάνε τον κόσμο, στην υπόθεση αυτή η σιωπή τους είναι κραυγαλέα. Αποδεικνύεται για μία ακόμα φορά πως, όταν συντρέχει λόγος, η υποκρισία δεν έχει όρια.http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_102_03/12/2010_424596

4 σχόλια:

  1. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Εχει γραφει και από αυτό το ιστολόγιο ότι οι διαρροές έχουν σκοπιμότητα. Είναι πιθανόν, ας δεχθούμε μάλιστα ότι είναι βέβαιο. Το συμπέρασμα είναι ότι ένα κέντρο εξουσίας στις ΗΠΑ στη διαπάλη του με άλλο ή άλλα κέντρα εκθέτει συνολικά την αμερικανική διπλωματία στα μάτια όλου του κόσμου. Και αυτό ακριβώς είναι το πιο σημαντικό. Οι αποκαλύψεις αυτές διαψεύδουν όσους (τα γνωστά απανταχού παπαγαλάκια)κραυγαζουν ότι δεν υπα΄ρχουν συνομωσίες, δεν υπάρχουν "σκοτεινές δυνάμεις", ότι όλα γίνονται στο φως για το καλό μας.
    Ενδέχεται μάλιστα σε ορισμένες τουλάχιστον περιπτώσεις οι διαρροές να ωφελούν την ειρήνη στον κοσμο και να φανερώνουν ότι οι "κακοί" δεν είναι μόνο όσοι φαίνονται κακοί αλλά υπάρχουν και άλλοι που δεν φαίνονται, πχ οι Αραβες που έσπρωχναν σε επίθεση κατάτου Ιραν, διακινδυνεύοντας ένα πόλεμο, ίσως πυρηνικό.
    Με δυο λόγια: Τα αποκαλυπτήρια του συστήματος, είναι το σημαντικό. Ο βασιλιάς είναι γυμνός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ας ειμαστε ρεαλιστες Ειτε μας αρεσει ειτε οχι (οπως σε μενα) μια σοση υποκρισιας ηταν παντα απαραιτητη στην εξωτερικη πολιτικη Σε ενα αγγλικο βιβλιο (μου διαφευγει ο τιτλος αυτη την στιγμη) ειχα διαβασει τον εξης ορισμο για την εξωτερικη πολιτικη "Εξωτερικη πολιτικη ειναι η τεχνη του να αποκαλεις εναν αγριο σκυλο ως καλο σκυλακι ενω την ιδια στιγμη ψαχνεις για μια πετρα για να του την φερεις στο κεφαλι"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάντως απ’ ότι έχει αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως «πέφτει απ’ τα σύννεφα». Όλα λίγο πολύ είναι αναμενόμενα αν κάποιος παρακολουθεί συστηματικά την ειδησεογραφία. Το ενδιαφέρον γεγονός και το οποίο πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω είναι μέσω ποιών προσβάσεων και πόρων οι αμερικανοί επικοινωνούν τις ανεπίσημες προκαταλήψεις τους που περιγράφονται σε αυτά τα έγγραφα πολύ ευκρινώς και η προθυμία με την οποία αυτές υιοθετούνται και αναμεταδίδονται από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πράγματι η "προθυμία που υιοθετούνται και αναμεταδίδονται", όπως λές Ελευθέριε είναι αξιοπερίεργη.
    Τέλος πάντων, ας περιμένουμε και κάτι θα δείξει...
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.