Το "πρασίνισμα" των οικονομιών των βαλκανικών χωρών και η ανάπτυξη "πράσινων" θέσεων εργασίας, κυρίως στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της γεωργίας και του τουρισμού, είναι στο επίκεντρο της τριήμερης Συνδιάσκεψης των " Πράσινων" στη Βαλκανική Χερσόνησο που πραγματοποιείται από τις 10 έως τις 12 Δεκεμβρίου στα Σκόπια.

Πρόκειται για την τέταρτη σχετική συνάντηση των Βαλκάνιων "Πράσινων". Οι δύο πρώτες πραγματοποιήθηκαν στην Θεσσαλονίκη και η τρίτη στην Κωνσταντινούπολη.
Στην συνδιάσκεψη στα Σκόπια, που διοργανώνεται με την στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συμμετέχουν εκπρόσωποι από 15 κόμματα και κινήματα " Πρασίνων" από την Ευρώπη, μεταξύ αυτών τα 11 από χώρες των Βαλκανίων, καθώς και ειδικοί και εκπρόσωποι Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων από χώρες της περιοχής.
Βάση της όλης συζήτησης της συνδιάσκεψης αποτελεί η πρόταση για ένα "Πράσινο New Deal", ως απάντηση στην παγκόσμια οικονομική κρίση.
Στη συνδιάσκεψη μίλησαν και δύο ευρωβουλευτές από την ομάδα των Ευρωπαίων Πράσινων, η Μαράγια Κορνέλισεν από την Ολλανδία και ο έλληνας ευρωβουλευτής , Μιχάλης Τρεμόπουλος.
Ο κ.Τρεμόπουλος σημείωσε ότι τα θέματα περιβάλλοντος έχουν ιδιαίτερη σημασία μεταξύ των γειτόνων και πρόσθεσε ότι η αποτροπή των μεγάλων περιβαλλοντικών κινδύνων πρέπει να αποκτήσει κεντρική σημασία.
"Θεωρούμε απαράδεκτο κάθε νέο πυρηνικό αντιδραστήρα και κάθε νέα καλλιέργεια μεταλλαγμένων. Αγωνιζόμαστε για Βαλκάνια ελεύθερα, τόσο από πυρηνικά όσο και από γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς", σημείωσε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων-Πράσινων.
Ο κ.Τρεμόπουλος χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντικές, πρωτοβουλίες διασυνοριακής συνεργασίας, όπως η πρόσφατη συμφωνία για το Πάρκο Πρεσπών και σημείωσε ότι πρέπει να επιτευχθούν αντίστοιχες συμφωνίες για τον Αξιό ποταμό και για τη λίμνη της Δοϊράνης.
Αντιπροσωπεία των συμμετεχόντων της συνδιάσκεψης, μεταξύ των οποίων και ο κ. Τρεμόπουλος , συναντήθηκαν χθες στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι.
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ