12/12/10

Με την πλάτη στον τοίχο ...ανοίγει θέμα Αιγαίου

Αποδυναμωμένοι διπλωματικά και για να μη χάσουμε μια ακόμη... ευκαιρία αρχίζουμε διαπραγματεύσεις για το Αιγαίο.
Ετοιμη να προχωρήσει σε «ρύθμιση» των εκκρεμοτήτων με την Τουρκία, αγνοώντας τη δυσμενή για τη χώρα συγκυρία, είναι η κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι μεσοπρόθεσμα τουλάχιστον θα διευρύνεται εις βάρος της Ελλάδας η ισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία.
 «Οι πολιτικοί πρέπει να βλέπουν σε βάθος χρόνου, και πιθανότατα στο μέλλον οι συσχετισμοί θα είναι πολύ χειρότεροι σε βάρος της Ελλάδας», τόνιζε ανώτατη πηγή του υπουργείου Εξωτερικών στην παρατήρηση του «Εθνους της Κυριακής» για τη σκοπιμότητά του να τεθεί τώρα, και με την Ελλάδα να είναι αποδυναμωμένη διπλωματικά, θέμα διαπραγμάτευσης του Αιγαίου.

Πρόκειται περί παραλλαγής της γνωστής θεωρίας των χαμένων ευκαιριών, που έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για να νομιμοποιηθούν πολιτικά κρίσιμες υποχωρήσεις. Σε ό,τι αφορά όμως τις διερευνητικές επαφές, έχουν προκύψει κρίσιμα ερωτήματα και πλέον είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει ενημέρωση για το περιεχόμενο και το σημείο στο οποίο έχουν φθάσει.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δυο πλευρές συζητούν ακόμη επί του πλαισίου αρχών στο οποίο θα μπορούσαν να καταλήξουν για τα ζητήματα της υφαλοκρηπίδας (και θα αποτελεί τη βάση του συνυποσχετικού), ενώ ταυτόχρονα η Αθήνα επισημαίνει ότι αυτές οι συνομιλίες δεν μπορεί να συνεχισθούν επ' άπειρον και εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν μπορεί να καταλήξουν θα πρέπει οι δυο πλευρές να εξετάσουν την προσφυγή στη Χάγη.

Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι υπάρχουν «ενδείξεις για άλλο πνεύμα από τουρκικής πλευράς, το οποίο όμως μένει να αποδειχθεί», και παραδέχεται ότι οι δυο πλευρές «δεν είναι ακόμη κοντά», αν και εμμέσως θεωρεί ως κρίσιμο χρονοδιάγραμμα τον Ιούνιο, μετά τις εκλογές στην Τουρκία... Η διαδικασία όμως κινείται στην κόψη του ξυραφιού. Οπως έχει γίνει γνωστό, η παρούσα φάση έχει επικεντρωθεί στη διαμόρφωση μιας αρκετά περίπλοκης οριογραμμής που καθορίζει μέσω αυξομειώσεων το νέο εύρος των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο.


«Γκρίζες ζώνες»Εκ προοιμίου αυτή η διαδικασία είναι έωλη, καθώς ο καθορισμός των χωρικών υδάτων μιας χώρας αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα που κηρύσσεται μάλιστα μονομερώς, με τρόπο που να μη θίγονται δικαιώματα τρίτων κρατών τα οποία απλώς ενημερώνονται. Η διαπραγμάτευση όμως γίνεται υπό το βάρος και των «γκρίζων ζωνών», το οποίο η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι θα παρακάμψει με τη χάραξη «συμφωνημένης» γραμμής των χωρικών μας υδάτων. Ενα από τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι εάν στον χάρτη που θα εμφανισθεί με την έγκριση της Τουρκίας (και ο οποίος θα προβληθεί ως μονομερής κίνηση και πρωτοβουλία της Αθήνας) θα υπάρχει π.χ. πρόβλεψη χωρικών υδάτων έστω και 6 ν.μ. στα... Ιμια ή στο Αγαθονήσι.

Υπάρχει και το έτερο σκέλος της διαπραγμάτευσης που αφορά το Καστελόριζο, καθώς, ακόμη και εάν η αρχή της αναλογικότητας δεν είναι ιδιαιτέρα ευνοϊκή για την Ελλάδα, δεν νοείται η εξαίρεση της περιοχής από τη συνολική διαπραγμάτευση για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Εξάλλου υπάρχει και η σχετική εισήγηση της αρμόδιας διεύθυνσης Δ1 του υπουργείου Εξωτερικών (όπως διατυπωνόταν σε άκρως απόρρητο έγγραφο που αποκάλυψε ο «Κόσμος του Επενδυτή»), σύμφωνα με την οποία δεν νοείται εξαίρεση του Καστελόριζου από τη συζήτηση για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας με το πρόσχημα ότι βρίσκεται εκτός Αιγαίου.

Στις εκκρεμότητες που έχουν αναδειχθεί στις διερευνητικές επαφές περιλαμβάνεται βεβαίως και η μη αποδοχή εκ μέρους της Τουρκίας των κανόνων του Δικαίου της Θάλασσας.

Η χάραξη του τελικού εύρους των χωρικών υδάτων αλλά και η αποδοχή των αρχών του Δικαίου της Θάλασσας (για την επήρεια νησιών σε υφαλοκρηπίδα και για το δικαίωμα ακόμη και βραχονησίδων σε χωρικά ύδατα) αποτελούν τα δύο κομβικά και καθοριστικά σημεία για την επίτευξη συμφωνίας στο Αιγαίο. Η απουσία οποιασδήποτε αλλαγής θέσης της Τουρκίας στα θέματα αυτά δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά και ανησυχίες για το πραγματικό περιεχόμενο της συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης για το Αιγαίο.



ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ- EΘΝΟΣ
nmeletis@pegasus.gr

8 σχόλια:

  1. θελει να τελειωνει το μαγειρεμα με τους μεμετιδες γιατι ληγει το συμβολαιο ΚΟΥΠΕΡ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Ερρίκος Δάνδολος της Βενετίας,με πρόσκληση του Πάπα σέ Γάλλους,Φλαμανδούς,Ιταλούς,οργανώ-
    νει μιά Σταυροφορία,τήν τετάτρη Δ',τό 1203 μ.χ..Σέ αυτή την εκστρατεία την επιδρομική βοήθησαν καί οι αυτοκράτορες της Γερμανίας καί Φίλιππος της Σουηδίας...΄Ετσι στις 24 ΜΑΙΟΥ του 1203,βρέθηκαν προ των πυλών της Κωνστανινούπολεως...Ο Αλέξιος αυτοκράτορας τό έσκασε καί η Κωνσταντινούπολις παραδόθηκε στίς φλόγες και την λεηλασία !
    Ο ιστορικός των Στρυροφόρων ο Βιλλεαρδουίνος μας πληροφορεί,ότι εμειναν με ανοικτό το στόμα,από τα πλούσια παλάτια,τις πολυτελείς εκκλησίες....καί όμως αυτά τά σκουλήκια ..γίνανε κύριοι της Βασιλεύουσας,λόγω ανικανότητας των Ηγετών ...έσφαξαν,λήστεψαν,έκλεψαν,...ατίμασαν,και ...έγδυσαν τούς πάντες και τα πάντα ! Καί ο Λατίνος,Ρομπερ ντέ Κλαρί,που παραβρέθηκε στην καταστροφή της Κωνσταντινούπολης,λεει γιά τους αμύθητους "θησαυρούς"που είχε το Βυζάντιο !
    Λόγω της μεγάλης αυτής ληστείας ,τών Σταυροφόρων σε βάρος του Βυζαντίου ,ανάγκασε τον Μιχαήλ Παλαιολόγο Β' ,να κόψει κάλπικα νομίσματα γιά να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της Αυτοκρατορίας...
    Τό μίσος εναντίον τών Λατίνων "Φράγκων" άρχισε να φουντώνει....Τό 1204 άρχισε το μοίρασμα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας...τό τέλος είναι γνωστό...
    ΄Ομως στίς μέρες μας ,γίνηκαν τά ίδια ...
    Κάποιοι ΒROODERS (αδέλφια)της ΛΕΜΑΝ,
    άρπαξαν τον πλούτο πολλών Ευρωπαικών χωρών τάχα "δομημένα"ομόλογα,και δάνεια...τοκοχρεωλύσια,τόκοι κ.τλ.
    καί μάλλον θά πάθουμε μεγάλες συμφορές !

    Σ ΑΡΚΑΣΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παρε παρε κοσμε το αφεντικο και τα δινει οσο οσο pun

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μην φοβάστε. Δεν θα γίνει κάτι άλλο απ' αυτό που ήταν πάντα προγραμματισμένο να γίνει και η αρχή του διεφάνη την νύχτα των Ιμίων το 1996. Οι ζεϊμπεκιές με τον Τζεμ, οι κουμπαριές με τον Έρντογαν, τα κοινά βιβλία ιστορίας κλπ., εκεί οδηγούσαν. Μόνο τυφλοί δεν το έβλεπαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ««…Έτοιμη να προχωρήσει σε «ρύθμιση» των εκκρεμοτήτων με την Τουρκία, αγνοώντας τη’ δυσμενή για τη’ χώρα συγκυρία, είναι η κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι μεσοπρόθεσμα -τουλάχιστον- θα διευρύνεται εις βάρος της Ελλάδας η (αν)ισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία. …»»
    - Αν ήσουν ή σε θεωρούσα παπαγάλο -φίλε μου- θά ’μουν πολύ σκληρός μαζί σου.
    Βάζεις θέμα παραχώρησης εθνικής κυριαρχίας, όπως στην απερίγραπτη αστοχία της πρώην προέδρου της Βουλής, λόγω -τυχόν & αμφίβολης- στρατιωτικής υπερίσχυσης της γείτονος;! Τί νεοφανείς απόψεις και προσεγγίσεις είναι αυτές; Η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου… από πότε -και σε ποιες περιπτώσεις- προσμετρά την στρατιωτική ισχύ κάποιας χώρας, για να λάβει την έτσι ή αλλιώς απόφαση; Είστε καλά ’ρέ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Υμετερος
    Καταλαβαίνω φίλε την σύγχισή σου, όμως δεν νομίζεις οτι το διεθνές δίκαιο -όσο και αν συγχαίνομαι που το παραδέχομαι- είναι ψιλοξεφτιλισμένο και υπερτιμημένο? Είναι αλήθεια, ναι, οτι έχει προσφέρει στο σύγχρονο διεθνές σύστημα. Παρόλα αυτά δεν νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο να αντιληφθούμε ότι το δίκαιο δεν ορίζει την πολιτική άλλά η πολιτική το δίκαιο ενώ η πολιτική, με τη σειρά της, ορίζεται από την ισχύ, τις πολιτικές συμμαχίες και τα πολιτικά συμφέροντα (που δεν συνάδουν απαραίτητα με το διεθνές δίκαιο).
    Παράδειγμα 1: ΗΠΑ-Βρετανια στο Ιράκ 2003.
    Παράδειγμα 2: Η Τουρκία υποψήφια για την ΕΕ παρά την κατάσταση στην Κύπρο, στην Ελλάδα, στο Κουρδικό κτλ.
    Παράδειγμα 3: Οι ΗΠΑ και Τουρκια, δεν έχουν επικυρώσει την Συμφωνία για το Δίκαιο της Θάλασσας του
    82', για δικά τους προφανή συμφέροντα, παρολο που η ρύθμιση των χωρικών υδάτων παγκοσμίως (είναι γενικά αποδεκτό ότι) γίνεται με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας.

    Είμαι σίγουρος ότι συμφωνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. O Γ.Α.Π, οπως συμπτωματικα και η Ντορα,επειγεται να κλεισει τις ''εκκρεμοτητες''με την Τουρκια με το -δηθεν-σκεπτικο οτι οι μελλοντικοι συσχετισμοι θα ειναι δυσμενεστεροι για την χωρα μας.Προκειμενου δε να μην διαψευσθει,κανει οτι μπορει για να περιελθει η χωρα σε δυσμενεστερη θεση,και μαλιστα οσο το δυνατον γρηγορωτερα.Η σημερινη οικονομικη ασφυξια,των δικων του χειρισμων αποτελεσμα ειναι.Οσο για το τεχνικο μερος των συσχετισμων,δηλαδη την αμυντικη ικανοτητα της χωρας,επωφελουμενος απο την αδιαφορια του λαου για την αμυνα,την αποδομει(οση απεμεινε απο την βεζυρεια,συγγνωμη,πρωθυπουργεια Καραμαν Αλη).Ετσι βεβαια,και η διαδοχη κυβερνηση θα εχει την ετοιμη δικαιολογια για να απεμπολησει κατι ακομη,και πριν το συνειδοποιησουμε,θα εχουμε γινει βιλαετι των νεοσουλτανων.Α,και για την ρεαλιστικη αποψη οτι το διεθνες δικαιο ειναι το δικαιο του ισχυρου,θα κανω μια ερωτηση:η Αλβανια,που μας κανει κορδελακια για την οριοθετηση,ειναι ισχυροτερη απο την Ελλαδα,η μηπως δεν εξαρταται απο αυτην οικονομικα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 1454 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
    ΑΣ ΔΟΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
    Κ.ΠΑΠΑΡΡΗΓΟΠΟΥΛΟ :

    "...΄Οτε δ'επήλθεν η ώρα τού νά αναχωρήση εκ τών βασιλειων ο Πατριάρχης*,ο σουλτάνος προσέφερεν αυτώ ιδία χειρί καί παρεκάλεσεν αυτόν νά δεχθή δεκανίκιον χρυσούν διά λίθων πολυτίμων καί μαργάρων εγκεκοσμημένων απαραλλάκτως όπως έπραττον πρότερον οι βασιλείς,ως σύμβουλον τής εξουσίας ήν ελάμβανεν ο αρχηγός ηής πίστεως.΄Επειτα καθήλθε μτ'αυτού μέχρι τής αυλής τών ανακτόρων,καίτοι ο Γεννάδιος προσεπάθησε να αποφύγη τά όλως έκτακτον τούτο τής τιμής δείγμα.΄Εν τη αυλή ήτο έτοιμος ίποος εκλεκτός μετα εφιππίου και εφεστρίδος βασιλικής εγκεκοσμημένος πολυτελώς ωσαύτως όπως εγίνετο επί τών βασιλέων,ο σουλτάνος εβοήθησε τον Γεννάδιον να αναβή καί διέταξε πάντας τούς άρχοντας τής αυλής να συνοδεύσωσιν αυτόν εν παρατάξει,άλλοι προπορευόμενοι καί άλλοι επόμενοι μέχρι τού ναού τών αγίων Αποστόλων ,όπως άλλοτε έπραττεν η
    σ ύ γ κ λ η τ ο ς πάσα περιστοιχίζουσα καί ευφημούσα τόν πατριάρχην απερχόμενον εκ τών βασιλείων".
    *ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΓΕΝΝΑΔΙΟΣ.

    "ΚΑΙ Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΗΝ ΔΗΜΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΑΣ,ΤΟΥ ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ,ΤΗΝ 7.11.1838 ,ΣΤΟΝ ΛΟΦΟ ΤΗΣ ΠΝΥΚΑΣ !

    "Παιδιά μου !Εις τον τόπο τούτο,όπου εγώ πατώ σήμερα,επατούσαν και εδημιουργούσαν τον παλαιό καιρό άνδρες σοφοί και άνδρες,με τούς οποίους δεν είμαι άξιος να συγκριθώ,και ούτε να φθάσσω τα ίχνη των.
    Εγώ επιθυμούσα να σας ιδώ,παιδιά μου,εις την μεγάλη δόξα των προπατόρων μας και έρχομαι να σας ειπώ,όσα εις τον καιρό του αγώνα μας,και προ αυτού και ύστερα απ'αυτόν,ο ίδιος επαρατήρησα,και απ'αυτά να κάμομε συμπερασμούς και δια την μέλλουσαν ευτυχίαν σας,μολονότι ο Θεός μόνος ηξεύρει τα μέλλοντα.
    Και διά τους παλαιούς ΄Ελληνας,οποίας γνώσεις είχαν και ποία δόξα και τιμήν έχαιραν κοντά εις τά άλλα έθνη του καιρού των,οποίους ή ρ ω α ς στρατηγούς,πολιτικούς είχαν,δια ταύτα σας λέγουν καθ'ημέραν οι διδάσκαλοί σας και οι πεπαιδευμένοι μας.....
    Τελειώνω τον λόγο μου,....
    Ζήτω οι σοφοί διδάσκαλοι !
    Ζήτω η Ελληνική Νεολαία !"
    Η Κυβέρνηση πληροφορήθηκε έγκαιρα για την ομιλία του ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ προς τους μαθητάς και διέταξε να πάνε αμέσως μερικοί χωροφύλακες να ακούσουν τι θα έλεγε στα παιδιά...
    Κοντά στον πλάτανο του παζαριού είδαν τους μαθητές....και τελευταίοι ο Γυμνασιάρχης και ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ,ο οποίος τους αντελήφθη και τους φώναξε :
    "Μην πάτε,τα είπα δε θα με βρήτε πιά εκεί".
    ΣΑΡΚΑΣΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.