4/11/11

ΕΕ: Της άξιζε!

Είναι η εμμονή των υπεύθυνων της ΕΕ για μια πολιτική και οικονομική ομοσπονδία που είναι η αιτία της κρίσης στη ζώνη του ευρώ, γράφει ο αρθρογράφος Marek Magierowski (Πολωνία)
Η κατάσταση στην Ελλάδα και αλλού στην ΕΕ δεν είναι διασκεδαστική, κάθε άλλο μάλιστα, αλλά ορισμένοι πολιτικοί δεν φαίνονται να χάνουν ποτέ την αίσθηση του χιούμορ. «Ελπίζω ότι στην Ελλάδα, οι άνθρωποι θα καταλάβουν ότι με τη συμμετοχή τους στο δημοψήφισμα, δέχονται την ευθύνη όχι μόνο για τη δική τους χώρα αλλά και για την υπόλοιπη Ευρώπη», δήλωσε ο πρώην γερμανός υπουργός και ηγέτης του SPD Steinmeier.

Το προτεινόμενο δημοψήφισμα τελικά εγκαταλείφθηκε, αλλά η ανάλυση του Steinmeier δεν είναι λιγότερο ξεκαρδιστική. 
«Το μέλλον της Ευρώπης» είναι το τελευταίο πράγμα που απασχολεί τους Έλληνες σήμερα. Μπορείτε να φανταστείτε ένα νεαρό άνεργο άνδρα 25 ετών που θα ψήφιζε υπέρ των ριζικών μεταρρυθμίσεων επειδή «το μέλλον της Ευρώπης» τα απαιτεί; Η έναν δημόσιο  υπάλληλο ο οποίος θα συμφωνούσε να μειωθεί ο μισθός του κατά το ένα τρίτο γιατί  «αυτό περιμένει το Βερολίνο;».

Ένα σύστημα που δεν έχει πια πολύ σχέση με τη δημοκρατία
Και θα ήταν το ίδιο εάν ένα δημοψήφισμα για το ευρώ διοργανωνόταν στη Γερμανία -αυτό που πολλοί πολιτικοί της πέρα από το Ρήνο επικρατείας ήδη επικαλούνται. Το Bild δεν θα δίσταζε σίγουρα να προτρέπει τους αναγνώστες του τι να ψηφίσουν προκειμένου να συνεχίσουν να καταβάλλουν επιχορηγήσεις για «τους τεμπέληδες κλέφτες στην Αθήνα» ή αντιθέτως να εκδιωχθούν οι Έλληνες από τη ζώνη του ευρώ.

Το να απειλήσει ο ένας τον άλλον με δημοψηφίσματα δεν οδηγεί πουθενά. 
Δυστυχώς, στην προκειμένη περίπτωση, οι ένοχοι είναι οι ηγέτες της ΕΕ που έχουν παραπλανήσει το ευρωπαϊκό κοινό, προβάλλοντας το όραμα μιας πιο δημοκρατικής Ευρώπης, όπου οι άνθρωποι θα είχαν περισσότερο λόγο .

Αντ 'αυτού, γέννησαν ένα σύστημα που ελάχιστη σχέση έχει με τη δημοκρατία. Από τη μια, έχουν επιβάλει διάφορους νόμους με τη βία, κατά της φωνής του λαού (vox populi), και από την άλλη, με την εμμονή τους στην ιδέα μιας πολιτικής και οικονομικής ομοσπονδίας, δέσμευσαν το μέλλον της ηπείρου με αποφάσεις που πάρθηκαν από όχι τόσο σοφούς κυβερνήτες σε χώρες που δεν είναι και τόσο μεγάλες.

Πηγή: presseurop

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.