10/11/11

Να μιμηθούμε το κόμμα του Ερντογάν


Άρθρο του Μετέ Τουμερκάν στη Χαβαντίς
ΠΡΟΧΩΡΟΥΜΕπρος μια κατάσταση που ομοιάζει με αυτήν της Τουρκίας του 2002. Με άλλα λόγια ακολουθούμε μια πορεία που μιμείται το μοντέλο του κόμματος Δικαιοσύνης-Ανάπτυξης (ΚΔΑ) για μια αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό. Θυμηθείτε την κατάσταση που επικρατούσε στην Τουρκία όταν εμφανίστηκε το ΚΔΑ. Ο κόσμος υπέφερε από τον πληθωρισμό και δεν εμπιστεύονταν τους πολιτικούς. Οι ατασθαλίες και παρανομίες βρισκόταν στην ημερησία διάταξη. Ο τραπεζικός τομέας αντιμετώπισε κρίση με αποτέλεσμα κάποιες τράπεζες να κηρύξουν πτώχευση. Οι κυβερνήσεις διαδέχονταν η μια την άλλη χωρίς όμως την επιθυμητή αλλαγή. Πέρασαν από την πολιτική ζωή του τόπου οι Ντεμιρέλ, Τσιλέρ, Ινονου, Μπαϋκάλ, είχαμε κυβερνήσεις συνασπισμού. Κανένας δεν επίλυσε τα προβλήματα του κόσμου.

Μπορούμε να πούμε ότι αυτά αυξήθηκαν με αποτέλεσμα την απελπισία και την αποστροφή από τους πολιτικούς και πολιτική. Οι συνθήκες προσφέρονταν για ένα νέο πολιτικό σχήμα. Υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να επικρατήσει ένα σχήμα με άτομα που δεν είχαν βρεθεί στο πηδάλιο της εξουσίας. Έτσι παρουσιαστηκε το κόμμα Δικαιοσύνης-Ανάπτυξης. Στους κόλπους του υπήρχαν νέα πρόσωπα όπως υπήρχαν και κάποια που προέρχονταν από το κόμμα Ευημερίας του Ερμπακάν, όπως οι Γκιούλ, Ερντογάν, Αρίντς. Επρόκειτο για άτομα που δεν τους είχε φθείρει η πολιτική. Ξεκίνησαν με στόχο την ανανέωση της πολιτικής ζωής, κάτι που καρτερούσε ο κόσμος. Στις πρώτες εκλογές το κόμμα αυτό πέτυχε αυτοδύναμη κυβέρνηση δίνοντας τέλος σε μια μεγάλη περίοδο κυβερνήσεων συνασπισμού. Η Τουρκία οδηγήθηκε σε πολιτική και οικονομική σταθερότητα έκανε σημαντικά βήματα εκδημοκρατισμού. Κάποια παλιά κόμματα πέρασαν στην ιστορία.

Ας έλθουμε στην «ΤΔΒΚ».
Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα ομοιάζει με αυτήν της Τουρκίας του 2002. Ο κόσμος δεν εμπιστεύεται την πολιτική και τους πολιτικούς.Τα κόμματα δεν ανανεώνονται, τα πρόσωπα παραμένουν τα ίδια. Ο λαός με την ψήφο του, αντί του ΚΕΕ έφερε στην εξουσία το ΡΤΚ. Απογοητεύτηκε και επανέφερε στην εξουσία το ΚΕΕ. Βλέπει ότι η κατάσταση δεν άλλαξε. Σκέπτεται ποια θα είναι η εναλλακτική λύση για διαδοχή του ΚΕΕ αφού έχει παράπονα από τη «διακυβέρνησή» του. Ένα νέο κόμμα ή μια νέα πολιτική αντίληψη μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες στη βόρεια Κύπρο όπως ακριβώς συνέβη με το ΚΔΑ στην Τουρκία. Ο λαός πιστεύει ότι είναι αδύνατο να επιλυθούν τα προβλήματά του με τους νυν ηγέτες αφού δεν διαφέρει ο ένας από τον άλλο. Οι ψηφοφόροι περιμένουν ένα νέο σχήμα. Αν, όπως συνέβη και με το ΚΔΑ, το νέο κόμμα εκπληρώσει τις υποσχέσεις που θα δώσει στο λαό, επιλύσει τα προβλήματά του και ανακτήσει την εμπιστοσύνη του, τότε το κόμμα αυτό θα ριζώσει για καλά.
http://www.philenews.com/digital/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.