17/11/11

Από το "εδώ Πολυτεχνείο" στο "εδώ επεισόδια"


Θα έπρεπε να είναι ημέρα μνήμης και τιμής. Μόνο. Ωστόσο εδώ και χρόνια η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου έχει συνδεθεί με... παραδοσιακά και αναμενόμενα από όλους επεισόδια, με αναπόφευκτη συνέπεια να αλλάζει και το ιστορικό σύνθημα: Από το "εδώ Πολυτεχνείο" βρισκόμαστε στο "εδώ επεισόδια".Είναι εξαιρετικά λυπηρό το ότι αντί να μνημονεύουμε τον αγώνα των φοιτητών, το 1973, αντί να αναζητούμε τα μηνύματα του Πολυτεχνείου στην παρούσα συγκυρία, άπαντες (περίπου...) προεξοφλούν τις συγκρούσεις, τις συμπλοκές των κουκουλοφόρων με την Αστυνομία, την... εγχώρια εθιμοτυπία των επεισοδίων. Για να γεμίσουν οι οθόνες και να' χουμε να λέμε...Nooz.gr

3 σχόλια:

  1. Μεγάλο αφιέρωμα της ΕΡΤ στο Πολυτεχνείο

    Με ιστορικά ντοκιμαντέρ και αφιερωματικές εκπομπές, η δημόσια ραδιοτηλεόραση τιμά την 38η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

    Συγκεκριμένα, αύριο Πέμπτη 17 Νοεμβρίου στις 18.15, η ΝΕΤ παρουσιάζει ένα μοναδικό ντοκουμέντο, το ντοκιμαντέρ «ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ» του Νίκου Καβουκίδη, παραγωγής 1975. Η κάμερα καταγράφει το χρονικό της περιόδου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου έως τον Αύγουστο του 1975. Παρουσιάζει πλάνα από τα γεγονότα που ακολούθησαν την εξέγερση, την πτώση της δικτατορίας και τη Μεταπολίτευση, την πρώτη δημόσια εμφάνιση των θωρακισμένων της Χωροφυλακής στις 7 Φεβρουαρίου του 1975 και τις συγκρούσεις ΜΑΤ με διαδηλωτές στις 23 Ιουλίου του ίδιου έτους.

    Στις 22.00 η «ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο παρουσιάζει «Το παρακράτος των Συνταγματαρχών». Η έρευνα της εκπομπής φωτίζει τις σχέσεις του Γεώργιου Παπαδόπουλου με τους πράκτορες της CIA, αλλά και το ρόλο των υπολοίπων πραξικοπηματιών, που ξεκίνησαν το 1946 μετέχοντας στην μυστική στρατιωτική οργάνωση «ΙΔΕΑ», για να φτάσουν στη χούντα του 1967. Στην εκπομπή μιλούν ο πραξικοπηματίας Στυλιανός Παττακός, ο δημοσιογράφος και πρώην υπουργός Γιώργος Ρωμαίος, οι δημοσιογράφοι Αλέξης Παπαχελάς και Φοίβος Ιωαννίδης, ο στρατηγός ε.α. Αλέκος Ζαρκάδας, οι απόστρατοι αξιωματικοί της ΚΥΠ Άρης Μπουλούκος και Τάκης Παπαγεωργόπουλος, ο απόστρατος αξιωματικός του ναυτικού Αντώνης Κακαράς, οι τέως υπουργοί Λευτέρης Βερυβάκης και Άγγελος Αγγελούσης και οι ιστορικοί Τάσος Σακελαρόπουλος, Σωτήρης Ριζάς και Μελέτης Μελετόπουλος.

    Την ίδια μέρα στις 17.00, η ΕΤ1 παρουσιάζει σε επανάληψη το επεισόδιο της εκπομπής «ΡΙΜΕΪΚ» με τη Ρένα Θεολογίδου, με τίτλο «Το φοιτητικό κίνημα τότε και τώρα». Για το φοιτητικό κίνημα την εποχή του Πολυτεχνείου μίλησαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου, το μέλος της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χατζησωκράτης και ο καθηγητής του Παντείου Άλκης Ρήγος.

    Ακολουθεί στις 18.00 η μαγνητοσκοπημένη μετάδοση της συναυλίας «ΠΟΙΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ» με έργα του συνθέτη Χρήστου Πίττα, που διοργάνωσαν η ΕΡΤ και ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΡΤ παρουσίασαν σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση τα έργα 1973 σε ποίηση Βασίλη Βασιλικού και Lumen Tristis σε ποίηση Ρόης Παπαγγέλου.

    Στις 21. 00 η ΕΤ1 προβάλλει το ντοκιμαντέρ «ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΧΑΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ: ΜΕΡΕΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ», σε σκηνοθεσία Λάκη Παπαστάθη. Μέσα από αρχειακό κινηματογραφημένο υλικό, παρουσιάζεται το δραματικό τετραήμερο από την αρχή της εξέγερσης στις 14 Νοεμβρίου, μέχρι την εισβολή του στρατού και την επόμενη μέρα. Στο ντοκιμαντέρ περιλαμβάνονται και αποσπάσματα από την ταινία «ΜΕΓΑΡΑ» των Σάκη Μανιάτη και Γιώργου Τσεμπερόπουλου, που κατέγραψε τον αγώνα των Μεγαριτών το 1973 εναντίον της εγκατάστασης διυλιστηρίου στην περιοχή τους.

    Στις 21.30 ακολουθεί το ντοκιμαντέρ «ΘΥΜΑΜΑΙ...» του Σταύρου Στρατηγάκου, σε δημοσιογραφική επιμέλεια Ηλία Γκρη. Δύο τραγικοί γονείς, ο Γιάννης Κομνηνός και η Ανθή Μυρογιάννη, ξεδιπλώνουν στο φακό το οδυνηρό δίχτυ της προσωπικής και οικογενειακής τους τραγωδίας, αφού έχασαν τα παιδιά τους στα δραματικά γεγονότα του Πολυτεχνείου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 17 Νοεμβρίου 2011 7:42 π.μ.
    Θα μπορουσε να καθιερωθει και καθημερινα αυτο,κατι παραπλησιο με το "τηλεπρογραμμα" η "...τηλε-κατευθυνομενο brain washing ".Πολυ καλη προσπαθεια απευθυνομενη απο τσομπανο σε γιδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και επειδη θα επιθυμουσα να βαλω ενα κουιζ στο "αντιχουντικο",αντιεπαναστατικο και "Χριστεπωνυμο" εκκλησιασμα του Ινφογνωμονα που καποιος που παριστα τον τσομπανο επιθυμει δικην προβατων να οδηγησει την ημερα τους σημερα,και επειδη παντοτε τσομπανος και προββατα χρειαζονται και ενα τσομπανοσκυλο για την προστασια τους απο κρυμμενους σε φερμα αλλα και εμφανεις λυκους ,το κουιζ ερωτα και τσεκαρει νοημοσυνες ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΤΗΝ ΣΚΕΨΗ ανθρωπων=Ποιο νομιζετε οτι ειναι το ονομα του τσομπανοσκυλου που προστατευει προββατα και τσομπανο ?????Αν απαντηθει σωστα θα ανακοινωθει και η αμοιβη που θα ειναι η επομενη αναρτηση-πληροφορηση απο μερους μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.