16/11/11

Νωρίς ακόμα για ανακοινώσεις των αποθεμάτων. Οι εκτιμήσεις βασίζονται σε μελέτες πριν από τη γεώτρηση.

Νωρίς ακόμα για ανακοινώσεις των αποθεμάτων
Η υπουργός Εμπορίου Πραξούλλα Αντωνιάδου δήλωσε ότι τα όσα λέγονται για τις ποσότητες φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12 της Κυπριακής Δημοκρατίας βασίζονται σε εκτιμήσεις από τις γεωφυσικές μελέτες πριν από τη γεώτρηση και όχι σε στοιχεία από την ερευνητική γεώτρηση.
«Μόνο όταν προχωρήσουμε στο στοχευόμενο βάθος», είπε, «θα μπορέσουμε να πούμε με ακρίβεια τι και πόσα αποθέματα υπάρχουν».
Μιλώντας στο ΡΙΚ η κ. Αντωνιάδου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχει και πετρέλαιο, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό θα διαφανεί από τα στοιχεία που θα προκύψουν από την γεώτρηση.
Η υπουργός Εμπορίου σχολίαζε την πρώτη επίσημη ανακοίνωση της αμερικανικής εταιρείας Noble ότι τα αποθέματα σε φυσικό αέριο στο τεμάχιο 12 κυμαίνονται από 3 έως 9 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Η εταιρεία διευκρίνισε ότι με βάση τα δεδομένα υπάρχει 60% πιθανότητα γεωλογικής επιτυχίας.
Η κ. Αντωνιάδου δήλωσε ότι σήμερα θα καταθέσει στο Υπουργικό Συμβούλιο πρόταση για να εξουσιοδοτηθεί το υπουργείο να προχωρήσει στην ετοιμασία σχετικών εγγράφων για το δεύτερο γύρο αδειοδότησης και για άλλα τεμάχια. «Στόχος», είπε, «είναι να ετοιμαστούν έως το τέλος του χρόνου».
Σχολιάζοντας πληροφορίες για το ενδεχόμενο το τερματικό να γίνει στο Ισραήλ ή να γίνει πλωτή μονάδα, η κ. Αντωνιάδου είπε ότι πρόκειται για ιδέες της εταιρείας Noble. «Το πώς προχωρούμε με την υποδομή για αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων», είπε, «θα το αποφασίσει η κυβέρνηση γι’ αυτό και συστάθηκε η ομάδα των εμπειρογνωμόνων η οποία θα δίνει συμβουλές για το σχεδιασμό. Πρόκειται», πρόσθεσε, «για μακροπρόθεσμο σχεδιασμό που θα αφορά όλα τα τεμάχια και όχι μόνο το 12».
Δεν υπήρξε καθυστέρηση στην κατασκευή τερματικού
Ο καθηγητής Πάνος Παπαναστασίου, μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων για θέματα φυσικού αερίου, σε δηλώσεις στο ΡΙΚ απέρριψε τις επικρίσεις ότι υπήρξε καθυστέρηση στους σχεδιασμούς για κατασκευή τερματικού υγροποίησης.
«Δεν μπορεί», είπε, «να γίνουν σχεδιασμοί για τερματικό υγροποίησης χωρίς να υπάρχουν στοιχεία για το είδος και τις ποσότητες των υδρογοναναθράκων».
Ο κ. Παπαναστασίου διευκρίνισε ότι οι εκτιμήσεις της Noble για τα αποθέματα δεν απέχουν από την εικόνα που είχε δοθεί προηγουμένως. Πρόσθεσε ωστόσο ότι κάποιοι είχαν κάνει υπερβολικές εκτιμήσεις όπως ότι στο τεμάχιο 12 υπάρχουν περισσότερα αποθέματα από το Λεβιάθαν.
http://www.ikypros.com/easyconsole.cfm/id/29182 

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.