1/11/11

Ο ρόλος της Τουρκίας


Άρθρο του Γιαλτσίν Τζεμάλ στη Βατάν 
 Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Εξωτερικών των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της «Ειρηνευτικής Επιχείρησης» του 1974 Χένρι Κίσινγκερ, σε ομιλία του σε διάλεξη που διοργανώθηκε στην Κων/πολη είπε πολλά, τα οποία όταν τα διάβασα, ανατρίχιασα. Ας δούμε τι είπε:
ΟΙ ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν και το Ιράκ και το κενό που θα δημιουργηθεί θα πρέπει να καλυφθεί από την Τουρκία, η Άγκυρα θα πρέπει να είναι προσεκτική, να συμβαδίζει με τα ζωτικής σημασίας συμφέροντα της Ουάσιγκτον κα να μην αντιστρατεύεται αυτών. Με άλλα λόγια ο Κίσινγκερ διαμηνύει ότι η Άγκυρα είναι υποχρεωμένη να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή της. Μήπως ο Κίσινγκερ έχει την εντύπωση ότι η Τουρκία είναι πολιτεία των ΗΠΑ. Από πού αντλεί αυτό το θάρρος; 

Ο άνθρωπος το δήλωσε ξεκάθαρα: Την αποστολή μου στη Μέση Ανατολή τη μεταβιβάζω στην Τουρκία. Και ποια είναι η αποστολή αυτή; Να στρέφεται κατά της ανεξαρτησίας και κυριαρχίας κρατών, με διάφορες σκευωρίες να δημιουργεί ομάδες αντιφρονούντων και προβάλλοντας αυτές, να καταλαμβάνει τις χώρες και να αναγκάζει τους μουσουλμάνους σε αδελφοκτονίες. Αφού οδηγήσει τον κόσμο σε εξαθλίωση, να προσφέρει το πετρέλαιο στου δυτικούς ιμπεριαλιστές.  
Μήπως ο πρώην υπουργός βλέπει την Τουρκία ως χωροφύλακα των ΗΠΑ στην περιοχή; Για να προβαίνει σε παρόμοιες δηλώσεις, φαίνεται πως τη θεωρεί χωροφύλακα και όσα κάνουν οι ΗΠΑ στη Μ. Ανατολή να τα αναλάβει η Τουρκία σκοτώνοντας αθώους, καταλαμβάνοντας χώρες, άσχετα αν οι ενέργειες αυτές οδηγήσουν την Τουρκία σε εχθρότητα με τα γειτονικά της κράτη. Ο πρώην υπουργός θεωρεί ως υπαίτιους του επεισοδίου στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά, τόσο το Ισραήλ όσο και την Τουρκία, παραβλέποντας τις δολοφονίες του Ισραήλ. Ο Χένρι οδήγησε την Τουρκία στο εδώλιο του κατηγορουμένου.Ο Χένρι και οι ομοϊδεάτες του ξέχασαν φαίνεται τις αρχές πάνω στις οποίες ιδρύθηκε η Τουρκική Δημοκρατία.  
Να τους τις θυμίσουμε: Η Τουρκική Δημοκρατία ιδρύθηκε πολεμώντας τον ιμπεριαλισμό και καπιταλισμό. Ο ιμπεριαλισμός δεν ιδρύθηκε για να κάνει ό,τι επιθυμεί και να καταλαμβάνει χώρες. Ιδρύθηκε για να παρεμποδίζει τέτοιες καταστάσεις. Η Τουρκία του Κεμάλ ιδρύθηκε με αγώνες κατά των στόχων του ιμπεριαλισμού. Η αποστολή της Τουρκίας στην περιοχή θα πρέπει να βασίζεται σε πολιτικές που πηγάζουν από την ίδια. Αν εφαρμόσει πολιτικές άλλων, θα απομονωθεί.Η πολιτική αυτή εφαρμόστηκε με επιτυχία από τον Ατατούρκ.Γιατί να μην εφαρμοστεί και τώρα; Θα πρέπει να υπερασπίζονται τα συμφέροντα της Αγκύρας και όχι των ΗΠΑ.. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.