21/11/11

"Εξετάζουμε ηλεκτρική διασύνδεση νησιών με τουρκικά δίκτυα"

Η διασύνδεση των ελληνικών νησιών με τουρκικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, ίσως βοηθήσει ώστε να ξεπεραστούν τα πρόσφατα πολιτικά προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στην Hurriyet Daily News.

Όπως αναφέρει η τουρκική ιστοσελίδα, το σχέδιο του Έλληνα υπουργού Ενέργειας να προσφύγει στα τουρκικά δίκτυα για να καλύψει τις ανάγκες σε ενέργεια ελληνικών νησιών, «μπορεί να ενισχύσει τις σχέσεις Άγκυρας-Αθήνας που βρέθηκαν υπό πίεση από τις εργασίες γεώτρησης των Ελληνοκυπρίων», σύμφωνα με δηλώσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου.

«Έχουμε μιλήσει και νωρίτερα με τις τουρκικές αρχές για τη διασύνδεση ελληνικών νησιών με την Τουρκία, για ηλεκτρική ενέργεια, και ακόμη το εξετάζουμε», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός στο περιθώριο ενός φόρουμ για την Ενέργεια που διεξήχθη την προηγούμενη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη.

«Πάντα θέλαμε να διασυνδέσουμε τα νησιά με την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά υπάρχει μια πιθανότητα να τα διασυνδέσουμε με τουρκικά δίκτυα», τόνισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος πρόσθεσε ότι η κίνηση ίσως αποδειχθεί περισσότερο προσιτή και αποτελεσματική για την Ελλάδα

Αναφερόμενος στην ένταση που δημιουργήθηκε με τις δραστηριότητες γεωτρήσεων των Ελληνοκυπρίων, ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε «μπορώ να δω την νευρικότητα της Τουρκίας αλλά θα υποχωρήσει με τον καιρό».

Μιλώντας ακόμη για το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας και στον ενεργειακό κλάδο, ο υπουργός Ενέργειας τόνισε ότι «οι τουρκικές εταιρείες μπορούν να πάρουν μέρος και αυτές στους διαγωνισμούς. Δεν έχουμε κανένα κανόνα διάκρισης εναντίον των τουρκικών εταιρειών», προσθέτοντας ότι η Socar, η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν ήταν μεταξύ των υποψηφίων για την απόκτηση ποσοστού στη ΔΕΠΑ.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ακόμη ότι οι διαγωνισμοί για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ θα λάβουν χώρα μέχρι το Δεκέμβριο.

Επίσης, η ΔΕΠΑ ξεκίνησε να αποπληρώνει μέρος των χρημάτων που χρωστάει στον τουρκικό αγωγό BOTAS, μετά από την αύξηση των τιμών εξαιτίας των αλλαγών στην ενεργειακή σχέση μεταξύ των Αζερμπαϊτζάν, Τουρκίας και Ελλάδας, όπως δήλωσε στην Hurriyet ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Χάρης Σαχίνης, στο περιθώριο του ίδιου συνεδρίου.

Το συνολικό ποσό που χρωστούσε η ΔΕΠΑ ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ, και τον προηγούμενο μήνα αποπλήρωσε σχεδόν το 60% του ποσού.
Πηγή:www.capital.gr

7 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακομα γελανε!

    Εδω εχουμε πηξει στην προοδευτικη ηλιθιοτητα, ανικανοι να βαλουμε εστω και βολταικα στης στεγες μας, και διαπραγματευομαστε με τον Ισλαμοκεμαλιστη Φασιστα για ηλεκτροδοτηση!

    Δεν υπαρχει σωτηρια - με παρασιτικα μυαλα ειμαστε καταδικασμενοι, ηττημενοι ...

    - Ν. Λυγερός, "Η Ελλάδα δεν είναι αθάνατη"
    http://www.lygeros.org/lygeros/8131-gr.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πατριώτες ας αποφασίσουμε!
    Ανεμογεννήτριες δεν θέλουμε, φωτοβολταικά δεν θέλουμε, ακριβή ΔΕΗ δεν θέλουμε, τι σκ__ θέλουμε;
    Το να μην αλλάξει η υπάρχουσα κατάσταση απλά ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κρητικός, Ελληνική λύση υπάρχει και ετοιμάζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Πολύ ενδιαφέρον".....

    Δηλαδή το ρεύμα που θα καταναλώνεται στις μονάδες των σχηματισμών που εδρεύουν στα νησιά θα παρέχεται απο αυτόν για τον οποίο οι σχηματισμοί υπάρχουν και κυρίως λειτουργούν και σχεδιάζουν να αντιμετωπίσουν...!
    Πρωτότυπο, επικίνδυνο, ταπεινωτικό και τραγελαφικό...
    Αναμένομε επίσημη τοποθέτηση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ......

    Εκτός και αν μετά από αυτό θα μπορούμε να τους "απειλούμε" και εμείς: "Σταματείστε τις παραβιάσεις και τις διεκδικήσεις σας, γιατί διαφορετικά θα ΜΑΣ κόψουμε το ρεύμα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κοιτάξτε, το συγκεκριμένο ανθρωπάκι έχει αποκτήσει το δικαίωμα να λέει ότι του κατέβει στο κεφάλι ,μετά από την αμέριστη εκ μέρους μου ανοχή ,που έχω τα τελευταία χρόνια έχω να επιδείξω.
    Χρόνια ανοχής , υπομονής , ραστώνης , φιλαυτίας και κομπορρημοσύνης θα έδινε το δικαίωμα στο κάθε καθικάκι με περισσό θράσος να μου μοστράρει ότι του κατέβει στο κεφάλι .
    Τώρα ακούσαμε αυτό ,υπομονή θα ακούσουμε κι άλλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΥΠΕΚΑ: Δεν υπάρχει σχεδιασμός ηλεκτρικής διασύνδεσης Αιγαίου -Τουρκίας

    Διαψεύδει κατηγορηματικά το Υπουργείο Περιβάλλοντος , δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ σύμφωνα με το οποίο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι υπάρχει σχεδιασμός ηλεκτρικής διασύνδεσης νησιών του Αιγαίου με την Τουρκία.

    Με αφορμή το δημοσίευμα ελληνικά έντυπα μέσα έκαναν λόγο για "υποχωρητική πολιτική" του Γιώργου Παπανδρέου σε εθνικά ζητήματα και άρνηση να ασχοληθεί με την ΑΟΖ.

    Το υπουργείο απαντά ότι βάση του Διεθνούς Δικαίου, δεν απαιτείται η κήρυξη ΑΟΖ και έχει ήδη προκηρύξει διαγωνισμούς για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

    ΣΚΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.