15/11/11

Νέα κυβέρνηση, νέες προσδοκίες

Γράφει η Έφη Χ. Μαυροπούλου
Η απόφαση του κ. Παπανδρέου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος πυροδότησε μια σειρά δραματικών συνεπειών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη αποδεικνύοντας, πως ένα λάθος στη πολιτική μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Οι πολιτικοί χειρισμοί των τελευταίων ημερών με αφορμή τη συμφωνία κυβέρνησης συνεργασίας αποκάλυψαν πολλές από τις ανεπάρκειες του πολιτικού συστήματος.
Καταρχήν, η κρίση έδωσε, μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στο πολιτικό σύστημα να “καθαρίσει” και να περισώσει, ότι απέμεινε από τη χαμένη του αξιοπιστία. Δυστυχώς, δεν αξιοποίησε την ευκαιρία στο βαθμό που μπορούσε, γιατί ενδεχομένως, δεν τη κατάλαβε, βόλευε για τα μικροκομματικά παιχνίδια, και άφησε τη Χώρα για άλλη μια φορά να γίνει βορά σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Απεδείχθει ότι τελικά, το αίσθημα ατοσυντήρησης μεταξύ των κομμάτων είναι πολύ ισχυρό. Το ΠΑΣΟΚ, επικαλέσθηκε υπαρκτά προβλήματα, και ανύπαρκτους όρους, που υποτίθεται έθεσε ο Λουκάς Παπαδήμος, -τους οποίους ο ίδιος διέψευσε- σε μια προσπάθεια, να κερδίσει πολιτικό χρόνο. Aπ' την άλλη η Αριστερά ακόμα και σε αυτήν τη συγκυρία επέλεξε τον εύκολο δρόμο, αυτόν με το λιγότερο ρίσκο, του θεατή, της αντίδρασης, της θεωρίας, και του όχι. Σε αυτές τις ιστορικές στιγμές επέλεξε το ρόλο του κομπάρσου και όχι του πρωταγωνιστή και του συνδιοργανωτή.
Ο κ.Σαμαράς απ' την άλλη, και πολύ σωστά, εφόσον, είδε ότι υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης συμφώνησε στην υπογραφή της δανειακής σύμβασης, για να εκταμιευθεί η 6η δόση, εφόσον όμως, η Κυβέρνηση δεν τη φέρει προς ψήφιση με 180, που δεν είναι θέμα τυπικό αλλά ουσίας. Ο Σαμαράς έσπευσε να οριοθετήσει τη σχέση του με τη νέα Κυβέρνηση, ίσως γιατί πήρε το μεγαλύτερο ρίσκο και ουσιαστικά διευκρινίσε ότι δεν πρόκειται για συγκυβέρνηση, είναι ακόμα αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η επιλογή του κυρίου Παπαδήμου καλώς ή κακώς σε μια μεγάλη πλειοψηφία δημιούργησε αισιοδοξία. Η αλήθεια είναι ότι μια Κυβέρνηση, της οποίας ο επικεφαλής είναι τεχνοκράτης, ικανός και σόβαρος, που όλες οι πολιτικές δυνάμεις εμπιστεύονται., παρά τα όποια προβλήματα δημιουργεί προσδοκίες. Είναι πιθανό, με αυτή τη Κυβέρνηση το ανομολόγητο κοινωνικό συμβόλαιο σύμφωνα με το οποίο η νομοθετική εξουσία νομοθετεί (Βουλή) και η εκτελεστική (Υπουργοί) δεν εφαρμόζει λόγω πολιτικού κόστους, να πάψει. Τώρα χρειάζονται αποφασιστικές κυβερνήσεις, που δεν υπολογίζουν το πολιτικό κόστος.
Η Χώρα αποκτά Πρωθυπουργό κοινής αποδοχής προκειμένου να αποκαταστήσει την πολιτική κρίση που ξέσπασε. Βρίσκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η χώρα είχε υποστεί βαθειά κρίση εμπιστοσύνης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Είχε προηγηθεί η ρήξη της κοινωνίας με τη προηγούμενη Κυβέρνηση γιατί δεν έδινε καμιά αίσθηση προοπτικής. Η νέα Κυβέρνσηη θα πρέπει:
1) Να εξασφαλίσει την 6η δόση.
2) Να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της Χώρας.
3) Να αποκαταστήσει τη δημοκρατική κανονικότητα και να οδηγήσει τη Χώρα ομαλά στις εκλογές.
H νέα κυβέρνηση μπορεί να είναι βραχύβια αλλά έχει να επιτελέσει πολύ σημαντικό έργο.Εκείνοι που την στηρίζουν θα πρέπει να την στηρίζουν στα αλήθεια και όχι να την υπονομευουν τα ίδια τα κόμματα που αποφάσισαν να τη συγκροτήσουν. Στην παρούσα φάση, δεν απασχολεί κανέναν πολίτη της Χώρας, ποιος θα είναι ή πως θα λέγεται ο Πρωθυπουργός της. Αυτό που ενδιαφέρει είναι να είναι ένας άνθρωπος σοβαρός και αποφασιστικός, προκειμένου να υπάρχει σταθερότητα, για ένα όφελος, το όφελος της χώρας. Εδώ είναι το στοίχημα. Καλή επιτυχία.
effiemavropoulou@hotmail.com

4 σχόλια:

  1. Καρατζαφέρης:Είμαστε οι Ευρωπαιστές ΕΝΑΝΤΙΟΝ των κομμουνιστών.

    Δηλαδή όλοι όσοι δεν πιστεύουμε στην Ευρωπαική προοπτική(;) πλέον,έτσι όπως μεταλάχτηκε,θεωρούμαστε κομμουνιστές,και μάλιστα το παρα-κράτος μας βλέπει ώς εθχρούς,θα είναι ΕΝΑΝΤΙΟΝ μας.

    Να τους χαίρεστε,αυτούς που στηρίζετε και αυτούς στους οποίους στηρίζεστε.

    Δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα άλλο,απο εδώ και πέρα ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του.

    ΑΥΤΟ το πράγμα είναι πατριωτικό και θα λειτουργήσει πρός ώφελος των Ελλήνων; Πάτε καλά;

    Επιχειρούν Εθνικό Διχασμό και πάλι,κανένας δεν έχει το δικαίωμα να πεί αργότερα ότι δεν γνώριζε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φιλε Χρηστο, εαν δεν απαλλαγουμε απο την νοοτροπια του ζητιανο-τζαμπατζη, της Αριστεροπροοδευτικης θολοκουλτουρας και του Εθνομηδενισμου, το μονο που θα καταφερνουμε ειναι να αυτοπυροβολουμαστε.

    Η θα παραμεινουμε αξιολογο μελος της ΕΕ, με ολα της τα καλα και τα χαλια, η θα συνεχιζουμε να οδευουμε ολοταχως προς "Σομαλια".

    - Π. Ηφαιστος, "Παρέμβαση: Ποιος θα σηκώσει τη σημαία;"
    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/10/blog-post_4938.html#.TsLNuGCIWJQ

    - Γ. Κοντογιωργης, "Η ελληνική δυναστική κομματοκρατία “συστημικός κίνδυνος” για την Ευρώπη και τον κόσμο"
    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/11/blog-post_4454.html

    - Τ. Μιχας, "Ελλάδα όπως… Σομαλία!"
    
http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=6137

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δημοκριτος

    Είμαστε σοβαροί; Ποιά αριστεροπροοδευτική και ανοησίες; Οι ζήτουλες που αναφέρεις είναι τα ακρο-δεξιά κόμματα της βουλής,όσο για τον εθνομηδενισμό άστο καλύτερα,άλλοι είχαν το όνομα και άλλοι είχαν τη χάρη να υπογράφουν για την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

    Σοβαρέψου,και αφήστε επιτέλους αυτά τα αριστερά δεξιά ψευτοιδεολογήματα,ανοησίες για να κοροιδεύουν τον κόσμο.

    Επείσης,αρχίστε σιγά σιγά να προετοιμάζεστε για την κατάρευση της ΕΕ και μετά να δούμε την καλύτερη δυνατή επιλογή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φιλε Χρηστο, αναμφιβολα βιωνουμε την προοδευτικη "αριστεροποιηση" της κοινωνιας μας, και οτι συνεπαγεται με της αναχρονιστικες νοοοτροπιες και αυτοκαστροφικες αντιληψεις μας.

    Οσο για την εξοδο απο το Ευρω - θα οδηγουσε την χωρα μας στην "παλαιολιθικη εποχη" (Γ. Βαρουφακης, http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=9534) - και οχι μονο προς "Σομαλια" ...

    - Ο Στέλιος Ράμφος στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο (30 10 11)
    http://vimeo.com/31661588

    - Μελέτης Μελετόπουλος, "Το τελευταίο σοβιετικό μοντέλο στην Ευρώπη"
    http://neo.antibaro.gr/node/2396

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.