3/11/11

Γιούνκερ: Προετοιμαζόμαστε για το σενάριο αποχώρησης της Ελλάδας

Σαφές μήνυμα προς την Ελλάδα όσον αφορά στην παραμονή της στην ευρωζώνη έστειλε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας σήμερα στο γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ZDF.
Όπως ανέφερε, η ευρωζώνη επεξεργάζεται τρόπους για να διασφαλίσει ότι τα μέλη της δεν θα ζημιωθούν, εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από την ευρωζώνη.

«Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επέλθει καταστροφή για τους πολίτες στη Γερμανία, στο Λουξεμβούργο, στην ευρωζώνη. Είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι για την κατάσταση», είπε ερωτηθείς για το τι θα συμβεί στους Γερμανούς φορολογούμενους εάν η Ελλάδα βγει από το ευρώ.
Ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι επιθυμεί η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, αλλά ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε κόστος. «Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε κανένα μέλος της ευρωζώνης να μην βγει από την ομάδα των 17, αλλά εάν αυτό θέλουν οι Έλληνες, και εγώ πιστεύω ότι θα ήταν σφάλμα, δεν μπορούμε να τους βοηθήσουμε παρά τη θέλησή τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να παίζουμε το τρενάκι του τρόμου για το ελληνικό ζήτημα επ' αόριστον. Πρέπει να γνωρίζουμε πού πηγαίνουμε και οι Έλληνες πρέπει να πουν πού θέλουν να κατευθυνθούν τα πράγματα», πρόσθεσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Χαρακτήρισε δε «δυσάρεστη» την ατμόσφαιρα της χθεσινής συνάντησης στις Κάννες. «Νομίζω ότι δεν αισθανόταν και πολύ άνετα», δήλωσε ερωτηθείς σχετικά με την αντίδραση του Γιώργου Παπανδρέου απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους του.
«Χωρίς να τον επιτιμήσουμε, είπαμε στον κ. Παπανδρέου ότι η στάση του είναι αθέμιτη, στο μέτρο που θα θέλαμε να μάς έχει πει την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής ότι σκόπευε να θέσει το θέμα σε δημοψήφισμα», είπε, παρατηρώντας ότι η αναγγελία της διενέργειας δημοψηφίσματος «προκάλεσε έντονη αναστάτωση στις αγορές και στους κυβερνητικούς κύκλους».
«Ανεξάρτητα από τη διατύπωση του ερωτήματος (του δημοψηφίσματος), είναι σαφές ότι η Ελλάδα θα εκφρασθεί στις 4 Δεκεμβρίου εάν, ναι, θέλει ή όχι να παραμείνει στην ευρωζώνη...Θα θέλαμε η Ελλάδα να παραμείνει μέλος, αλλά δεν λέμε ότι πρέπει να παραμείνει με οποιοδήποτε τίμημα», σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Έντονη είναι η δυσαρέσκεια και στη Γαλλία σχετικά με την απόφαση του Γ. Παπανδρέου να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της χώρας Ζαν Λεονετί να διαμηνύει ότι η ευρωζώνη μπορεί να επιβιώσει ακόμα και αν η Ελλάδα αναγκαστεί να φύγει από το ευρώ.
«Η Ελλάδα είναι κάτι το οποίο μπορούμε να ξεπεράσουμε, χωρίς το οποίο μπορούμε να τα καταφέρουμε», δήλωσε ο κ. Λεονετί στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.
Ναυτεμπορική

4 σχόλια:

  1. Πιστεύω ότι ο Γιωργάκης δεν είναι ούτε ευέλικτος, ούτε καν ευφυής, για να πάρει τέτοιες αποφάσεις (δημοψήφισμα) μόνος του. Ο άνθρωπος είναι μία μαριονέτα. Ποιος τον συμβουλεύει, άραγε και γιατί; Μήπως (λέω ΜΗΠΩΣ) πρόκειται για συμπαιγνία με την Μέρκελ, η οποία θέλει να βγάλει την Ελλάδα από την ευρωζώνη, αλλά αυτό να φανεί σαν επιθυμία του ελληνικού λαού, μέσω δημοψηφίσματος;

    Η έξοδος από το ευρώ, στο οποίο μας έβαλε η εγκληματική πολιτική του Σημίτη (τα έχουμε ξαναπεί αυτά), θα σημάνει προφανώς την πτώχευση της Ελλάδος, αφού αδυνατεί να πληρώσει τα χρέη της και τοιουτοτρόπως την ενεργοποίηση της ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΣ, με την οποία έχουν υποθηκευτεί παρόντα και μέλλοντα περιουσιακά στοιχεία της δανειοληπτρίας (Ελλάδος). Μήπως δεν είναι τυχαίο ότι, μετά την υπογραφή της εν λόγω επαίσχυντης συμβάσεως από τον Παπακωνσταντίνου, η οποία ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΗΛΘΕ ΠΡΟΣ ΚΥΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ (είναι έγκυρη, άραγε;), "ανακαλύφτηκαν" υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου (;) νοτίως της Κρήτης και όχι μόνο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο δύσκολος δρόμος και μακροπρόθεσμος στόχος είναι αυτός του εθνικού νομίσματος. Ιστορικά και οικουμενικά δεν έχει υπάρξει π ο τ έ ανεξάρτητο έθνος-κράτος χωρίς εθνικό νόμισμα(για τους Γερμανούς και Γάλλους είναι εθνικό νόμισμα το ευρώ ως ένα βαθμό αφού το ελέγχουν και ποδηγετούν οικονομικά τους ασθενέστερους). Οτιδήποτε άλλο είναι μια πολιτικοοικονομική αντινομία.
    Εντός της ευρωζώνης και της ΕΕ δεν λεηλατηθήκαμε οικονομικά και απονευρωνόμαστε γεωπολιτικά; Ή μήπως η ΕΕ μας υποστήριξε στα εθνικά θεματά μας(όχι βέβαια σε ιμπεριαλισμούς μας, αλλά σε απειλές μας); Ας θυμηθούμε.
    Έχουμε άρκετά παραδείγματα. Ένα κοινώς γνωστό περιστατικό είναι εκείνο των Ιμιων το 1996, όταν οι αρχηγοί κρατών της ΕΕ δεν σηκώναν καν τα τηλέφωνα, ούτε λόγος να κάνουν πολιτική ή στρατιωτική παρέμβαση.
    Και επανερχόμαστε στο πρώτο θέμα. Τέθηκε το θέμα του δημοψηφίσματος(άσχετα από τους λόγους για τους οποίους το πρότεινε ο Παπανδρέου).
    Στην πλειοψηφία του ο ελληνικός λαός αντέδρασε σαν τον σκλάβο που του ανακοινώνεις την ελευθερία του. Αμήχανος ο ελληνικός λαός και χωρίς γνώση διαχειρισής της. Παρόλα αυτά ο ελληνικός λαός πολύ πιο ώριμος και δυνατός από τις ηγεσίες του ετοιμάστηκε πολύ γρήγορα να σταθεί απέναντι και σε αυτή τη δοκιμασία και να αποφασίσει. Όμως δεν κράτησε για πολύ.
    Ο πολιτικός κόσμος έδωσε ρεσιτάλ κανονικό. Η επιλογή του εθνικού νομίσματος μέσα από ένα δημοψήφισμα σήμερα, θα απαίτουσε στη συνέχεια πολιτικούς και συνολικά άρχουσα τάξη μεγάλου αναστήματους με ισχυρούς ώμους για να τραβήξουν τον δύσκολο δρόμο της εθνικής αυτοτέλειας. Τί λέμε τώρα; Μόνο που το σκέφτεται ένα τέτοιο σενάριο η πολιτική καμαρίλα με όλο το οικονομικό και δημοσιογραφικό παρασιταριό τους λούζει κρύος ιδρώτας. Όχι μόνο έχουν εγκαταλείψει από καιρό την έννοια του στρατηγικού σχεδιασμού και τη χάραξη εθνικής πολιτικής αλλά με περισσή ευχαρίστηση εγκαταλείπουν εδώ και χρόνια ακόμα και κάθε μικρή καθημερινή, όχι ασήμαντες στο συνολό τους, γραφειοκρατική διεκπεραίωση ή μεγάλη απόφαση για το μέλλον της χώρας στην ΕΕ ή και υπερατλαντικά. Η άρχουσα τάξη έχει αντικαταστήσει τη διπλωματία με χαφιεδικους και υποτελείς καφέδες σε διάφορες πρεσβείες, την επιχειρηματικότητα με κρατικές προμήθειες και αβάντες ξένων εταιρειών, την παραγωγή ελληνικού πολιτισμού με τόνους ξενομανίας και μιμητισμού, την ματωμένη ελληνική ιστορία και παράδοση με στρογγυλεμένη φρεσκογραμμένη ιστορία στα μέτρα των νέων ιμπεριαλισμών των υπερεθνικών κεφαλαίων. Εκτός των παραπάνω η θέση τους και η καρέκλα τους είναι άμεσα συνδεδεμένη και εξαρτώμενη των περισσοτέρων από ευρωπαϊκά συμφέροντα. Έτσι οι κυβερνητικοί βουλευτές, οι εως τώρα ψύχραιμοι και υπομονετικοί με όλα εξαγριώθηκαν, η αξιωματική αντιπολίτευση αναίρεσε ιερές υποσχέσεις και κόκκινες γραμμές και είπε ναι στη δανειακή σύμβαση προκειμένου να μη γίνει δημοψήφισμα(δηλαδή έριξε το προσωπείο της), τα υπόλοιπα κόμματα, γνωστά δεκανίκια του παρακμιακού συστήματος αντέδρασαν σφόδρα και αποκάλυψαν για τα καλά το πραγματικό προσωπό τους, ο πρωθυπουργός υπαναχώρησε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάντως οι κερδοσκόποι θα είναι πάρα πολύ ευχαριστημένοι με αυτό το αλαλούμ της Ελλάδας. Η μήπως όχι;
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.