14/11/11

Η αποκατάσταση της αξιοπιστίας μας

της Ελίνας Γαληνού
Πέρα από τη μεγάλη δυσπραγία που βίωσε ο ελληνικός λαός τα τελευταία δύο χρόνια, δέχτηκε και μεγάλο ηθικό πλήγμα. Η αξιοπιστία της χώρας εξ αιτίας των χειρισμών και δηλώσεων των πολιτικών της εκπροσώπων, καταρρακώθηκε κατά γενική ομολογία.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι πρέπει να γίνει πολλή δουλειά για να καλύψουμε το κενό που δημιουργήθηκε, εν πολλοίς άδικα. Οι νέοι πολιτικοί μας εκπρόσωποι, δήλωσαν πρόθυμοι να δράσουν προς αυτόν τον σκοπό, προκειμένου να απαλειφθεί η εικόνα του "αναξιόπιστου συνομιλητή" και της "διαλυμένης χώρας".
Πρώτα απ΄όλα, θα πρέπει να δώσουμε στην Ευρώπη να καταλάβει ότι εμείς δεν είμαστε η αιτία της κρίσης στην Ευρωζώνη, αλλά μέρος του προβλήματος, στο οποίο παραμένουμε και μετέχουμε ενεργά για να ξεπεράσουμε. Μετά τις απίστευτες παλινδρομήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και ιδιαίτερα, του πρωθυπουργού που μόνο σύγχυση και ταραχή προκάλεσαν, η Ελλάδα χρειάζεται να δείξει μια σταθερή στάση. Στάση χώρας που διαπραγματεύεται τη θέση της, την αξία της και την αξία του λαού της, καθώς αυτά συνιστούν την διαπραγματευτική ύλη στην οποία επενδύουν οι δανειστές. Ισως χάθηκε πολύτιμος χρόνος που επέφερε επιδείνωση της θέσης μας, όμως εξακολουθούμε να υπάρχουμε και να προσπαθούμε. Αν και δεν περιμένουμε άμεσα πολλά, μπορούμε να ελπίζουμε στην νέα προσέγγιση του προβλήματος, αν αυτή πραγματοποιηθεί ορθολογικά και δίκαια. Παρ΄όλες τις αμφισβητήσεις που ενδεχομένως να έχουν κάποια λογική βάση, όσον αφορά το μέλλον της χώρας μας, ας μην ξεχνάμε ότι η δυναμική της μεταστροφής κλίματος, περνάει και από τα χέρια μας.
Γι΄αυτό, η αποκατάσταση της εικόνας μας, είναι κυρίως υπόθεση έργων που πρέπει να γίνουν. Η εκπροσώπηση της χώρας μας στο εξωτερικό, όπως γνωρίζουμε, υποτιμήθηκε λόγω της προχειρότητας με την οποία εφαρμόστηκαν οι δημοσιονομικές περικοπές και το αποτέλεσμα ήταν να γίνει η Ελλάδα περίγελος γιατί πολλές πρεσβείες της δεν είχαν να πληρώσουν ούτε το ηλεκτρικό! Το ίδιο ισχύει και για την κατάργηση διαφόρων προξενείων μας που έγινε και αυτή αμελέτητα. Η διαχείριση μυστικών κονδυλίων του Υπ. Εξ και των ΜΚΟ, θα πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής, γιατί τα παρατράγουδα με την κατασπατάληση πόρων στα προηγούμενα έτη, ...άφησαν εποχή. Και είναι μάλλον γελοίο να πληρώνουμε εκπαίδευση βατραχανθρώπων σε χώρες της Αφρικής και να κόβουμε τα ελάχιστα κονδύλια για τους εθνικούς εορτασμούς στις πρεσβείες μας έξω!
Η διπλωματική μας παρουσία, χρειάζεται γερά ανακλαστικά ιδιαίτερα αυτήν την εποχή. Βεβαίως η ένταση του τελευταίου καιρού με τα γνωστά προβλήματα του χρέους, έχει σίγουρα αποσπάσει την προσοχή μας από φλέγοντα εξωτερικά ζητήματα, τα οποία ωστόσο παραμένουν στην κόψη του ξυραφιού. Ομως σε λίγες μέρες αναμένεται η απόφαση της Χάγης για το θέμα ονόματος των Σκοπίων, ο καθορισμός της ελληνικής ΑΟΖ έχει κακώς παραπέσει, ενώ οι διακοινοτικές διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, αν δεν προχωρήσουν ως το τέλος Ιανουαρίου, η προοπτική διχοτόμησης προβάλει απειλητικότερα από ποτέ. Στο μεταξύ, η Βουλγαρία προωθεί το θέμα αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη ενώ η Ρωσσία περιμένει ακόμα από την Ελλάδα μια ουσιαστική κίνηση για το αν θα προχωρήσει τελικά η συνεργασία, που εδώ και δύο χρόνια πάγωσε η κυβέρνηση Παπανδρέου.
Η ναυτιλία μας, ο κυριότερος οικονομικός πόρος που μας προσδίδει υπολογίσιμο κύρος στο εξωτερικό, έχει ανάγκη σοβαρής υποστήριξης εκ μέρους της Πολιτείας, μέσω σχετικών πρωτοβουλιών που θα διευκολύνουν την συνεργασία μας με περισσότερα κράτη. Μην ξεχνάμε ότι η προστασία των ελληνικών πλοίων από την πειρατεία, είναι εν πολλοίς θέμα ευρείας εκπροσώπησης της χώρας μας στους απανταχού λιμένες και ιδίως, στα σημεία που θεωρούνται "κομβικά" για την εμφάνιση πειρατικών πλοίων. Οσο για την άρση του καμποτάζ στα κρουαζιερόπλοια, είναι ευνόητο πόσο θα αποδώσει στην διεθνή μας εικόνα και τον τουρισμό μας.
Κάνοντας ένα εγχείρημα πολιτικής συνεργασίας, η Ελλάδα μπορεί να δείξει ένα παράδειγμα δράσης που ενώνει. Ας το πιστέψουμε, για να το πράξουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.