6/11/11

Είναι η Ελλάδα η ισχυρότερη χώρα του κόσμου;

Η ιδέα ότι η Ελλάδα πρέπει να οργανώσει ένα δημοψήφισμα για να αποφασίσει αν πρέπει ή όχι να δεχθεί τις δανειακές συμβάσεις και τα πακέτο διάσωσης από εμάς τους υπόλοιπους ήρθε σαφώς σαν ένα σοκ για τους πολιτικούς που τους αρέσει να πιστεύουν ότι διοικούν την ευρωζώνη. 
Μέχρι στιγμής, δεν τηρήθηκε καμία απολύτως δημοκρατική διαδικασία με τις προτάσεις διάσωσης, και υποστηρίζω ότι έτσι αναμένεται να συνεχίσουν. Το πακέτο διάσωσης συνοδεύεται με δυσάρεστες συνθήκες - περικοπές αποδοχών στο δημόσιο τομέα, φορολογικές αυξήσεις, χαμηλότερες συντάξεις και άλλα παρόμοια
-είναι δύσκολο να βρούμε οποιοδήποτε έθνος που θα αποδεχόταν τέτοια μέτρα χωρίς αγώνα.

Επομένως έχει νόημα η ελληνική κυβέρνηση να δώσει στο λαό της τον τελευταίο λόγο για τη αποδοχή του πακέτου. Εάν δεν το κάνει, είναι βέβαιο ότι θα χάσει την εξουσία σύντομα έτσι κι αλλιώς -αυτό τους δίνει την ευκαιρία να κρέμονται για λίγο ακόμη στην εξουσία. 

Δεν μπορείς να επιβάλεις σοβαρή λιτότητα χωρίς κάποια συγκατάθεση οποιαςδήποτε μορφής από το εκλογικό σώμα σου. Όπως το θέτει ο John Redwood: «Στην πραγματικότητα, δεν υπήρχε δυνατότητα να επιβάλουν την πολιτική της αρεσκείας τους, χωρίς κάποιο μέσο, όπως ένα δημοψήφισμα, για να συμφωνήσει ο λαός για τέτοια μέτρα».
Το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση –από τι φαίνεται η μόνη μεταξύ των κυβερνήσεων της Ευρώπης- είναι έτοιμη να αναγνωρίσει ότι για τα μεγάλα γεγονότα αυτού του είδους πρέπει να συζητηθούν με τον λαό της, καθώς και με την ελίτ του ευρώ είναι μάλλον ενθαρρυντικό.

Αλλά το γεγονός ότι οι αγορές βουτάνε σήμερα το πρωί μας λέει κάτι ακόμα. 
Είναι η Ελλάδα που έχει όλη την δύναμη. Η συζήτηση γύρω από την διάσωση γίνεται συνήθως σχετικά με το ό, τι η Γερμανία είναι διατεθειμένη να πράξει και όχι με το ό, τι η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχθεί. 
Υποτίθεται ότι η Γερμανία έχει τη δύναμη. Αλλά η Ελλάδα μόλις έδειξε στις αγορές ότι δεν είναι ακριβώς έτσι. 

Αν οι Έλληνες αποφασίσουν ότι δεν τους αρέσουν τα μέτρα, και ανακοινώνουν μια άτακτη έξοδο, το παιχνίδι τελείωσε για το ευρώ, για την ευρωπαϊκή οικονομία και για το αδύναμο νόμισμα που επιτρέπει την έκρηξη των εξαγωγών της Γερμανίας.

Ήρθε η ώρα για όλους να αρχίσουμε να είμαστε λίγο πιο ευγενικοί με την Ελλάδα. 
Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης Μέρκελ δήλωσε ότι είναι εκνευρισμένος: « Άλλες χώρες κάνουν σημαντικές θυσίες για δεκαετίες κακοδιαχείρισης και φτωχής ηγεσίας στην Ελλάδα ». 
Υποψιάζομαι ότι, αν δεν θέλουν να αρχίσουν να εξορκίσουν την επόμενη τραπεζική κρίση, θα πρέπει να κάνουν λίγα περισσότερο ακόμα .

Πηγή: MoneyWeek

2 σχόλια:

  1. Δεν ξέρω αν είμαστε οι ισχυρότεροι, πάντως ασήμαντοι δεν είμαστε καθόλου.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξυπνήστε Έλληνες και αποτεινάξτε τους προδότες που ψηφίζατε εώς τώρα και που έχουν καταστρέψει την Ελλάδα και που μεταβιβάζουν στα παιδιά τους την αρχηγία κομμάτων και την βουλευτική καρέκλα σαν ένα περιουσιακό στοιχείο!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.