17/11/11

Λαβρόφ: Η επίθεση λιποτακτών στη Συρία «παραπέμπει σε εμφύλιο»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η χθεσινή επίθεση λιποτακτών του συριακού στρατού σε συγκρότημα των υπηρεσιών Πληροφοριών παραπέμπει σε εμφύλιο πόλεμο και επανέλαβε την έκκληση της Μόσχας για την έναρξη συνομιλιών ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

«Βλέπουμε στις ειδήσεις στην τηλεόραση ότι κάποια νέα δύναμη, ο αποκαλούμενος Ελεύθερος Συριακός Στρατός νομίζω, ενορχήστρωσε μία επίθεση με στόχο κυβερνητικό κτίριο... που ανήκει στις συριακές ένοπλες δυνάμεις. Αυτό ήδη παραπέμπει σε πραγματικό εμφύλιο πόλεμο», είπε ο Λαβρόφ στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε στη Μόσχα με τον Ινδό υπουργό Εξωτερικών Σ.Μ Κρίσνα.
Η Ρωσία έχει απευθύνει έκκληση στο Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ να εφαρμόσε τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί, αλλά υποστηρίζει ότι οι αντίπαλοί του έχουν και αυτοί ευθύνες για τα βίαια επεισόδια που, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 3.500 ανθρώπους από τότε που ξεκίνησε η καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων πριν από οκτώ μήνες.
«Μεγάλη ανησυχία» για την κατάσταση στη Συρία εξέφρασε σήμερα και η Κίνα. «Η Κίνα είναι πολύ ανήσυχη για τα γεγονότα στη Συρία», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιου Γουεϊμίν κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
«Καλούμε τις εμπλεκόμενες πλευρές στη Συρία να βάλουν τέλος στη βία, να αποκαταστήσουν τη σταθερότητα και την τάξη μόλις καταστεί δυνατόν», δήλωσε ο εκπρόσωπος. Υπενθύμισε ότι το Πεκίνο ζητεί από τη Δαμασκό να εφαρμόσει το σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου που προβλέπει την απελευθέρωση των διαδηλωτών που κρατούνται και την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων από τις πόλεις.
Σχετικά με ενδεχόμενες ενέργειες των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επιθυμία του Πεκίνου είναι «να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης στις εντάσεις στη Συρία, στη διευκόλυνση της επίλυσης των διαφορών μέσω του πολιτικού διαλόγου και στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή», είπε ο εκπρόσωπος.
Η Κίνα και η Ρωσία έθεσαν βέτο, ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, στις 4 Οκτωβρίου, στο σχέδιο απόφασης των δυτικών χωρών που απειλούσε με «στοχευμένα μέτρα» το συριακό καθεστώς.
Ωστόσο, μία εβδομάδα αργότερα, η Κίνα μετέβαλε τη θέση της και κάλεσε τη Δαμασκό «να ενεργήσει ταχύτερα για να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων».
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.