5/11/11

Νταβούτογλου : Ικανοποιημένος και ‘δικαιωμένος’ για το αποτέλεσμα στη Ν.Υόρκη

Αχμέτ Νταβούτογλου 300x186 Νταβούτογλου : Ικανοποιημένος και δικαιωμένος για το αποτέλεσμα στη Ν.Υόρκη H διαδικασία των συνομιλιών στο Κυπριακό εισέρχεται στο τελικό της στάδιο και θα  ολοκληρωθεί με μια διεθνή διάσκεψη, κάτι που ήταν θέση της Τουρκίας και του  ψευδοκράτους εδώ και πάρα πολύ καιρό, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΜ, Αχμέτ  Νταβούτογλου μετά τη συνάντησή του με τον Τ/κ ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου στην  Κωνσταντινούπολη.



Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, η συνάντηση έγινε κατά την επιστροφή του κ. Ερογλου  από τις ΗΠΑ στα κατεχόμενα με ενδιάμεσο σταθμό την Κωνσταντινούπολη και όπως  δήλωσαν οι δύο άνδρες ο Τ/κ ηγέτης ενημέρωσε τον Τούρκο Υπουργό για τη  συνάντηση στο Λονγκ Αϊλαντ.

Ο κ. Νταβούτογλου χαρακτήρισε ελπιδοφόρο το γεγονός ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ ξανακάλεσε τις δύο πλευρές για συνάντηση τον ερχόμενη Ιανουάριο. ”Αυτό περιγράφθηκε ως ”τελική φάση” (end game)”.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι στόχος παραμένει η ειρήνη σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο και αυτό θα επιτευχθεί μέσα από μια μόνιμη και βιώσιμη την συμφωνία στην Κύπρο. Συνεχάρη δε τον Ντερβίς Ερογλου και τη διαπραγματευτική του ομάδα για την εποικοδομητική στάση που επέδειξαν στην Νέα Υόρκη.

”Εμείς πλέον δίνουμε σημασία στην διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων με την προοπτική της υλοποίησης μιας ειρηνικής στρατηγικής άμεσα και όχι μέσω αμοιβαίων τακτικών να παίζουμε με το χρόνο”. Στόχος είπε, η επίτευξη λύσης μέχρι τον Ιούνιο του 2012 ώστε μια επανενωμένη Κύπρος να αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ.

Ο κ. Ερογλου ανέφερε ότι οι προτάσεις που κατέθεσε η τ/κ πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αποσκοπούν στην επίλυση του Κυπριακού και στόχος τους είναι η θετική κατάληξη των συνομιλιών, οι οποίες συνεχίζονται εδώ και 43 χρόνια, όπως είπε.
Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για τη φράση «τελική φάση» (end game) που χρησιμοποίησε ο ΓΓ των ΗΕ στο ανακοινωθέν που ανέγνωσε σχετικά με την τριμερή συνάντηση, επισημαίνοντας ότι η τ/κ πλευρά έχει τονίσει επανειλημμένα πως δεν επιθυμεί οι διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται επ’ αόριστον. ”Πρέπει να υπάρξει ένα τέλος και ειδικά στη συνάντηση στο Greentree τονίσαμε αυτή την ανάγκη. Οπως είπε και ο ΓΓ, μετά τη συνάντηση του Ιανουαρίου, μια τετραμερής, πενταμερής, με τη συμμετοχή των δύο πλευρών και των εγγυητριών δυνάμεων, συνάντηση, θεωρούμε ότι θα είναι το τελευταίο στάδιο. Θα γίνει δεν θα γίνει, θα φανεί από τις συναντήσεις μέχρι τον Ιανουάριο και από τη συνάντηση που θα κάνουμε ξανά τον Γενάρη”.

Θα συνεχίσουν, κατέληξε, τις συνομιλίες με καλή πρόθεση, υποβάλλουν εποικοδομητικές εισηγήσεις και προσπαθούν για συγκλίσεις.Ο Τ/κ ηγέτης επέστρεψε στα κατεχόμενα χθες λίγο πριν τα μεσάνυκτα.
http://www.onlycy.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.