12/2/12

Σακκάς, π. Εισαγγελέας: Έπεσε η μάσκα της κυβερνητικής υποκρισίας για την εκδίωξη των Εισαγγελέων Εφετών Οικονομικού Εγκλήματος κκ Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη


Δεν έπιασε το κόλπο της κυβέρνησης να εκδιωχθούν από τη θέση τους οι δύο Εισαγγελείς Εφετών Αθηνών Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος με το πρόσχημα της προώθησης της ίδιας αίτησής τους να αντικατασταθούν αλλά με τη μομφή ότι προσέβαλαν το κύρος της δικαιοσύνης, επειδή οι καταγγελίες τους για παρεμβάσεις στο έργο τους τέθηκαν δύο φορές  στο αρχείο από αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Στις 9-2-2012 το 11μελές Ανώτατο  Δικαστικό Συμβούλιο (ΑΔΣ) αποφάσισε, με πλειοψηφία 7 προς 4, την παραμονή τους στις θέσεις τους μη κάνοντας κατά συνέπεια δεκτό το ερώτημα του υπουργού δικαιοσύνης για αντικατάστασή τους.
Μειοψηφούντες μεταξύ άλλων ήταν η Πρόεδρος και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ήτοι πρόσωπα που εκλέχθηκαν και διορίστηκαν  από την εκτελεστική εξουσία σύμφωνα με το άρθρο 90§5 του Συντάγματος και άλλοι δύο δικαστές.
Η δημοκρατική απάντηση της πλειοψηφίας του ΑΔΣ, ότι οι δύο Εισαγγελείς Δίωξης του Οικονομικού Εγκλήματος, δεν δημιούργησαν πρόβλημα στην δικαιοσύνη και ότι το έργο τους κατά την εισήγηση ήταν εξαιρετικό και ότι οι ίδιοι είναι «εργατικοί και μαχητικοί», αποστόμωσε το θράσος της εκτελεστικής εξουσίας (κυβέρνησης) και έριξε τη μάσκα  της κυβερνητικής υποκρισίας να παρεμβαίνει και να ρίχνει χτυπήματα κάτω από τη μέση, με τη μομφή της προσβολής του κύρους της δικαιοσύνης, σε εισαγγελικούς λειτουργούς που θέλουν να διενεργούν σε βάθος ποινική έρευνα.
 Οι δύο Αντεισαγγελείς Εφετών Αθηνών με την καταγγελία τους -παραίτησή τους προς το ΑΔΣ από τη θέση του οικονομικού εισαγγελέα στις 28-12-2011 με την αγανακτησμένη έκφραση «Δεν δεχόμαστε να είμαστε εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ' υπαγόρευση» και τις μετέπειτα προφορικές και γραπτές διευκρινήσεις τους, ουσιαστικά κατήγγειλαν ότι δεν δέχονται οιαδήποτε οδηγία, σύσταση ή υπόδειξη για ουσιαστικό ή δικονομικό θέμα σε υποθέσεις οικονομικών εγκλημάτων που ερευνούσαν και ερευνούν στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους ως Οικονομικοί Εισαγγελείς. Πράγματι, σύμφωνα  με το νόμο και ειδικά με το άρθρο 19§3  περί εποπτείας δικαστηρίων και εισαγγελιών, του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Δικαστικών Λειτουργών (Ν 1756/1988 ως αντικατεστάθη με το άρθρο 6§2 του Ν. 1868/1989, ΦΕΚ Α 230), οποιαδήποτε οδηγία, σύσταση ή υπόδειξη σε δικαστικό λειτουργό για ουσιαστικό ή δικονομικό θέμα σε συγκεκριμένη υπόθεση ή κατηγορία υποθέσεων είναι ανεπίτρεπτη και συνιστά πειθαρχικό αδίκημα.
Οι δύο Εισαγγελείς έρευνας Οικονομικού Εγκλήματος με ανακοίνωσή τους και τις πρόσφατες καταγγελίες και διευκρινήσεις τους, προφορικές και γραπτές,  στον κο Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κατήγγειλαν παρεμβάσεις στο έργο τους σύμφωνα με τις παραπάνω νομικές διατάξεις και ουσιαστικά κατήγγειλαν, τους παρεμβαίνοντες στο έργο τους σε ποινική έρευνα επί δικογραφιών ειδικά σπουδαίου οικονομικού εγκλήματος και υπέδειξαν έτσι  τους δράστες του εγκλήματος της πρόκλησης και παρότρυνσης με οιοδήποτε τρόπο κατά το άρθρο 186 του Ποινικού Κώδικα.  Είχαν υποχρέωση, εν ονόματι  του όρκου τους ως δικαστικοί και εν ονόματι του Ελληνικού Λαού, να μην υποκύψουν σε οιασδήποτε μορφής παρέμβαση στο έργο τους (ποινική έρευνα). Έτσι ΠΡΟΧΩΡΗΣΑΝ ΜΕ ΣΘΕΝΟΣ Ήταν μαχητικοί.  ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΑΝ ΤΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΣΗ και  προστάτευσαν  το κύρος της δικαιοσύνης.  Μετά  από αυτά, και με τις δικογραφίες που επεξεργάστηκαν οι δύο Εισαγγελείς και έγιναν γνωστές στο ευρύ κοινό (ΕΛ ΣΤΑΤ κλπ) διαφάνηκε πλέον από αθρόα δημοσιεύματα για λογαριασμό ποιών ήταν οι παρανόμως παρεμβαίνοντες και προτρέποντες αυτούς να βιαστούν, ουσιαστικά να μην επιτελέσουν σε βάθος το Εισαγγελικό Καθήκον τους για ποινική έρευνα και να τελέσουν παράβαση καθήκοντος (άρθρο 259 ΠΚ)  ή αποδοχή παρότρυνσης (άρθρο 186 ΠΚ).
Ιωάννης Σακκάς, Πρώην Εισαγγελέας,  Αθήνα 10/2/2012

2 σχόλια:

  1. Κάτι άσχετο αλλά νομίζω ενδιαφέρον.
    Οι Έλληνες χάκερς ξαναχτυπούν για την τιμή της Ελλάδας.
    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το secnews.gr
    μια νεοεμφανιζόμενη(?) ομάδα με το όνομα Αegean CCU (Aegean Cybercrime Unit) χτύπησε -μεταξύ άλλων- το υπουργείο μεταφορών και επικοινωνιών των Σκοπίων αναρτώντας στη κεντρική ηλεκτρονική σελίδα του Σκοπιανού υπουργείου το:
    «Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ» συνοδευόμενο από τις κατάλληλες εικόνες. Οι Έλληνες χάκερς μάλιστα είχαν προειδοποιήσει με προηγούμενες ανακοινώσεις τους για τα χτυπήματα τους σε μια σειρά εχθρικών (προς τα εθνικά συμφέροντα) στόχων που φυσικά δεν αναφέρονταν ονομαστικά.
    Όπως σημειώνει το secnews.gr:
    "Λιγοστά πράγματα είναι γνωστά μέχρι στιγμής για την ομάδα Aegean CCU με το ιδιότυπο σχήμα ως χαρακτηριστικό logo. Mιά ολιγάριθμη ομάδα που αποδεικνύει ότι διαθέτει ιδιαίτερα υψηλή τεχνική κατάρτιση, παραμένει εξαιρετικά «κλειστή» και άρτια οργανωμένη, πραγματοποιώντας «χειρουργικά» χτυπήματα εναντίον κυβερνητικών στόχων του εξωτερικού όπως έχουν αναφέρει σε προηγούμενή τους δήλωση. Το πρώτο τους χτύπημα στράφηκε όπως διαπιστώνουμε εναντίον κυβερνητικού στόχου της χώρας των Σκοπίων".
    Σε άλλο σημείο αναφέρεται:
    "Διαπιστώνουμε μάλιστα για πρώτη φορά ότι η συγκεκριμένη ομάδα επέλεξε έναν εντυπωσιακό τρόπο να αποδείξει την πρόσβαση της. Δημοσιοποιεί Video που υποδεικνύει τις πλήρεις δυνατότητες και την πρόσβαση που διαθέτει στις υποδομές του Σκοπιανού Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών. To SecNews θα μεταδώσει σε επόμενη ανάρτησή του τμήμα του σχετικού Video με την στιγμή της αλλοίωσης της ιστοσελίδας".
    Την τελευταία προειδοποιητική επιστολή λίγο πριν το τελικό χτύπημα στο σκοπιανό υπουργείο την υπογράφει "Με σεβασμό" ο ευγενικός απ’ ότι φαίνεται χάκερ με το όνομα "ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ" εκ των μελών της ομάδας και μάλιστα ο επικεφαλής της.

    Η πρώτη προειδοποίηση στις 7 Φεβρουαρίου:
    http://www.secnews.gr/archives/38580

    Η επιστολή του «ΜΑΚΕΔΟΝΑ»:
    http://www.secnews.gr/archives/38734

    Τα αποτελέσματα:
    http://www.secnews.gr/archives/38854

    «Έλληνες hackers «χτύπησαν» σελίδα υπουργείου των Σκοπίων»
    Δημοσίευμα στο:
    http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=470705&cid=5

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ορθά έπραξαν οι εισαγγελείς και διερεύνησαν την υπόθεση της ΕΛΣΑΤ, η βιασύνη τους όμως να στείλουν την υπόθεση στον προϊστάμενό τους και αυτός με τη σειρά του στην παρούσα βουλή, όπου την πλειοψηφία έχει ακόμα το ΠΑΣΟΚ, ίσως αποδειχθεί λάθος.
    Εκτιμώ ότι, πάλι φως δεν θα δούμε, διότι είτε θα κουκουλωθεί το θέμα με την σύσταση εξεταστικής επιτροπής τώρα, είτε θα ψηφισθεί κάποια απαλλακτική διάταξη νόμου με τη νέα δανειακή σύμβαση, αφού το ζήτημα αφορά άμεσα και τους φίλους εταίρους γερμανούς.
    Όπως και αν εξελιχθεί το θέμα, πιστεύω ότι οι άνθρωποι αυτοί έδωσαν μια τεράστια ευκαιρία στην ελληνική δικαιοσύνη, να ξανασκεφθεί τον πραγματικό της ρόλο και αξία και να διακόψει τον εναγκαλισμό της με την εκτελεστική εξουσία, που της απέφερε μεν κάποια έσοδα, την οδήγησε όμως στην απαξίωση στα μάτια του ΛΑΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.