13/2/12

Υπερψηφίστηκε η νέα δανειακή σύμβαση


Με ψήφους 199 υπέρ (σε σύνολο 278), ψηφίστηκε επί της αρχής η νέα δανειακή σύμβαση της χώρας. Προηγήθηκε έντονη συζήτηση στη Βουλή, με αντιπαραθέσεις, διαξιφισμούς, παραιτήσεις βουλευτών και αποχωρήσεις. «Είναι η ώρα των αποφάσεων», είχε δηλώσει νωρίτερα ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Μετά την ψηφοφορία, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ προχώρησαν σε διαγραφές βουλευτών από την Κοινοβουλευτική τους ομάδα.

Υπερψηφίστηκε στο ελληνικό Κοινοβούλιο η νέα δανειακή σύμβαση της χώρας μας, μετά από πολύ έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των βουλευτών.
Πιο συγκεκριμένα, επί συνόλου 278 βουλευτών, υπέρ του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών επί της αρχής ψήφισαν 199 (κατά: 74, παρών: 5)
Υπέρ του άρθρου 1 ψήφισαν 190 βουλευτές (κατά: 83, παρών: 5)
Υπέρ του άρθρου 2 ψήφισαν 201 βουλευτές (κατά: 74, παρών: 3)
Υπέρ του άρθρου 3 ψήφισαν 199 βουλευτές (κατά: 74, παρών: 5)
Υπέρ του άρθρου 4 ψήφισαν 202 βουλευτές (κατά: 74, παρών: 2)
Μετά την ψηφοφορία, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ προχώρησαν σε διαγραφές βουλευτών από την Κοινοβουλευτική τους ομάδα.
Οι διαγραφές
Επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο απέστειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου με την οποία ανακοινώνει την διαγραφή 22 βουλευτών από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Ο κ Παπανδρέου διέγραψε όσους είχαν καταψηφίσει την δανειακή σύμβαση ή ήταν απόντες από την ψηφοφορία ή δήλωσαν παρόν επί της αρχής.
Οι βουλευτές που διεγράφησαν είναι: Βάσω Παπανδρέου Σπύρος Κουβέλης, 'Αννα Βαγενά Λούκα Κατσέλη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Λάμπος Μίχος, Μαρία Κυριακοπούλου, Ανδρέας Τριανταφυλόπουλος, Βασίλης Τόγιας, Γιώργος Κασάρας Κυριακή Τεκτονίδου Χάρης Καστανίδης Χρήστος Κατσούρας, Γιάννης Μιχελογιαννακης, Θόδωρος Παραστατίδης Αλεξάνδρος Αθανασιάδης, Γιώργος Παπαμανώλης, Οδυσσέας Βουδούρης Τσετίν Μάτατζιν Ηλίας Θεοδορίδης Γιάννης Αμοιρίδης Χρήτος Μαγκούφης
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπόλοιποι 9 που διαφοροποιήθηκαν σε επιμέρους διατάξεις του ν/σ θα κληθούν σε απολογία με ισχυρό ενδεχόμενο να μην συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια στις επόμενες εθνικές εκλογές. Πριν από την ψηφοφορία, ο βουλευτής Χαλκιδικής Αργύρης Λαφαζάνης υπέβαλε την παραίτηση του από το βουλευτικό αξίωμα.
Παράλληλα, διεγράφησαν με απόφαση του προέδρου της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά οι 21 βουλευτές του κόμματος που καταψήφισαν το πακέτο μέτρων στην ψηφοφορία που έγινε στη Βουλή.
Είναι οι κ.κ.: Έλενα Κουντουρά, Δημήτρης Σταμάτης, Κώστας Παπασιώζος, Γιώργος Βλάχος, Μιχάλης Γιαννάκης,Τσαμπίκα Ιατρίδου, Μαργαρίτης Τζίμας, Κώστας Μαρκόπουλος, Κώστας Γκιουλέκας, Ζήσης Τζηκαλάγιας, Χρήστος Ζώης, Σπύρος Γαληνός, Παναγιώτης Μελάς, Γιώργος Καρασμάνης, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Αναστάσιος Καρυπίδης, Μαρία Κόλια, Γιώργος Βαγιωνάς, Ελίζα Βόζενμπεργ, Δερμετζόπουλος Αλέξανδρος και Μανώλης Κεφαλογιάννης.
Οι βουλευτές αυτοί καθώς και ο εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας, αλλά μέλος του κόμματος Π. Καμμένος παραπέμπονται από τον κ. Σαμαρά στα κομματικά όργανα με το ερώτημα της οριστικής διαγραφής.
Τέλος, από το κόμμα του ΛΑΟΣ, διεγράφησαν οι κ. Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης.
Ένταση και διαξιφισμοί
Υψηλοί τόνοι, ένταση, λεκτικές αντιπαραθέσεις πρωτοφανείς, συνεχείς διακοπές, πνεύματα οξυμένα που έφθασαν και σε ακραίες συμπεριφορές χαρακτήρισαν την πιο κρίσιμη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης.
Η πιο χαρακτηριστική στιγμή σημειώθηκε στην αρχή της συνεδρίασης όταν ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος εκσφενδόνισε στα υπουργικά έδρανα όπου βρισκόταν ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και υπεραμυνόταν για τον χαρακτήρα του επείγοντος της διαδικασίας των 700 σελίδων νομοσχέδιο.
Ένα άλλο εξίσου έντονο επεισόδιο σημειώθηκε ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Νίκο Καραθανασόπουλο όταν ο τελευταίος τον αποκάλεσε πολλές φορές ψεύτη στο επιχείρημα ότι δεν συσχετίζεται ο μισθός με την ανταγωνιστικότητα.
Λ. Παπαδήμος: «Είναι η ώρα των αποφάσεων»
«Κρινόμαστε από την Ιστορία - και αν δεν καταφέρουμε να κρατήσουμε τη χώρα όρθια, δεν θα μας το συγχωρήσει. Είμαι βέβαιος ότι γνωρίζετε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο, ποιο είναι το πατριωτικό μας καθήκον, και θα το πράξετε με την ίδια αποφασιστικότητα και ευθύνη που έχετε επιδείξει». Με τον παραπάνω τρόπο, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, έκλεισε την ομιλία του. Προηγουμένως, είχε εκτιμήσει πως το οικονομικό πρόγραμμα που δρομολογείται με το νομοσχέδιο, δεν πρόκειται να αποτύχει - και είχε προδιαγράψει την καταστροφή που εγκυμονούσε κατά την άποψή του, μια ενδεχόμενη καταψήφιση.
Το πρόγραμμα αυτό δεν θα αποτύχει - σημείωσε ο πρωθυπουργός. Πρώτος στόχος του, είναι η δημοσιονομική εξυγίανση, που αποσκοπεί στην εξασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος, απαραίτητου για την σταδιακή μείωση του δημοσίου χρέους. «Οι μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα θα συμβάλουν στον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος και στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης. Οι μεταρρυθμίσεις των ασφαλιστικών ταμείων και η προσαρμογή των συντάξεων, αποσκοπούν στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των ταμείων με τρόπο που προφυλάσσει κυρίως τους χαμηλο-συνταξιούχους», ανέφερε ο κ. Παπαδήμος.
Δεύτερος στόχος του προγράμματος, είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας. Η μείωση του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με την διεθνή εμπειρία, <<θα οδηγήσει μεσοπρόθεσμα σε αύξηση της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας και επομένως, στην ενίσχυση του μέσου εισοδήματος των εργαζομένων. Δεν συνεπάγεται αυτόματη προσαρμογή των μισθών που καθορίζονται από τις κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις». Άλλωστε «το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς εργασίας πρέπει να λαμβάνει υπόψη όχι μόνο το συμφέρον όσων έχουν εργασία, αλλά και του ενός εκατομμυρίου ανέργων, και των εκατοντάδων χιλιάδων που απασχολούνται σε συνθήκες μαύρης εργασίας», οι οποίοι θα διευκολυνθούν στην επανένταξή τους στην αγορά εργασίας από την μείωση του κατώτατου μισθού.
Τρίτος στόχος του προγράμματος, είναι η ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσης και ευρωστίας των τραπεζών, ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους και της παρατεταμένης ύφεσης. «Αυτό θα γίνει με τρόπο που προάγει το δημόσιο συμφέρον και σέβεται την επιχειρηματική αυτονομία των τραπεζών», διευκρίνισε ο κ. Παπαδήμος.
«Οι εξελίξεις αυτές θα οδηγούσαν, αργά ή γρήγορα, στην έξοδο από το ευρώ. Από χώρα του πυρήνα της Ευρωζώνης, η Ελλάδα θα καταντούσε χώρα αδύναμη, στο περιθώριο της Ευρώπης. Αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα - και η υπόμνησή της δεν αποτελεί εκβιασμό, αλλά υποχρέωση ευθύνης όλων μας απέναντι στον ελληνικό λαό», εκτίμησε ο κ. Παπαδήμος.
Γ. Παπανδρέου: «Ο εχθρός είναι εντός των τειχών»
Την υπερψήφιση του δευτέρου Μνημονίου και του PSI, προκειμένου να μην χαθούν για το λαό οι θυσίες της τελευταίας διετίας, αλλά και να υπάρξει «η δυνατότητα ενός κοινωνικού αντισταθμίσματος όταν ορθοποδήσει η χώρα», ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, τονίζοντας παράλληλα πως η αρνητική ψήφος «δεν μπορεί να είναι χωρίς συνέπειες».
«Τα προβλήματα της χώρας δεν δημιουργήθηκαν ξαφνικά την τελευταία διετία. Η τελευταία διετία δεν ήταν το πρόβλημα, αλλά η αρχή της λύσης, η αρχή της μάχης», υπογράμμισε ο κ Παπανδρέου. Στο ίδιο πλαίσιο, απευθυνόμενος προς τα αριστερά του πολιτικού φάσματος, και με δεδομένη την παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη και του Μανώλη Γλέζου στα έδρανα των επισήμων επισκεπτών, ο κ Παπανδρέου τόνισε πως «ο εχθρός δεν είναι κάπου έξω - κι αν υπάρχουν εχθροί εκεί έξω, δικές μας αδυναμίες εκμεταλλεύονται. Ο εχθρός είναι εντός των τειχών. Και ο στόχος μας είναι να φτιάξουμε κράτος που θα εγγυάται δικαιοσύνη, διαφάνεια και ισονομία. Και ναι! - χρειαζόμαστε τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη ή το θάρρος του Μανώλη Γλέζου, αλλά δεν έχουμε τα τανκς των Ιταλών και των Γερμανών απέναντί μας, ούτε υπάρχει ο σωτήρας της Ανατολής που θα μας σώσει».
«Λένε κάποιοι πως είναι προτιμότερη η χρεοκοπία. Μιλάμε για χάος, για καταστροφή, με συνέπειες εντελώς ανεξέλεγκτες, τις οποίες δεν θα προσδιορίζει καθόλου το Κοινοβούλιο, με μια Ελλάδα απομονωμένη, ανίκανη να βρει συμμάχους, υποχρεωμένη να καταπολεμά τη φτώχεια - αλλά με ποια εργαλεία; Απευθύνομαι σε όλη την εθνική αντιπροσωπεία: Πρέπει να στηρίξουμε αυτή τη συμφωνία, γιατί έχουμε διαχρονικά ευθύνη…».
Αντ. Σαμαράς: «Ανοίγουμε τον δρόμο για άμεσες εκλογές»
Θέμα κομματικής πειθαρχίας έθεσε στους βουλευτές του για τη ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας ότι με την ψήφο μας αποτρέπουμε τη χώρα από το χείλος του γκρεμού, ενώ ξεκαθάρισε τη θέση του για εκλογές, προσδιορίζοντας τις τρεις εβδομάδες αμέσως μετά το κλείσιμο της συμφωνίας για το PSI.
«Με την σημερινή μας ψήφο ανοίγουμε το δρόμο για άμεσες εκλογές που θα λειτουργήσουν λυτρωτικά για τη χώρα. Αν όμως δεν κάνουμε κάτι για να σταθεροποιήσουμε την οικονομική κατάσταση και να οδηγήσουμε την Ελλάδα μακριά από το χείλος του γκρεμού, δεν μπορούν να γίνουν ομαλά. Ήδη ζήτησα να προσδιοριστούν από τώρα οι εκλογές τρεις εβδομάδες μετά το κλείσμιο του PSI», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.
Στο θέμα της κομματικής πειθαρχίας ο κ. Σαμαράς ήταν κατηγορηματικός: «Ο καθένας σας γνωρίζει προσωπικά την εκτίμηση και την αγάπη που τρέφω για τον καθένα σας. Όμως η Ελλάδα πήρε λάθος μονοπάτια. Είμαστε στο τελευταίο σκαλοπάτι. Δεν έβαλα θέμα πριν για να μην χωρίσουμε οι δρόμοι μας. Θα το κάνω όμως τώρα γιατί δεν θέλω η Ελλάδα να χάσει για πάντα το δρόμο της. Άλλωστε από το λαό εκλέχτηκα και αυτόν οφείλω να προστατεύσω και να δίνω λογαριασμό. Ο ελληνικός λαός οφείλει να γνωρίζει τι πάμε να αποτρέψουμε», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, χαρακτήρισε την σημερινή ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης ως τη πιο κρίσιμη και τη πιο δύσκολη πολιτικά και συνειδησιακά, όπως είπε, για όλους και απάντησε σε όσους τον κατηγορούν ότι άλλαξε στάση σε σχέση με τη θέση που είχε το κόμμα του στο πρώτο μνημόνιο λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ψηφίζουμε σήμερα τη νέα δανειακή σύμβαση γιατί σήμερα έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Τώρα η χώρα βρέθηκε δεμένη χειροπόδαρα. Το χρέος μας έγινε μη βιώσιμο...».
Βενιζέλος: Δεν μας φταίνε οι ξένοι
Μια δική του σύγκριση των επιπτώσεων της υπερψήφισης και της καταψήφισης του Μνημονίου και του PSI, επεχείρησε ο υπουργός Οικονομικών. Ο κ Βενιζέλος εξέφρασε την πεποίθησή του πως με τα σκληρά μέτρα που λαμβάνονται, μπαίνουν τουλάχιστον τα θεμέλια μιας νέας ανάπτυξης. Απευθυνόμενος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, σημείωσε πως «μας λοιδορούν, μας βρίζουν, μας φτύνουν, αλλά οι ίδιοι άνθρωποι είναι αυτοί που δεν θα μας συγχωρέσουν εάν δεν στείλουμε τα σωστά μηνύματα στην διεθνή κοινότητα. Κρινόμαστε με μεγέθη ιστορικά».
«Μήπως υπάρχει λύση παραμονής στο ευρώ χωρίς περιορισμούς και πρόγραμμα; Αυτό είναι αδύνατο σύμφωνα με νέο δημοσιονομικό σύμφωνο και σύμφωνο σταθερότητας. Μήπως μπορούμε να διαγράψουμε 200 δις με συντεταγμένη χρεοκοπία; Αυτό προϋποθέτει ακόμα σκληρότερο πρόγραμμα και βαθύτερες διαρθρωτικές αλλαγές, γιατί δεν μπορεί να γίνει χωρίς συνεχή, έντονη στήριξη απ' την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τι απομένει δυστυχώς; Η ασύντακτη χρεοκοπία.»
«Όποιος πιστεύει πως έχει να πει κάτι περισσότερο ή διαφορετικό στο λαό, ας το πει. Αν πιστεύει πως υπήρχαν καλύτεροι διαπραγματευτές, μπορεί να το πει και να το δοκιμάσει», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ Βενιζέλος. «Δεν μας φταίνε οι ξένοι. Η θεωρία συνωμοσίας, μας απαλλάσσει από ευθύνες που πρέπει να τις αναλάβουμε και ο κάθε Έλληνας πολίτης να αναλάβει έναν μικρό κόκκο άμμου ευθύνης», κατέληξε ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως.
Παπαρήγα: Μονομερής διαγραφή του χρέους
«Τώρα η ευθύνη βρίσκεται στα χέρια του λαού», είπε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, προειδοποιώντας ότι τα χειρότερα έρχονται και καλώντας τον λαό να ξεκινήσει τώρα αγώνες ώστε να τα αποτρέψει. «Αποδέσμευση και μονομερής διαγραφή του χρέους. Δεν υπάρχει άλλη λύση για το λαό» είπε με κατηγορηματικότητα η γενική γραμματέας του ΚΚΕ επισημαίνοντας πως βεβαίως δεν μπορεί να το επιβάλλει ή να πείσει το λαό, αλλά εκτίμησε ότι αργά ή γρήγορα ο λαός θα πεισθεί. Προέτρεψε όμως «να μην χαθεί άλλος χρόνος», αιτιολογώντας «διότι και η πολιτική αστάθεια θα έρθει και η χρεοκοπία και ο πόλεμος θα έρθει».
Αναφέρομενη εξάλλου στα σημερινά γεγονότα στο Σύνταγμα, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ είπε πως εκτίμησε ότι μέσα στο σχεδιασμό της κυβέρνησης, επισημαίνοντας πως επιχειρείται πλέον το Σύνταγμα να γίνει υγειονομική ζώνη για να παύσουν οι διαδηλώσεις του κόσμου.
Για άνωθεν εκβιαστές μίλησε ο Γ. Καρατζαφέρης
«Ελεύθεροι σκοπευτές και άνωθεν εκβιαστές δεν επέτρεψαν σε αυτή τη συνεργασία να έχει συνέχεια», αιτιολόγησε την αποχώρηση του κόμματός του από την κυβέρνηση ο Γ. Καρατζαφέρης δηλώνοντας ταυτόχρονα ανυποχώρητος στο «όχι» στη νέα δανειακή σύμβαση και δίνοντας το έναυσμα της αποχώρησης του κόμματός του από τη Βουλή.
Ο κ. Καρατζαφέρης χαρακτήρισε τη διαδικασία της ψηφοφορίας ως «προϊόν εκβιαστών, εκείνων δηλαδή που μας λένε ή τώρα ή χρεοκοπείται. Τους απαντάμε δεν μπορούμε να ανεχθούμε άλλο αυτούς τους αναίσχυντους εκβιασμούς. Αυτή η Ευρώπη δεν μας κάνει», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.
Επίσης απαντώντας σε κείνους που τον κατηγορούν για «κωλοτούμπες και πιρουέτες» είπε ότι «όταν σε κυνηγάνε τα θηρία ή τα μεγάλα ψάρια θα σε φάνε πρέπει να κάνεις κινήσεις» και μάλιστα ανέφερε ότι χάρη σε αυτές τις κινήσεις ο ΛΑΟΣ κατέφερε να σπάσει τα τζάκια και τον διπολισμό, ενώ απευθυνόμενος προς τον κ. Παπαδήμο είπε πως χάρη της κίνησής του το βράδυ εκείνο του Νοεμβρίου στο προεδρικό Μέγαρο, έγινε πρωθυπουργός.
Ο κ. Καρατζαφέρης - αιτιολογώντας περαιτέρω την αποχώρησή του ΛΑΟΣ από την κυβέρνηση - εξήγησε επίσης ότι ζήτησε να του παρασχεθούν εγγυήσεις για την μονιμότητα και την αποτελεσματικότητα του Μνημονίου οι οποίες δεν του δόθηκαν. Πρόσθεσε ακόμη πως ήταν αδύνατο να αποφασίσει για το μέλλον της χώρας για τα επόμενα 50 χρόνια μέσα σε μία ώρα, αφού το Μνημόνιο περιήλθε στα χέρια του αργά το βράδυ.
Τσίπρας: «Ποντάρετε στον φόβο του λαού»
Την πεποίθηση ότι «αργά ή γρήγορα η οργή του λαού θα μετατραπεί σε διεκδίκηση» και ότι «είναι θέμα χρόνου να δημιουργηθεί ένας Συνασπισμός εξουσίας που θα ξηλώσει μία προς μία τις παράνομες συμβάσεις που υπογράφονται», εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
«Το μόνο που σας έμεινε να ποντάρετε είναι ο φόβος του λαού. Αυτή όμως είναι η τελευταία ζαριά. Ποντάρετε στο φόβο του λαού για να γλυτώσετε από την οργή του», είπε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος, για τα επεισόδια στην Αθήνα, παρατήρησε πως όταν οι δυνάμεις καταστολής αδυνατούν να στείλουν στο σπίτι του το λαό, τότε αναλαμβάνουν δράση οι δυνάμεις της καταστολής.
Ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι ο λαός βρίσκεται μπροστά σε ένα κοινοβουλευτικό και συνταγματικό πραξικόπημα από εκείνους που έχουν οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο της χρεοκοπίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει ξεκαθαρίσει αν η ψήφιση του σημερινού πακέτου μέτρων, θα αποτρέψει ή θα φέρει πιο κοντά αυτό το ενδεχόμενο.
Ο κ. Τσίπρας επέκρινε προσωπικά και τον υπουργό Οικονομικών λέγοντας ότι «βρίσκεται σε ένα παραλήρημα επιθετικότητας, η οποία ως γνωστό φανερώνει ενοχή και ανασφάλεια». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ακόμη ότι η Βουλή έχει ίσως σήμερα την τελευταία να ταυτιστεί με το συμφέρον και το μέλλον του ελληνικού λαού και επανέλαβε την πρόταση για αναστολή πληρωμών προς τους πιστωτές, να διεκδικήσουμε τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και να αποπληρωθεί το υπόλοιπο με ρήτρα ανάπτυξης ώστε όσα εξοιικονομηθούν να πάνε στην υγεία, την παιδεία και την ανάπτυξη και ούτε ένα ευρώ στους τοκογλύφους.
ΛΑΟΣ: Αποχώρησε από τη Βουλή
Αποχώρησε από τη Βουλή η κοινοβουλευτική ομάδα του ΛΑΟΣ, μετά την ομιλία του προέδρου του κόμματος Γιώργου Καρατζαφέρη στην συζήτηση για την νέα δανειακή σύμβαση. Στα έδρανά τους παρέμειναν οι βουλευτές Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης. Δίνοντας το έναυσμα της αποχώρησης ο κ. Καρατζαφέρης είπε: «Δεν θέλουμε να νομιμοποιήσουμε ψηφοφορίες που είναι προϊόν εκβιαστών».
Παραίτηση Σπ. Κουβέλη
Με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, ο βουλευτής Σπύρος Κουβέλης, διευκρινίζει πως δεν πρόκειται να υπερψηφίσει το νέο Μνημόνιο και τη συμφωνία για το PSI, «αποσύροντας την εμπιστοσύνη του προς τους εταίρους της χώρας, η στάση των οποίων προσομοιάζει περισσότερο με στάση τοκογλύφων». Παράλληλα, ο κ. Κουβέλης θέτει την παραίτησή του από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ στην διάθεση του προέδρου του.
Στην επιστολή του, ο κ. Κουβέλης κάνει λόγο για «πρόγραμμα που οδηγεί σε στραγγαλισμό την οικονομία και εξαθλίωση την κοινωνία, χωρίς να δίνει ούτε μια προοπτική. Με τα μέτρα και τις συμφωνίες που εκβιαστικά απαιτούν οι δανειστές μας, οδηγούν τις ελληνικές οικογένειες στην πτώχευση, ενώ τεχνητά κρατούν τη χώρα εκτός στάσης πληρωμών, για να περιορίσουν τις δικές τους ζημιές και την περαιτέρω αποσταθεροποίηση των διεθνών αγορών από μια ενδεχόμενη χρεοκοπία».
ΠΑΣΟΚ: Εκτός ψηφοφορίας έξι βουλευτές
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης, Λάμπρος Μίχος, Κυριακή Τεκτονίδου, Μαρία Κυριακοπούλου, Ηλίας Θεοδωρίδης και Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος, με έγγραφή δήλωσή τους, αναφέρουν ότι δεν θα πάρουν μέρος στη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή, καθώς αυτή «επιβλήθηκε ως μόνη επιλογή στο πολιτικό σύστημα και αγνοεί τον ελληνικό λαό».
«Όχι» θα ψηφίσει η Άννα Βαγενά
«Όχι» στο νέο οικονομικό πρόγραμμα θα πει απόψε στην Ολομέλεια της Βουλής η ηθοποιός 'Α. Βαγενά, η οποία ως πρώτη επιλαχούσα στην 'Α Αθήνας, κατέλαβε την βουλευτική έδρα μετά τη χτεσινή παραίτησή της κ Π. Ζούνη. Ερωτηθείσα σχετικά, η κ. Βαγενά εξήγησε ότι παρόλο που θα καταψηφίσει, δέχτηκε την έδρα διότι, όπως τόνισε, την εξέλεξε «ο κόσμος» και όχι «κανένας μηχανισμός».
Τοποθετήσεις βουλευτών
«Η χώρα μπορεί να σωθεί, όχι όμως ψηφίζοντας μόνον την δανειακή σύμβαση και προσπαθώντας να αποφύγουμε όλα τα άλλα μέτρα που είναι, ή δεν είναι μέσα σ' αυτήν», ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, υπάρχουν τέσσερις προτεραιότητες που, σε συνδυασμό με την υπερψήφιση του Μνημονίου, μπορούν να οδηγήσουν σε οικονομική ανάκαμψη. Οι αναφορές του κου Κουτρουμάνη περί ανταγωνιστικότητας, προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, και κατηγορίες πως ψεύδεται: «Ψεύτη! Είσαι ψεύτης!...».
«Η σύμβαση είναι κακή, είναι κάκιστη, γιατί η κυβέρνηση δεν είχε να αντιτάξει μια φερέγγυα αντιπρόταση. Αλλά δεν θα την καταψηφίσουμε, διότι δεν έχουμε το άλλοθι της άγνοιας του τι θα συμβεί αύριο το πρωί», εξήγησε την ψήφο της και τη θέση της Δημοκρατικής Συμμαχίας μιλώντας απόψε στη Βουλή η Ντόρα Μπακογιάννη. Η παρέμβαση της κ. Μπακογιάννη προκάλεσε αρνητικά σχόλια από τα κοινοβουλευτικά έδρανα του ΚΚΕ στα οποία η κ. Μπακογιάννη, ευρισκόμενη στη βήμα, έσπευσε να αντικρούσει: «Εάν εσείς κύριε Χαλβατζή θέλετε να πάτε σε ένα κομμουνιστικό κράτος και να ξυπνήσει ο Στάλιν, με γεια σας με χαρά σας! Θα πρέπει να πείτε όμως ξεκάθαρα στον ελληνικό λαό ότι αύριο το πρωί δεν θα υπάρχουν χρήματα».
«Η αρνητική μου ψήφος στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο εκφράζει την πεποίθησή μου ότι τα μέτρα οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής που ενσωματώνονται στο παρόν νομοσχέδιο αντιστρατεύονται την επιδίωξη εξόδου της χώρας από την σημερινή κρίση υπερχρέωσης που αποτελεί ύψιστο δημόσιο και εθνικό συμφέρον», δήλωσε η βουλευτής Β Αθηνών του ΠΑΣΟΚ,Λούκα Κατσέλη. Η κ. Κατσέλη στην δήλωσή της έκανε λόγο για προβλέψεις του νομοσχεδίου που οδηγούν στην ενίσχυση της ύφεσης, της ανεργίας και της φτώχειας ενώ συνολικά ακόμα και μετά το PSI η εξυπηρέτηση του χρέους θα γίνει πιό δυσχερής.
«Δεν θα συμμετάσχουμε σε μια ψηφοφορία στη Βουλή που νομιμοποιεί μια αυθαιρεσία εν αγνοία του ελληνικού λαού», δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης, ενώ ερωτώμενος αν φοβάται τη διαγραφή απάντησε: «Αύριο, ό,τι και να γίνει, θα είναι μια σκληρή μέρα. Αν μας διαγράψει ο Γιώργος Παπανδρέου, τότε θα πρέπει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό γιατί μέχρι χθες υποστήριζε το δημοψήφισμα».
Επίθεση στον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο εξαπέλυσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Πρεβέζης Βαγγέλης Παπαχρήστος: «Η χώρα χρειάζεται αυτή τη κρίσιμη στιγμή ψυχραιμία και γνώση και όχι την καλλιέργεια φόβου και οργή. Αυτή η πολιτική βαθαίνει το πρόβλημα της Ελλάδος και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην χρεοκοπία. Δεν την ψηφίζω γιατί είναι πολιτική βέβαιης χρεοκοπίας ενώ θα μας έχουν αφαιρέσει και την ασυλία. Είναι μια πολιτική που η παραμονή στο ευρώ δεν θα είναι επιλογή αυτής της χώρας αλλά των άλλων», υποστήριξε ο κ. Παπαχρήστος.
Απορρίφθηκε το αίτημα αντισυνταγματικότητας
Οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, απέρριψαν τις αιτιάσεις του ΚΚΕ, του ΛΑΟΣ και του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στη διαδικασία του κατεπείγοντος, με την οποία συζητείται το νομοσχέδιο, εκτιμώντας πως, παρά τον ελάχιστο χρόνο που μεσολάβησε από την κατάθεση του νομοσχεδίου την Παρασκευή μέχρι σήμερα, τα κομματικά τουλάχιστον επιτελεία, είχαν την δυνατότητα να διαμορφώσουν άποψη για το περιεχόμενό του.
Άλλο τόσο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, απέρριψε την πρόταση του Γιώργου Καρατζαφέρη να χρησιμοποιηθεί και η αυριανή ημέρα για την τοποθέτηση όλων των βουλευτών επί της συμφωνίας, υποστηρίζοντας πως «όταν ένα ζήτημα αφορά τη ύπαρξη του τόπου, δεν περιμένουν οι βουλευτές να ενημερωθούν μετά την τυπική κατάθεση του νομοσχεδίου. Όλοι παρακολουθούμε την αγωνία του τόπου, εδώ και μήνες γνωρίζουμε ποια είναι τα ανοιχτά θέματα. Σήμερα τα μεσάνυχτα, πριν ανοίξουν οι αγορές, πρέπει να στείλει η Βουλή το μήνυμα πως το έθνος θέλει και μπορεί, πως θα διαλέξει το κακό για να αποφύγει το χειρότερο».
«Αν πιστεύετε πως με παράταση της συζήτησης θα πούμε τίποτα περισσότερο απ' αυτό που λέμε 2,5 χρόνια τώρα, έχοντας συνειδητοποιήσει το βάθος της κρίσης, δεν είμαστε ειλικρινείς», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Επί της ουσίας, ο κ. Βενιζέλος εξήγησε πως «την Τετάρτη, οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών, πρέπει να διαπιστώσουν ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για την ανταλλαγή των ομολόγων: Πρώτη προϋπόθεση, είναι η Βουλή, με μια πλειοψηφία που θα εξασφαλίζει και μετεκλογική προοπτική, να εγκρίνει την συμφωνία και τις συμβάσεις που προσαρτώνται. Αυτό πρέπει να έχει γίνει μέχρι σήμερα το βράδυ, προκειμένου να ξημερώσει η Δευτέρα με τις τραπεζικές και χρηματιστηριακές αγορές να έχουν λάβει το μήνυμα ότι η Ελλάδα και θέλει και μπορεί να επιβιώσει».
«Εάν δεν έχει ολοκληρωθεί το PSI μέχρι τις 14 Μαρτίου, η χώρα θα έχει χρεοκοπήσει» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.
Οι θέσεις του υπουργού Οικονομικών, δεν συνάντησαν την συμφωνία του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΛΑΟΣ, αλλά και των περισσοτέρων ανεξάρτητων βουλευτών, οι οποίοι αποκλείονται (εκτός από δύο), από τον περαιτέρω κοινοβουλευτικό διάλογο. «Με αυτή τη διαδικασία, στέλνουμε ένα κακό μήνυμα στους εκβιαστές μας στην Ευρώπη», εκτίμησε ο Παναγιώτης Κουρουπλής. «Επιτέλους να σταλεί ένα άλλο μήνυμα, πως αυτή η χώρα έχει και αξιοπρέπεια. Ξέρετε ποια είναι η αντίληψη της κοινωνίας για το ρόλο το βουλευτή, όταν μας καλείτε να είμαστε έτοιμοι για 350 σελίδες» ανέφερε.
«Δεν έχει δοθεί απ' το λαό η δικαιοδοσία στη Βουλή αυτή να αποφασίσει για τέτοια μέτρα. Να κληθεί άμεσα ο κυρίαρχος λαός να αναδείξει νέα Βουλή - για να μην κληθεί στο μέλλον να αποφασίσει μονάχα για το προσωπικό που θα διαχειριστεί το Μνημόνιο» ζήτησε η Σοφία Σακοράφα.
«Καλούμαστε να σιωπήσουμε προκειμένου να ληφθεί μια απόφαση από μια δοτή και διορισμένη κυβέρνηση χωρίς λαϊκή εντολή. Παραβιάζεται η ελεύθερη γνώμη βούλησης και ψήφου. Θα μιλήσουν όσοι επιλεγούν απ' τα κομματικά επιτελεία» ξέσπασε ο Πάνος Καμμένος.
«Οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές υπεδείχθησαν μετά από κλήρωση. Ακόμα και αυτό το γεγονός, έρχεται να αναδείξει πώς υποβαθμίζεται η λειτουργία του βουλευτή, όταν είναι ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο», διαμαρτυρήθηκε ο Φώτης Κουβέλης.
«Αντιλαμβάνομαι απολύτως την ένταση όλων των συναδέλφων. Τα διλήμματα όμως, δεν είναι μόνον εκβιαστικά, αλλά και αληθινά», παρενέβη η Ντόρα Μπακογιάννη. «Η διαδικασία στερεί το λόγο από τους ανεξάρτητους βουλευτές, αλλά αντιλαμβάνομαι το κατεπείγον», συμπλήρωσε.
Από πλευράς ΝΔ, ο Ν. Δένδιας δήλωσε πως «ουδείς θα ήταν ευτυχέστερος απ' την ΝΔ να προκηρυχθούν εκλογές αύριο το πρωί. Δυστυχώς η κατάσταση της χώρας, όπως την άφησε η κυβέρνηση Παπανδρέου, δεν το επιτρέπει».
«Είναι μια ώρα εθνικής ευθύνης και έτσι πρέπει να το αντιληφθούμε. Καλό θα είναι η πρόταση νόμου, να λάβει τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία, ώστε να γίνει ηχηρά κατανοητό σε όλο τον κόσμο πως οι Έλληνες μπορούν, η Ελλάδα μπορεί», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας.
Το ήδη ηλεκτρισμένο κλίμα, πυροδοτήθηκε ακόμα περισσότερο με αφορμή τις αναφορές του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, στο ενδεχόμενο πτώχευσης της χώρας σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί το PSI. Οι οργίλες αντιδράσεις του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, απαντήθηκαν από τον κ. Βενιζέλο με κατηγορίες περί «τραμπουκισμού».
«Η Δημοκρατία θα επιβληθεί και η χώρα δεν θα περάσει στη δική σας αντίληψη του ΚΚΕ και των άλλων κομμάτων που οδηγείτε τη χώρα στην καταστροφή. Υπερήφανη χώρα δεν σημαίνει καταστροφή στο όνομα του πιο ακραίου λαϊκισμού. Υπερήφανη χώρα, είναι αυτή που γνωρίζει την αλήθεια και σώζει τον εαυτό της», διατράνωσε ο υπουργός Οικονομικών, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.
Στο κλίμα αυτό, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Μαυρίκος, εκσφενδόνισε τον 700 σελίδων τόμο του νομοσχεδίου προς τη μεριά του υπουργού, για να σχολιάσει ο Ε. Βενιζέλος, λέγοντας πως «θα κάνει το γύρο του κόσμου η εικόνα του κου Μαυρίκου. Εξευτελίζετε τη χώρα, την εκθέτετε σε κίνδυνο, την οδηγείτε στην καταστροφή. Εσείς την οδηγείτε στην καταστροφή».
«Σεβαστείτε τη Δημοκρατία», ενεπλάκησαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ απευθυνόμενοι στα έδρανα της Αριστεράς. «Ποια Δημοκρατία;», ακούστηκε η απάντηση.
«Διατυπώστε την αντιπρότασή σας - πείτε την στον ελληνικό λαό», επανήλθε ο υπουργός Οικονομικών. «Είδαμε την ιστορική σας εμπειρία. Δεν θα οδηγήσετε τον ελληνικό λαό σε συνθήκες υπαρκτού σοσιαλισμού», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος χειροκροτούμενος από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Λαμβάνοντας το λόγο, η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών πως πυροδοτεί σκοπίμως το κλίμα με απειλές περί καταστροφής και εμφυλίου πολέμου. «Έχουμε κι εμείς όρια. Ευγενείς είμαστε, αλλά όχι και ηλίθιοι», κατέληξε η κ. Παπαρήγα
Στη διαμάχη για την διαδικασία, παρενέβη ωστόσο και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος ζήτησε «διάλυση της Βουλής τώρα και εκλογές», προσθέτοντας πως «το κατεπείγον προβλέπεται όντως από τον Κανονισμό. Νόμιμον είναι. Ηθικόν είναι;».
«Ποιο είναι ηθικό; Να πατάω σε δύο βάρκες, να ψηφίζω και να ξεψηφίζω, να μετέχω και να μην μετέχω;», απάντησε ο Ε. Βενιζέλος.
«Προχθές έκανα σαφή τη θέση μου στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών και είπα πως δεν μπορώ να συνδιαλέγομαι με τις εντολές και οδηγίες της κας Μέρκελ. Δεν μπορώ και με τις μαριονέτες της», απάντησε ο Γ. Καρατζαφέρης.
Τελικά, απορρίφθηκε από τη Βουλή (με ψηφοφορία δια εγέρσεως των παρόντων βουλευτών) το αίτημα αντισυνταγματικότητας επί του νομοσχεδίου για τη νέα δανειακή σύμβαση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από συζήτηση σε υψηλούς τόνους στην Ολομέλεια εκ μέρους του εισηγητή της πρότασης Δ. Παπαδημούλη και την υποστήριξαν το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ.
Κρίσιμη και μακρά συνεδρίαση
Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εισήχθη το Σάββατο στη Βουλή και ψηφίζεται το βράδυ της Κυριακής, το νομοσχέδιο για το νέο οικονομικό πρόγραμμα της χώρας το οποίο κατατέθηκε μετά τα μεσάνυχτα. Στις 14:00 ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η κρίσιμη συζήτηση για τη νέα δανειακή σύμβαση ενώ το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια, σε μία συνεδρίαση η οποία μπορεί να έχει ως και δεκάωρη διάρκεια - αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου στις 2.00 τα ξημερώματα.
Αμέσως μετά θα διεξαχθεί φανερή ονομαστική ψηφοφορία την οποία έχει ανακοινώσει ήδη ότι θα ζητήσει το ΚΚΕ.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τρία κεφάλαια τα οποία αφορούν: Το πρώτο, την προκήρυξη - πρόσκληση ενδιαφέροντος για την ανταλλαγή ομολόγων, το δεύτερο, την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το τρίτο, την παροχή εξουσιοδότησης προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών να υπογράψουν τη νέα δανειακή σύμβαση. Προσαρτημένο είναι και το κείμενο της συμφωνίας της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα που συμφωνήθηκε στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο.
Το νομοσχέδιο ψηφίζεται με σχετική πλειοψηφία η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι μικρότερη των 120 θετικών ψήφων.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλιο:

  1. Τὰ χθεσινὰ γεγονότα δικαιώνουν τὴν ψήφισι τοῦ μνημονίου 2. Αὐτὸ ποὺ δὲν μπορῶ νὰ καταλάβω εἶναι ἐὰν γινόταν στάση πληρωμῶν θὰ καιγόταν ὅλη ἡ Ἀθῆνα ἀργότερα;
    Ἁπλῶς τὸ σημερινὸ πολιτικὸ σύστημα ἑτοιμάζεται νὰ πεθάνη. Δὲν γνωρίζω ἐὰν τὸ ἑπόμενο θὰ εἶναι καλύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.