8/2/12

Ανατολική Ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, μεγάλες διεθνείς αμφίβιες ασκήσεις

του Paul Richards


Απόβαση, αεριωθούμενη επίθεση, με συμμετοχή 25 πολεμικών πλοίων: οι Ηνωμένες Πολιτείες και οκτώ άλλες χώρες, πραγματοποιούν κατά μήκος της ανατολικής ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών μια σημαντική ναυτική αμφίβια άσκηση, Bold Alligator, με στόχο την αντιμετώπιση μιας απειλής που θυμίζει το Ιράν.


Οι ασκήσεις, που τις άνοιξαν οι Αμερικανοί για πρώτα φορά σε άλλες χώρες, αποτελεί «τη μεγαλύτερη αμφίβια άσκηση της τελευταίας δεκαετίας», σύμφωνα με το Ναύαρχο John Harvey, υπεύθυνος για τη διοίκηση του αμερικανικού στόλου.


Περίπου 20.000 Αμερικανοί, συμπεριλαμβανομένης μιας ταξιαρχίας πεζοναυτών, 650 Γάλλοι στρατιώτες, καναδικές, ολλανδικές, βρετανικές ναυτικές δυνάμεις και αξιωματικοί επικοινωνίας από την Ιταλία, την Ισπανία, τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία λαμβάνουν μέρος στην άσκηση, η οποία άρχισε στις 30 Ιαν στα ανοικτά της Βιρτζίνιας και της Βόρειας Καρολίνας και θα τελειώσει στα μέσα Φεβρουαρίου.


Ένα αεροπλανοφόρο, αποβατικά σκάφη, συμπεριλαμβανομένου του γαλλικού Mistral, καναδικά ναρκαλιευτικά, δεκάδες αεροσκάφη κινητοποιούνται επίσης για την άσκηση.


Η "D-Day" πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας, με τους Αμερικανούς πεζοναύτες να πραγματοποιούν απόβαση με τα χόβερκραφτ τους σε παραλία της βάσης Camp Lejeune στη Βόρεια Καρολίνα.


Με AMX-10 και τεθωρακισμένα οχήματα (VAB), η γαλλική αποστολή έκανε πρώτα απόβαση για «να εξασφαλίσει ένα πρώτο πέρασμα για τους Αμερικανούς που αποβιβάστηκαν λίγο πιο κάτω στην παραλία, ώστε να παρέχουν κάλυψη για την ευκολότερη εγκατάσταση τους» ενώπιον των δυνάμεων του εχθρού, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπολοχαγός Chens Bouriche, υπεύθυνος επικοινωνίας του 3ου ναυτικού πυροβολικού συντάγματος.


Επισήμως, η άσκηση στοχεύει στην «αναζωογόνηση, τη βελτίωση και την ενίσχυση των αμφίβιων ικανοτήτων» των ΗΠΑ μετά από μια δεκαετία πολέμων στην άμμο του Ιράκ και τα βουνά του Αφγανιστάν, σύμφωνα με τους διοργανωτές.


Για τις ανάγκες της άσκησης, δημιουργήθηκε ένα σενάριο κρίσης: το Garnet (Γρανάτης), μια θεοκρατία, εισέβαλε στο βόρειο γείτονά του, το παράκτιο κράτος του Amber (Πορτοκαλί) και συνεχίζει την πορεία του προς μια άλλη χώρα, το Amberland, το οποίο ζήτησε την βοήθεια του διεθνούς συνασπισμού. Το Garnet ναρκοθέτησε ορισμένα λιμάνια και τοποθέτησε πύραυλους έδαφος- θάλασσα κατά μήκος της ακτής.


Οι δύο διοργανωτές, ο Ναύαρχος Χάρβεϊ και ο Στρατηγός των πεζοναυτών Dennis Hejlik, υπεραμύνονται να έχουν δημιουργήσει αυτό το σενάριο βασισμένοι σε μια συγκεκριμένη χώρα.
Αλλά όλοι μαντεύουμε ότι πρόκειται για το Ιράν και την ικανότητά του να «κλείσει» τα Στενά του Ορμούζ, απαγορεύοντας την πρόσβαση με τη χρήση ναρκών και πυραύλων κατά των πλοίων.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους, ο Ναύαρχος Χάρβεϊ αναγνώρισε ότι αυτό το σενάριο θα μπορούσε να «εφαρμοστεί» σε περίπτωση κρίσης στα στρατηγικά Στενά του Ορμούζ.


Οι εντάσεις με το Ιράν και η απειλή ισραηλινής επέμβασης κατά του αμφιλεγόμενου πυρηνικού προγράμματος έχουν αυξηθεί από την αρχή του έτους, η Τεχεράνη φυσώντας ζεστό και κρύο για το ενδεχόμενο κλείσιμο των Στενών, στρατηγικού διαύλου για τη μεταφορά του πετρελαίου .


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.