6/2/12

Ιράν: Το εμπάργκο προς την ΕΕ θα αφορά μόνο "εχθρικές χώρες"

Το εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν προς την ΕΕ θα αφορά μόνο "εχθρικές χώρες", δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας Ροστάμ Γκασεμί, σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Financial Times. "Είναι βέβαιο ότι θα κόψουμε (τις εξαγωγές πετρελαίου) σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες", δήλωσε ο κ. Γκασεμί, αλλά δεν έδωσε καμία ένδειξη πότε θα γίνει αυτό ούτε κατονόμασε ποιες είναι οι "εχθρικές" χώρες που θα τεθούν στο στόχαστρο.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι το Ιράν θεωρεί συνήθως ως εχθρικές χώρες τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, οι οποίες πρωτοστάτησαν τον περασμένο μήνα στην κήρυξη εμπάργκο στις αγορές ιρανικού πετρελαίου από την ΕΕ ως αντίδραση στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Ωστόσο, οι τρεις αυτές χώρες αγοράζουν συμβολικές μόνο ποσότητες ιρανικού πετρελαίου, αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο τονίζει ότι οι δηλώσεις του Ιρανού υπουργού συνιστούν σημαντική υποχώρηση σε σχέση με το προηγούμενο αίτημα του ιρανικού κοινοβουλίου για επιβολή εμπάργκο και στις 27 χώρες της ΕΕ.

Η τιμή του πετρελαίου διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, λόγω του κινδύνου μείωσης των εξαγωγών από το Ιράν. Την περασμένη Παρασκευή, μετά και την ανακοίνωση των θετικών στοιχείων από την αμερικανική αγορά εργασίας, η τιμή του πετρελαίου μπρεντ εκτοξεύθηκε πάνω από τα 114 δολάρια το βαρέλι, ενώ σήμερα υποχωρεί κατά 0,7% στα 113,87 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί εν όψει της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με την τρόικα για το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με αναλυτές που επικαλούνται οι Financial Times, η χαλάρωση της ιρανικής θέσης μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι τα ευρωπαϊκά κράτη - που εισάγουν 600 χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου την ημέρα από το Ιράν - είναι στην πραγματικότητα τα μόνα που πληρώνουν σε σκληρό νόμισμα - ευρώ και δολάρια - χωρίς πρόβλημα.

Το Ιράν αντιμετώπισε αυξανόμενες δυσκολίες να πληρωθεί σε σκληρό νόμισμα από τους βασικούς πελάτες του στην Ασία - την Ινδία και την Κίνα - λόγω των χρηματοπιστωτικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και την ΕΕ για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τεχεράνη πιέσθηκε να δεχθεί το κινεζικό και το ινδικό νόμισμα έναντι των πωλήσεων πετρελαίου.

Ο κ. Γκασεμί δήλωσε ότι το Ιράν δεν θα υποχωρήσει από το πυρηνικό του πρόγραμμα, ακόμη και αν η ΕΕ προχωρήσει στο εμπάργκο πετρελαίου - για το οποίο έχει θέσει προθεσμία τον Ιούλιο -, αλλά δεν προβλέπει να υπάρξουν εντάσεις στα στενά του Χορμούζ, από τα οποία διέρχεται το ένα τρίτο των θαλάσσιων μεταφορών του πετρελαίου. "Ακόμη και αν δεν πουλάμε ούτε ένα βαρέλι πετρελαίου, δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω από τα αιτήματά μας λόγω της πίεσης των ΗΠΑ", δήλωσε, αλλά πρόσθεσε ότι ελπίζει στην "αναθεώρηση" της στάσης της ΕΕ.

Ο Ιρανός αξιωματούχος είπε ότι έστειλε πρόσφατα επιστολή στον ΟΠΕΚ - Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών -, με την οποία καλεί τα κράτη - μέλη του "να σεβασθούν τα αμοιβαία δικαιώματά τους" και ελπίζει ότι η Σαουδική Αραβία θα ανταποκριθεί θετικά στην έκκληση αυτή.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.