4/2/12

Έντονες συνομιλίες Κλίντον- Λαβρόφ για το ψήφισμα του Σ.Α για τη Συρία


Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον είχε σήμερα «έντονες» συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό της στο Μόναχο για τις αντιρρήσεις του για το σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με τη Συρία, και εξακολουθεί να ελπίζει ότι η Μόσχα θα ψηφίσει «ναι», δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Η Κλίντον και ο Σεργκέι Λαβρόφ συμφώνησαν για τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης στη Συρία, και η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ κατέστησε σαφές πως πιστεύει ότι η ψηφοφορία θα πρέπει να προχωρήσει σήμερα (Σάββατο), όπως έχει προγραμματιστεί, δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Η υπουργός και ο Ρώσος ομόλογός της είχαν μια πολύ έντονη συζήτηση. Συμφώνησαν ότι η κατάσταση επί του εδάφους είναι επείγουσα, δεδομένης της βίας», δήλωσε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου.

«Η υπουργός κατέστησε σαφές ότι πιστεύουμε, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ακράδαντα ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να ψηφίσει σήμερα», είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η «δράση» κινείται τώρα προς την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

«Σαφή θέση» ζητά από τον ΟΗΕ η Άγκυρα
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ο ΟΗΕ πρέπει να λάβει μια «σαφή θέση» σχετικά με τη βία στη Συρία, όπου περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την Παρασκευή στην πόλη Χομς, επίκεντρο της διαμαρτυρίας, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Περιμένουμε το Συμβούλιο Ασφαλείας (του ΟΗΕ) να υιοθετήσει μια σαφή θέση σχετικά με τις απώλειες των αμάχων» στη Συρία, δήλωσε σε Τούρκους δημοσιογράφους στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Τα επεισόδια στην πόλη Χομς «είναι μεγάλη πηγή ανησυχίας για μας (...) ακόμη δε περισσότερο που τα γεγονότα αυτά έχουν γίνει ρουτίνα» στη Συρία, είπε ο Τούρκος υπουργός του οποίου η χώρα έχει διακόψει τις σχέσεις της με την πρώην σύμμαχό της Συρία λόγω της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων, που έχουν προκαλέσει περισσότερους από 6.000 νεκρούς.

Ο Νταβούτογλου εκτίμησε ότι αν το Συμβούλιο Ασφαλείας αποτύχει και πάλι να υιοθετήσει ένα ψήφισμα για τη Συρία, αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να «δώσει στη Συρία το λάθος μήνυμα, ότι η βία μπορεί να διαρκέσει» .

www.kathimerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.