4/2/12

Το βουλγαρικό κοινοβούλιο απέρριψε ψήφισμα για τη γενοκτονία των Αρμενίων

Αρμενική εκκλησία στη Βάρνα
Στις 11 Ιανουαρίου 2012 απέτυχε η τελευταία προσπάθεια του βουλγαρικού υπερεθνικιστικού κόμματος Ataka να ζητήσει από το Κοινοβούλιο της χώρας να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Ορισμένοι δήμοι από μια σειρά πόλεων της Βουλγαρίας, μεταξύ των οποίων Φιλιππούπολη, Βάρνα, Μπουργκάς και Στάρα Ζαγκόρα, ενέκριναν ψηφίσματα για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, αλλά με την πάροδο των ετών, απέτυχαν όλες οι προσπάθειες για παρόμοια ψηφίσματα στο Κοινοβούλιο.
(…)
Ο Βοέν Σιντέροφ, ηγέτης του κόμματος Ataka του οποίου η πλατφόρμα περιλαμβάνει μια σειρά από αντι-τουρκικές θέσεις δήλωσε ότι είναι φυσικό για ένα «πατριωτικό κόμμα», όπως το δικό του, να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων.
«Η απόκρυψη ορισμένων πτυχών της ιστορίας, επειδή δεν είναι καλές για μας ως χώρα αποτελεί για μένα να δημαγωγία», είπε ο Σιντέροφ.
Πρόσθεσε ότι το ψήφισμα του Ataka δεν είναι μια προσπάθεια να πολιτικοποιηθεί το θέμα ή να βαδίζουν στο πεδίο της ιστορίας, αλλά ήταν μια πρόταση που βασίζεται στον λόγο, την ανάγκη να αναγνωρίσουμε τις δυσάρεστες στιγμές της ιστορίας .

Το Κίνημα για Δικαιώματα και Ελευθερίες, ένα κόμμα μειοψηφίας υπό την ηγεσία και που υποστηρίζεται κυρίως από Βουλγάρους τουρκικής καταγωγής στο κοινοβούλιο αντιδρά σκληρά σε αυτό το ζήτημα.

Δεν είναι η δουλειά του Κοινοβουλίου να αποφασίσει για την ιστορική αλήθεια, δήλωσε ο βουλευτής Lyutvi Mestan. Το σχέδιο ψηφίσματος έχει σκοπό να μας αναγκάσει σε υποχρεωτική κατεύθυνση της σκέψης, είπε.

Η Βουλγαρία, ωστόσο, καταδίκασε την αναγκαστική αφομοίωση των Τούρκων από τους κομμουνιστές

Την ίδια μέρα το Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας ενέκρινε  μια ειδική δήλωση που καταδίκαζε την αναγκαστική αφομοίωση της τουρκικής μειονότητας στη χώρα υπό το κομμουνιστικό καθεστώς.
Εκείνοι που αρνήθηκαν να αφομοιωθούν φυλακιστήκαν και ορισμένοι σκοτώθηκαν πυροδοτώντας εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ της Βουλγαρίας και της Τουρκίας.

Το ψήφισμα καλεί για δίκη και τιμωρία των υπεύθυνων της «διαδικασίας».


Σχετικές προηγούμενες αναρτήσεις από άλλες πηγές:

Βουλγαρία: Ψηφίστηκε η πρόταση για την καταδίκη «της αφομοίωσης των Τούρκων»

1 σχόλιο:

  1. Χαχαχα, εδώ γελάνε. Οι φασίστες καταδικάζουν τίς σφαγές τών χριστιανών από τούς νεότουρκους καί οι δημοκράτες (Ευρώπη, Ελλάδα καί Σία) δέν τίς αναγνωρίζουν καί δηλώνουν καί φίλοι τών κεμαλικών γουρουνιών.

    Δηλαδή τί πρέπει νά διαλέξει κανείς;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.