20/2/12

Τουρκία: Εγκαταλείπεται η προσπάθεια ανάκρισης του επικεφαλής της ΜΙΤ-Επίδειξη ισχύος από Ερντογάν

Οι εισαγγελείς εγκατέλειψαν την προσπάθεια να ανακρίνουν επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών (MIT) σχετικά με μυστικές επαφές που είχε στο παρελθόν με Κούρδους αντάρτες μετά τις κινήσεις της κυβέρνησης η οποία επεδίωξε να περιορίσει την έρευνά τους στη MIT, αναφέρουν σήμερα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Στα πρώτα σχόλιά του για την υπόθεση αυτή, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιδιώκει τον τερματισμό της σύγκρουσης αυτής που διαρκεί 28 χρόνια, απέρριψε ότι υπάρχει μια σύγκρουση για την εξουσία ανάμεσα στην αστυνομία, τη δικαστική εξουσία και τη ΜΙΤ, όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης και πολιτικοί κύκλοι.

«Δεν υπάρχει σύγκρουση ανάμεσα σ' αυτούς τους θεσμούς της χώρας. Αυτό είναι αδύνατο», δήλωσε χθες Κυριακή ο Ερντογάν μιλώντας μέσω ζωντανής σύνδεσης βίντεο σε συνάντηση του κόμματός του, του AKP, από την κατοικία του στην Κωνσταντινούπολη, όπου αναρρώνει από χειρουργική επέμβαση.

Οι εισαγγελείς ακύρωσαν την κλήτευση του επικεφαλής της MIT Χακάν Φιντάν έπειτα από μια κοινοβουλευτική ψηφοφορία την Παρασκευή που έθεσε εκτός νόμου οποιαδήποτε προσπάθεια να ανακριθεί ο Φιντάν χωρίς τη συναίνεση του Ερντογάν. Η αντιπολίτευση έχει δηλώσει πως θα προσφύγει στο συνταγματικό δικαστήριο κατά της απόφασης.

Οι εισαγγελείς ήθελαν να θέσουν ερωτήσεις στον Φιντάν και σε άλλους αξιωματούχους σχετικά με μυστικές συνομιλίες που είχε με εκπροσώπους των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) το 2010 στο Όσλο και για τη διείσδυση πρακτόρων της MIT σε μια οργάνωση που συνδέεται με το PKK.www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ 

Επίδειξη ισχύος από Ερντογάν
Βάλλει κατά των συμμάχων του εντός του ΑΚΡ και ξεκαθαρίζει ότι ελέγχει τις ισορροπίες
Του Νίκου Στέλγια
Με τις τελευταίες του κινήσεις, οι οποίες αφήνουν το στίγμα τους στην τουρκική επικαιρότητα, ο ισχυρός πολιτικός άνδρας της Τουρκίας δείχνει ότι διατηρεί την ηγετική θέση του στο πολιτικό πεδίο.

Λίγες ημέρες μετά τη δεύτερη χειρουργική επέμβαση του, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξακολουθεί να διευθύνει τη στρατηγική της κυβέρνησης και του κόμματος του από την προσωπική του κατοικία στην Κωνσταντινούπολη. Με τις τελευταίες του κινήσεις, οι οποίες αφήνουν το στίγμα τους στην τουρκική επικαιρότητα, ο ισχυρός πολιτικός άνδρας της Τουρκίας δείχνει ότι διατηρεί την ηγετική θέση του στο τουρκικό πολιτικό πεδίο.

Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός Ερντογάν πραγματοποίησε διαδικτυακή σύνδεση με το συνέδριο της νεολαίας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) από την προσωπική του κατοικία. Στα πλαίσια της συγκεκριμένης σύνδεσης, ο κ. Ερντογάν πραγματοποίησε μια σημαντική ομιλία σχετικά με τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση του είναι αποφασισμένη να υπερασπίσει τη λαϊκή βούληση στην Τουρκία. Αναφερόμενος στην πρόσφατη πολιτική κρίση με αφορμή την κατάθεση στενών συνεργατών του και κορυφαίων μελών των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών (ΜΙΤ) στα πλαίσια της εκδίκασης της υπόθεσης «ΚCK», ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει τη δημιουργία νέων συνθηκών για πολιτική κρίση στη χώρα του. «Η νεολαία του κόμματος μου πρέπει να γνωρίζει (και να συγκρατεί) το μίσος της», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Η τοποθέτηση του κ. Ερντογάν ήρθε μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά από μια τροποποίηση ενός σημαντικού νόμου από το τουρκικό κοινοβούλιο. Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, η τουρκική βουλή αποφάσισε ότι από τώρα και στο εξής η ανάκριση και η κατάθεση κορυφαίων γραφειοκρατών και αξιωματούχων θα εξαρτάται από τη σχετική έγκριση του πρωθυπουργού. Η νέα τροποποίηση δίνει τη δυνατότητα στον κ. Ερντογάν να μπλοκάρει δικαστικές διαδικασίες και να παρέχει «άσυλο» στους στενούς συνεργάτες του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του www.kathimerini.com.cy, ο στενός κύκλος των συνεργατών του Τούρκου πρωθυπουργού δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει στο άμεσο μέλλον και στην κατάργηση των ειδικών δικαστηρίων.

Συγκεκριμένα, ο κύκλος του πρωθυπουργού πιστεύει ότι οι εισαγγελείς των ειδικών δικαστηρίων και μια μερίδα των αξιωματικών της τουρκικής αστυνομίας επιχειρούν να επιβάλουν πολιτικές πρωτοβουλίες στην τουρκική κυβέρνηση.

Για να μη συμβεί κάτι τέτοιο στο άμεσο μέλλον, οι συνεργάτες του κ. Ερντογάν μελετούν την άμεση κατάργηση των ειδικών δικαστηρίων, τα οποία δικάζουν σημαντικές υποθέσεις όπως το Εργκενεκόν και το «ΚCK».

*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη
www.kathimerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.