20/2/12

Κοινή ανακοίνωση Ελλάδας - Ιταλίας για το Νότιο Διάδρομο φυσικού αερίου

Κοινή ανακοίνωση για τις εξελίξεις σχετικά με τον αγωγό που θα επιλεγεί για τη μεταφορά του Αζέρικου αερίου προς την Ευρώπη εξέδωσαν απόψε τα υπουργεία Ενέργειας της Ιταλίας και της Ελλάδας, με αφορμή τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο αγωγός ITGI (Τουρκία - Ελλάδα - Ιταλία) έχει αποκλειστεί ως εναλλακτική επιλογή για την υλοποίηση του λεγόμενου Νοτίου Διαδρόμου φυσικού αερίου. Στον ITGI, σημειώνεται, μετέχουν η ΔΕΠΑ και η ιταλική Edison.
Τα δύο υπουργεία θεωρούν ότι το θέμα παραμένει ανοιχτό και επισημαίνουν τα εξής:

«Αναφορικά με τις πρόσφατες αναφορές Τύπου για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για την πορεία του Νότιου Διαδρόμου, οι Κυβερνήσεις της Ιταλίας και της Ελλάδας, σύμφωνα με την υπάρχουσα διακυβερνητική συμφωνία που επικυρώθηκε από τα Κοινοβούλια των δύο χωρών, επαναβεβαιώνουν την στήριξή τους στο έργο του ITGI ως πιο κατάλληλο για την υλοποίηση του Νοτίου Διαδρόμου.

Πιστεύουμε ότι ο ITGI είναι το πιο προηγμένο και ώριμο έργο μεταξύ των υποψηφίων, και υπό αυτή την έννοια είναι καταλληλότερο να εκπληρώσει το στόχο της ταχείας υλοποίησης των αναγκαίων υποδομών για την τροφοδοσία της ευρωπαϊκής αγοράς με φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας και δυνητικά τις περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, δημιουργώντας ένα νότιο/νοτιοανατολικό ευρωπαϊκό κόμβο.

Η Ιταλική και η Ελληνική Κυβέρνηση πιστεύουν ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν, προκειμένου να διερευνηθούν όλες οι εναλλακτικές λύσεις για το άνοιγμα του Νοτίου Διαδρόμου, όπου ο αγωγός ITGI μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά».

Αρμόδιες πηγές ανέφεραν εν τω μεταξύ στο ΑΜΠΕ ότι οι αιτίες του αποκλεισμού - έως στιγμής - του ITGI (για τον οποίο υπήρξε άτυπη ενημέρωση της ελληνικής πλευράς νωρίτερα) είναι αφενός οι τιμές που προσέφερε η ιταλική Edison στην Κοινοπραξία που διαχειρίζεται το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο θα τροφοδοτήσει σε πρώτη φάση το Νότιο Διάδρομο και αφετέρου το ελληνικό ρίσκο. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το σημαντικό είναι να περάσει ο αγωγός από την Ελλάδα και άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο τόσο για αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης του ITGI όσο και για συνεργασία με τον αγωγό TAP (Τουρκία - Ελλάδα - Αλβανία - Ιταλία).

Πηγή: ΑΠΕhttp://www.imerisia.gr

XRIMANEWS.GRΑλλάζουν τα δεδομένα στο θέμα της μεταφοράς αζέρικου αερίου στην Ευρώπη, μετά τη σημερινή απόφαση της BP να αποκλείσει από τη διαδικασία το σχήμα ITGI, στο οποίο συμμετείχε και η ΔΕΠΑ.
Ετσι μοναδικός μνηστήρας για το Νότιο Διάδρομο είναι τώρα ο αγωγός TAP, ο οποίος είχε ήδη εκφράσει τη βούλησή του να συνεργαστεί προκειμένου να κερδηθεί η μάχη των αγωγών και να μην μείνει η Ελλάδα έξω από το μεγάλο αυτό επενδυτικό έργο.  Τα δύο άλλα έργα, ο αγωγός Nabucco και ο αγωγός South East Europe Pipeline, που τα δύο σχεδιάζονται για να μεταφέρουν το αέριο στην κεντρική Ευρώπη, δεν ακυρώθηκαν.
Την ανακοίνωση για λογαριασμό του Shah Deniz,έκανε η BP που κατέχει σημαντικό ποσοστό στην κοινοπραξία του κοιτάσματος, μειώνοντας έτσι  τις διαδρομές μεταφοράς του φυσικού αερίου είναι η πρώτη μεγάλη απόφαση που λαμβάνεται μέσα στα πολλά χρόνια διαδικασίας του έργου, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τη διασπορά της προσφοράς στην Ευρώπη. Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της BP «η ομάδα διαπραγμάτευσης του κονσόρτιουμ υπό την Socar (την κρατική ενεργειακή εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν) αποφάσισε να ξεκινήσει αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τον TAP, για την υλοποίηση του νοτίου διαδρόμου προς την Ιταλία».

Η επόμενη απόφαση του Shah Deniz θα αφορά στη μείωση των εναλλακτικών και στην απ΄ποφαση μεταξύ του Nabucco και του SEEP που έχουν σχεδιαστεί να καταλήγουν στην κεντρική Ευρώπη. Και όταν συμβεί αυτό στη συνέχεια θα ληφθεί απόφαση μεταξύ του βόρειου (προς την Κεντρική Ευρώπη) και του νότιου διαδρόμου (προς την Ιταλία), ανέφερε ο εκπρόσωπος της BP.

Πιο συγκεκριμένα, η υπογραφή για την κατασκευή του νεογέννητου Trans Anatolian Pipeline μεταξύ της  Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν δημιουργεί νέα δεδομένα στη μάχη μεταξύ των επιχειρηματικών σχεδίων που ερίζουν για το κοίτασμα μαμούθ Σαχ Ντενιζ 2 στην Κασπία. Όπως καταγράφει, πρόσφατα σε σχετικό άρθρο η γερμανική εφημερίδα Die Welt (14/1) ο νέος αγωγός «ανακατεύει την τράπουλα» διαμορφώνοντας διαπραγματευτικό πλεονέκτημα για τους δυο ανατολικούς εταίρους. Η εφημερίδα μάλιστα σημειώνει ότι καθιστά τον φιλόδοξο Ναμπούκο περισσότερο εξαρτώμενο από τις διαθέσεις των δύο χωρών, θέτοντας ακόμα ένα εμπόδιο στο φιλόδοξο πρότζεκτ της Γερμανικής RWE και της Αυστριακής OMD.

Είναι ξεκάθαρο ότι η κίνηση αυτή έχει να κάνει με την προσπάθεια Αζέρων και Τούρκων να διασφαλίσουν μέσα από μια ενδεχόμενη συνεργασία τα μέγιστα δυνατά οφέλη στο σκληρό πόκερ των αγωγών. Το ζητούμενο, βέβαια, είναι πώς κινείται η Ελλάδα απέναντι σε όλες αυτές τις εξελίξεις. Παρά το γεγονός ότι μπορεί  να εξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο μέσα από τη δημιουργία του Ελληνικού Διαδρόμου για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας και της Μέσης Ανατολής στην Ευρώπη, εμφανίζεται μέχρι τώρα εγκλωβισμένη σε μια αδιέξοδη στρατηγική, αδυνατώντας να συγκροτήσει συμμαχίες και να εμφανίσει συνέργειες που θα αυξήσουν τις πιθανότητες επιλογής του «ελληνικού διαδρόμου» για τη μεταφορά του αζέρικου αερίου .

Η σημερινή εξέλιξη ευνοεί τη χώρα μας καθώς η επιλογή TAP την φέρνει πλησιέστερα σε μια μεγάλη επένδυση που έχει τόσο ανάγκη αυτή την περίοδο. Το άνοιγμα του Eλληνικού Διαδρόμου θα  καθορίσει το μέλλον της Ελλάδας στο ενεργειακό στερέωμα και κυριότερα  θα συμβάλει στην αναζωογόνηση της μαραζωμένης ελληνικής οικονομίας μέσα από επενδύσεις ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ, την τόνωση της απασχόλησης, την είσπραξη τελών μεταφοράς για τουλάχιστον 25 έτη, σε μία ιδιαίτερα αναιμική οικονομική συγκυρία. Είναι προφανές ότι η ελληνική πολιτική ηγεσία θα πρέπει τώρα να στρέψει όλη την προσοχή της στην στήριξη του αγωγού TAP, ώστε να μην χαθεί αυτή η ευκαιρία.
 http://www.xrimanews.gr/

1 σχόλιο:

  1. ΚΑΛΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΘΑ ΗΤΑΝ Η ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ Η ΣΠΟΥΔΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ.

    ΒΕΒΑΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΡΙΣΤΕΙ ΑΟΖ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΟΥΜΕ, ΠΡΑΓΜΑ ΑΔΥΝΑΤΟ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ...

    ΟΠΟΤΕ ΤΩΡΑ ΟΛΟΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΟΣΟΙ ΗΘΕΛΗΜΕΝΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΣΑΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΠΩΣ ΚΙ ΟΣΟΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝ ΜΥΘΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΜΑΣ.

    ΛΥΣΗ ΒΕΒΑΙΩΣ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΤΕΣ ΟΥΤΕ ΒΕΒΑΙΩΣ ΤΟΥΣ..."ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.