22/2/12

Οι εργατοπατέρες, τα θρησκευτικά τάγματα και οι Ε/κ

Άρθρο του Αϋντίν Ακκούρτ στη Βολκάν
ΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙνα ανεγερθεί ένα τζαμί, οι αγάδες των συνδικάτων αρχίζουν να φωνάζουν και να εκδηλώνουν την αντίθεσή τους. Ειδικά όταν πρόκειται για λειτουργία Θεολογικού τμήματος σε Πανεπιστήμιο ή λύκειο , ξεσηκώνουν τον κόσμο. Ισχυρίζονται ότι κινδυνεύει το κοσμικό κράτος, ότι θα μετατραπούμε σε χώρα των θρησκευτικών ταγμάτων και έτσι παραπληροφορούν το κοινό. Βλέποντας τις ενέργειές τους εκπλήσσεσαι καθότι τα ίδια αυτά άτομα στο παρελθόν είχαν πολύ στενές σχέσεις με τους αντιτιθέμενους της κοσμικότητας του κράτους και με τα θρησκευτικά τάγματα.
Αυτοί ήταν που κατά την περίοδο του σχεδίου Ανάν συνεργάστηκαν με του σεΐχηδες των ταγμάτων για το «Ναι» στο δημοψήφισμα. Ένας σεΐχης (εννοεί τον σεΐχη της Λεύκας) δήλωσε «όσοι ψηφίσουν “Όχι” στο σχέδιο Ανάν είναι αυτοί που συνεργάζονται με τον διάβολο καθότι ο διάβολος αντιτίθεται σε κάθε τι λέγοντας Όχι». Οι εργατοπατέρες κουβαλούσαν στους ώμους τους τον σεΐχη αυτόν. 

Μέλη κάποιου άλλου θρησκευτικού τάγματος διένειμαν φυλλάδια στα τζαμιά που στρέφονταν κατά του Ατατούρκ και του τουρκικού στρατού λέγοντας «θα καταλύσουμε τη Δημοκρατία». Οι εργατοπατέρες τους χειροκρατούσαν. Αυτοί που κάποτε ενεργούσαν κατ’ αυτόν τον τρόπο, σήμερα φωνάζουν ότι «θα γίνουμε χώρα των θρησκευτικών ταγμάτων».  
Σχετικά με την ανέγερση του τζαμιού, οι κύριοι αυτοί όχι μόνο αντιτίθενται στην ανέγερσή του αλλά αν μπορούσαν θα ισοπέδωναν και τα υπάρχοντα τζαμιά. Σκεφθήκατε ποτέ πόσα τζαμιά υπήρχαν στο νησί πριν το 1960 και πόσα υπάρχουν σήμερα; Πριν το 1960 ο αριθμός τους ήταν κάπου 500. Στις επιθέσεις των Ε/κ το 1963 καταστράφηκαν 103 τζαμιά. Τα τζαμιά χρονολογούνται από την άλωση της νήσου από τους προγόνους μας. Σε τι έβλαψαν;  
Η λειτουργία Θρησκευτικού τμήματος σε πανεπιστήμιο και λύκειο τι ζημιά μπορεί να προκαλέσει αν δεν αντιστρατεύεται του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους; Μήπως είναι καλύτερα να αφήσουμε τη θρησκεία και τη θρησκευτική μόρφωση σε κάποιους φανατικούς -οπισθοδρομικούς σεΐχηδες ταγμάτων ή σε μορφωμένους επιστήμονες. Αυτοί που αντιτίθενται της λειτουργίας των σχολών είναι κάποια μέλη θρησκευτικών ταγμάτων τα οποία στρέφονται κατά της λειτουργίας των σχολών, ενώ οι εργατοπατέρες εργάζονται για να τα κλείσουν. Τα μεν τάγματα θέλουν να έχουν το μονοπώλιο στη διδασκαλία των θρησκευτικών οι δε συνδικαλιστές αγάδες να παρεμποδίσουν τη διδασκαλία του μαθήματος.  
Οι εργατοπατέρες γιατί δεν αντιτίθενται της Εκκλησίας της Κύπρου και του ε/κ Υπουργείου Παιδείας; Ο Αρχιεπίσκοπος κάνει λόγο για κυπροποίηση της εκπαίδευσης στα ε/κ σχολεία ο δε υπουργός Παιδείας απαντά ότι η παρεχομένη εκπαίδευση είναι στα πλαίσια του ελληνικού πολιτισμού και της θρησκείας. Τι περιλαμβάνει η ελληνική εκπαίδευση; Την έχθρα προς τους Τούρκους, ότι η Κύπρος είναι ελληνικό νησί κ.λπ. Αντιδρούν οι συντεχνιάκοι; Σαφώς, όχι επειδή αποδέχονται την ελληνική εκπαίδευση και χριστιανική θρησκεία στον βωμό της Ενωμένης Κύπρου που ονειρεύονται. Περιττή κάθε άλλη συζήτηση.

 ******
Εβραϊκή συναγωγή
ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΣΤΟ θέμα της προσπάθειας δημιουργίας εβραϊκής συναγωγής στα κατεχόμενα επανέρχεται η εφημερίδα Βολκάν επαναφέροντας την πληροφορία ότι η οικία του ραββίνου Χαΐμ Χιλέλ Αζίμοβ στον κατεχόμενο Άγιο Γεώργιο Κερύνειας χρησιμοποιείται ως τόπος συνάντησης των Εβραίων επιχειρηματιών και ως χώρος προσευχής. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στα κατεχόμενα δραστηριοποιούνται 114 εβραϊκές εταιρείες. Η αίτηση για τη δημιουργία εβραϊκής συναγωγής, προστίθεται, κατατέθηκε ήδη στο λεγόμενο υπουργείο εσωτερικών. Υποστηρίζει δε ότι ο Αζίμοβ έχει στενές επαφές με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την πρεσβεία των ΗΠΑ, και κατά διαστήματα μεταβαίνει, μέσω Λάρνακας, στο Ισραήλ. Τα έξοδα των δραστηριοτήτων του καλύπτονται από το εβραϊκό δόγμα Σαμπάτ Λουβάβιτς, στο οποίο ανήκει και ο ίδιος, σημειώνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.