26/4/12

Κύπρος: Οι Τούρκοι δολοφόνησαν άμαχους Ελληνοκυπρίους το 1974, σε ηλικία περίπου 79χρονών

Φωτογραφία Ντοκουμέντο από το αρχείο του Δρ.Κιουτσούκ που ήταν Αξιωματικός κατά την περίοδο της εισβολής. Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι με τα χέρια ψηλά, οι οποίοι μετά από λίγο θα εκτελεσθούν εν ψυχρώ από τους Τούρκους στρατιώτες(http://kostasmavroskoufis.blogspot.com/
του ανταποκριτή μας Α. Βικέτου
Η τραγική ιστορία ενός γηραιού ζεύγους, του Μιχάλη και της Μαρίας Μαρωνίτη, από το Νέο Χωρίο της κατεχόμενης σήμερα Κυθρέας, οι οποίοι παρά τη μεγάλη τους ηλικία (η Μαρία ήταν 77 χρονών και ο σύζυγός της Μιχάλης 79) εκτελέστηκαν από τους Τούρκους εισβολείς, ήρθε στο φως με τον εντοπισμό των λειψάνων και την ταυτοποίησή τους από τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ). Το ζεύγος είχε δύο παιδιά εκ των οποίων ο ένας ήταν στρατεύσιμος- πολίτης. Η κηδεία των δύο γερόντων θα γίνει μεθαύριο, Σάββατο.

Κατά τις πληροφορίες του ΑΜΠΕ, το ιστορικό της διπλής δολοφονίας σύμφωνα με τη ΔΕΑ και την Υπηρεσία Αγνοουμένων της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει ως εξής:

Στις 20 Ιουλίου του 1974, ημερομηνία κατά την οποία άρχισε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το ζεύγος Μαρωνίτη βρισκόταν μέσα στο σπίτι του. Παρότι αρκετοί κάτοικοι του χωριού άρχισαν ήδη να το εγκαταλείπουν, οι περισσότεροι έφυγαν στις 14 Αυγούστου, οπότε το χωριό έγινε στόχος της β' φάσης της τουρκικής εισβολής.

Όταν οι κάτοικοι του χωριού πληροφορήθηκαν ότι η αμυντική γραμμή της Εθνικής Φρουράς στη Μια Μηλιά έσπασε και τα τουρκικά στρατεύματα κινούνταν προς την περιοχή τους, άρχισαν να απομακρύνονται με κάθε διαθέσιμο μέσο, σε κατάσταση τρόμου και πανικού. Ωστόσο, περίπου εκατό κάτοικοι του Νέου Χωρίου, στην πλειονότητά τους ηλικιωμένοι, μεταξύ των οποίων και το ζεύγος Μαρωνίτη, αποφάσισαν να μείνουν στο χωριό.

Οι δύο γέροντες έμειναν μέσα στο σπίτι τους, ακόμη και όταν την επόμενη μέρα τα τουρκικά στρατεύματα μπήκαν μέσα στο χωριό και το έθεσαν υπό τον πλήρη έλεγχό τους, συλλαμβάνοντας τους εγκλωβισμένους κατοίκους και μεταφέροντάς τους στην εκκλησία του χωριού. Μεταξύ αυτών ήταν και το ζεύγος Μαρωνίτη. Στις 16 Αυγούστου όλοι οι κρατούμενοι στην εκκλησία αφέθηκαν ελεύθεροι να μεταβούν στα σπίτια τους. Την ίδια μέρα, κάτοικοι του χωριού άκουσαν πυροβολισμούς από την περιοχή του σπιτιού του γηραιού ζεύγους και αργότερα, τόσο η Μαρία Μαρωνίτη όσον και ο σύζυγός της, Μιχάλης, βρέθηκαν σοβαρά τραυματισμένοι στο πάτωμα.

Η οικογένεια ενημερώθηκε από το γραφείο του εκπροσώπου της ελληνοκυπριακής πλευράς στη ΔΕΑ για την ταυτοποίηση των λειψάνων της Μαρίας Μαρωνίτη, το 2008, από ομαδικό τάφο που εντοπίστηκε στο κατεχόμενο χωριό Νέον Χωρίον Κυθρέα. Η εκταφή των λειψάνων του Μιχάλη Μαρωνίτη έγινε, επίσης, το 2008 από άλλο ομαδικό τάφο, στα πλαίσια του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων Κύπρου, που λειτουργεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και με τις ανθρωπολογικές εξετάσεις και τις εξετάσεις DNA, ταυτοποιήθηκε ότι ανήκουν στον Μιχαήλ Μαρωνίτη.

Η κηδεία των δύο συζύγων, που αν ζούσαν σήμερα θα ήσαν υπεραιωνόβιοι, θα τελεστεί το Σάββατο από τον ιερό ναό Αγίου Χαραλάμπους Νέου Χωρίου, Κυθρέας, που αναγέρθηκε συμβολικά στη Λευκωσία.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.