3/4/12

«Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεών της για πολεμικές αποζημιώσεις»

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απαντάει στο γερμανικό περί της μη ύπαρξης θέματος
«Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεών της για πολεμικές αποζημιώσεις»
«Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεών της και δεν πρόκειται να το κάνει». Αυτή ήταν η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στην επίσημη ανακοίνωση εκείνου της Γερμανίας ότι «το ζήτημα των αποζημιώσεων δεν αποτελεί πλέον θέμα» περίπου 65 χρόνια μετά τον τερματισμό του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρ. Δελαβέκουρα, «η εκκρεμότητα των γερμανικών αποζημιώσεων και του αναγκαστικού δανείου υφίσταται και διατηρούμε πάντα το δικαίωμα και τις δυνατότητες για τον χειρισμό του θέματος, ώστε να έχει τη δέουσα και προσφορότερη κατάκηξη για τη χώρα μας. Για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία, επαναλαμβάνω ότι η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεών της και δεν πρόκειται να το κάνει».

Ουσιαστικά, ο κ. Δελαβέκουρας επανέλαβε τη θέση που με σαφήνεια είχε διατυπώσει στρη Βουλή πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών κ. Στ. Δήμας.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών σύμφωνα με την οποία «η Γερμανία κατέβαλε από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στο πλαίσιο της Συμφωνίας του 1946 για την Διασυμμαχική Υπηρεσία Αποζημιώσεων των Παρισίων, αποζημιώσεις και για την Ελλάδα και στήριξε την χώρα έμπρακτα στην ανοικοδόμησή της. Εξήντα πέντε χρόνια μετά το τέλος του Πολέμου και έπειτα από δεκαετίες ειρηνικής, γεμάτης εμπιστοσύνης, συνεργασίας της Γερμανίας με την Ελλάδα και στενής σχέσης μας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., το ερώτημα των αποζημιώσεων από την σκοπιά της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης δεν αποτελεί πλέον θέμα» καταλήγει.

6 σχόλια:

  1. «Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεών της και δεν πρόκειται να το κάνει».

    Πριν από λίγες ημέρες, ο κ. Σαχινίδης μάς πληροφόρησε ότι «δεν γνωρίζει πού βρίσκεται το αρχείο των εγγράφων και στοιχείων, σχετικά με την αποτίμηση των γερμανικών αποζημιώσεων και το κατοχικό δάνειο.»(!!!!). Χάθηκε το αρχείο με τα αποδεικτικά στοιχεία. Πώς, λοιπόν, θα διεκδικήσουν το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις; Ποιος έχασε τους φακέλους; Μα ποιος άλλος, από τους υπεύθυνους για την φύλαξή τους. Συνεπώς, είναι ηλίου φαεινότερον ότι δεν έχουν καμμία πρόθεση να διεκδικήσουν ο,τιδήποτε.

    Μιλάμε για χοντρή κοροϊδία, όχι παίξε γέλασε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νατιβιστ καλημέρα,
    Ναι, φαρσοκωμωδία. Διάβασα όμως τον σύνδεσμο που δίνεις, πολύ ενδιαφέρον και καλογραμμένο, αλλά κάτω από τον τίτλο αναφέρει "Από ανώνυμο διαδικτυακό άρθρο" και έτσι δεν συμβάλει στην εγκυρότερη πληροφόρηση μας.
    Από τη πλευρά μου, πιστεύω ότι η εποχή προσφέρει μοναδική ευκαιρία για την διεκδίκηση των αποζημιώσεων, και ότι θα έπρεπε να είναι το πρώτο θέμα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων, αν όχι όλων, τουλάχιστον μερικών.Κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε να είναι πρωτεύον κριτήριο επιλογής για τη ψήφο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ουδέποτε παραιτήθηκε και ουδέποτε τα ζήτησε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γειά σου, Κριστιάν,

    Στην Βουλή το είπε. Διάβασε εδώ. Εγώ το άκουσα στις ειδήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ασφαλώς θα μπορούσαν να το αναλάβουν σαν προεκλογική δέσμευση και να το ξεχάσουν μετά τις εκλογές. Σιγά το πράγμα! Μπας και είναι η πρώτη τους φορά;

    Αλλά βλέπεις ότι δεν θέλουν ούτε σαν δέσμευση να το αναλάβουν! Τι συμβαίνει; Έχασαν όντως τα στοιχεία και δεν μπορούν να προσφύγουν σε διεθνή δικαστήρια, ή φοβούνται να το εκστομίσουν, μπας και θυμώσει η θεία Άνγκελα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κριστιάν (24μμ): "...θα έπρεπε να είναι το πρώτο θέμα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων..."

    Θεωρητικά έτσι πρέπει να γίνει, στην πράξη όμως θα πρέπει να ερωτηθεί κι η θεία Siemens αν τούς το επιτρέπει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.