23/4/12

Τι συμβαίνει στα οδοφράγματα;

Του Νίκου Στέλγια
Όλα ξεκινούν πριν από λίγες εβδομάδες. Στα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης εμφανίζονται κάποια δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για κάποιες «δυσκολίες», τις οποίες αντιμετωπίζουν οι Τουρκοκύπριοι στα οδοφράγματα. Σύμφωνα με τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, στα οδοφράγματα, η αστυνομία της δημοκρατίας προχώρησε στην λήψη νέων μέτρων για την ταυτοποίηση των στοιχείων των Τουρκοκύπριων πολιτών, οι οποίοι εισέρχονται στα εδάφη που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία. Κάποια τ/κ μέσα ανέφεραν ότι οι αστυνομικοί ζήτησαν από τους Τουρκοκύπριους να παρουσιάσουν αστυνομικές ταυτότητες ή δικαιολογητικά, τα οποία θα καταγραφούν στο ηλεκτρονικό σύστημα της αστυνομίας.
Η απροσδόκητη κίνηση της αστυνομίας προκάλεσε την δυσανασχέτηση κάποιων Τουρκοκυπρίων και κάποια τ/κ μέσα φρόντισαν να δώσουν διαστάσεις σε αυτή την δυσαρέσκεια Το ίδιο φρόντισε να κάνει και η τουρκοκυπριακή ηγεσία, η οποία ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στα οδοφράγματα.

Οι αρχές της δημοκρατίας δεν έδωσαν μεγάλη σημασία στο συμβάν και σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» χαρακτήρισαν τους νέους ελέγχους ως «ρουτίνα». Στην πορεία, το επικοινωνιακό «τέχνασμα» της τ/κ ηγεσίας ξεχάστηκε μέσα σε λίγες ημέρες.  

Την προηγούμενη εβδομάδα, στον τουρκοκυπριακό τύπο και κυρίως στους διαδικτυακούς χώρους κοινωνικής διασύνδεσης εμφανίστηκαν νέες «ανησυχητικές» πληροφορίες σχετικά με την διακίνηση των πολιτών στα οδοφράγματα. Τουρκοκύπριοι πολίτες μας καταγγέλλουν ότι  σε διάφορα οδοφράγματα, η λεγόμενη αστυνομία προχώρησε ξαφνικά στην εντατικοποίηση των «ελέγχων». Συγκεκριμένα, «αστυνομικοί» καλούν τους επιβάτες των οχημάτων να αποβιβαστούν και στην συνέχεια προχωρούν σε εξονυχιστικούς ελέγχους στα οχήματα και τους πολίτες. Από ότι φαίνεται, τα νέα «μέτρα» συμπεριλαμβάνουν ακόμη και τον σωματικό έλεγχο σε ηλικιωμένους πολίτες. Στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, μια ηλικιωμένη κυρία, η οποία επέστρεφε από έναν ιατρικό έλεγχο στο ογκολογικό κέντρο της Τράπεζας Κύπρου και η οποία αντιμετωπίζει διάφορα κινητικά προβλήματα, κατήγγειλε ότι η λεγόμενη αστυνομία την υποχρέωσε σε πολύωρη αναμονή στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου και σε εξονυχιστικό σωματικό έλεγχο.   

Σχετικά με τις νέες εξελίξεις στα «οδοφράγματα», διάφοροι Τουρκοκύπριοι πολίτες μας επισημαίνουν ότι: Με διάφορα μέσα, κάποιοι κύκλοι της τ/κ ηγεσίας επιχειρούν να ελαττώσουν την κίνηση των πολιτών στα οδοφράγματα. Οι ίδιοι οι πολίτες αναφέρονται με πικρία στο γεγονός ότι τα μέσα ενημέρωσης και οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας επιλέγουν να «αποσιωπήσουν» την νέα εξέλιξη. Ένας Τουρκοκύπριος συμπολίτης μας θέτει ένα πολύ κρίσιμο ερώτημα: Μήπως κάποιοι αποφάσισαν να προχωρήσουν στην τελική καταδίκη αυτού του τόπου στην διχοτόμηση;

Σε μια περίοδο που οι συνομιλίες στο Κυπριακό βρίσκονται σε αδιέξοδο και οι πολιτικοί αυτού του τόπου αδυνατούν να σταθούν στο ύψος των ιστορικών περιστάσεων, οι εξελίξεις στην πράσινη γραμμή θα πρέπει να μας θορυβήσουν. Όλα δείχνουν ότι η τ/κ πλευρά «αναζητά» επικοινωνιακά τεχνάσματα στην πράσινη γραμμή και στα οδοφράγματα. Η συγκεκριμένη αναζήτηση συμπίπτει με μια περίοδο κατά την οποία αναθερμαίνεται η ιδέα περί δυο ξεχωριστών κρατικών οντοτήτων. Το άποψη της τ/κ ηγεσίας περί τροποποίησης της βάσης των διαπραγματεύσεων, θα πρέπει να ενταχθεί μέσα στο πλαίσια αυτής της αναζήτησης.

Καιρός να δώσουμε προσοχή στις απόψεις και τις καταγγελίες των συμπολιτών μας...

www.kathimerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.