24/4/12

Ματαιώθηκε απόπειρα αναβάθμισης της Τουρκίας Ο Τσιτσέκ αποχώρησε από την αίθουσα όταν ανέβηκε στο βήμα ο Ομήρου

ΦωτογραφίαΟ ΠΡΟΕΔΡΟΣτης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Τσεμίλ Τσιτσέκ επιχείρησε να πείσει τους Προέδρους των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ε.Ε. που πραγματοποίησαν Σύνοδο στη Βαρσοβία να εντάξουν κατά τρόπο ισότιμο αριθμητικά αλλά και με δικαίωμα ψήφου την Τουρκική Βουλή στη Μόνιμη Κοινοβουλευτική Διάσκεψη για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας.Ο Τούρκος Πρόεδρος χρησιμοποίησε ως επιχείρημα την ιδιότητα της Τουρκίας ως υποψήφιας χώρας και ως χώρας μέλους του ΝΑΤΟ.

Το τουρκικό αίτημα υποστήριξαν οι Πρόεδροι των Κοινοβουλίων της Ιταλίας και της Ολλανδίας.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου ήγειρε ένσταση υποδεικνύοντας ότι τυχόν αποδοχή του τουρκικού αιτήματος θα αποτελούσε εκτροπή αφού θα εξίσωνε μια χώρα μη μέλος της Ε.Ε. με τα κράτη - μέλη. Επί πλέον επεσήμανε την παραδοξότητα που θα εδημιουργείτο αφού μια χώρα μη μέλος της Ε.Ε. θα ασκούσε Κοινοβουλευτικό Έλεγχο της Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ε.Ε.

Το αποτέλεσμα ήταν να απορριφθεί το τουρκικό αίτημα αφού η Τουρκική Εθνοσυνέλευση θα συνεχίσει τη συμμετοχή της με το καθεστώς του παρατηρητή, με μειωμένη αριθμητική συμμετοχή σε σχέση με τα κράτη μέλη και βεβαίως χωρίς δικαίωμα ψήφου.
Την ίδια ώρα, προκλητική συμπεριφορά επέδειξε ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Τσεμίλ Τσιτσέκ κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ε.Ε. στη Βαρσοβία.
Όταν κατά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνάντησης η Πρόεδρος του Πολωνικού Κοινοβουλίου κάλεσε στο βήμα τον Γιαννάκη Ομήρου ως τον Πρόεδρο της Βουλής της χώρας της επόμενης Προεδρίας της Ε.Ε., ο Τσιτσέκ αποχώρησε προκλητικά από την αίθουσα δημιουργώντας αλγεινή εντύπωση. 

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.