21/4/12

Νέοι βομβαρδισμοί στη Συρία


Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις βομβάρδισαν σήμερα, σύμφωνα με ακτιβιστές, αρκετές περιοχές των εξεγερμένων, ενώ το πρακτορείο SANA μετέδωσε ότι απελευθερώθηκαν 30 κρατούμενοι που εμπλέκονταν στο κίνημα αμφισβήτησης του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.
Δεκάδες βλήματα όλμου έπεσαν στις περιοχές αλ Κουσάιρ και αλ Χαλιντίγιε χωρίς να υπάρξουν θύματα, παρά μόνο ζημιές σε τουλάχιστον τρία σπίτια, ανέφερε ο ακτιβιστής Όμαρ Χόμσι.
Ακτιβιστές από τη Δαμασκό δήλωσαν στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι στη συνοικία αλ Γάμπουν σημειώθηκαν σφοδρά πυρά, ενώ τα ξημερώματα οι δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν σε συλλήψεις.
Στην επαρχία Ιντλίμπ βλήματα έπεσαν σε περιοχές κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.
Εξάλλου, σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι κυβερνητικές δυνάμεις προχώρησαν σήμερα σε έρευνες και συλλήψεις στην επαρχία Ντεράα, όπου ακούστηκαν και πυρά.
Σύμφωνα πάντως με το πρακτορείο SANA, οι συριακές αρχές απελευθέρωσαν 30 κρατούμενους «που εμπλέκονταν» στο κίνημα αμφισβήτησης του Ασαντ. Το πρακτορείο επισήμανε ότι 4.000 κρατούμενοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι από το Νοέμβριο του 2011.
Την ίδια ώρα η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει την ανησυχία της για την τύχη του καρδιολόγου Μαχμούντ αλ Ριφάι, ο οποίος συνελήφθη στις 16 Φεβρουαρίου επειδή περιέθαλψε διαδηλωτές που είχαν τραυματιστεί, καθώς και του Μοχάμεντ αλ Αμαρ, ακτιβιστή, ο οποίος κρατείται από τις 19 Μαρτίου. Και οι δύο πιστεύεται ότι έχουν υποβληθεί σε βασανιστήρια.
Παράλληλα, το SANA ανακοίνωσε ότι «μια ένοπλη τρομοκρατική ομάδα» προκάλεσε έκρηξη σήμερα τα ξημερώματα στον αγωγό πετρελαίου στην αμπου Χάμαμ, στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά.
Οι συριακές αρχές και οι εξεγερμένοι αλληλοκατηγορούνται ότι παραβιάζουν καθημερινά την εκεχειρία, που τέθηκε σε ισχύ στις 12 Απριλίου.
Την Παρασκευή, από τα βίαια επεισόδια έχασαν τη ζωή τους 46 άνθρωποι, 29 από τους οποίους ήταν άμαχοι.
Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ Γαλλ. Πρακτορείο, Γερμ. Πρακτορείο, Nαυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.