1/4/12

Αδιάλλακτη η Τουρκία για το ενεργειακό

Προσεκτική στροφή της αμερικανικής προσέγγισης στο θέμα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων στη Μεσόγειο
Των Αθανασιου Eλλις - Δωρας Aντωνιου
Οι εξελίξεις στο πεδίο της ενέργειας και οι προοπτικές μεγάλων αλλαγών σε γεωπολιτικό επίπεδο, που αυτές προδιαγράφουν για το Αιγαίο και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, ανεβάζουν το θερμόμετρο στην περιοχή, καθώς η Αγκυρα σπεύδει να «υπενθυμίσει» τις πάγιες θέσεις και διεκδικήσεις της με μια σειρά από ενέργειες και δηλώσεις. Οι παράγοντες που οξύνουν την τουρκική προκλητικότητα είναι η παγίωση πολυδιάστατης συνεργασίας στο τρίγωνο Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, που παρά τις όποιες καθυστερήσεις προχωρά, η απόφαση της Αθήνας να προβεί σε έρευνες για εντοπισμό και αξιοποίηση ενεργειακών αποθεμάτων και η επικείμενη ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία, εφόσον η Αγκυρα συνεχίσει να τηρεί την ίδια στάση, μαθηματικά οδηγεί σε περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεών της με την Ε.Ε.

Σε αυτό το περιβάλλον, η τουρκική ηγεσία εμφανίζεται αποφασισμένη να εμμείνει στη γραμμή της προκλητικότητας και της αδιαλλαξίας. Ετσι, η Αγκυρα έστειλε διπλό μήνυμα στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα, βγάζοντας στο Αιγαίο το «Πίρι Ρέις» για επιστημονικές έρευνες και στέλνοντας μια φρεγάτα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού μέχρι την Κύθνο, υπενθυμίζοντας έμπρακτα τις διεκδικήσεις της και την άποψή της για το καθεστώς στο Αιγαίο. Στην αντίδραση της Αθήνας για την είσοδο του «Πίρι Ρέις» σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, το τουρκικό ΥΠ.ΕΞ. απάντησε με ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο δεν έχει καθοριστεί και, πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα, ενόψει την έναρξης των ερευνών για κοιτάσματα υδρογονανθράκων, τόνισε ότι ισχύει για τις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο το μορατόριουμ παγώματός τους, που προκύπτει από τη Συμφωνία της Βέρνης του 1976.

Οσον αφορά τις έρευνες της Κύπρου, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Ναυτιλίας και Αεροπορίας της Τουρκίας, Τσαγατάι Ερτζιές, μιλώντας ενώπιον εκπροσώπων μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών σε συνέδριο στην Τουρκία, ανέφερε ότι οι περιοχές στις οποίες γίνονται έρευνες συμπίπτουν με τις τουρκικές ζώνες και προειδοποίησε ότι η Τουρκία δεν θα ανεχθεί έρευνα στην υφαλοκρηπίδα της, κάνοντας λόγο για περιοχή «άκρως εύθραυστη και ευαίσθητη και ανοικτή σε νέες κρίσεις».

Την ίδια στιγμή, σαφές μήνυμα προς την Ελλάδα και την Κύπρο να διαχειρισθούν το ζήτημα των πιθανών ενεργειακών αποθεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο με τρόπο που θα αποφέρει οφέλη σε «όλες» τις χώρες της περιοχής, εξέπεμψαν οι ΗΠΑ μέσω του ειδικού απεσταλμένου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ενέργεια στην Ευρασία, Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ, ο οποίος σε συνέδριο στην Αθήνα επιχείρησε να αποσαφηνίσει, αν όχι να «διορθώσει», τη θέση που ο ίδιος είχε εκφράσει παλαιότερα υπέρ της οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης από την Ελλάδα, λέγοντας ότι υφίστανται «μυριάδες νομικά θέματα, συμπεριλαμβανομένων πολλών ειδών ζητημάτων σχετικά με το Δίκαιο της Θάλασσας». Σε συνέντευξή του στην «Κ» πριν από ενάμιση χρόνο ο έμπειρος Αμερικανός διπλωμάτης είχε αναγνωρίσει ότι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να ανακηρύξει ΑΟΖ το οποίο, όπως είχε αναφέρει, απορρέει από τη συμμετοχή της στη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Διευθέτηση κοινής αποδοχής
Στη νέα του παρέμβαση, η οποία υπήρξε προϊόν ενδελεχούς προετοιμασίας καθώς θα αποτελέσει πυξίδα για την επίσημη στάση και προσέγγιση των ΗΠΑ στο συγκεκριμένο ζήτημα το επόμενο διάστημα, ο κ. Μόρνινγκσταρ διεμήνυσε πως εάν βρεθούν λύσεις στη βάση της ισονομίας όλοι, οι πάντες, όλες οι χώρες της περιοχής και οι πολίτες τους θα κερδίσουν, ενώ προειδοποίησε ότι σε αντίθετη περίπτωση κανείς δεν θα απολαύσει όλα τα οφέλη. Σε αυτό το πνεύμα ενθάρρυνε να υπάρξουν διαβουλεύσεις για μια διευθέτηση κοινής αποδοχής. «Η συμβουλή μου, όποια αξία και αν έχει, είναι να τηρηθούν χαμηλοί τόνοι. Τα εμπλεκόμενα μέρη πρέπει να κοιτάξουν με προσοχή τα συμφέροντά τους, να έρθουν σε επαφή με άλλα μέρη στην περιοχή, να προσπαθήσουν να βρουν λογικές λύσεις ώστε όλοι να επωφεληθούν από αυτά τα κομμάτια χρυσού που βρίσκονται στη Μεσόγειο».

«Το ζήτημα των πηγών ενέργειας, εάν αντιμετωπισθεί σωστά», μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας στην Κύπρο, επισήμανε ο κ. Μόρνινγκσταρ. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η Αγκυρα κλιμακώνει τις αντιδράσεις της έναντι της ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε. από την Κυπριακή Δημοκρατία. Στο πλαίσιο αυτό, διακινήθηκε η πληροφορία για άνοιγμα της Αμμοχώστου υπό τουρκική διοίκηση, ενώ η τουρκική πλευρά συνδέει την προεδρία με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, απειλώντας ακόμα και με διακοπή τους.

5 σχόλια:

  1. Μάλλον έχουμε μπερδευτεί με τους δημοσιογράφους. Διαβάσαμε αυτά που γράφει ο κ. Αθανάσιος Έλις (με την κα Αντωνίου)σ' αυτό το άρθρο, εδώ. Διαβάσαμε πάλι εδώ στον Ινφογνώμονα (http://infognomonpolitics.blogspot.com/2012/04/blog-post_531.html#more),το άρθρο του κου Μιχάλη Ιγνατίου :
    "ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ, Ταύτιση συμφερόντων", όπου ο κος Ιγνατίου γράφει πως "κατάλαβε απ' όσα διάβασε από τις δηλώσεις που έκανε ο κος Μορνινγκσταρ, στο Συνέδριο του Economist, προχτές εδώ στην Ελλάδα ότι:«…..Αν προειδοποίησε κάποιες χώρες ο κ. Μόρνινγκσταρ, αυτές δεν ήταν η Κύπρος και το Ισραήλ. Η προειδοποίηση αφορούσε στην Τουρκία, η οποία εάν συνεχίσει την ίδια τακτική αντιπαλότητας (πρώτιστα) προς το Τελ Αβίβ και τη Λευκωσία, αυτή θα είναι η χαμένη….».Και εγώ διερωτώμαι. Ποιός από τους δύο δημοσιογράφους κατάλαβε σωστά τί είπε ο κος Μόρνινγσταρ, για να καταλάβουμε επιτέλους και εμείς;;;;
    Παύλος Γ. Φωτίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κε Παύλο Ενεργειακός άξονας Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012(http://infognomonpolitics.blogspot.com/2012/03/blog-post_7353.html#.T3igz9l58xg)

    Ο υπουργός Εμπορίου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νεοκλής Συλικιώτης λέγει πολλές μεγάλες αλήθειες και επίσης υπάρχουν σημαντικές επισημάνσεις (λ.χ. «Οι ανακαλύψεις στη ΝΑ Μεσόγειο υπερβαίνουν τις εμπλεκόμενες χώρες, την Κύπρο και το Ισραήλ, ενδεχομένως και την Ελλάδα. Υπάρχουν νομικά και πολιτικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, και θα είναι κρίμα οι χώρες της περιοχής να στερηθούν τα οφέλη των ανακαλύψεων. Από τους πόρους όμως που θα προκύψουν, θα πρέπει να ωφεληθούν και οι Τουρκοκύπριοι», τόνισε ειδικά για τις ανακαλύψεις στην Κύπρο.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Ακρίτας
    Ευχαριστώ για την επισήμανσή σας. Το άρθρο που μου επισημαίνετε, το είχα διάβασει στον Ινφογνώμονα. και φυσικά νομίζω πως δεν μου αδικεί την σκέψη που κατέθεσα ανωτέρω ως σχολιασμό γιατί επιβεβαιώνεται πως άλλα γράφει ο κ. Έλλις και άλλα ο κ. Ιγνατίου. και συνεπώς νομίζω πως ορθώς απορώ για την "αντικειμενικότητα" της ενημερώσεως (και δεν βάζω στην σκέψη μου σκοπιμότητα γιατί "δεν θέλω"... να την διακρίνω έτσι!!!). Όπως λοιπόν καταλαβαίνετε, από αυτά που προξενούν εντύπωση είναι οι "κατηγορηματικές" απόψεις του αμερικανού κ. Μορνινγσταρ (και δεν είναι του νέου κύπριου υπουργού Ενέργειας κ. Συκιλιώτη, όπως μου έχετε, αν ακατάλαβα σωστά, σημειώσει στον ανωτέρω σχολιασμό σας), τις οποίες ο κ. Ιγνατίου "μαλακώνει" και οι οποίες έχουν κατατεθεί (και αντιγράφω από το άρθρο/ανάρτηση της (http://infognomonpolitics.blogspot.com/2012/03/blog-post_7353.html#more
    "Ενεργειακός άξονας Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ")από την κα Θεανούς Θειοπούλου στην ανταπόκρισή της:"Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρέσβης Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ, υπεύθυνος Ενέργειας στην Ευρασία, ανέφερε ότι όσον αφορά στην Κύπρο «έχουμε επανειλημμένως πει ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να προβαίνει σε γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της». «Οι ανακαλύψεις στη ΝΑ Μεσόγειο υπερβαίνουν τις εμπλεκόμενες χώρες, την Κύπρο και το Ισραήλ, ενδεχομένως και την Ελλάδα. Υπάρχουν νομικά και πολιτικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, και θα είναι κρίμα οι χώρες της περιοχής να στερηθούν τα οφέλη των ανακαλύψεων. Από τους πόρους όμως που θα προκύψουν, θα πρέπει να ωφεληθούν και οι Τουρκοκύπριοι», τόνισε ειδικά για τις ανακαλύψεις στην Κύπρο".
    Οπότε, νομίζω πως θα συμφωνήστε πως οι κ.κ. Έλλις και Ιγνατίου, γράφουν "διαφορετικά" τα πιο σοβαρά και σπουδαία. Και δεν θέλω να σημειώσω πως (δυστυχώς από πέρισυ, εδώ πάλι στον Ινφογνώμονα), είχα εκφράσει τις δικές μου ανησυχίες (τις οποίες σήμερα διαβάζουμε ως παραινέσεις ή κατευθύνσεις στις δηλώσεις του κ. Μόρνινγκσταρ), από όσα διάβαζα στις δηλώσεις της πρώην κυπρίας υπουργού κας Πραξούλας Αντωνιάδου και τις επισημότερες εκείνες του Προέδρου κου Χριστόφια!!!
    Παύλος Γ. Φωτίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kε Παύλο καλή σας μέρα

    Ο υπουργός Εμπορίου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νεοκλής Συλικιώτης λέγει πολλές μεγάλες αλήθειες αυτές είναι:
    1)η κυπριακή κυβέρνηση υπογράμμισε ότι επιχειρούμε να βάλουμε ένα πολιτικό πλαίσιο συνεργασίας στον άξονα Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ.
    2)Γι’ αυτό, ανέφερε, έχουμε ψηλά στις προτεραιότητες μας τη σύναψη διμερών συμφωνιών με τις χώρες της ευρύτερης νοτιοανατολικής Μεσογείου που θα επιτρέψουν τη δημιουργία του αναγκαίου θεσμικού πλαισίου για τη μεταξύ μας αρμονική συνεργασία.
    3)Ο κ. Συλικώτης απαντώντας σε ερώτηση του πρέσβη της Τουρκίας, ανέφερε ότι εμείς ενεργούμε με το βάση το πνεύμα του Διεθνούς Δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, τονίζοντας ότι είναι προς όφελος των Τουρκοκυπρίων η επανένωση λόγω των ενεργειακών αποθεμάτων και οι Τουρκοκύπριοι μπορούν να διασφαλίσουν από μόνοι τους τα δικαιώματά τους.
    4)Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό είναι εκεί. Η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία πρέπει να λειτουργήσουν πιο βοηθητικά. Η επανένωση της Κύπρου και η συγκρότηση ενός ενιαίου κράτους θα διασφαλίσει πως τα οφέλη από το Φυσικό Αέριο θα μοιραστούν σε όλους τους Κυπρίους. Και, όπως είναι φανερό, οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι θέλουν την επανένωση της Κύπρου

    Σε αυτό το σημείο ο Αμερικανός πρέσβης Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ,«Οι ανακαλύψεις στη ΝΑ Μεσόγειο υπερβαίνουν τις εμπλεκόμενες χώρες, την Κύπρο και το Ισραήλ, ενδεχομένως και την Ελλάδα.

    Υπάρχουν νομικά και πολιτικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, και θα είναι κρίμα οι χώρες της περιοχής να στερηθούν τα οφέλη των ανακαλύψεων. Από τους πόρους όμως που θα προκύψουν, θα πρέπει να ωφεληθούν και οι Τουρκοκύπριοι»

    Ιγνατιου:1)Στο θέμα της ενέργειας οι Αμερικανοί υποστηρίζουν την Κύπρο, διότι στην ουσία υποστηρίζουν τα συμφέροντα του Ισραήλ και τα δικά τους.
    2)Το πρόβλημα με τους διπλωμάτες, και τους Αμερικανούς ειδικά, είναι ότι δεν αλλάζουν εύκολα απόψεις ακόμα και εάν τους αποδείξουν ότι είναι λανθασμένη η πολιτική τους.
    3)Αμερικανό αξιωματούχο οποιος παρακολουθεί τη δράση του στα θέματα αυτά, γνωρίζει πως αποδέχεται πλήρως το δικαίωμα της Κύπρου να ερευνά στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ από καιρό έχει καλύτερη θέση και από αυτόν τον πρόεδρο της Κύπρου στο θέμα του τι δικαιούνται ή όχι οι Τουρκοκύπριοι. Και η θέση είναι ξεκάθαρη.Πιστεύει, και αυτό είναι απόλυτα ορθόν, πως ΜΕΤΑ τη λύση του Κυπριακού, έχουν δικαίωμα στον φυσικό πλούτο της Κύπρου και όσοι Τουρκοκύπριοι είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οχι όσο διαρκεί η τουρκική κατοχή.
    4)Για το θέμα της ενέργειας -αν θέλετε λόγω του Ισράηλ- δεν πρόκειται να αναλάβουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία που θα ενοχλήσει τον Νετανιάχου, ο οποίος έχει ανεξαρτητοποιηθεί από τη σχέση “ανάγκης” που είχε ιστορικά με τις ΗΠΑ. Η κουβέντα του Ισραηλινού πρωθυπουργού προς τον κ. Ομπάμα ότι “μπορούμε μόνοι μας, αποφασίζουμε εμείς για την τύχη μας”, χαρακτηρίζει και τις σχέσεις, μόνο που η Αμερική δεν μπορεί να ισχυριστεί το ίδιο. Αυτή έχει ανάγκη το Ισραήλ.
    Αν προειδοποίησε κάποιες χώρες ο κ. Μόρνινγκσταρ, αυτές δεν ήταν η Κύπρος και το Ισραήλ. Η προειδοποίηση αφορούσε στην Τουρκία, η οποία εάν συνεχίσει την ίδια τακτική αντιπαλότητας (πρώτιστα) προς το Τελ Αβίβ και τη Λευκωσία, αυτή θα είναι η χαμένη.
    Συνεχίζεται.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙσημαντικά σε στρατιωτικά θέματα και στον τομέα της Άμυνας ευρύτερα, η συνεργασία της Κύπρου με το Ισραήλ. Οι νέες συμφωνίες που υπογράφηκαν χθες από τον πολιτικό προϊστάμενο του στρατιωτικού γραφείου του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας, Τζέικομπ Λαόρ και από τον υπουργό Άμυνας Δημήτρη Ηλιάδη, εντάσσονται στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος συνεργασίας με τη γειτονική χώρα.

    Κε Παύλο ο Κος Ελλις είναι πιο διστακτικός στην προσέγγιση του ο Κος Ιγνατίου πολύ πιο δυεισδυτικός

    Σε ότι αφορά την Κα Πραξούλα και τον Κο Κασίνη και την μεταξύ τους αντιπαράθεση όπως αποδείχθηκε δεν ήταν μια απλή προσωπική αντιπαράθεση.Ο "Φιλοδυτικός" Κος Κασίνης κατόπιν ρωσικής πίεσης υπερκεράσθηκε απο την Κα Πραξούλα τα όσα επακολουθησαν είναι γνωστά

    Πίσω απο αυτές τις γραμμές κρύβεται η πολιτική του Ισραήλ που στόχο εχει το τρίγωνο Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ και το Τρίγωνο Αζερμπαιτζάν-Κουρδιστάν-Ισραήλ

    Και Ιδού η ρωσική αντίδραση:"Προσπάθεια των ΗΠΑ να διαταράξουν την ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης από τη Ρωσία καταγγέλλει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο επικεφαλής του Εθνικού Ιδρύματος Ενεργειακής Ασφάλειας της Ρωσίας, Κονσταντίν Σιμόνοφ, ο οποίος προειδοποιεί ότι το μόνο που έχει επιτύχει η Ουάσιγκτον είναι να αυξήσει την εξάρτηση της Γηραιάς Ηπείρου από μουσουλμανικές χώρες. Με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο κ. Σιμόνοφ εκφράζει, επίσης, αμφιβολίες για το ύψος των αποθεμάτων φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Κύπρου και την προοπτική να αποφέρουν αυτά σημαντικά κέρδη και υπό αυτό το πρίσμα μεταφέρει το περιορισμένο ενδιαφέρον ρωσικών εταιρειών για μείζονα εμπλοκή στη συγκεκριμένη περιοχή."

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.