6/4/12

Μιχάλης Ιγνατίου: Σχέδιο Ανάν η νέα έκθεση του ΔΝΤ για… την Ελλάδα

Το χειρότερο όλων είναι ότι η Ελλάδα χρωστά τα περισσότερα στο Ταμείο και στις ευρωπαϊκές χώρες. Κι αυτό το χρέος δεν «κουρεύεται», δεν χαρίζεται, αλλά πρέπει να αποπληρωθεί.
 
Μιχάλης Ιγνατίου: Σχέδιο Ανάν η νέα έκθεση του ΔΝΤ για… την Ελλάδα
Η τελευταία έκθεση της αποστολής του ΔΝΤ για την Ελλάδα χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και μελέτης, καθώς πρόκειται για ένα έγγραφο που θα χαράξει την πορεία της χώρας για τα επόμενα δέκα και πλέον χρόνια. Έχει την ίδια σημασία που είχε για το λαό της Κύπρου η πέμπτη και τελευταία εκδοχή του φιλοτουρκικού Σχεδίου Ανάν, η οποία ευτυχώς απορρίφθηκε από τη συντριπιτκή πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων. Η έκθεση του Ταμείου έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία.

 Εάν το Σχέδιο Ανάν αποτελούσε τον «οδικό χάρτη» που έθετε την Κύπρο υπό τον απόλυτο έλεγχο της Τουρκίας, η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν κρύβει απολύτως τίποτα και πρέπει να διαβαστεί για να μην αναζητούμε αργότερα δικαιολογίες για το δρόμο που πήρε η χώρα. Στην έκθεση αυτή καταγράφονται όλα όσα πρέπει να γίνουν πράξη – όπως υποσχέθηκαν η παρούσα κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν. Διαφορετικά, το Ταμείο προειδοποιεί για τα χειρότερα που έρχονται, ανάμεσα στα οποία πρώτη θέση έχει η «άτακτη χρεοκοπία» και ως αποτέλεσμά της η έξοδος από την Ευρωζώνη. Τονίζει, μάλιστα, ότι χωρίς τη συνεισφορά του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων, το τέλος είναι αναπόφευκτο, που σημαίνει ότι όποτε αποφασίσουν να κλείσουν τη στρόφιγγα ακολουθεί ο οικονομικός θάνατος.

Οι «υψηλοί κίνδυνοι» στους οποίους αναφέρεται η αποστολή είναι πραγματικοί και δυστυχώς, μετά την έγκριση της δανειακής σύμβασης, οι τύχες της Ελλάδας εξαρτώνται όχι από τις αποφάσεις του λαού και της ηγεσίας του, αλλά από τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον. Με λίγα λόγια, μελετώντας την έκθεση, ο αναγνώστης καταλήγει στο συμπέρασμα πως «τα ψέματα τελείωσαν». Ούτε περιθώρια πισωγυρίσματος υπάρχουν ούτε η επόμενη κυβέρνηση δύναται «να κάνει πίσω» από τα συμφωνηθέντα, όπως διατείνονται κάποιοι εκ των συνεργατών του προέδρου της ΝΔ.

Εάν το ερώτημα είναι «τι άλλο θα μπορούσε να κάνει τώρα η Ελλάδα;», η απάντηση «κλείνεται» σε μία λέξη: «Τίποτα». Το μόνο που προβλέπει η έκθεση είναι η πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων και η απόλυτη υλοποίηση όσων απαιτεί το νέο πρόγραμμα: μειώσεις μισθών, σαρωτικές απολύσεις στο Δημόσιο, περικοπές παντού...

Το χειρότερο όλων είναι ότι η Ελλάδα χρωστά τα περισσότερα στο Ταμείο και στις ευρωπαϊκές χώρες. Κι αυτό το χρέος δεν «κουρεύεται», δεν χαρίζεται, αλλά πρέπει να αποπληρωθεί. Όπως πολύ σωστά έγραψε η Wall Street Journal, τον κύριο λόγο έχουν οι δανειστές, οι οποίοι έχουν δικαίωμα και άποψη στον τρόπο δαπάνης των δανείων τους. Κι αν κρίνει ο καθένας που έχει λάβει τραπεζικά δάνεια γνωρίζει πως η αδυναμία αποπληρωμής τους σημαίνει αυτόματα πώληση περιουσιακών στοιχείων για να πληρωθούν οι τράπεζες. Το ίδιο ακριβώς καθεστώς –και χειρότερο– διέπει τα δάνεια που ζήτησε η χώρα μας από το Ταμείο και τους Ευρωπαίους.

Η κατάσταση είναι τραγική και δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε ή να καμωνόμαστε πως δεν γνωρίζουμε πια. Η οργή για τους πολιτικούς που κατέστρεψαν την Ελλάδα με τις αποφάσεις τους είναι δικαιολογημένη κι αυτό που δεν υπολόγισαν οι δανειστές, εμπιστευόμενοι τις διαβεβαιώ σεις των αρχηγών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, είναι η πιθανότητα οι επερχόμενες εκλογές να αποδειχτούν δημοψήφισμα για τις αποφάσεις που έλαβαν, χωρίς να υπολογίσουν ότι εάν επέλθει η «άτακτη χρεοκοπία» θα είναι καταστροφική και θα θυμίσει στους παλαιότερους τις επιπτώσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου – ενώ θα ήταν «διαχειρίσιμη» εάν συνέβαινε το 2010 ή το 2011... 
http://www.epikaira.gr

3 σχόλια:

  1. Ο Κος ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΟΡΘΩΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΛΕΓΟΥΝ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΛΟΓΩ ΕΓΓΥΤΗΤΟΣ ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΕΙ ΑΛΛΕΣ ΛΥΣΕΙΣ...

    Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ (ΛΟΓΩ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ) ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Η ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΑΕΙ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΕΛΓΙΟ, ΟΥΤΕ ΠΟΛΩΝΙΑ, ΟΥΤΕ ΔΑΝΙΑ ΚΑΙ ΑΥΣΤΡΙΑ...

    ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΕΝΤΥΠΩΣΕΩΝ (ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΦΙΑΛΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΒΡΕΤΑΝΟΥΣ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ "ΦΙΛΟΥΣ") ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΣΥΝΑΨΕΙ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΛΙΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗΣ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΙ ΕΥΚΟΛΩΣ, ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ, ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙ ΑΠΟ 1ΤΡΙΣ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ.

    ΒΛΕΠΕΤΕ Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΧΩΡΑ. ΕΥΚΟΛΩΣ ΛΟΙΠΟΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΞΑΡΤΩΜΕΝΗ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΟΥ ΕΝΟΣ, ΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ...

    Η "ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ - ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΚΟΝΟΜΙΚΗ" ΛΟΙΠΟΝ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

    ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΚΕΨΗΣ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΑΞΗ ΛΟΓΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. ΑΝ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ/ΓΙΝΕΙ ΔΥΝΑΤΟ ΤΟΤΕ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μου αρέσει το σχόλιο του κ. Κουρητή. Λακωνικά, και επιγραμματικά παρουσιάζει τι εστί Ελλάδα και τι πρέπει να γίνει. Σε εμάς μένει να επιλέξουμε αυτούς που λένε ότι θα το πράξουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και εγώ συνεχίζω να υποστηρίζω ότι η χρεοκοπία ακόμη και τώρα θα είναι προτιμότερη,απ'ότι αργότερα.

    Όσο προχωράμε τόσο περισσότερα χάνουμε ως κράτος και όλως περιέργως οι πιθανότητες χρεοκοπίας όλο και αυξάνουν,ενώ παράλληλα οι συνέπειες θα είναι και πιο καταστροφικές.

    Σίγουρα θα ήταν πολύ καλύτερα να χρεοκοπούσαμε πριν υπογράψουν τη νέα δανειακή.

    Σίγουρα σε καμία περίπτωση τα πράγματα δεν θα είναι καλά,θα είναι πολύ δύσκολα.

    Η κατάσταση της μή χρεοκοπίας όπως λανθασμένα την αποκαλούν,που ακολουθούμε,ΔΕΝ διαφέρει και πολύ απο μια ολοκληρωτική χρεοκοπία.

    Η χώρα έχει δεθεί χειροπόδαρα,και αν μη τι άλλο οι υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά.

    ΑΛΛΑ,ρωτάω εγώ τώρα,ακόμη και τώρα,αν η Ελλάδα αποφασίσει στάση πληρωμών σε περίπτωση που δεν υπάρξει μια καλύτερη αντιπρόταση απο την ΕΕ,ΤΙ θα κάνουν;

    Η Ισπανία είναι στο χείλος του γκρεμού και η Ιταλία τη βλέπει και ιδρώνει,ενώ παράλληλα στη Γαλλία έχουν εκλογές.

    Εγώ πιστεύω ότι θα πρέπει τουλάχιστον να έρθουμε σε συμφωνία με την ΕΕ,να επιστρέψουμε εθελοντικά στη δραχμή,με τον όρο ότι αν στο μέλλον η Ελλάδα πληρεί τις οικονομικές προυποθέσεις και εφόσον το επιθυμεί,να μπορεί να επιστρέψει στο ευρώ όποτε το θελήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.