6/4/12

Μήνυμα Παπαδήμου για τις συνομιλίες του Κυπριακού: «Δεν αποδεχόμαστε τη διχοτόμηση»


«Ο κοινός μας αγώνας για τον τερματισμό της κατοχής και του εποικισμού είναι συνυφασμένος με την προσήλωσή μας στην εξεύρεση συνολικής και αμοιβαία αποδεκτής λύσης του Κυπριακού. Για το σκοπό αυτόν υποστηρίζουμε σταθερά τη συνέχιση των απευθείας συνομιλιών, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ», ανέφερε στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος.

Εναλλακτικές μέθοδοι διαπραγμάτευσης, που κατά καιρούς προωθεί η Τουρκία για το κυπριακό ζήτημα, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την ελληνική πλευρά διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαδήμος ανέφερε ότι η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα καταστεί εφικτή μόνο μετά την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης του Κυπριακού και κατέστησε σαφές προς κάθε κατεύθυνση πως δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην επανένωση της Κύπρου. «Η Ελλάδα», υπογράμμισε, «όπως και ο κυπριακός ελληνισμός, δεν αποδεχόμαστε τη διχοτόμηση».
«Ο κοινός μας αγώνας για τον τερματισμό της κατοχής και του εποικισμού είναι συνυφασμένος με την προσήλωσή μας στην εξεύρεση συνολικής και αμοιβαία αποδεκτής λύσης του Κυπριακού. Για το σκοπό αυτόν υποστηρίζουμε σταθερά τη συνέχιση των απευθείας συνομιλιών, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ», ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Παπαδήμος, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά, αντί αυτών των συνομιλιών, άλλα σχήματα, όπως τετραμερή ή πενταμερή (διάσκεψη), ούτε άλλες μέθοδοι διαπραγμάτευσης, που κατά καιρούς προωθεί η Τουρκία».
Όπως εξήγησε, «απορρίψαμε όλα αυτά τα σχήματα διότι στην πραγματικότητα αγνοούν την Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος-μέλος του ΟΗΕ και της Ε.Ε.» και στο σημείο αυτό επανέλαβε ότι η Αθήνα υποστηρίζει την εφαρμογή των Αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι οποίες, όπως είπε, «μετά την τουρκική εισβολή προκρίνουν, όλες, τη μέθοδο των δικοινοτικών διαπραγματεύσεων και αξιώνουν σεβασμό στην κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους».
Οι αποφάσεις αυτές, συνέχισε, αποτελούν τη βάση εξεύρεσης συμπεφωνημένης λύσης της εσωτερικής διάστασης του Κυπριακού: τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, όπως αυτή προσδιορίζεται από τις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, με μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια.
Ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να σημειώσει πως μία αμοιβαία αποδεκτή λύση θα πρέπει επίσης να συνάδει με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «να διασφαλίζει δηλαδή την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου σε όλη την επικράτεια, καθώς και τη συνέχιση της αποτελεσματικής εκπροσώπησης της Κύπρου στη λήψη αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Σύμφωνα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, η λήξη της κατοχής και του εποικισμού αποτελεί ζωτική ανάγκη για τον κυπριακό ελληνισμό, για την αποκατάσταση των θεμελιωδών ελευθεριών και των δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων πολιτών, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων, για την αδιαίρετη κυριαρχία, ασφάλεια, ανάπτυξη και ευημερία του κυπριακού λαού.
Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε, η Ελλάδα στηρίζει την εκπεφρασμένη βούληση του προέδρου Χριστόφια να συνεχίσει τη διαπραγματευτική του προσπάθεια και μετά την ανάληψη της Κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Ιούλιο.
Όπως υποστήριξε, το κλειδί μιας συμφωνίας λύσης του Κυπριακού βρίσκεται στην Αγκυρα και θεμελιώδης προϋπόθεση είναι η αποδοχή και αναγνώριση της κυπριακής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας από την Τουρκία, να αντιληφθεί δηλ. ότι «ζητούμενο της διαπραγμάτευσης αυτής δεν είναι η κατάλυση, αλλά η μετεξέλιξη του κυπριακού κράτους». Η Τουρκία, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, πρέπει να καταλάβει ότι «στην ευρωπαϊκή μας γειτονιά οι μεταξύ μας σχέσεις δεν καθορίζονται, και δεν μπορούν να καθορίζονται, από τη στρατιωτική ισχύ ή και απειλή, αλλά από το σεβασμό σε ευρωπαϊκές αρχές και αμοιβαίες υποχρεώσεις - και ότι ζητήματα όπως εκείνο της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα διασφαλίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση πολύ καλύτερα από οιαδήποτε στρατιωτική δύναμη».
Κατά την επίσκεψή του εξάλλου στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε πως πρόκειται για ένα μνημείο πατριωτισμού, σύμβολο μεγάλων ηθικών αξιών. «Ήρθαμε εδώ», δήλωσε, «για να αποτίσουμε φόρο τιμής στους πεσόντες, στους Έλληνες και στους Ελληνοκυπρίους, και γενικότερα στους ήρωες του κυπριακού αγώνα. Οφείλουμε όλοι να δικαιώσουμε τις θυσίες τους με το να αγωνιζόμαστε για μια ελεύθερη και ενωμένη Κύπρο.

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.