3/4/12

Με το βλέμμα στα κοιτάσματα αερίου και τις τουρκικές απειλές Ασκούνται μαζί Ελλάδα, ΗΠΑ και Ισραήλ

Αεροναυτική, ανθυποβρυχιακή άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο
Ασκούνται μαζί Ελλάδα, ΗΠΑ και Ισραήλ
Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Enterprise ηγείται της άσκησης Noble Dina που πραγματοποιούν δυνάμεις της Ελλάδας, των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τριμερής αεροναυτική και ανθυποβρυχιακή άσκηση των στρατιωτικών δυνάμεων Ελλάδας, Ηνωμένων Πολιτειών και Ισραήλ βρίσκεται σε εξέλιξη από την περασμένη Δευτέρα, στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν από ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Η άσκηση έχει το κωδικό όνομα «Noble Dina» και διεξάγεται μεταξύ της Κρήτης, της Κύπρου, της Τουρκίας και του Ισραήλ. Όπως έγινε γνωστό, οι ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας συμμετέχουν στη συγκεκριμένη άσκηση για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Όπως γράφει η ισραηλινή ιστοσελίδας «Dabkafiles», με διασυνδέσεις στις ισραηλινές υπηρεσίες, οι τρεις χώρες «ξεκίνησαν μια μυστηριώδη αεροναυτική άσκηση και καμία από τις χώρες που συμμετέχουν σε αυτήν δεν αποκαλύπτει την παραμικρή λεπτομέρεια». Όπως επιβεβαιώνει η ελληνική ιστοσελίδας OnAlert.gr «το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού της Ελλάδας αρνείται επίμονα να αναφέρει οτιδήποτε γι’ αυτή την άσκηση, στην οποία το ελληνικό πολεμικό ναυτικό συμμετέχει με μία φρεγάτα κι ένα υποβρύχιο».

Το ρεπορτάζ της ισραηλινής ιστοσελίδας συνδέει την τριμερή άσκηση «Noble Dina» με την εμφάνιση και δράση, χθες το πρωί νοτιοανατολικά από το Καστελόριζο, του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Enterprise» και εννέα πολεμικών πλοίων που το συνοδεύουν. Το πρώτο μέρος της άσκησης φαίνεται να διεξήχθη εκεί και ακολούθως εξελίχθηκε ανατολικότερα, στα ανοιχτά της Χάιφα. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην άσκηση συμμετέχουν και πλοία του Βασιλικού Ναυτικού της Βρετανίας.

Τη διοίκηση του συνόλου των στρατιωτικών κινήσεων στην ανατολική Μεσόγειο έχει το αμερικανικό αεροπλανοφόρο. Το σενάριο της τριμερούς άσκησης προβλέπει την αντιμετώπιση πυραυλικής απειλής από το Ιράν. Ωστόσο, η άσκηση αποκτά ιδιαίτερη συμβολική και γεωπολιτική σημασία δεδομένου του ενδιαφέροντος για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην περιοχή, αλλά και των απειλών της Τουρκίας, που κλιμακώνονται τους τελευταίους μήνες.
http://www.ikypros.com/easyconsole.cfm/id/39158 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.