6/4/12

ΟΜΙΛΙΑ GÜL ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Abdullah Gül, χθες επισκέφτηκε την Διοίκηση Πολεμικών Ακαδημιών όπου εκφώνησε μια ομιλία προς τους στρατιωτικούς.Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέπεμψε σημαντικά μηνύματα για τις εξελίξεις που συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.


«Αυτά τα λαϊκά κινήματα έχουν απογοητεύσει τους «πολιτικούς οριενταλιστές» που ισχυρίζονται ότι το Ισλάμ δεν συνάδει με την δημοκρατία αλλά και τους «πολιτισμικούς ρελατιβιστές» που στερούν από τους λαούς τους τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και την ισότητα των φύλων υπό το μανδύα του ότι «εμείς ανήκουμε σε έναν άλλο πολιτισμό».

Ο Abdullah Gül αναφέρθηκε και στα όσα συμβαίνουν στη Συρία εφιστώντας την προσοχή σε έναν κίνδυνο.«Εξακολουθεί το αιματοκύλισμα στη γείτονα μας τη Συρία. Στο Ιράκ υπάρχει μια πολιτική αστάθεια σε δογματική βάση. Υπάρχει το ενδεχόμενο η ένταση που εστιάζεται στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα να μετατραπεί σε μια θερμή σύγκρουση». Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέπεμψε και ένα μήνυμα όσον αφορά το Ισραήλ.«Αν το Ισραήλ δεν δώσει μια ευκαιρία στην ίδρυση ενός ανεξάρτητου και αξιότιμου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ, θα μετατραπεί κυριολεκτικά σε ένα καθεστώς απαρτχάιντ μέσα στα επόμενα 50 χρόνια. Το Ισραήλ πρέπει να παρατήσει την στρατηγική μυωπία.»

Ο Πρόεδρος στην ομιλία του σημείωσε επίσης ότι οι χώρες που προσπαθούν να προστατεύσουν το στάτους κβο θα απουσιάσουν από τη ροή της ιστορίας.
ΤΡΤ-ΦΝΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

"Ενάρετη -ισλαμική- δύναμη".Η νέα στρατηγική της Τουρκίας,όπως την περιέγραψε ο Γκιουλ

Την νέα στρατηγική άμυνας της Τουρκίας “σκιαγράφησε” σε ομιλία του στη Στρατιωτική Ακαδημία της Κωνσταντινούπολης, ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ,ο οποίος έκανε λόγο για “ενάρετη δύναμη”.


Η Τουρκία πρέπει να «τακτοποιήσει τα του οίκου της », αν φιλοδοξεί να γίνει μία «ενάρετη δύναμη”, είπε ο Γκιούλ.

Η Τουρκία πρέπει να επανεξετάσει την έννοια της άμυνας, έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργήσει ως “δύναμη του καλού” σε μια από τις πιο ταραγμένες περιοχές του κόσμου”,πρόσθεσε ο Αμπντουλάχ Γκιουλ .

«Πολιτικοί, οικονομικοί, κοινωνικοί και πολιτιστικοί παράγοντες είναι πια μέρος της εξίσωσης ασφάλειας. Αυτές οι παράμετροι, που αποτελούν την «ήπια δύναμη», έχουν προστεθεί στην «στρατιωτική δύναμη», που οδηγεί στην έννοια της «έξυπνης ισχύος», τόνισε ο Γκιουλ.


"Αυτό που εννοώ είναι, οι στόχοι θα πρέπει να επιτυγχάνονται με την αμοιβαία συνεργασία, όχι με την επιβολή. Η έννοιας, της ασφάλειας πρέπει να διασφαλίζεται όχι ενάντια στη θέληση των άλλων, αλλά σε συνεργασία μαζί τους”, είπε.

"Ακόμα κι αν φαίνεται πιο δύσκολο και περίπλοκο, αυτή είναι η έννοια που ταιριάζει στη δύναμη της χώρας μας», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Γκιουλ είπε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να παρακολουθεί απλά τις εξελίξεις στη περιοχή και αναφερόμενος στην “αραβική άνοιξη” ,υπερσπιζόμενος το Ισλάμ ,χαρακτηρίζοντας λάθος τη θέση ότι αυτό δεν είναι συμβατό με τη δημοκρατία.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.