16/6/12

Άνοιξε ο δρόμος για επανεκλογή Γκιουλ στην Προεδρία της Τουρκίας Με βάση το Συνταγματικό Δικαστήριο, το 2014 έχει το δικαίωμα να επαναδιεκδικήσει Προεδρία.

Του Νίκου Στέλγια
 Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας λήγει το 2014
Ολόψυχα του ευχόμαστε να παρίσταται ολοένα περισσότερες φορές σε ανάλογες τελετές
 Στην Τουρκία η εβδομάδα ολοκληρώνεται με μια πολύ σημαντική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, η οποία έρχεται να αφήσει το στίγμα της στην κούρσα των προεδρικών εκλογών του 2014. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας μελέτησε μια πρόσφατη προσφυγή της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, η θητεία του Προέδρου Γκιουλ λήγει φέτος και όχι το 2014.


Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας δεν συμφώνησε με αυτή την άποψη και ανακοίνωσε ότι η θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας λήγει το 2014. Ωστόσο, το δικαστήριο έλαβε μια δεύτερη απόφαση, η οποία επιφυλάσσει μεγάλο αντίκτυπο για την τροπή των εξελίξεων στο τουρκικό πολιτικό πεδίο.

Σύμφωνα με το Συνταγματικό Δικαστήριο, το 2014, ο Αμντουλλάχ Γκιουλ έχει το δικαίωμα να επαναδιεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας. Το προηγούμενο διάστημα, επιθυμώντας να ανοίξει τον δρόμο για την εκλογή του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν στην Προεδρία της Δημοκρατίας, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) επιχείρησε να μπλοκάρει την επανεκλογή του κ. Γκιουλ.

 Συγκεκριμένα, το ΑΚΡ προώθησε στο τουρκικό κοινοβούλιο ένα νομοσχέδιο το οποίο εμπόδιζε την επανεκλογή του κ. Γκιουλ. Το τελευταίο διάστημα, στα πλαίσια της δημιουργίας του νέου τουρκικού συντάγματος, ο κύκλος του κ. Ερντογάν προτείνει την μετάβαση σε ένα νέο προεδρικό σύστημα.

 *Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.